Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fout met electrische vloerverwarming?

Auteur Bericht

avatar#6631
Jan71
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2010-06-10 14:11:23

Wij hebben o.a. een slaapkamer met badkamer in ons soussol laten bouwen. Daarbij heb ik door een elektricien elektrische vloerverwarming op de betonvloer laten aanleggen, waarop een tegelvloer is gelegd. Slaapkamer en badkamer hebben elk hun eigen verwarming en thermostaat. Ik ben niet erg tevreden met de wijze waarop hij alles heeft uitgevoerd, maar op één punt maak ik me nogal zorgen.

Hij heeft matten van Dévimat gebruikt van 50cm breed. Voor de badkamer heeft hij een veel te grote mat besteld (of goed besteld maar verkeerd geleverd gekregen, volgens hem), nl 0,5 x 15,2 mtr, 230V en 650W. In de badkamer is ongeveer maar de helft van deze mat gelegd. Hij heeft toen ook een transformator boven de groepenkast gehangen (zonder kast of andere bescherming). Kortgeleden kwam ik in het soussol en dat stond vol rook. Na controle van vuilnisbak en zekeringen, bleek de zekering van de verwarming van de badkamer uitgeslagen te zijn. Boosdoener was de transformator, verbrand. De elektricien heeft deze nu meegenomen, maar ik meen me te herinneren dat het een trafo was van 230 naar 180V.

We gebruikten de vloerverwarming maar een aantal uren per dag en vonden dat hij voor vloerverwarming snel flink warm werd. Wel prettig, maar ik maak me er toch wel zorgen over. Het is toch 230V onder een natte ruimte. Maak ik me terecht zorgen? Moet er misschien een trafo geplaatst worden die 230V omzet in een minder hoog voltage, b.v. 115V (halve mat, halve spanning)?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-06-10 19:08:38

Jan,

Merkwaardige gang van zaken. Wanneer je weet hoe groot een voedingstransformator is voor een back-in-time Marshall buizenversterker van 100 Watt uitgangsvermogen ( 4 x EL34 in de eindtrap), zeer populair bij de beatgroepen in de jaren 60/70, dan kun je er van uitgaan dat een transformator die op de een of andere manier 650 Watt, of waarschijnlijk de helft, voor zijn kiezen krijgt nog vele malen groter moet zijn. Dit is " kurieren am Symptom", en dan ook nog eens met het gemakshalve voorbijgaan aan basiswetten van de elektriciteit.  Wanneer die mat oorspronkelijk bedoeld was voor 230 Volt, en hij heeft hem gehalveerd, de helft van de lengte van de verwarmingsspiraal, dan is dat dus nu een mat voor 115 Volt geworden. Laat je daar 180 Volt op los, dan verbaast het me niets dat de boel oververhit raakt. Dan staat er een spanning op het restant verwarmingsspiraal die 56% groter is dan waarvoor die bedoeld is, en gaat dus een behoorlijk grotere stroom door die verwarmingsdraad lopen dan waarvoor die ontworpen is. In de originele fabrieksuitvoering (230 Volt, 650 Watt) loopt er maximaal een stroom van 2,8 Ampère als ik het zo uit m'n hoofd goed uitreken. Bij de basiscursus electricien wordt waarschijnlijk in de eerste les de oplettende leerling al iets bijgebracht van de formules V=IxR en W=VxI. Bij een 180 Volt spanning loopt er dan een stroom niet van 2,8 Ampère, maar behoorlijk wat meer, iets van 4,3 Ampère. Het gehalveerde verwarmingsmatje staat dan zo'n 770 Watt te verbruiken. Arme transformator, zelfs 's winters zou hij het er warm van krijgen. Een transformator van 230 naar 115 Volt dan? Nog steeds een forse transformator, want die moet 325 Watt aan vermogen zien te verwerken. Die mat had gewoon teruggestuurd moeten worden. Ik ga weer aan de slag met het laatste rijtje stenen op een tuinmuur, mag iemand anders mijn berekening nog even checken, maar ik ben bang dat dit wel in essentie het probleem is waarmee deze electricien jou heeft opgezadeld.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-06-10 20:13:33

Jan,

Nog even de website van dévimat (Danfoss) nagekeken, en ja die matten worden voor een bepaald vermogen en voor 230Volt geleverd. Zij zeggen niets over een trafo, is blijkbaar een noodoplossing die door de elektricien bedacht is. Gedachte in principe juist, maar zoals de berekening van Rob vdM aantoont (en waaraan ik geen foutje kan ontdekken) door de fout gekozen trafo overbelast.

Volgens mij gaat niet alleen de trafo eraan maar ook de mat. En dan:

Vloer weer open hakken, mat eruit halen, juiste mat erin. Oude mat terugsturen kan niet omdat die 'onvakkundig' verknipt is. :-(

Is de elektricien wel een elektricien ;-))  ?

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-06-10 22:16:30

Jan,

Aan de bovenstaande reacties van Rob en Christian heb ik niets meer toe te voegen. Het lijkt erop dat de electricien een beetje aan het prutsen is geweest.

Als het een officiele electricien was en je hebt een factuur van de verrichte werkzaamheden dan zou je moeten overwegen de electricien schriftelijk per aangetekende brief (lettre RAR) in gebreke te stellen. Als het goed is vallen de werkzaamheden onder de 10-jarige "garantie decennale". Ik kan me voorstellen dat je er niet blij van wordt, maar als dit mij overkwam zou ik eisen dat de vloer wordt opengehakt en de zaak alsnog correct en conform de richtlijnen van de fabrikant wordt geinstalleerd.

