Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

auto uit 2008 importeren

Auteur Bericht

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#0 Geplaatst: 2010-06-13 19:27:11

Als je als Nederlander een auto in Nederland koopt terwijl je in Frankrijk woont hoe werkt dat dan met de verrekening (betaling) van de belasting die op de factuur van de auto staat? 

Groetjes Sylvie

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-06-14 11:17:57

Is het na de koop vervolgens de bedoeling dat de auto naar Frankrijk wordt 'geëxporteerd'? Zo ja, dan zijn hierover vele tientallen bijdragen te vinden in het archief van dit forum. Overigens zal een beetje Nederlandse dealer de procedure in dat geval op zich nemen, zo leert de praktijk.

Wim

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#2 Geplaatst: 2010-06-14 16:44:04

De auto wordt inderdaad daarna naar Frankrijk geëxporteerd. Als ik dan op het forum rondsnuffel moet ik de auto door een familielid laten kopen, een briefje in het Frans laten opstellen dat de auto voor mij is gekocht, want ik kan geen auto in Nederland kopen....? En dan wordt me nog steeds niet duidelijk hoe de BTW terug gekregen wordt.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-06-14 17:58:35

't Is eenvoudiger dan u denkt, Sylvie. Waarom denkt u geen auto te kunnen kopen in Nederland ? Waarom denkt u de BTW terug te kunnen krijgen ? Om vervolgens in Frankrijk TVA te moeten betalen ?

Net als 'n fles oude genever, 'n stuk kaas of 'n zak drop kunt u in Nederland 'n auto kopen. Het verschil betreft het kenteken : dat heeft 'n fles genever of 'n stuk kaas niet.

En slechts het voertuig op Frans kenteken zetten betreft 'n administratieve procedure, daarover is uitvoerig op deze site geschreven.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2010-06-14 21:09:50

Sylvie, Peter,

Het gaat niet om de BTW maar om de BPM. Die wil je terugvragen als je de auto exporteert. Op een fles jenever of een stuk kaas betaal je geen BPM, op een auto wel, een typisch NL verschijnsel.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2010-06-15 06:35:34

Ah, dat is ook zo, die BPM !

Hoe je die terugkrijgt, lijkt me 'n vraag voor Postbus 51, "Heerlen" of onze good old Wim van T. of Rob van S.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-06-15 08:51:04

Peter,

Nou, ik ben niet Heerlen of een van de heren specialisten, maar die vraag kan ik nog wel beantwoorden. Alles over de teruggaaf van BPM bij export vind je hier. En het formulier om de teruggaaf aan te vragen vind je hier of bij de belastingdienst.

Salutations, Jos

[edit: links verbeterd]

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2010-06-16 21:33:52

Beste Jos,

Ik wil even niet vervelend doen, maar je laatste link naar de belastingdienst werkt wél. Maar daar staat dus letterlijk dat die auto gekocht moet zijn bij een garage/dealer, maar in ieder geval niet van een particuliere persoon waarvan je die 2e hands auto hebt overgenomen voor een x-bedrag.

Verder stel je: "Het gaat niet om de BTW maar om de BPM", dat is juist! Die is in NL al betaald door 1e, 2e en mogelijk volgende eigenaren. Het is in de EU van vandaag een volkomen raar principe dat NL nog steeds BPM heft en categorisch ontkent dat ook voor een relatief jonge 2e hands auto van een particulier bij export die BPM teruggave niet mogelijk is. Maar ik heb me werkelijk -evenals mijn oudste dochter Drs in Fiscale Economie - in die materie verdiept!

Er staat dus nergens in een bilateraal belastingverdrag tussen NL en FR, dat een surplus van reeds betaalde BTW en/of BPM teruggevorderd kan worden door particuliere personen.

Sylvie, stelt in haar 2e bericht: "Als ik dan op het forum rondsnuffel moet ik de auto door een familielid laten kopen, een briefje in het Frans laten opstellen dat de auto voor mij is gekocht, want ik kan geen auto in Nederland kopen....? En dan wordt me nog steeds niet duidelijk hoe de BTW terug gekregen wordt.".

Dat is bericht eveneens volkomen juste! Ik heb dus precies dezelfde ervaring als Frans ingezetene eerder.

Het wordt nog iets erger Silvie, want alle NL overheidsorganisaties (en/of zg. geprivatiseerde!), zoals RDW, Belastingdienst, gemeenten via GBA enz. enz. werken samen vanuit één toegankelijk BSN (vroeger Sofinr.) vanuit een gemeenschappelijke database.

