Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat heb ik nodig voor (BBC) digitaal?

Auteur Bericht

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#0 Geplaatst: 2010-06-01 10:45:32

Wij hebben een zes jaar oude "gewone" beeldbuis met alleen de zes Franse kanalen. Het ziet er naar uit dat we over moeten op digitaal. Als dat dan toch moet, dan willen we meteen een schotel waarmee we ook de BBC kunnen ontvangen.

- Hoe zie ik of onze oude TV'tje voorbereid is voor digitale ontvangst?

Voor zover ik weet hebben we drie dingen nodig om de BBC hier te ontvangen?

- nieuwe digitale TV

- decodeur als bijvoorbeeld Freesat

- schotel met voldoende bereik

Weet iemand of dat klopt of dat we nog meer nodig hebben?

En waar moet ik op letten?

(Ik heb al begrepen dat je geen Sky card meer nodig hebt).

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#1 Geplaatst: 2010-06-01 12:12:16

Een oude TV (ouder dan 10 jaar ?) is waarschijnlijk niet geschikt voor digitale ontvangst (Digitenne in Nederland, TNT in Frankrijk). Dat staat ongetwijfeld in de handleiding en anders even googelen op type nummer ?

Tussen de regels door lees ik dat je eigenlijk 2 dingen wilt

1. de Franse zenders (digitaal) ontvangen, en

2. BBC/ITV  (free to air*) kanalen

1. De digitale Franse kanalen kun je via TNT ontvangen, als je tenminste in het dekkingsbereik van een van de TNT zenders zit. Een nieuwere TV heeft een ingebouwde TNT decoder, zodat je de binnen/buitenantenne direct op de TV kunt aansluiten.  Alternatief is een TNT decoder.

Er zijn echter nog veel gaten in de dekking (zoals bij ons in de buurt) en daarvoor is in Frankrijk een TNTSAT dedoder (met bijbehorende smartcard) op de markt (plm €100) via Canal Plus. Een antenne is te richten op Astra 1 (19 Oost) of AtlanticBird 3 (5 West).

Voor de BBC/ITV kanalen moet je de antenne richten op Astra 2 (28 Oost)

Let vooral op de grootte van de parabool. Het zuiden van Frankrijk ligt aan de rand van de footprint, en daarom raad ik een schotel van minstens 80cm diameter aan. Kleiner kan wel, maar met een beetje regen ben je dan het signaal kwijt. Zelf gebruik ik een Visio Bisat ovale parabool om naar Astra 1 en Astra 2 te kijken.

Op de parabool moeten dan minstens 2 LNB koppen geinstalleerd worden: één gericht op Astra 1 en één op Astra 2. Als je een decoder hebt met een dubbele tuner kun je beide koppen via twee kabels aansluiten. Anders moet je achter de schotel een (automatische) disecq sc schakelaar plaatsen zodat er maar één kabel naar beneden hoeft. (Zelf heb ik 2 dubbele LNB's met 2 switches en 2 kabels lopen. Met mijn Philips 7005 kan ik zodoende naar één programma kijken en 1 of 2 andere opnemen)

Voor TNTSat is er een technische complicatie. Voorzover ik weet werkt de TNTSAT smartcard alléén op een op de franse markt verkochte TNTSAT decoder, en dan overigens alleen voor een periode van 4 jaar (kennelijk met de gedachte dat dan het TNT dekkingsgebied wel zal zijn uitgebreid).

Omgekeerd, ik weet niet zeker of je met een franse TNTSAT decoder naar de vrije kanalen van Astra 2 kunt kijken.

Ik sta voor het zelfde probleem om de franse TV te blijven ontvangen, nu er geen TNT dekking bij ons is. Mijn oplossing wordt

- ofwel een uitbreiding van mijn Orange ADSL met TV. Die kan (te ver weg) niet via ADSL komen en Orange levert een alternatief met een extra TNTSAT decoder. Die kan ik via LNB Out gewoon op mijn Philips aansluiten.

- ofwel de aanschaf van een TNTSAT decoder (met kaart), ook aan te sluiten via een LNB Out.

* Free to Air kanalen:

Hiervoor heb je geen abonnement nodig. Dat zijn vrijwel alle Duitse publiekszenders, BBC 1-4 ITV 1-4, Film4, BVN enzovoort.

