Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Emigreren met koophuis in Nederland

Auteur Bericht

avatar#7556
Cheppy
Berichten: 6
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-06-03 12:48:11

Mijn man en ik willen dit jaar emigreren naar Frankrijk om daar een loodgietersbedrijf te beginnen. We hebben daar al een huis gekocht. Ons huis in Nederland staat te koop en moet verkocht worden om de hypotheek af te lossen.

Volgens mij kunnen we niet emigreren en een Frans bedrijf beginnen als we in Nederland nog een hypotheekschuld hebben. Heeft iemand hier ervaring mee?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2010-06-03 15:05:46

Waarom zou dat niet kunnen? Ander verhaal is, of je in FR een bedrijf start met een lening. Dan kijkt de bank naar je totale schuld/lasten en je te verwachten opbrengsten. Dan kan zo'n lening weleens niet door gaan in jullie geval. Het hebben van schulden, ook in NL, is geen grond waarop jou verboden wordt een bedrijf te starten. Dit 

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#2 Geplaatst: 2010-06-04 08:11:55

Als je emigreert, dan moet je in Nederland belasting betalen over je woning in NL in box 3. De hypotheekrente is en blijft gewoon aftrekbaar.

Er zijn duizenden Nederlanders met een (recreatie)woning met hypotheek in NL en in Frankrijk wonen.

mvg/peter

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#3 Geplaatst: 2010-06-05 12:00:52

Waarde Cheppy,

Een fraaie, compact gestoken vraag. Daar houden wij van, Lief en ik. Zodoende kan ons repliek simpel en toch eenvoudig blijven. Jawel, u kunt gerust een enkeltje Frans ondernemerslandschap nemen om aldaar zelfstandig te gaan zitten loodgieteren en aldus een stokbrood op de spreekwoordelijke plank te verdienen, terwijl u in de Lage Landen nog een alleraardigst optrekje met hypotheek bezit.

Deze tamelijk lichtzinnige beantwoording van een korte en bondige vraag is dikwijls wel afdoende betrouwbaar, maar tevens en per definitie onnauwkeurig en omgekeerd is een nauwkeurig antwoord doorgaans onbetrouwbaar. Dat verontrust ons een weinig. Kunt u ons nog volgen? Laten Lief en ik u, voor onze eigen gemoedsrust, hier in detail uiteenzetten wat u allang wist.

Wanneer u formeel uit de voeten bent, verplaatst uw fiscale hoofdverblijf zich onmiddellijk spontaan in dezelfde richting en daarmede vervalt het zalige genot van de hypotheekrenteaftrek op uw achtergebleven bakstenen bezit. Dat is zonde. Toegegeven, de wereld is hard. Wij geven u niettemin gaarne de mogelijkheid in overweging om eerst pas dan formeel te emigreren wanneer u uw bezit bevredigend heeft verkocht. Het hoeft, zo menen wij bescheiden, niet allemaal tegelijk.

Hetgeen o.i. niet in uw vraag besloten lag, maar wel alreeds werd beantwoord, is een eventuele lening voor uw onderneming en het lijkt Lief en mij heel geruststellend te veronderstellen dat u alreeds over lood en een fijne gieter zult beschikken.

Mocht dat onverhoeds toch niet het geval zijn, Lief en ik weten dat eenvoudig niet en willen dat ook gaarne zo houden, dan wordt u het loodzware eigendom van extra bouwsels elders niet a priori euvel geduid. De Franse kandidaat-geldverstrekker zal mild en welwillend geduld oefenen met de aankomende verkoop en de daarmede vrijkomende kredietruimte plus overwaarde.

Enfin, wij heten u van harte welkom en wensen u veel succes.

Met zomerse Franse groet,

Max en lief.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-06-05 13:40:34

Liever 'n Bruin, die doet tenminste z'n best iets zinnigs te zeggen.

Peter.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#5 Geplaatst: 2010-06-06 09:27:12

Het hebben van een Nederlandse hypotheek op een Nederlandse woning is geen wettelijke beperking voor emigratie / opstarten Franse onderneming.

Hierboven is aangegeven dat de Nederlandse woning en schuld in box 3 opgegeven moeten worden. Dat is gelukkig de eerste 2 jaar (tot 31 december 2012 als jullie nu emigreren) niet het geval als de woning in Nederland leeg staat voor de verkoop.

Groet,

Rob van Schijndel

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-06-11 18:53:42

Huh Rob van Schijndel,

Ik begrijp je even niet in het cryptische antwoord van je.

Hoewel ik geen belasting expert ben, dat is mijn oudste dochter, is het volgens mij zo dat renten en schulden in het jaar van emigratie nog afgetrokken kunnen worden voor de NL-fiscus én daar dus alleen !

Op je belastingopgaaf in FR heb je naast het standaard formulier een model nodig, dat je aangifte doet (als buitenlander) van inkomsten cq. verliezen in F. of uit het buitenland. Daarin wordt überhaupt niet gesproken van box 3 in Nederlandse begrippen.

Het is complete onzin om het Franse systeem met het Nederlandse te vergelijken. Er is nog steeds geen belasting harmonisatie tussen NL en FR, want het het nog steeds geldige belastingverdrag, dateert uit 1973!

Dat kan soms of niet in je voordeel uitpakken als je geêmigreed bent.

Er is wél Internationaal een gegevensuitwisseling, maar je bent gewoon Frans belastingplichtige voor het jaar waarin je je gevestigd hebt in FR.

Om een loodgietersbedrijf te beginnen in Fr zijn wel bepaalde vestigingseisen nodig of je nu zo'n bedrijf begint als Micro Enteprise (ME) of Auto Entrepreneur (AE) begint, maar dat staat geheel los van het Franse fiscale systeem.

Bruin.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#7 Geplaatst: 2010-06-13 15:21:58

Hallo Bruin,

Misschine moet je dochter weer eens bij je langs komen om het Nederlandse belastingsysteem uit te leggen. Zolang je onroerend goed hebt in Nederland, moet je daar belasting over betalen. Meestal valt het in box 3 in Nederland. Een uitzondering geldt als de voormalige eigen woning leeg staat voor de verkoop, dan nog een periode in box 1 (hypotheekrente aftrek en geen box 3 heffing).

avatar#8664
paul-kim
Berichten: 0
Reacties: 3

#8 Geplaatst: 2010-12-06 16:23:02

hallo

wij zijn paul en kim

daar wij ook graag naar franrijk willen emigreren maar wij zitten alleen met ons koophuis.

daar het nog niet zo goed gaat met de crissis hadden wij ook gedacht om het huis in de verhuur te doen.

maar dat zijn voordelen en nadelen.

liefst hadden wij snel huis verkocht maar zijn nu ook alles aan het navragen of het mogelijk is  om ons huis te verhuren en wij naar frankrijk zouden kunnen emigreren.

de man is inmiddels 80 tot 100 % wao afgekeurd en ik ben huismoeder.daar het mogelijk is met wao te verhuizen zoals we al gelezen hadden,wil ik daar met de tijd gaan werken.

maar heeft daar iemand al ervaring mee wat je het beste kan doen en of zoiets allemaal mogelijk is.??

gr paul en kim

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#9 Geplaatst: 2010-12-06 18:58:01

Kan je een zaak beginnen in LDF  als je daar  niet gedomiciliëerd bent ?

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#10 Geplaatst: 2010-12-15 12:08:55

Je hoeft niet in Frankrijk te wonen om een Franse onderneming te starten.