Daarom kon ik als zg. "buitenlander' nooit op het postkantoor in NL het kentekenbewijs van die overgenomen auto van m'n ex- op mijn eigen naam overgeschreven krijgen in NL voor export naar FR. Laat staan terugvordering van event. teveel betaalde BPM of erkenning van recente APK door Franse overheids instanties. Het ambtenarendom werkt volkomen langs elkaar heen, want een in het Frans gestelde exportverklaring van RDW, wordt daar niet eens goed gelezen.

Elk land heeft in de EU vandaag nog steeds z'n eigen 'regels'.

En dus is het alleen al over die EU-Verordeningen vanuit Brussel onmogelijk te spreken over enige harmonisatie binnen de gemeenschappelijke Staten van Europa op welk gebied dan ook, behalve de  €.

Het is dus niet anders Silvie, maar ik wens je véél succes... ik begin er eenvoudig niet meer aan. Als het zou moeten, dan hoop ik een goede auto te vinden met autm. versnelling binnen FR!

Veel groeten van,

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-06-17 06:24:35

Sylvie,

laat je door de verhalen van Bruin niet gek maken.

Lees de door Jos aangegeven teksten aandachtig (ja, het is een beetje complex) en je komt eruit.

Essentie van de verhalen is, dat de laatste Nederlandse kentekenhouder de BPM-teruggave ontvangt, ook als particulier.

Voorbeeld: ik verkoop mijn auto uit 2008 aan Sylvie, dan ontvang ik deze teruggave.

Opties:

- ik kan bij het vaststellen van de verkoopprijs hiermee rekening houden,

- ik kan met Sylvie overeenkomen dat zij dit bedrag van mij ontvangt,

- wij laten de koop via een in NL ingezeten vriend/kennis/familielid van haar met een geldig BSN lopen,

- er bestaan bedrijven die im- en export van voertuigen voor particulieren afhandelen, bijv. deze, of zoek met de relevante termen.

Christian von Klösterlein

@ Bruin: ik wil niet vervelend zijn, maar je bijdrage sticht meer verwarring dan helderheid. Sorry.

@ Wim: excuses dat ik het nog eens uitleg, maar de reeds gevoerde discussies hebben een hoog kletsgehalte en zijn daardoor niet helder, en overigens zijn de regels en verhalen van de belastingdienst rond BPM-verrekening kortgeleden weer eens gewijzigd.

edit 09:09 verwijzing RDW eruit gehaald, want het gaat om publicaties van de belastingdienst

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#9 Geplaatst: 2010-06-17 10:06:39

Het wordt inderdaad steeds ingewikkelder i.p.v. helderder.....

De bedoeling is dat we de auto bij een dealer kopen.

Zover ik nu heb begrepen op de site van de belastingdienst kun je de BPM terugvorderen, maar gaat dat bijna een 1/2 jaar duren!!! Leve de belastingdienst.

En van Rob van Schijndel heb ik inmiddels begrepen dat ik alleen op de Nederlandse factuur btw betaal en niet later in Frankrijk nog eens invoerrechten hoef te betalen. 

Maar ik dacht dat ik hem wel zelf op mijn naam kon kopen...?...?...?

Groetjes, Sylvie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2010-06-17 14:00:25

Sylvie, laat me 'n poging wagen een en ander puntsgewijze samen te vatten en ik nodig iedereen uit erop te schieten, opdat we wijzer worden en Sylvie vooral.

1) U neemt de trein naar Nederland en koopt bij een dealer een tweedehands auto;

2) Deel van de verkoop is dat de dealer u voorziet van 'n Certificat de Conformité (CoC), dit document heette vroeger 'n homologatieverklaring, de typegoedkeuring (de dealer zal dit in rekening brengen, hij moet dit opvragen bij de importeur);

3) U laat de auto op uw naam zetten èn verzekeren en met de rekening van de dealer (waarop de betaalde BTW staat vermeld) rijdt u zuidwaarts.

4) Voordat u Nederland verlaat, zet u het kentekenbewijs om in een tijdelijk kentekenbewijs bedoeld voor de export (op 'n postkantoor, het schijnt ook te kunnen aan de grens te Hazeldonk);

5) U laat nieuwe kentekenplaten maken en bevestigen en verwittigt uw verzekering;

6) U rijdt naar Frankrijk;

7) U laat de auto keuren (contrôle technique);

8) Met de rekening van de garage gaat u naar uw belastingkantoor en vraagt om 'n Certficat d'Acquisition d'un Véhicule Terrestre à Moteur;

9) U gaat naar de (sous-)préfecture en vraagt om het formulier Demande de Certificat d'Immatriculation d'un Véhicule;

10) Dit ingevulde formulier levert u weer in bij de (sous-)préfecture, vergezeld van: het rapport van de contrôle technique (niet ouder dan zes maanden), de verklaring van de belastingdienst, het CoC, uw NL kentekenbewijs, uw identiteitsbewijs en 'n recent bewijs van uw verblijfplaats in Frankrijk.