Let op: sommige decoders zijn zo ontworpen dat er toch ook een smartcard in moet om de FTA kanalen te ontvangen.

Hoop dat je hier wat aan hebt. Mocht je meer willen weten, mail me dan maar.

Ko

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#2 Geplaatst: 2010-06-01 12:39:17

Dank je, Ko, daar heb ik zeker wat aan! Het is ingewikkelder dan ik dacht. Ik ga het nog eens rustig overlezen. Wij zitten niet in een buitengebied, maar in een dorp waar bijvoorbeeld ADSL heel goed doorkomt, maar dat is vast iets heel anders dan TV-ontvangst. Het gaat ons vooral om TF1, TF2, Arte en de BBC (echtgenoot is Brit), maar we wonen hier niet permanent en willen niet elke avond voor de buis zitten. 

Alleen dat WK, dat trekt wel erg;-)

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#3 Geplaatst: 2010-06-01 14:01:03

Behalve de analoge franse TV zenders (die, dacht ik in 2011 of 2012 uit de lucht gaan) zijn er 3 andere manieren om Franse TV te ontvangen:

1. TNT (digitaal, opvolger van het analoge netwerk). Als je TV via TNT (met een gewone buitenantenne) kunt ontvangen wordt het veel simpeler. Als je TV geen ingebouwde TNT tuner heeft, koop je bij Darty, Auchan, Geant, Carrefour voor een paar tientjes een TNT decoder. Eérst dus informeren of je in het ontvangstgebied van TNT zit. Wij zitten in een 'kuil' en kunnen de TNT-zenders van Carcassonne, Perpignan en Montpellier niet ontvangen, vandaar.

2. Veel internet providers leveren ook TV par ADSL. Daarvoor is nogal wat bandbreedte nodig en dan mag je dus niet te ver van de centrale zitten. Op b.v. http://www.eligibilite-adsl.com/ kun je nagaan of dat al dan niet het geval is. (bij ons gaat dat niet).

3. Degenen die buiten het dekkingsgebied van TNT vallen en geen TV par ADSL willen/kunnen krijgen, is er nog TNTSAT. Daarvoor moet je dan een TNTSAT decoder kopen. Sommige providers leveren ook een TNTSAT decoder als TV par ADSL niet gaat.

Als TNT of TV par ADSL werkt en je wilt daarnaast ook BBC/ITV ontvangen, heb je genoeg aan bv je Freesat decoder, 80 cm parabool op Astra 2 (28 Oost).

Een beetje ingewikkelder wordt het dus als je zowel Astra2 als TNTSAT wilt ontvangen, maar het is goed te doen.

Ko

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#4 Geplaatst: 2010-06-01 14:43:02

Alweer, dank, Ko! Je schrijft "1. TNT (digitaal, opvolger van het analoge netwerk). Als je TV via TNT (met een gewone buitenantenne) kunt ontvangen wordt het veel simpeler." Ik heb van deze site http://www.tvnt.net/couverture-tnt-335.html  begrepen dat wij TNT kunnen ontvangen " TNT PAR SATELLITE : disponible sur cette zone". Betekent dat niet per definitie dat je een schotel nodig hebt?

Er staat ook bij: "CHAINES TNT PHASE 1 jusqu'à l'arrêt des chaines analogiques
sig:5/5 | AVIGNON MONT VENTOUX | En service transitoire". (Wij zitten aan de voet van de Mont Ventoux)

Wat betekent dat? (sorry, dit is echt mijn gebied niet)

Ik had in mijn oorspronkelijke bericht willen vragen of onze oude beeldbuis (dus niet zo'n plat scherm, een ouderwetse dikke bult) per definitie ongeschikt is voor digitale ontvangst. Dat lijkt me eigenlijk logisch, maar ik vraag het toch maar even.


Bedankt voor je uitgebreide uitleg, Ko!

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#5 Geplaatst: 2010-06-01 15:36:11

Zo te zien zit je in het gebied waar TNT te ontvangen is. TNT is (technisch gezien) iets heel anders dan TNTSAT

TNT is een systeem van digitale TV zenders dat oude analoge TV netwerk gaat opvolgen. Daar heb je geen schotel voor nodig. Als je in de buurt van de zender woont kun je vaak met een binnen-antenne in vorm/grootte van een pocketboek volstaan. Soms zul je 'pocketboek' buiten moeten hangen, en als je verder wegwoont (meer dan 30 km ? ) heb je een traditionale 'hark' op het dak nodig.