Je hebt betaald voor goed werk en je behoort dat te krijgen, niks geen gemier met trafo's en dat soort lapmiddelen. Een electrische installatie, zeker in een natte ruimte, behoort volgens de "regles d' art"  gerealiseerd te worden. Met minder moet je geen genoegen nemen!

Salutations, Jos

avatar#6631
Jan71
Berichten: 3
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2010-06-11 08:23:36

Erg bedankt voor jullie snelle reacties. De trafo was inderdaad wel een zware jongen, zwaar en zo'n 15x15x15 groot. Meestal doe ik de electriciteit zelf, maar electrische vloerverwarming en zeker in natte ruimtes daar brand ik mijn vingers niet aan. Dus voor deze klus deze officiele electricien ingeschakeld. Er zijn wel meer dingen die ik niet helemaal top vind (aansluiten apparaten in meterkast met 2 typen aardlekschakelaars, schakelaars verkeerd om). We wilden klokthermostaten, kon niet bij dit merk. De halve (extra) meterkast is nu volgebouwd. Elke verwarming een zekering, plus tijdklok met eigen zekering, dus 8 plekken.

Ik zal hem inderdaad maar in gebreke stellen.

Maar... het beloofd weer een mooie dag te worden.

Vriendelijke groeten, Jan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-06-11 08:38:32

Jan,

Even voor de goede orde, de andere dingen die je "niet top vindt" zouden wellicht wel normaal (in FR) kunnen zijn.

In FR zijn de zekeringautomaten "op zijn kop" uitgevoerd ten opzichte van NL, de voeding gaat bovenin (vaak met koperen kammen) en de draden naar je installatie "vertrekken" vanuit de onderzijde.

In FR zie je in de meterkast vaak 2 typen aardlekschakelaars, namelijk A en AC. Type A voor de "slordige slurpers" zoals kookplaat en wasdroger. Type AC voor de "normale" gebruikers zoals verlichting. Dat is normaal en volgens voorschrift.

Let dus op dat je uitsluitend klaagt over dingen die echt fout zijn, zoals de verknipte mat, anders verzwak je je eigen positie.

Overigens ziet het weer er hier ook veelbelovend uit.

Salutations, Jos

avatar#6631
Jan71
Berichten: 3
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2010-06-11 10:13:24

Nog een aanvullend vraagje. Voordat ik hem in gebreke stel, wil ik eigenlijk het oordeel (op schrift) van een deskundige. Dat ik veel waarde aan jullie oordeel toeken, wil niet zeggen dat dat veel indruk maakt op de electricien of een eventuele rechter ;)  Bij wie kan ik het beste vragen, een collega electricien al dan niet uit de buurt, een bureau dat ook de diagnostiques doet, le consuel, of... ?

@Jos. Bedankt, je hebt gelijk. Zijn ook dingetjes die ik zelf makkelijk kan verbeteren.

Vanavond eens kijken hoe de franse haantjes het er vanavond afbrengen.

Met vriendelkijke groeten,

Jan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2010-06-11 12:32:04

Jan,

  Kijk eens op de site van, of bel met, Promotelec. Onafhankelijke organisatie die zich ten doel stelt de bekendheid met de Franse elektranormen te verbeteren, met in het bestuur alle organisaties die in Frankrijk wat met elektra te maken hebben. Ze hebben ook technische diagnoses in hun dienstenpakket zitten. Wel even uitleggen dat het niet om een algemene veiligheidscontrole gaat, maar een specifieke. Andere electriciens: collega's onderling zullen er niet happig op zijn om iemand te veroordelen. Tenzij er nog ergens een "règlement de comptes" openstaat, en zij een formele aanleiding om iemand die de branche geen eer aan doet gaarne zouden aangrijpen. Maar ik denk dat in een eventuele juridische procedure het oordeel van een officiële organisatie als Promotelec meer gewicht in de schaal legt. Zoals in Nederland TNO wel gevraagd wordt om een deskundigenrapport op te stellen.

   Jammer dat die transformator is meegenomen door je electricien, daardoor moet je het nu zonder dit "corpus delecti" doen, dat bewijsmateriaal heeft hij, zorgzaam als hij is, verwijderd. Hier bij mij in de buurt zijn in Tannay vorige week twee kleine kinderen bij een brand om het leven gekomen. Technisch onderzoek zo staat in le Journal du Centre van heden te lezen wijst uit dat die brand in hun slaapkamer begonnen is, waar een klaarblijkelijk defect verlengsnoer onder één van hun bedjes door, richting een ander vertrek ging. Je mag dus van geluk spreken. Hoe ernstig het al is wanneer door een defect apparaat of snoer brand uitbreekt, zeer verwijtbaar is wanneer in de aanleg van een elektrasysteem zulke ernstige fouten worden ingebouwd "by design". Wanneer het dan misgaat, kan je al bijna niet meer spreken van homocide involontaire. Dan zadel je iemand anders, om zelf een paar honderd euro uit te sparen, willens en wetens met een levensgevaarlijke situatie op. Dat gaat dus meer in de richting "met voorbedachten rade". 

Rob