11) Na betaling van 'n bedrag - dat hangt af van het voertuig - ontvangt u het Franse kentekenbewijs en kunt u kentekenplaten laten maken en bevestigen (niet schroeven maar popnagelen) en de verzekering verwittigen.

Hèhè, dat was het. Ben ik iets vergeten ? Oja, die BPM. Daarvoor raadpleegt u de genoemde bronnen, vult een en ander in en stuurt dat op naar Nederland. Dat dat 'n half jaar duurt, tja, dat zal wel maar u wilt geld terug dus dat is normaal.

U kunt natuurlijk ook 'n tweedehands auto kopen in Frankrijk. Scheelt 'n hoop tijd, 'n hoop gedoe en de garage zit 'om de hoek' voor het geval dat.

Succes,

Peter.

P.S. Er zijn landgenoten die bovenstaande administratieve handelingen met plezier voor u willen verrichten à +/- 500 euro...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2010-06-17 16:49:36

Bonjour,

@Christian: dank voor de toelichting, die is inderdaad niet onnodig.

@Bruin: met uw welnemen, u wilt misschien niet vervelend zijn, maar u bent dat wel. En u kunt niet lezen. In het hele BPM-teruggaaf formulier komt het woord "particulier" niet voor. Het enige wat telt zijn de datum van eerste kentekenregistratie in NL (mits na 2006), de datum van export (cq tenaamstelling in het buitenland als bewijs) en de BPM afschrijvingstabel van de belastingdienst. Waar en van wie u de auto hebt gekocht, particulier of zakelijk, speelt geen enkele rol. De BPM teruggaaf is een kwestie tussen de laatst geregisteerde NL kentekenhouder en de belastingdienst.

Niettemin begin ik dit gez**k behoorlijk zat te worden. Ik zal derhalve de toekomstige beantwoording van vragen graag aan Bruin overlaten. Succes ermee!

Salutations, Jos

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#12 Geplaatst: 2010-06-18 07:46:45

Beste Forumlezers,

Bovenstaand bericht van Jos is mij uit het hart gegrepen.

Dank,

Peter

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#13 Geplaatst: 2010-06-18 10:08:50

Laat ik beginnen met Silvie met deze passage:

"Het wordt inderdaad steeds ingewikkelder i.p.v. helderder.....

De bedoeling is dat we de auto bij een dealer kopen.

Zover ik nu heb begrepen op de site van de belastingdienst kun je de BPM terugvorderen, maar gaat dat bijna een 1/2 jaar duren!!! Leve de belastingdienst."

Wat Silvie nu eigenlijk schrijft, is dat het ook een 1/2 jaar gaat duren. Ja want de NL belastingdienst werkt traag voor een teruggave.

Dan zijn diverse forumleden over me heen gevallen, op het feit dat ik geschreven had, dat je als particulier nooit de BPM kunt terugvorderen.

Dat is niet waar!

Maaar... dat kan in Nederland wél diegene doen op wiens naam het laatste kentekenbewijs staat. Het betekent dan, dat die persoon en/of bedrijf die PBM voor jou kan terugvorderen. Je kan het eenvoudig niet rechtsstreeks doen als je domicilie in Frankrijk is.

Je kunt evenmin via RDW-Veendam het kentekenbewijs als 'buitenlander' rechtstreeks op je naam krijgen. Dus het is dan zo -als je dat wilt- en als je dat als particulier doet, dat je dat via famillielid/vriend/kennis of bedrijf moet doen.

Dan de volgende hobbel voor 'export'.

Daarin zijn grofweg 2 keuzes.

- Je kunt zelf met dat voertuig naar Frankrijk rijden en daar een carte grise aanvragen.

- Je kennis/famillielid enz. meldt dat voertuig aan bij een RDW station en moet daarbij de NL kentekenplaten inleveren.

In het 1e geval loopt de NL wegenbelasting gewoon door, tot dat je in Frankrijk via de Prefecture een Frans kentekenbewijs hebt verkregen.

In het 2e geval moet die auto dus of op een trailer vervoerd worden of je rijdt die zelf en krijgt een tijdelijk kentekenbewijs met corresponderende nummerplaten. Daarbij heb je dan 14 dagen de tijd om die Carte Grise aan te vragen.

Die tijd zal in't algemeen te kort zijn!

