Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De klant wil helemaal geen koning zijn

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-06-18 22:35:07

Franse grutters en aanverwante kleine zelfstandigen worden 'commerces' genoemd. In mijn naïviteit dacht ik dat dat was afgeleid van het woord 'commercieel'. Helemaal fout. Fransen zijn niet commercieel, ze zijn het nooit geweest en ze zullen het nooit worden ook. Ik zal geen bewering doen zonder sluitend bewijs, daarom deze exercitie.

Kijk naar de benzinestations. Jullie hebben altemaal zo'n voorbeeld in de buurt, het is dus te verifiëren.

Bij pomp A kost de gazole 0,98 euro, bij station B 1,12 euro. De afstand tussen beide is iets minder dan 70 meter. Bij A zal het stormlopen, B kwijnt weg. Want de klant bepaalt wat ie wil en zal voor de laagste prijs kiezen.

Dat zou zo gebeuren in Verweggistan, Timboektoe of Kornwerderzand. Zo niet in La Douce France. Station A, van Jan Kloot en station B, van Marietje Piet hebben allebei even klanten en leiden allebei een marginaal, maar rustig bestaan. Er zijn vermoedelijk talloze solide verklaringen van dit (afwijkende) gedrag van de Franse consument. Ik heb er maar één.

De Franse klant wil helemaal geen koning zijn, hij is in hart en nieren een republikein. En dat is logisch in een land waar de guillotine is uitgevonden.

Ben

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-06-19 07:23:36

Môgge Ben, je bent er weer vlot bij. Je ene draad is amper afgehecht of er ligt  alweer 'n nieuwe.

Wat betreft die fransoos die geen koning wil zijn : lees het stukje ‘Ralliez-vous à mon panache blanc!’ van Sylvain Lelarge en je begrijpt waarom en waardoor Frankrijk de Koninklijkste Republiek is die ik ken.

En tegelijkertijd vraag ik me af wat er toch van die Gallische geest over is gebleven, zeventig jaar na die 18e juni. De Gaulle en Henry IV, waar bent u ?

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-06-19 08:08:34

Pomp B is van een kleine garage. Daar komt de vrouw van de patron die achter de kassa staat maar ook de klanten van de garage ontvangt nog naar buiten om "mami" of "papy" te helpen de tank vol te gooien. De butagasfles wordt ook indien nodig door de "patronne" in de kofferbak gelegd. Ook wordt geïnformeerd naar het welzijn van de kinderen. Bij problemen met de auto komt de patron wel even thuis langs en een dure reparatie kan ook in termijnen betaald worden.

Pomp A is net even minder aardig of beschikbaar.

Ik voeg daar nog pomp C aan toe, van Auchan, Carrefour of Intermarché. Zelf tanken en chagrijnige juffrouw in een klein hokje. Voor gas komt ze zuchtend haar hokje uit en met moeite helpt ze bij het laden van de gasfles. Dubbelgebogen voor het loketje moet je het gas betalen met een groeiend aantal chagrijnen achter je want ze hebben moeten wachten terwijl de flessenwissel plaatsvondt.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-06-19 10:34:40

Haha Steven,

Ik herken je verhaal helemaal wat betreft het omwisselen van die gasflessen.

Een lege kon ik nog wel naar buiten tillen, maar een volle kreeg ik nooit opgetild.

En dan waren er nog van allerlei boertjes die naast hun diesel voor hun auto tevens grote yericans vulden met benzine voor hun grasmaaier bv. Ik zie dat gedoe met humor aan bij zo'n station van les grandes surfaces. Iedereen moet op de €-centjes letten tegenwoordig, maar het begrip 'service' is onder druk nu van gasvormig via vloeibaar vrij vast geworden in de mentaliteit van de Fransen hier en daar.

Bruin. ;-)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2010-06-26 01:38:15

quote: De Gaulle en Henry IV, waar bent u ?

 

Vermoedelijk in het hiernamaals. Of anders gewoon dood in hun kissie. Hun geest hebben ze meegenomen, vrees ik.

Ivo

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2010-06-26 08:06:17

"De mensch lijdt het meest aan hetgeen hij vreest."

Peter.