Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

In 2011 ga ik ervoor! Tips?

Auteur Bericht

avatar#8080
Thalanet
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-06-12 10:19:58

Bonjour!

Ik ben 22 jaar en net afgestudeerd. Al van kleins af aan droom ik ervan om te verhuizen naar de côte d'azur en nu lijkt mij het ideale moment... Niets wat mij hier tegenhoud.  Echter wordt mij langs alle kanten afgeraden om dit te doen (werkloosheid in Frankrijk, ik ken enkel de basis Frans, geen spaarcenten,...). Hoe zit het daar nu eigenlijk mee?

Nu, ondanks de omgeving die mij dit afraad  zou ik er toch voor willen gaan in het najaar van 2011, maar hoe kan ik mij ondertussen voorbereiden? Ik heb een diploma assistent in de psychologie maar dit beroepsvak is erg taalgericht dus ik ben mij er van bewust dat ik dit de eerste jaren niet zal kunnen gebruiken ginds. Wat kan ik wel doen? Welke jobs zou ik er kunnen doen? Is het zo erg gesteld met de werkloosheid? Hoe bereid ik dit het best voor en hoelang duurt het vooraleer je de taal machtig wordt (heb nu enkel mijn basis).

Ik zou emigreren naar Le Var, mede doordat ik er een familielid heb wonen waarbij ik ook een maand of 4 zou kunnen inwonen.

Hoe begin ik er nu aan en is het realistisch te denken dat ik er werk zal kunnen vinden?

Groetjes!

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2010-06-12 11:31:41

Goed idee. De taal dat komt wel, elke dag frans nieuws kijken, dagelijks een stuk frans lezen, en alle je niet bekende woorden opzoeken, wekelijks met fransen samen iets doen, waarbij gepraat moet worden (cafebezoek, verenigings- of clubleven). Na ca 10 jaar kun je het dan wel, zodat de gesprekspartner niet meer in het engels probeert terug te stumperen. Dan iets kunnen wat gevraagd wordt. In de Var weet ik het niet, ik gok dat electricien, tegelzetter, plaquiste, crepiste wel handig is. Truckersdiploma kan ook goed

zijn. Dat moet je ter plaatse uitvinden. Ergens gaan werken kun je dan proberen, of zelfstandige worden. Laat je 'omgeving' gewoon kletsen. Je kunt in FR net zo gelukkig/ongelukkig worden als in NL. Ik neem even aan dat je in NL door omstandigheden net zo weinig opvang (uitkering) verwacht, als je in FR weet dat je niet krijgt. O, ja oefen je nog wat om te blijven leven zonder te hoeven eten, altijd handig. Succes, Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-06-12 12:35:40

Ik zou beginnen met alle berichten in het archief van dit forum te lezen, daarna de gehele website Wonen en leven in Frankrijk en tot slot een mooi dik boek over het gaan wonen in Frankrijk. Dan zul je te weten komen dat de werkloosheid in Frankrijk 9,9% is, dat in de persoonlijke dienstverlening nog veel banen zijn te vergeven en dat voor jeugdige buitenlanders ook handig kan zijn om ook ervaring op te doen via werk dat uitzendbureaus aanbieden.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2010-06-12 13:29:30

Mocht je niet tot de categorie ambachtslieden behoren (loodgieter, electricien of klusser) ga dan een diploma halen wat in Frankrijk erkend is en waar zeker werk in is.

Ik raad je aan (je zit toch al in de gezondheidssector met je diploma): radiodiagnostisch laborant, fysiotherapeut, verpleegkundige. Vooral geen sociale vakken als inrichtingswerker of maatschappelijk werk. Ten eerste zijn deze diploma's niet erkend, ten tweede is er minder werk. Haal je diploma in Nederland. Leer ondertussen Frans bij de nonnen in Vught, via privélessen, TV5 en lees alleen Franse boeken en kranten. Ga daarna in Frankrijk werken met je NL diploma waar je ook maar werk kan krijgen.

Ingrid

avatar#8080
Thalanet
Berichten: 3
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2010-06-12 13:55:11

Oeioeioei, laat ik mij als vrouw wezen nu net geen handige Harry zijn en dus niet tot de categorie ambachtslieden behoren.

Ik had wel gedacht dat door mijn "tweetaligheid"(Nederlands en Frans) en wat basis Frans ik wel een voorsprong zou hebben in de toeristische sector. Is dit daadwerkelijk zo?

Site ben ik ook al even aan het volgen. Ik heb vaak gelezen dat de Fransen ons niet zo graag zien komen en het heel moeilijk werk vinden is. Mijn tante die er nu reeds 20 jaar woont is een tijd terug zonder werk gevallen en heeft 2 jaar moeten zoeken naar nieuw werk. Niet leuk om te horen zoiets...

Ingrid jij zegt dat de sociale vakken niet erkend zijn. Heb ik nu wel net een diploma in een sociaal vak... Dit is wel een bachelor. Normaal zijn deze wereldwijd erkend dacht ik? Nu, zoals ik eerder vermeldde doordat deze vakken erg taalgericht zijn maak ik mij daar geen illusies in.