En speciaal voor Silvie hier, begin er liever maar niet aan als particulier tenzij de prijs zodanig laag is in NL tov. FR. dat je met het hele gedoe nog dik geld overhoudt! Dat heet dus ook (fiscale) economie niet waar?

Mhg van,

Bruin.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#14 Geplaatst: 2010-06-21 19:29:56

Hallo mensen,

Om een einde te maken aan alle verwarrende en gecompliceerde verhalen zal ik later "het ware verhaal " hier vertellen. We zijn namelijk al een eindje op weg met de koop van onze auto. Dit zal ik doen als de auto eenmaal op ons adres in Frankrijk is beland. Ik ben er al wel achter dat het helemaal niet zo gecompliceerd is als het lijkt. Dus wordt vervolgd....

Tot over een week of drie, Sylvie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2010-06-21 22:52:40

Huh ? Laat u ons hier 'n beetje voor niets ons best doen ?

Peter.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#16 Geplaatst: 2010-06-28 12:04:08

Jullie hebben ons norm "geholpen", maar ook op een groot dwaalspoor gezet. Ik wacht nog even met het complete verhaal, maar het is echt niet zo ingewikkeld als sommige het voorspiegelen. Zit nu echter op een camping in Nederland en heb maar heel soms enkele seconden internet.

Groetjes, Sylvie

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#17 Geplaatst: 2010-07-03 18:03:33

Hallo mensen 13 juli krijgen we de auto en dan volgt binnen 14 dagen het verhaal Nederland - Frankrijk. ( Lijkt wel een voetbalwedstrijd, hoop alleen dat wij met niemand ruzie krijgen :)

groetjes Sylvie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2010-07-04 13:37:21

Sylvie Sylvie, houdt ons toch niet langer in spanning !

Peter.

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#19 Geplaatst: 2010-07-05 21:02:25

...... wat een spanning! Vooral voor "onze" Bruin die zoals gewoonlijk weer uitstekend en vooral "meesterlijk" in staat is om mensen op het verkeerde been te zetten.

Paul

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#20 Geplaatst: 2010-07-11 19:29:15

Dank je Paul,

Voor dat "meesterlijke compliment" aan mijn adres! ;-)

Ik voel me dus niet echt gevleid door jou... ga gewoon verder met saxofoon spelen, daar ben je mss. beter in dan 2 regelige reacties hier van jou!

Eerlijk gezegd, hoop ik voor Silvie hier dat het importeren van die 2e hands auto van bouwjaar 2008 in LDF gladjes gaat verlopen via dealer daar in NL.

Ik meen te weten dat BPM en/of BTW teruggave vanuit NL al niet eenvoudig is.

Laat staan de Franse ambtenaren, die ook na 2006 de EU-Verordeningen vanuit Brussel aan hun laars plegen te lappen!

Begrijp me goed: de Prefecture van NF is niet overal in LDF het zelfde liedje in diverse departementen. Sommige doen niet moeilijk, maar andere wél.

Het is bovendien niet nodig in beide landen dat er een Franse APK wordt gevorderd voor een auto die jonger dan 4 jaar is!

Voilà ... denk op z'n minst 3x na voordat je besluit om NL gekentekende auto te importeren... de uiteindelijke rekening zou je wel eens behoorlijk kunnen tegenvallen, ook al heb je de uitgeprinte VO's vanuit Brussel letterlijk bij de hand ter lezing bij de Prefecture als je een Carte Grise gaat aanvragen.

Met vriendelijke groeten van,

Bruin.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#21 Geplaatst: 2010-07-23 18:04:45

Hier dan eindelijk ons verhaal, dat langer is dan de moeite die het ons gekost heeft...

Er waren voor ons meerdere redenen om een auto in Nederland te kopen. Een daarvan is dat de prijzen door de importeurs kunstmatig ietwat lager zijn gehouden ter compensatie van de BPM. Deze heffing behoeft niet betaald te worden als men de auto exporteert en dan ontstaat er een aantrekkelijk verschil. Uiteraard afhankelijk van de prijs van de auto en het bouwjaar.

 

Voor een goede en snelle regeling van alle formaliteiten moet je een aantal zaken goed in de gaten hebben én houden. De belangrijkste is dat in het land van import (hier: Frankrijk) bewezen moet worden dat er BTW is betaald, anders zul je die alsnog moeten betalen.

 

Als je in Nederland een nieuwe auto zou kopen dan betaal je daar als particulier BTW over en die is in dat geval niet terugvorderbaar. Ga je binnen een termijn van zes maanden daarna naar Frankrijk of een ander EC land emigreren dan betaal je die BTW dus nog een keer. Dat heet bescherming van de vrije Europese markt… Overigens is dit een vermijdbare situatie al betaal je in Frankrijk wel wat meer.