Je kunt je misschien voorstellen dat het een heel georganiseer is, want er waren gewoon te weinig TV frequenties in het analoge systeem. Daar hadden ze voor elk kanaal een frequentie nodig. Bij TNT (heet in Nederland Digitenne, zelfde principe) stoppen ze plm 5 TV-kanalen op één frequentie. In de interimfase is dat dus even tobben, en moeten vaak tijdelijke frequenties/zenders worden gebruikt. Daar slaat de term transitoire op.

In het overzichtje staat dus:

In phase 1 (tot sluiting analoge zenders) is er een 4/5 (goed) signaal in Serres.

In phase 2 (na de sluiting) is het overzicht nog niet klaar, maar het is niet voor te stellen dat er dan géén ontvangst meer zou zijn.

Op 5 juli 2011 gaan de analoge zenders dicht.

Over je oorspronkelijke vraag of je dikke-bult-TV geschikt is voor TNT. Misschien wel, maar ik twijfel er aan. Maar dat wil alleen maar zeggen dat dat er zeer waarschijnlijk geen ingebouwde TNT-decoder in zit. Maar je kunt dus altijd een losse decoder aanschaffen (enkele tientjes, Darty etc) en die op je TV aansluiten. Er zijn zelfs USB sticks die je in je PC stopt om dan daarmee TNT te ontvangen.

Vergeet TNTSAT dus maar even. dat is bedoeld voor de gebieden waar je TNT niet kunt ontvangen.

Ko

(die zijn dikke bult 2 jaar geleden bij Darty heeft ingeruild voor een mooie platte met ingebouwde TNT-tuner, maar daar niks aan had omdat hij te ver van de TNT zenders zat en dus op Satelliet is aangewezen)

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#6 Geplaatst: 2010-06-01 17:17:37

Goed, hoor, alweer zo'n snel en uitgebreid antwoord!

Je zegt: "Vergeet TNTSAT dus maar even. dat is bedoeld voor de gebieden waar je TNT niet kunt ontvangen."

Maar die satelliet heb ik toch nodig voor de BBC? Of haal ik nu weer van alles door elkaar?

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#7 Geplaatst: 2010-06-01 23:51:25

Ja, je haalt e.e.a door elkaar, ofwel: ik heb het niet goed uitgelegd.

- Franse TV ontvang je in jouw plaats met TNT met gewone binnenantenne of hark

- Voor BBC/ITV heb je satelliet nodig, gericht op Astra 2 (28 Oost)

Let op het verschil tussen TNT en TNTSAT. Beiden zenden franse TV kanalen uit: TNT via een aardse digitale zender in de buurt, TNTSAT via de Satelliet Astra 1.

Als je TNT kunt ontvangen, heb je TNTSAT niet nodig.

Voor TNT heb je nodig

- of een TV met ingebouwde TNT-decoder

- of een TV zonder ingebouwde TNT-decoder, maar met een losse TNT decoder.

Om dan ook nog BBC/ITV te ontvangen heb je nodig

- een satelliet decoder (bv Strong, Freesat etc)

- een parabool, gericht op Astra 2 (28 Oost)

Ko

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#8 Geplaatst: 2010-06-02 09:46:10

Nu is het echt helemaal duidelijk! Dank.

Ik verwarde nog iets. Ik dacht dat je voor de digitale zenders altijd zo'n plat scherm nodig had (omdat ik die platte schermen verder alleen als monitor voor computers = digitaal ken) maar dat is dus niet zo. Die platte schermen heb je nodig voor HD. Toch?

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#9 Geplaatst: 2010-06-02 13:32:13

Ongeveer....

Analoog/Digitaal:

betreft de overdracht van zender naar ontvanger; de tuner/decoder in de TV moet de zender dus kunnen begrijpen.

HD is iets anders: dat gaat over de 'dichtheid' van informatie, maar ook hier moeten zender en ontvanger/decoder elkaar moeten begrijpen.

