Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Duidelijke signalen, dat gaat niet goed !

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-06-15 11:48:11

Signaal 1 Eind mei vertrekken we voor een culturele en culinaire midweek naar Carcassonne. Twee dagen later, met de sneeuw uit zuid Frankrijk nog op de motorkap, zitten we bij een Japanner in Groningen.

Tweede signaal. Mme le ministre Roselyne Bachelot (die met die wat geborneerde, diepe stem) maakt plannen voor de te verwachten canicule.

 

Beide signalen gaan de dezelfde kant uit: de zomer van 2010 is nog niet begonnen, maar we kunnen hem nu al afschrijven.

 

Onze persoonlijke ervaring in mei deed ik nog af als pure pech, een once in a life time event. Iets om verder snel vergeten. Maar als le ministre Bachelot rekening gaat houden met een canicule dan weet je zeker dat er iets goed fout zit. Deze minister kan helemaal niet plannen. Als die wat bedenkt, wordt het tegenovergestelde waar. Zie het H1N1-débacle, een pandemie werd voorspeld. Resultaat: ik heb zelfs geen gewone griep gehad.

Nu voorspelt ze een lange hete zomer, dat betekent dus allemaal een extra jas aanschaffen.

Ben

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-06-15 17:35:44

Ik ben bang dat je gelijk hebt, Ben. Je kunt vandaag de dag op niets noch niemand rekenen.

Nog 'n derde signaal ? Sinds 'n dag of vier lijd ik verschrikkelijk. Hoofd, keel, spieren, 't is een en al droefenis. Ware het geen lente, ik noemde het griep.

Eh neen, ik ga niet naar de dokter, slik wel wat pillen en wacht voor de rest rustig af. Nog tweeëneenhalve week en het is vakantie, ha !

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-06-15 18:40:56

Mevrouw la Ministre geeft gewoon, zoals elk jaar, het startsein voor het "Plan Canicule" dat ingesteld werd in 2005 nadat 15.000 voornamelijk bejaarden de hottegolf niet hebben overleefd. Nu zitten ze allemaal in gegevensbestanden en moet de gemeente regelmatig gaan kijken of ze nog leven.

Verder hangt in heel mijn omgeving iedereen kletsverhalen op over signalen die een hete zomer zouden moeten voorspellen. Hadden we Pelleboer nog maar....

En Peter heeft gewoon een griepje......

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-06-16 06:59:42

Ha Steven, eens met jouw diagnose. Maar dokter dokter, vertel me, griep medio juni, is dat nou normaal ?

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-06-16 07:16:31

Niet abnormaal, zo'n griepje. Met nogal wat fluctuerende temperaturen worden sommige virussen weer eens wakker en slaan dan toe. Of zou het de -door sommigen verwachte- tweede golf van de H1N1 zijn? Kan Roeelyne toch nog wat vaccins de markt in zetten en achteraf gelijk krijgen  ;-))

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-06-16 08:19:57

Steven heeft het over 'zomergriep', 'Summer Grippe'. Deze virussen, enterovirussen genaamd, komen vooral voor in de maanden mei-oktober. Het poliovirus behoort hier ook toe maar die zou de wereld uit moeten zijn.....Enterovirussen en de subgroep daarvan , Coxsackievirussen, geven vaak klachten van koorts, keelpijn, buikpijn, hoofdpijn, aften in de mond, huiduitslag maar geen meestal geen neusverkoudheid of hoestklachten. De wat ernstiger vormen kunnen meningitis geven of myocarditis.

Geen vaccins voor te vinden, gewoon uitzieken.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2010-06-16 09:26:04

Koorts, buikpijn, aften, huiduitslag... Niets van dat al. Consulteer 'n arts en je blijkt méér te hebben dan waarvoor je kwam. In de ingenieurs-

wereld (of consultancy in het algemeen) heet dit 'werk maken met werk'.

Maar Ben, wanhoopt niet ! Al moet ik er mijlen voor omrijden, ik wil Solutions locales pour un désordre global zien (de film).

De regisseur, Coline Serreau : "Les films d'alertes et catastrophistes ont été tournés, ils ont eu leur utilité, mais maintenant il faut montrer qu'il existe des solutions, faire entendre les réflexions des paysans, des philosophes et économistes qui, tout en expliquant pourquoi notre modèle de société s'est embourbé dans la crise écologique, financière et politique que nous connaissons, inventent et expérimentent des alternatives."