 

Tweedehands auto’s worden in Nederland door garages verkocht of als marge auto of als BTW auto. Een marge auto wil zeggen dat het BTW bedrag is inbegrepen en niet nog een keer afzonderlijk op de rekening tot uitdrukking mag worden gebracht en is dus niet verrekenbaar of terug te vorderen, ook niet door bedrijven. Ook dit is een vermijdbare situatie al is die ronduit lastig en in geval van een particuliere verkoop - koop niet aan te raden.

 

Het volgende is van belang en het verhaal hieronder is dan ook volledig vanuit dat uitgangspunt te lezen.

Wij wonen niet in Nederland en hebben dus geen Nederlands adres en we zijn particuliere kopers.

Dat betekent dat een te kopen auto meteen op uitvoerkenteken gezet moet worden aangezien we niet in de Nederlandse basisadministratie voorkomen.

 

In Zwolle zagen wij bij de Suzuki dealer een leuk autootje, 2 jaar oud weinig kilometertjes gedraaid en nog een heleboel te verrekenen BPM (ongeveer € 6.500,-). Bovendien was het een auto waarover nog BTW verrekend kon worden. Dat betekent dus dat er op de factuur gewoon BTW wordt vermeld. En met zo’n factuur kun je naar de Franse impôt ten bewijze.

 

Omdat wij geen auto meer in te ruilen hadden leverde dat een extra prijsreductie op en we werden het dus eens. Bij de belasting heb ik vervolgens geïnformeerd hoe ik de BPM terug zou kunnen krijgen en hoewel dat kan is dat geen snelle weg. Bovendien moet de terugvraag gedaan worden door de verkoper en iedereen begrijpt dat die daar niet op zit te wachten, die wil geen risico’s en vooral boter bij de vis.

Daarna hebben we de volgende afspraak gemaakt. De dealer verkoopt de auto op factuur aan VWE http://www.vwe.nl/ en die factureert aan koper. Maar wel zonder BPM, echter met BTW. En wie betaalt dan de BPM of vordert die terug? Juist ja VWE.

 

Maandag 12 juli (ik vermeld de data om de snelheid te benadrukken) verscheen de dealer bij het districtkantoor van VWE in Utrecht. De hoofdsom exclusief BPM was door mij reeds aan de dealer overgemaakt. VWE heeft vervolgens de auto op uitvoerkenteken gezet, een factuur gefabriceerd en allerlei (achteraf belangrijke ) documentatie verstrekt waar onder technische specificaties en een homologatieverklaring, alles in het Frans. Bovendien regelen zij de teruggave van de BPM én de betaling daarvan aan de dealer. Kosten? Een borgsom van € 2.000,- en voor de rest € 171,- Bij dat laatste bedrag zit een WA verzekering inbegrepen alsmede kentekenplaten.

Zodra ik een bewijs laat zien dat de auto daadwerkelijk is uitgevoerd krijgen we die borgsom terug. Dus kom maar op met die carte grise. Je hebt daar maximaal 6 weken de tijd voor.

Na een kwartiertje stond ik weer buiten en kon ik genieten van onze eigen voiture.

Hoewel een verplichte WA verzekering was inbegrepen hebben de auto in Frankrijk op het oorspronkelijke Nederlandse kenteken alvast casco verzekerd in afwachting van daadwerkelijke import.

 

Woensdagavond naar Frankrijk vertrokken.

Voor een import heb je tegenwoordig slechts een paar documenten nodig, in ieder geval een verklaring van de Franse impôt dat er BTW is betaald. Nadat we donderdagmiddag op het verkeerde belastingkantoor waren hebben we dit vervolgens vrijdagmorgen geregeld. Belangrijkste document is een factuur waarop de BTW staat vermeld. En het kost je een minuut of tien.

 

Doordat de prefectuur vrijdagmiddag onverwacht gesloten bleek: maandag nieuwe ronde.

Er bleek een klein probleempje, de gegevens zoals we die op de’ demande’ hadden ingevuld bleken niet geheel in overeenstemming met gegevens over merk en type zoals die in Frankrijk bekend zijn. Hier bracht de homologatieverklaring (Certificat de Conformité) uitkomst ( hoewel dus eigenlijk niet gevraagd door onze prefectuur) en na een halfuurtje stonden we buiten met een tijdelijk kentekenbewijs. En een fors bedrag armer: bijna € 700,- aan ecotax http://www.carte-grise.org/cout_carte_grise.htm . Overige kosten ca € 200,-

Het echte kenteken ontvingen we twee dagen later per post.