Zelfstandige worden zit er ook niet in. Mag ik even zo curieus zijn om te weten hoe jullie in Frankrijk zijn beland? Waar jullie zijn terecht gekomen en welk beroep jullie er nu uitoefenen? Of wijk ik dan teveel af van het oorspronkelijke onderwerp? Ben hier wel benieuwd naar!

A bientôt

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-06-12 15:50:50

Thalanet,

Het is net als Wim & Ingrid schrijven dat je als academisch gevormde al weinig kans hebt om een baan te vinden bij een erg hoge werkloosheid in die beroepen, die je beschrijft. Basaal Frans voldoet zelfs niet in de sector waarin Ingrid werkt en zo mogelijk nog veel minder voor de sector waarin jij een baan zoekt.

Men zit op jou gewoonlijk niet wachten in FR ondanks mooie al of niet erkende diploma's én/of werkervaring.

U als topic starter heeft een fraaie droom en ik hoop u die ooit waar kan maken, maar dat lukt gewoon niet als 22 jarige zonder werkervaring!

Niet in NL en dus ook en France.

Tenzij ... je je verhuurt voor beschreven handvaardige beroepen en dan nog moet je daarin beter zijn dan de gemiddelde Franse artisan !

Bruin.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2010-06-12 20:34:48

Bachelors zullen misschien wel erkend zijn maar alles wat in Frankrijk sociaal of gezondheidszorg is, is overheid en dat betekent staatsdiploma's. Vanuit Europa zijn bepaalde beroepen Europees erkend zoals apotheker, verpleegkundige, arts, tandarts, dierenarts, fysiotherapeut. Ik ben kinderarts dus dat ging gemakkelijk. Van andere beroepen weet ik het niet precies. Wel weet ik dat sociale beroepen niet direct erkend worden. Assistent psychologie weet ik ook niet precies. En ja, in de toeristensector is lastig en onzeker. Veel 'petits boulots' met alle ellende van dien.

Ingrid

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#7 Geplaatst: 2010-06-13 11:38:29

Bonjour Thalanet,

Lief en ik zijn waarachtig trots op u! Wanneer arriveert u? De koffie is bijna klaar. Ziehier, een bevlogen jongedame met slechts 22 lentes op de teller, zonder enig doorgaans tamelijk overbodig bezit of beklemmend bezwaar. Naar wij tevens wagen blijmoedig te vermoeden nog verschoond van doodlopende kredieten en aanverwante vrijheid- en vreugderemmers.

Uw kapitaal is uw jeugd en uw inspirerende droom. Een kapitaal, zo erkennen wij, zonder prijskaartje, maar van onschatbare waarde. Omarm deze, houd vast en volg uw prachtdroom. Kortom, inpakken en wegwezen met die ambitie. Niet langer gedraald. En route!

Max en lief

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#8 Geplaatst: 2010-06-15 10:26:52

Chere Thalanet, wat leuk dat je op het punt staat naar LDF te emigreren. Ik ben het wel grotendeels eens met die Lieve Max je jeugd en flexibiliteit zijn je wapens. Frankrijk is voor ons het mooiste land ter wereld en kan dat voor jou ook zijn. Als je bereid bent voor eerst alles aan te pakken (hoofdzakelijk seizoensarbeid) kom je er vast wel. Het echte werk zal zich dan op den duur aan jou openbaren. Belangrijkste les: leer zo snel mogelijk de Franse taal, dat is nl. de sleutel voor alle deuren. Wij wonen er nu 3 jaar geen fractie van een seconde spijt. (zijn wel pre pensionado's).  Heel veel succes  Ton

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-06-16 19:14:21

Ik heb mijn posting van 12-06 aangepast chère Thalanet,

Ik had de foutieve gedachte dat u niet de topicstarter was. Daarvoor mille d'excuses! U hebt een bachelor diploma in de psychologie en die zou (denk ik, in tegenstelling tot Ingrid ook wél erkend moeten zijn in FR), maar dat helpt u niet echt in die sector voor het moment.

Even een uitstapje naar deze site.

@ Beste Wim, ik vind het nog steeds erg vervelend dat, als je een antwoord schrijft je slechts de topicstarter in beeld krijgt en de laatste reactie! Zou de software van het forum zodanig veranderd kunnen worden, dat je alle reacties kunt zien? Terug scrollend dus. Bij voorbaat dank Wim.

Thalanet, ik denk dus met een ander (apart geopend) scherm open, dat u er beter aan doet om al in het voorjaar 2011 naar Le Var tijdelijk te migreren! Waarom?

Dan heeft u gewoon nog ruim de tijd om in de toeristische sector, bv. serveuse in een restaurant, de plaatselijke VVV of iets dergelijks in dienstverlening én communicatie tijdelijk werk te vinden. Dat levert u in uw vakgebied al onschatbare 'werkervaring' op en leer je dus het Frans spreken van de streek. Beide zijn noodzakelijke voorwaarden en u leert dus op 22 jaar veel sneller dan deze oude gepensioneerde die al vrij lang hier woont.

Lesdeux (pair) sabots en Max & lief wensen u eveneens als ik het allerbeste toe!