Van de oudere TV's (dikke bult) is maar een heel klein gedeelte geschikt voor HD (het kán dus wel)

Van de nieuwere platte schermen zijn de meeste (maar niet allemaal !!!) geschikt voor HD. Als je belangstelling voor HD hebt moet je daar dus op letten.

Om HDTV te ontvangen moet aan 2 voorwaarden zijn voldaan:"

- het scherm moet daarvoor ontworpen zijn (HD/HD-ready)

- de ingebouwde (TNT)-decoder moet HD-geschikt zijn

Als dat laatste niet het geval is, moet je dus een losse TNT-HD decoder kopen

Een Satelliet-decoder zit (vrijwel) nooit ingebouwd in de TV, dus die moet je dan sowieso los kopen. Die zijn er in 2 smaken: HD-TV en niet-HD.

Om Satelliet kanalen in HD te ontvangen moet dus ook nog eens je satelliet-decoder geschikt zijn om HD-kanalen te ontvangen. Voorzover ik weet zijn al wel veel Satelliet-HD kanalen, maar ik dacht dat voor allemaal een abonnement/smartcard nodig is.

Om het verhaal maar even af te maken.

De TNT kanalen zijn/worden gebundeld in pakketjes, ook wel multiplexes genoemd.

Multiplex / Pakket

R1 :  Fr-2, Fr-3, Fr-5, ARTE, LCP, lokaal/France Ô

R2 :  Direct 8, Fr-4, BFM, Virgin, Gulli, i>Tele

R3 :  Canal+ HD, C+ Cinema, C+ Sport, Planète, TPS Star

R4 :  M6, W9, NT-1, Paris Première, ARTE HD

R5 :  TF-1 HD, FR-2 HD, M6 HD

R6 :  TF-1, LCI, Eurosport, TF-6, NRJ-12, TMC

Dat wil niet zeggen dat je straks zomaar alle kanalen uit de lucht kunt plukken.

18 kanalen zijn gratis (zeg maar de 'publiekszenders') en voor andere (thema kanalen) zul je moeten betalen.

op www.tvnt.net kun je daar meer over lezen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2010-06-02 14:03:52

Wat betreft satelliet HD: voor BBC HD en ITV HD heb je geen abbo nodig. Voor de NL HD kanalen wel.

NB. Op het BBC HD kanaal wordt een selectie van BBC1..4 programma's uitgezonden.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#11 Geplaatst: 2010-06-02 17:50:17

Beide heren weer reuze bedankt. Wij zijn reuze tevreden met de kwaliteit van onze oude Dikke Bult, dus ik denk niet dat we behoefte hebben aan HD.

Goh, dat het allemaal zó ingewikkeld was, dat had ik niet gedacht. Ik ben nota bene de techneut van ons twee. Kè je nagôan...

avatar#8300
cercy
Berichten: 0
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2010-09-05 14:58:16

Hallo,

Bij mijn zoektocht naar TNTsat (via de satelliet want voor huis in NL) en BBC kwam ik deze discussie tegen. In ons huis in Frankrijk hebben we de TV op orde.

In NL willen we Franse HD tv plus BBC FTA via de satelliet binnen halen. Ko schrijft:"Een beetje ingewikkelder wordt het dus als je zowel Astra2 als TNTSAT wilt ontvangen, maar het is goed te doen.".

Dit is niet mijn kennisgebied. Het bieeld wat ik nu heb is dat er geen TNTsat decoder (+recorder) is die ook via diseqc bruikbaar is om tevens voor FTA engels tv te gebruiken is. Klopt dit?

Fransat lijkt dit wel te bieden?

Heeft iemand enig advies in deze?

Dank!

Albert

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#13 Geplaatst: 2010-09-06 21:51:18

Als je (in Nederland) BBC (FTA) en Franse TV (al dan niet HD) wilt binnen halen heb je m.i. het volgende nodig

BBC/ITV:  Schotel, gericht op Astra 2 (28 Oost)

Franse TV: Schotel gericht op Astra 1, (19 Oost, zelfde dus als Nederlandse zenders, minus regionalen, want die zitten op Astra 3 (23 Oost)

Maar daarbij ben je er nog niet.