Op naar een garage voor de platen. € 41,- inclusief montage. Het is maandag 19 juli. Klaar.

Het kenteken bewijs heb ik inmiddels ingeleverd bij VWE, de borgsom is onderweg.

 

Voor wie dit traject ook in wil raden we WVE zeker aan.

Wel moet ik zeggen dat de mondelinge informatie van hen niet altijd even duidelijk was, de uitvoering van het werk keurig.

Vragen?

 

Vriendelijke groet,

Sylvie & Alfred

 

 

 

 

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2010-07-23 19:56:36

Sylvie en Alfred,

gefeliciteerd met jullie nieuwe (tweedeahnds) Suzuki!

Van dat soort facilitatiebureaus als VWE heb ik ook eens gebruik gemaakt, in mijn geval voor een import naar NL - zij werken geroutineerd en snel.

Bon voyage en Suzuki!

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2010-07-24 08:56:39

Van harte Sylvie, maar ik vind het 'n nogal omslachtige manier om reclame te maken voor die club in Utrecht. Hoe heten ze ook alweer ? Oja, de VWE.

En natuurlijk is het handig een derde in de arm te nemen als je de weg niet weet. Maar om daar nu 'n heel forum mee te belasten.

Bovendien mis ik de vergelijkende rekensom : wat ben je nu totaal kwijt aan die auto (en dan eerlijk berekend, dus inclusief je tijd & verblijf te NL en het geregel), en wat zou je kwijt geweest zijn in Frankrijk bij de dealer om de hoek ?

Veel plezier,

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#24 Geplaatst: 2010-07-24 13:07:51

Ik ook Peter,

Ik vind het bovendien een vreselijk omslachtige weg een een autootje uit NL te importeren van heel beperkte waarde. ... Als het nu een vrijwel nieuwe Mercedes was, zijn er zat Duitse dealers die dat voor je regelen tegen uiteraard een behoorlijke prijs.

Bruin.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#25 Geplaatst: 2010-07-24 17:47:14

Peter, je moet het bericht goed lezen. We hebben een ieder deelgenoot willen maken van onze ervaringen. Bij een vorige import hebben we helaas moeten ervaren hoe lastig het was om aan een C de C te komen. Door inschakeling van een tussenpersoon hebben we die klip in een keer omzeild en waren alle documenten beschikbaar. Ook het gedoe rond de BPM en dat alles voor 171,- In dat bedrag de verplichte WA, een commissie voor de BPM afhandeling, de platen en de RDW. Van ons uit dus een tip. Dat jij er die niet in kunt of wilt lezen, het staat je vrij. Voor ons geldt dat de hele handel en wandel in enkele dagen was afgerond.

Voor je oordeelt, wij waren in Nederland, de door jou veronderstelde extra kosten hebben we niet gemaakt. Onze aanschaf heeft ons een voordeel opgeleverd, niet te zeggen is exact hoeveel maar het ligt rond de € 3.000,-

Alfred

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#26 Geplaatst: 2010-07-24 18:04:22

Ik vind helemaal niet dat Alfred/Sylvie het forum belast met het uitgebreide verhaal. De inschakeling van een tussenpersoon in dit soort zaken is nog niet eerder op deze manier aan de orde gekomen en is voor vele mensen misschien zelfs nieuw.

Wel is het interessant om nog eens een vergelijking te zien in de kosten van een aldus 'geïmporteerde' auto en van eenzelfde in Frankrijk gekochte bagnole.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#27 Geplaatst: 2010-07-24 19:24:38

PS Wim, Bagnole is een uitdrukking die vooral uit het Noorden komt, dan wel 'région Parisienne'. Hier kent men deze uitdrukking niet, behalve dan de 'importbevolking'.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#28 Geplaatst: 2010-07-24 19:28:28

Ik kan dan niet goed lezen, toch vind ik de bijdrage aan dit draadje d.d. 17/VI het dichtst bij het juiste antwoord liggen : "P.S. Er zijn landgenoten die bovenstaande administratieve handelingen met plezier voor u willen verrichten à +/- 500 euro..."

Nu nog de laatste vraag van Wim beantwoorden en ik ben geheel tevreden.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#29 Geplaatst: 2010-07-24 21:04:57

Ik wil nog even de aandacht vestigen op deze opmerking van Sylvie en Alfred:

... meerdere redenen om een auto in Nederland te kopen. Een daarvan is dat de prijzen door de importeurs kunstmatig ietwat lager zijn gehouden ter compensatie van de BPM.

