Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afbrokkelen deurpost en pierres

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2010-06-03 14:45:49

Een van de schuren heeft een deuromlijsting (deurpost is wat te mager voor de 30cm dikke stenen) van geel zand (?)steen. Aan één kant is de onderste steen aan het eroderen: er ligt steeds meer steenstog op de vloer. Het grootste deel van de stenen wordt afgedekt door een luik, dat meestal dicht is. Het lijkt mij dat de aanval van onderen komt. De schuur staat er al bijna 300 jaar. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en ziet iemand een oplossing voor het wegspoelen (want dat lijkt het) van de stenen omlijsting?

Dank voor het meedenken! 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2010-06-03 21:27:06

De stenen zijn vermoedelijk een soort zandsteen, samengedrukt slib. Lijkt nog het meest op het limburgse mergel. Als het nat wordt, door optrekkend vocht, lekkage, regen, valt het uit elkaar of spoelt het langzaam weg. Zou je de originele staat willen houden, kun je de aangetaste steen vervangen door een andere, van beter materiaal maar uiterlijk hetzelfde (in cement namaken, kleurstof toevoegen) of de aangetaste steen (plus de anderen ook preventief) met epoxy bestrijken. Water kan er dan niet meer bij. De steen moet dan wel eerst goed droog zijn, na 2 weken zon, zonder vocht erbij. Epoxy geeft wel een onnatuurlijke glans, dus daarna in de nog net niet uitgeharde toplaag een beetje zand aanbrengen. Succes, Dit

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#2 Geplaatst: 2010-06-04 10:48:27

Het lijkt erg op de problemen die ik heb met de krijtstenen delen van mijn huis. Vooral de krijtstenen schouw in het nog niet gerenoveerde deel heeft er last van. Ik verklaar een en ander ook door de werking van optrekkend vocht. In de loop van een jaar komt er de nodige steen in de vorm van grote schilfers omlaag.

Christian heeft op deze site een paar behartenswaardige stukkken geschreven over hoe je dit aan zou kunnen pakken.

Zelf kies ik voor de methode om de onderste rij stenen te vervangen door nieuwe en deze "vocht geisoleerd" terug te metselen. In mijn geval zal dat of met slabbenfolie of bv een loodslab gebeuren.

Ik ben niet erg van de epoxy etc. omdat ik onvoldoende kennis heb over de werking van dit materiaal op andere materialen, wat zijn de eigenschappen, hoe gedraagt het zich door de jaren heen? Voor mij allemaal vragen die ik niet kan beantwoorden.

Vraag ook eens aan eigenaren in de buurt of zij het probleem herkennen en zo ja, hoe zij er mee omgaan. Je zult vast niet de eerste zijn die dit probleem heeft.

Succes,

Jeroen B 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-06-04 15:38:10

Ik heb kort geleden met de arbeiders gesproken die de stadsmuren van de nabij gelegen vestingstad renoveren. Ook daar hetzelfde geval: overal waar vocht optrekt hebben sommige stenen niet het eeuwige leven. Hardere stenen doen het ook na 200 of 300 jaar goed maar de zandsteen keert terug naar zijn oorspronkelijke vorm van bestaan: zand!

De arbeiders van een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuursteen halen de aangetaste stenen een voor een eruit en vervangen die door nieuwe iets hardere exemplaren. Waar een deel van de muur ingestort is wordt die van de grond af opnieuw opgemetseld/gestapeld, met een behoorlijke loodslab onder de eerste laag.

Bij behandelingen met kunststof ben ik voorzichtig, want 'la pierre respire comme nous', zoals een oude aannemer eens tegen me zei.  

Namaak van gekleurd beton? Het bemachtigen van oude stenen van afbraakhuizen is volgens mijn ervaring meestal eenvoudiger.

Christian von Klösterlein

Edit, addendum:

natuurlijk vergt het uitwisselen van enkele stenen in een deuromlijsting of de complete vervanging ervan de nodige vakkennis

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2010-06-06 15:54:34

Dank voor de reacties tot nu toe.

Het rare van het fenomeen van de afbrokkende steen vind ik dat het bij slechts 1 steen, de linksonder voorkomt, rechts onder niets en verder bij geen enkele andere "deurpost".

Het komt hier in de buurt weinig voor; misschien heeft de bouwer (begin 18 e eeuw) voor die ene steen een ander materiaal gebruikt.

Ik ben geen fan van epoxy; ben bang dat ik dan het vocht opsluit; Christian geeft dit ook aan.

Ik denk toch maar op zoek te gaan naar een steenhouwer....