Mvg,

Bruin.

avatar#8080
Thalanet
Berichten: 3
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2010-06-16 19:27:02

Bonsoir Max en Ton,

Bedankt voor de hoopgevende reacties :-). Heb de site ondertussen al helemaal uitgepluisd en ik ga ervoor! Zal niet makkelijk zijn, maar ik zal uitgaan van mijn sterktes. Jeugdigheid, onafhankelijkheid en het spreken en schrijven van Nederlands en Engels.

Nu nog een datum vastleggen. Ik zou in november- december vertrekken maar kans om dan iets van werk te vinden is gering veronderstel ik? Anderzijds kan ik me dan wel enkele maanden aanpassen, de taal leren en rondkijken wat er zoal voor handen ligt.

Ik vraag mij eigenlijk af, solliciteren voor een simpel werk in een warenhuisketen of dergelijk, zou ik daar kans maken of zullen ze een grote voorkeur geven aan mensen uit hun buurt?

Nog een goede avond en aan de mensen die woonachtig zijn in Le Var, hopelijk is er niet te veel schade en is iedereen veilig gesteld.

Groetjes!

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#11 Geplaatst: 2010-06-17 12:39:14

Ga eens kijken op de FR site van een groot zweeds warenhuis. Die vind je volop in FR en vaak zijn ze blij met mensen die behalve frans ook andere talen (engels!) spreken.

zie http://www.ikea.com/ms/fr_FR/jobs/index.html

avatar#6936
Viv
Berichten: 1
Reacties: 5

#12 Geplaatst: 2010-07-09 16:34:03

hoi,

Wij zijn een jong stel (slechts een paar jaar ouder dan jij) en wij wonen nu acht maanden in de limousin.

mocht je intresse hebben in hoe wij het ervaren om als jongere te emigreren en te werken in frankrijk stuur ons dan maar een mailtje!

groetjes Vivian

vivian_nl@hotmail.com

avatar#8324
Gerard01
Berichten: 0
Reacties: 4

#13 Geplaatst: 2010-09-15 11:52:49

Hallo, ik woon nog niet in Frankrijk, maar zit er over te denken om er naar te verhuizen. Wat raden jullie me aan? Waar wonen jullie bijvoorbeeld en bevalt het?

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#14 Geplaatst: 2010-09-15 13:20:28

Ik ben 22 jaar en net afgestudeerd. Al van kleins af aan droom ik ervan om te verhuizen naar de côte d'azur en nu lijkt mij het ideale moment... 

Thalanet,

Op die leeftijd naar Frankrijk verhuizen => Uitstekend plan! Een ervaring die ik helaas in het leven gemist heb.

Naar de Côte d'Azur => Zou ik niet doen.

Ik loop zelf al jaren met de gedachten rond dat ik eens in Frankrijk moet gaan wonen. Iedere keer dat ik er nu ook kom, ben ik er steeds weer met de gedachte hoe zou het zijn om te wonen in de plek die ik dan bezoek. Ik ben gewoon nog te jong voor de Côte d'Azur. Parijs is een ander verhaal. Lui die ik ken die in Nice/Monaco als kind zijn opgegroeid, willen zodra ze gaan studeren zich elders vestigen.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#15 Geplaatst: 2010-09-15 14:24:50

Een zomerse groet beste dromer Gerard,

Goed plan! Laten Lief en ik u meegeven dat dromen er zijn om steeds kordaat te worden gevolgd. Het is namelijk vele malen beter om dromen, die mogelijkerwijs nooit zullen uitkomen, toch te hebben gekoesterd, dan in het geheel nooit dromen te hebben gehad. Wat u? U blijft vermoedelijk ook nog wel een poosje onder ons, maar uw dromen mogelijk niet. Of u dat alles even noteren wilt. Kortom, niet gedraald. Inpakken en wegwezen. Uw bivak kan, bij wijze van babbelen, eerst wel even hier op het erf.

Vooropgesteld dat wij de voorliefde voor Frankrijk volmondig met u delen, borrelt bij Lief en mij wel de prangende vraag op waarop uw liefde zich dan zoal richt? Dat kan heel verhelderend werken. En, niet onbelangrijk voor een gevulde maag, een aangename gemoedsrust en een dakwerkje boven de jonge schedel, op welke wijze u in uw levensonderhoud wenst of meent te gaan voorzien? Wat kunt u, wat wilt u? Begrijpt u wel?

Ergo, schetst u ons eens een illustratief prentje van uw toekomstige leven en wonen in Frankrijk. Mogelijk kunnen Lief en ik, maar andere welwillende forumleden eveneens, u met goedbedoelde raad en daad, of met een bed of boterham, van dienst zijn.

met zomerse groet

Max en Lief

avatar#8576
Silk
Berichten: 0
Reacties: 1

#16 Geplaatst: 2010-11-04 18:02:34

Hey Thalanet,

Ga je er nog voor? Ben zelf 23 en ook van plan om in Frankrijk te gaan wonen. Ik wWilde eigenlijk ook in januari gaan, maar misschien is het dan toch iets beter om wat later te vertrekken. Ben wel nieuwsgierig naar of ik snel een baantje kan krijgen..