Dit is een raar feit, maar het is een feit. De importeurs nemen dus als het ware een gedeelte van de BPM op zich. Dit was eens bij het Europeese hof aanhangig, en de enige die er van unzuiver beleid beschudigd werd was de staat der Nederlanden. Wat daaruit voortvloeide was de regeling dat de BPM bij export naar een ander EG-land pro rata gerestitueerd moest worden. Let op: alleen bij export naar een ander EG-land! Als u uw auto aan een Rus verkoopt kunt u niets terugvragen.

En behalve dat: het aanbod van tweedehands auto's en de prijzen ervoor verschillen per land van de EG. Zoekt u eens een Mercedes diesel met minder dan 15 maanden en minder dan 15.000km. In NL haast niet te vinden, in Duitsland duizenden!

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#30 Geplaatst: 2010-07-24 21:24:05

Ingrid,

Hier in région Centre hoor ik vaker "bagnole" dan "voiture".

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#31 Geplaatst: 2010-07-24 23:08:38

Ingrid,

Ik kende het woord ook niet maar bagnole betekent gewoon in het Nederlands :

rijtuig (nl), vehikel (nl), voertuig (nl), wagen (nl) , aldus Google.

Maar als men het denigrerend bedoelt is het waarschijnlijk zoiets als een rijdend 'koekblik', meestal met niet al teveel ingebouwde veiligheid.

 

@ Steven, met voiture of limousine bedoelt men meestal de erg dure en grote voertuigen. Bv.: Volvo, en een drietal Duitse merken en de Engelse en in iets mindere mate een tweetal Franse merken en haute gamme.

De Duitse TUV doet al vele jaren testen in allerlei ongevalssituaties en daardoor is statistisch bewezen dat je in zo'n ongevalsitu meer kans hebt te overleven dan in een klein autootje.

 

Brruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#32 Geplaatst: 2010-07-25 06:38:23

En : hoeveel mud aardappelen past er in de kofferbak van 'n Suzuki ?

Peter (die ontaardende draadjes best leuk vindt mits het leidt tot kennisvergaring).

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#33 Geplaatst: 2010-07-25 12:20:12

Wat ik eigenlijk niet begrijp in het verhaal van Silvie dat ze 700 € moesten betalen voor de zg. Ecotax. Hè, denk ik dan ... een Susuki van 2 jaar (zuinig in het gebruik) kan toch onmogelijk zo'n hoge CO2 belasting opleveren?

En ja hoor kijk hier maar:

"

Taxe sur les émissions de CO2 et bonus / malus écologique


Depuis quelques années, l'Etat a décidé d'instaurer des mesures fiscales dans le but d'inciter l'achat de véhicule plus propre. Ainsi, les véhicules polluants doivent s'aquitter de nouvelles taxes en plus de la taxe proportionnelle régionale sur la carte grise.
Tout d'abord, la surtaxe co2. Apparue le 01 juillet 2006, celle-ci ne concerne que les véhicules particuliers (genre VP) en fonction des émissions de co2 du véhicule.
Depuis janvier 2008, le bonus / malus écologique se substitue à la surtaxe CO2 à l'immatriculation (qui reste toutefois en vigueur pour les véhicules d'occasion).

- Surtaxe CO2 sur les véhicules polluants (véhicules d'occasion)
- Bonus / malus écologique (véhicules neufs)

"

En hoe verhoudt zich dat tot even of meer vervuilende auto's die al bij een Franse dealer op CG staan? Volgens mij voldoen - op een paar merken van de zg. hybrides - geen enkel merk aan de strenge eisen aan emissienormen van de EU. Of ziet de Franse fiscus hier kans tot een rip-off?

Het BTW verhaal klopt gewoon en dat staat bekend als carrouselfraude, want vele internationaal opererende bedrijven hebben die BTW doorgeschoven naar de laatste koper. Daar heeft het EHvJ terecht een einde aangemaakt.

Bruin.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#34 Geplaatst: 2010-07-27 14:23:42

Na ja zuinig... Het is een Suzuki Grand Vitara Diesel en die is beslist niet zuinig.