Met hoop op welvaren, maar het gaat al 'n stuk beter,

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-06-16 18:12:34

Peter, ik wil je niet ongerust maken maar naast de virussen die Ingrid zo goed beschrijft, bestaan er ook nog infecties met Salmonella, Clostridium , Listeria en Campylobacter, veroorzaakt door rauw vlees dat nét even niet lang op de barbecue heeft gelegen, rauwmelkse kaas en van alles en nog wat dat niet via de streng bewaakte "chaîne de froid" tot ons mag komen. Zoals op de "marché" waar de boucher vergeten was de stekker in zijn koelvitrine te doen....

Meestal komt daar een interessante diarrhee bij, maagkrampen en in het ergste geval een Guillain-Barré. Peter, weet je zeker dat het wel beter gaat.... ;-))

Zie http://fr.wikipedia.org/wiki/Intoxication_alimentaire 

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2010-06-16 19:07:51

HH medici, Ingrid ook, bespaar toch uw kennis voor hen die het werkelijk behoeven. Of wacht, ik snap 't : u probeert die oude experimenten te herhalen - te repliceren in jargon - waarvan ik me de details niet meer precies herinner (in psychologieleerboeken uit de jaren tachtig stonden ze beschreven).

In grote lijnen kwam het erop neer dat als maar genoeg mensen in een groep tegen één van hen zegt dat-ie er zo beroerd uit ziet, of het wel goed met gaat, diegene binnen korte tijd inderdaad ziek - met fysieke verschijnselen zoals koorts en misselijkheid en rode vlekken in de nek - het pand verlaat.

"Leuk" om te proberen op het werk, met collega's, op 'n feestje et cetera.

Maar ik trap er niet in, ik ken Abrams pappenheimers en weet waar hij z'n mosterd haalde (de sufferd kende die van Charroux nog niet).

Wat me nu slechts depri en droef stemt, is deze aanhoudende meteorologische wantoestand. Met m'n tomaten, paprika's, wiet en meloenen huil ik, ik huil alle regentonnen vol maar die waren dat al.

Waarheen met m'n tranen, naar wie met m'n verdriet ? En : mag ik alsjeblieft doorwerken tot m'n zeventigste ?

Pierre Pleur.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2010-06-16 19:31:41

Geachte Grondheer,

Het moet U toch al duidelijk zijn dat de gemiddelde Gallische Genezerik er niet om uit is om Den Lijdenden Mensch gerust te stellen! Nee, eerder onderstrepen wij onze encellente medische kennis en doen we het lijden dermate toenemen dat een herhaald bezoek op kosten van de Sécurité Sociale nodig blijkt!

Stumper! Vas te faire soigner et tais toi!

Steven

PS Ingrid en ik hebben ons toch wel verrekte goed aangepast... ;-)))

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2010-06-17 00:22:27

Och geachte forumreageerders,

Steven heeft zojuist toegegeven als esculaapdrager geen algemeen toepasbaar antwoord te kunnen geven over de oorzaak van ons lijden! ;-)

Het valt dan even niet in te zien, waarom die medici - vanuit de allopatische genezings industrie - toch maar steeds die middelen blijven voorschrijven.

Tegen geen elk virus (gemuteerd of niet) is een generiek anti-biotica medicijn werkelijk effectief.

Sterker nog, de Gallische artsen schrijven al heel lang voor, dat voor het innemen van die (anti-virale middelen) men hier tevens een darm stabiliserend middel moest innemen, voor een goede darmwerking wel te verstaan! Het anti virale middel zou dan op nivo spijsvertering dus juist gastro-problemen induceren !

Waar of niet Steven?

Je me tais pas, want ik weet inmiddels dat voor mijn acute probleem nl, een allergie ..."hooikoorts" geen enkel allopatisch effectief middel bestaat. Ja het helpt even en dan voel je je weer even goed. Daarna, als je buiten weer aan die allergene stofjes bent blootgesteld, voelt het alsof je stikt.

Mijn lieve huishoudelijke hulp heeft zelf een 'kruiden thee' voor me gebrouwd, omdat we pratend met elkaar begrepen dat we een gemeenschappelijke allergie hebben. Dat helpt me beter en ja na het drinken of het opsnuiven van de dampen bij haar thuis, voel ik aanmerkelijk beter!

Is dat dan auto suggestie?

Ik dacht het dus niet, want ik leg voor mezelf nog steeds behoorlijk strakke wetenschappelijke maatstaven aan tussen wat ik ervaar en wat er dan objectief onderbouwd bekend is.