Voor de Franse TV heb je altijd een smartcard/abo nodig, want alle (publieke) kanalen zijn gescrambled. (natuurlijk zijn er ook wel wat franse FTA kanalen, maar nooit TF1-2-3-4-5). Aan een smartcard/abo heb je m.i. trouwens niet genoeg, want voor zover ik weet, wordt een franse smartcard niet herkend door een 'normale nederlandse' decoder. Normaliter heb je een voor de franse markt gemaakte decoder nodig. Die koop je in Frankrijk (inclusief card voor 4 jaar) voor iets van €99. Als je HD wilt ben je wat meer kwijt. Kijk eens rond naar TNTSAT bij de grand surfaces, of Darty. De bijbehorende smartcard is echter na activering maar voor 4 jaar geldig, waarschijnlijk omdat tegen die tijd het TNT netwerk wel landelijke dekking zal bieden. TNTSAT is immers bedoeld om de gaten daarin nu tijdelijk te dichten.

Ik heb het als volgt gedaan:

Eén parabool met een dubbele kop (1 kijkt naar Astra 1 de andere naar Astra 2)

aangesloten op mijn (nederlandse) decoder (aansluiting LNB-In). Die decoder heeft ook een LNB-Out aansluiting en daarvandaan loopt een kabeltje van 30 cm naar de LNB-In aansluiting van mijn franse TNTSat decoder.  Zodoende heb ik 2 decoders staan, die de schotel delen.

Je zou ook met één (franse) decoder met smartcard kunnen volstaan, mits die het Diseqc protocol beheerst, want die moet dan tussen de Astra-1 en Astra-2 kop kunnen schakelen om de Engelse FTA kanalen te ontvangen. Dat zou je echter even in Frankrijk bij een handelaar moeten verifieren

Ko

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#14 Geplaatst: 2010-09-07 13:44:06

TNTSAT wordt door Canal+ uitgezonden en is in de aloude stijl van deze 'fijne' provider geheel dichtgetimmerd. Je kunt er verder niks mee.

Koop je voor dezelfde prijs echter een Fransat decoder dan krijg je een 'gewone' decoder waarmee je via diseqc meerdere satellieten en/of rotor aan kunt sturen.

Het zenderpakket van Fransat bevat dezelfde zenders, maar in betere kwaliteit, en is te vinden op de 'Franse' satellietpositie op 5 graden west. (Atlantic bird 3)

De kaart is 'levenslang' geldig. DWZ tot de kaart vervangen moet worden omdat de codering gekraakt is. De ontvanges van Fransat zijn te koop bij dezelfde winkels als TNTsat.

De Franse publieke zenders worden overigens FTA uitgezonden op 5 west, daar is  geen kaart voor nodig.


avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#15 Geplaatst: 2010-09-09 22:40:45

Goed zo Jako, eindelijk duidelijkheid.

MAAR om op de originele vraag terug te komen, deze FRANSAT tuner (Metronic Terbox à 99€) kan dus met een draaibare schotel tevens de BBC ontvangen aangezien niet dichtgetimmerd en ook nog BVN, wat met de Canal + decoders op Astra 19.2 niet lukken gaat.

Verder zijn op deze tuners uiteraard ook alle vrije kanalen beschikbaar.

Een offset-schotel van 1.20m. is wel aan te raden.

Wel even melden dat de franse FTA op 5°W alleen werken op een analoge tuner en dus een mindere kwaliteit (spikkeltjes in beeld).

Verder wil ik nog even mededelen dat de Orange (FT) SAT-decoder niet zal werken zonder een werkende ADSL verbinding, Orange wil namelijk dat je via internet films afneemt die via het FT abo worden verrekend. Dus het eerste wat de decoder doet is op internet verbinding met hun site maken en de decoder updaten, anders geen TV.


Verder heb ik een TV van dik 30 jaar oud met, nog steeds, een prachtig beeld, voor mij geen plasma, TFT, led of 3D, ik hou het geld liever nog even vast tot men uitgebakkelijt over de te gebruiken standaard.  Tegen die tijd is het 3D projectie met het voetbalveld levensecht op de eetkamertafel en dat voor 300€.

(Alhoewel de plasma 107cm Samsung voor 399€ wel even verleidelijk was)

Wel heb ik een Sony DVD/harddisk recoder waardoor ik allerlei moderne aansluitingen heb en een ingebouwde analoge en TNT (aardse) tuner (HXD870 aanrader).