Op de Carte Grise staat bij Y.3 een bedrag vermeld van  E 675 t.g.v. de taxe additionelle CO2

Ook bij Y.1 - taxe regionale - staat een leuk bedrag, namelijk  E 275

Het voelt inderdaad als een rip-off maar dan moeten we maar niet meer in dit soort bakken rijden.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#35 Geplaatst: 2010-07-27 19:21:22

OK, ok Sylvie,

Je hebt ons eigenlijk op het verkeerde been gezet, want iedereen denkt als je het over een Suzuki hebt aan modellen als de Alto en/of Swift, lachen zeg. ;-)

Ik ben tuurlijk direkt gaan Googlen en ik heb voor jullie model uit 2008 t/m 2010 3 occasions gevonden. De prijs van de 1e is 28.690 € bouwjaar 2010 met 2.500 km in Yvelines-78. In prijs is de 2e 19.500 € (2008) met 32.000 km in Gironde-33. En de andere voor 17.500 €  (2008) met 54.000 km in Limoges-87.

Tuurlijk is het uitrustingsnivo en specificaties met die 3 ook niet het zelfde.

Daardoor is vergelijken tussen occasions vrij hachelijk, maar los daarvan vind ik dit model bepaald niet groot en zou daarvoor nooit kiezen ondanks dat de 2e een Diesel met automaat is.

Dat je diesels in NL relatief heel goedkoop kunt kopen is omdat er nog steeds een forse wegenbelasting bestaat en voor een diesel moet je minstens 25.000 km/jaar rijden tegen hogere aanschaffingsprijs en verschil tussen prijs/liter tussen benzine/dieselolie. Voilà, ik begrijp nu helemaal jullie overwegingen, want in LDF betaal je al lang geen wegenbelasting meer als particulier, maar diesels zijn razend populair en daardoor tegen denk ik fors hogere aanschaffingsprijs.

Groetjes,

Bruin.

PS. Het lijkt me overigens wél een veilige auto en het gewicht is bepaald niet laag met 1495 kg

Klopt de CO2 waarde 195 g/km ...is te vinden op je CdH? Indien ja dan is die behoorlijk aan de hoge kant!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#36 Geplaatst: 2010-07-27 20:38:53

In geheel Frankrijk staan er vanavond wel 235 te koop aangeboden, minstens.

Ik ben nog steeds - met Wim - benieuwd naar die vergelijkende berekening, overigens.

En naar hoeveel mud aardappelen er in een Grand Viagra gaan.

En hoe de lokale garagist reageert op zo'n auto. Mag je keurig achterin de rij aansluiten en de volle mep betalen voor 'n beurt, of doet-ie wat extra's voor je omdat hij je de auto heeft geleverd ?

Maar laat maar zitten. Ik ben blij dat het allemaal zo goed is afgelopen. Anders hadden we straks jankverhalen gehad over oplichtende tussenpersonen en onbetrouwbare autohandelaren (ik weet dat dit twee pleonasmen zijn).

Wat doe je trouwens als er iets mankeert aan die auto, Sylvie ? Terug naar Zwolle ?

Toch, en dit moet me van 't hart : ik kan zo goed lezen, dat ik de vraag van Sylvie waarmee ze dit draadje opende volstrekt misleidend vind. En in plaats van zichzelf te corrigeren toen bleek dat de reacties alle kanten opgingen en allerlei opwinding veroorzaakten, werden we nog eens opgehitst bovendien alsof er 'n wedstrijd aan de gang was.

Dit noemde ik eerder belastend, Wim vond van niet.

Inderdaad, Sylvie belastte geen forum want hoe kun je vandaag de dag harde schijven vol krijgen ? Er is ongelimiteerd en bijna voor niets geheugen genoeg.

Maar dat Sylvie 'n spelletje speelde, lijkt me duidelijk. En toen het lastig werd mocht Alfred het zeggen. Tjonge jonge.

En zelfs dat vind ik niet erg.

Maar maak dan wel de spelregels bekend en speel eerlijk.

Dus, en dan houd ik erover op en zal ik nooit meer op Sylvie en Alfred reageren : kom op met die bananen want mijn antwoord ligt nog steeds het meest bij het 'juiste'. U mag me de Chiquita's ook faxen als u dat beter uitkomt.

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#37 Geplaatst: 2010-07-27 22:44:14

Sst...Peter,

Dat wilde ik nu juist vermijden, al die lastige vragen. Het koppel Sylvie heeft dat ding gewoon geïmporteerd. En ja ik heb dus ook nog geen prijsvergelijking gezien tussen NL en FR. En ik moet dus lachen nog steeds over hoeveel mud aerdappelen bij die Grand "Viagra" in de kofferbak gaan.

Dus niet...hooguit 2 bescheiden sporttassen. Deze verspreking over Viagra, daar lach ik me gewoon binnenste buiten over, want wie koopt nu juist deze ' PC Hooft tractoren' voor hun lief? En wie vindt het dan heerlijk dat zij daar altijd als vr. macho in mag rijden?

....sst en nu hou ik dus op.

Bruin. ;-))