Of moeten 'we' dan besluiten - bij niet exact weten - dat onze medici maar weer voor alle kwalen bloedzuigers gaan inzetten ??? Dacht ik evenmin. ;-)))

Groeten van,

Bruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2010-06-17 14:12:47

Eh Steven : "Stumper" ? "Grondheer" ? "Tais-toi" ? Hebben we bij elkaar op school gezeten of zo ?

Doe ik m'n best de verstandhouding met de medische stand te verheffen naar 'n iets communicatiever plan, krijg je dit. De lokale dorpsdokter hier verstaat me beter, hij doet ten minste alsof. Hij is beschaafd.

Nu gauw 'n paar lachebekjes anders denkt er nog iemand dat ik 'n æsculaap op z'n staart wil trappen en dat wil ik helemaal niet.

:-)

:-)

:-)

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2010-06-18 18:35:56

Ik constateer dat het zeker niet om een neurogeen virus gaat want onze zieke begrijpt alles 100% en reageert adekwaat. Met de neuronen zal het dus wel loslopen. Nu nog verder wat kippesoep, lichte maaltijden en zonodig wat paracetamol en alles sal reg kom !

Het zal duidelijk zijn dat deze discussie een extra dimensie toevoegt aan discussies tussen Dietsche Dokters en Gallische Genezerikken.

Daar waar de Gallische Genezerikken de malade bevestigen in zijn rol en hem volpompen met zinloze medicijnen en adviseren tot immobilisme, zullen de Dietsche Dokters de zieke uitnodigen zich aktief op te stellen, niet in een ziekenrol te vallen en het initiatief tot herstel te nemen.

Welaan, onze « Homme de la Terre »  recupereert uitstekend ;-))

Ik sta hem gepast gebruik van tannine-houdende dranken (thee of Cahors naar keus) en de nog slappe kniëen zullen steviger worden met een goede schimmelende kaas. De barbecue mag zondag…maar wel goed gaarmaken !

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-06-18 20:42:28

Ha Steven, zo ken ik je weer. Die "Gallische Genezerik" is van jezelf ? Mag ik 'm gebruiken ?

Inderdaad, kippesoep ! Eergisteren naar zeer kosher recept een heuze slowfood pan  gebrouwen, en ik heb mezelf vandaag ten volle genezen veklaard.

Ken je overigens een Gronings gerecht met drie B's ?

Kibbesoeb (en dit dan l a n g z a a m uitgesproken).

Hoe zou het toch ondertussen met Ben gaan ?

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2010-06-18 21:42:29

De termen "Gallische Genezerik" en "Dietsche Dokters" zijn uitgevonden rijdens een discussie met Ingrid over de verschillen tussen de Franse en de Nederlandse gezondheidszorg. Die moet nog ergens op de site terug te vinden zijn.

Het treft mij steeds weer hoe weinig de verschillende landen van elkaar willen leren. En steeds nemen politici beslissingen die ergens anders allang hun onwerkzaamheid hebben bewezen.

Dat ik bij deze vergelijkingen de hyperbolische overdrijving af en toe ter hand neem in dit gezelschap van erudiete Gallobataven...... ik kaats en verwacht de bal terug en word zelden teleurgesteld!

En Ben..... die is vast een airco in zijn cave aan het installeren voor als de canicule komt!

Steven

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#15 Geplaatst: 2010-06-21 10:19:40

Salut Peter en Steven,

Druk, druk druk, competion tir à l'arc, buiten, in de extreme kou. Matige prestatie op de 50 meter neergezet (maar wel de eerste van de middenmoot)

Merci, Steven, voor de cave opmerking. Het herinnert me er aan dat ik nog een post "moet" schrijven over mijn drankprobleem.

Ik stop dit begint te lijken op een tweet.

Ben

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2010-06-21 11:51:58

Inderdaad. Als je echt wilt twitteren over Frankrijk, kijk dan maar op Frankrijkganger.

Wim

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#17 Geplaatst: 2010-06-21 15:55:24

Bonjour Wiem,

Deux choses.

Tes remarques sur Frankrijkganger font le pub (pour ton propre boutique, mais quand même)

Je ne veux pas twitter. Je ne suis pas un politicien.

Ben

PS Laatste flauwekulletje -van mijn kant- in deze reeks. Deze draad lijkt mez nu wel versleten.

B.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2010-06-22 22:20:00

Hoezo 'pub'? Het zijn niet alleen politici die twitteren, maar ook 'gewone' mensen zoals Frankrijkganger. Hij roept af en toe iets over Frankrijk als hem iets bevalt of juist niet. Maar d'accord, het is verder reuze onzin dat twitteren als men zich beperkt tot teksten als: 'ik ben wakker geworden en heb lekker ontbeten'.

Wim