Als er nog iemand een perfect werkende, weinig gebruikte STRONG TNTSAT (Astra 19.2) wil overnemen, onze gîte valt sinds kort onder het dekkingsgebied van de aardse TNT.

Welterusten allemaal !

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#16 Geplaatst: 2010-09-10 11:18:48

De Franse publieke omroepen zitten ook digitaal en dus zonder spikkeltjes op 5 west frequentie 11591 V  s/r 20000 fec 2/3

Daar vind je France2, France3, France5, FranceÔ en LCP ongecodeerd.

France4 is helaas verdwenen.

De analoge zenders op 5 west zullen binnenkort stoppen

Een 1,20 meter schotel is in Frankrijk alleen op Corsica aan te bevelen voor de Britse zenders.

Meestal is 80 cm ruim voldoende en in het noordwesten van Frankrijk is een pannendeksel al geschikt.

Een Orange satellietbox werkt bij veel mensen wel prima zonder ADSL, daarnaast werkt de kaart gewoon in alle ontvangers die met de Viaccess codering om kunnen gaan. Vaak wordt de decoder daarom op zolder geparkeerd en verdwijnt de kaart in een goede ontvanger.

Je Sony HXD870 is oud (2007) en niet meer te koop.

Is een dreambox 8000 niks voor je?

4 tuners die naar keuze satelliet ,TNT of kabel en elke mix mogen zijn, HDD en DVD optioneel.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#17 Geplaatst: 2010-09-17 16:53:15

Ik MOET hierop toch nog even terugkomen Jako.

Wat te denken van een, zoals vermeld, een draaibare schotel, ruim 50mtr. antennekabel, een filter voor de rateau, twee aansluitdozen, forse regenbuien en sneeuw.  En dan zit ik ook nog in het zuiden !

Dit gevoegd bij het feit dat ik ook de wat zwakkere satellieten wil kunnen ontvangen maakt me toch blij dat ik voor die paar sou meer een 1.20mtr. schotel heb.

Toch jammer van de Sony, deze was tot vorig jaar nog te koop maar in de serie RDR-HXD is nog wel het e.e.a. beschikbaar.

Enne, nee dat is niets voor mij, ik heb net uitgelegd hoe oud de TV is en dat ik les euris nog maar even bewaar en dan wil jij me 900€ uit laten geven voor een, voorwaar schitterend, stuk techniek op een TV van tig jaar oud.

Hartelijk dank maar ik doe het voorlopig nog maar even met de Discovery, een aantal jaren geleden nieuw aangeschaft voor 50€

De zon schijnt, ik ben gelukkig ............... (zelfs al heb ik net de Taxe d'Habitation ontvangen, au alweer duurder)

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#18 Geplaatst: 2010-09-18 16:36:17

Ik weet niet waar je iets hebt gemeld over 50 meter coax, inkoppelfilter voor TNT (ik neem aan dat je ook het ontkoppelfilter niet vergeten bent) en twee aansluitdozen, maar niet in dit draadje.

Overigens heeft dat niets met schotelgrootte te maken. Om een lange coaxkabel te overbruggen is een LNB met een vergroot uitgangssignaal of een versterker bedoeld. Een grotere schotel geeft een betere signaal/ruisverhouding, maar de signaalsterkte wordt niet groter (die is begrensd) en is daarom geen oplossing om het verlies in de lange leiding te compenseren.  Voor die 2 aansluitdozen toch niet 1 coaxkabel gewoon in 2 gesplit hè?

Een valide reden voor een schotel van 1,20 meter is de ontvangst van  satellieten die hier lastig te ontvangen zijn (26 oost, 7 west) maar dat is niet Astra 28,  waar de vraag over gaat. (met uitzondering van Corsica)

Zelfs dan is maximaal 1 meter aan te bevelen omdat voor het plaatsen van een nog grotere schotel een vergunning nodig is. (ook in Frankrijk)

Vergeet niet dat een grote schotel meer wind vangt en dus gemakkelijker ontregelt wordt, terwijl de uitrichting van een grote schotel juist nog nauwkeuriger moet zijn dan een kleine.

Voor de meeste 'gewone' kijkers daarom niet aan te bevelen.