Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Inspectierapport elektrische installatie

Auteur Bericht

avatar#7776
La Cour
Berichten: 6
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2010-06-25 10:08:24

Onder klussen, de elektrische installatie, heeft Robert du Moulin een behoorlijk uitgebreid en interessant stuk gepubliceerd over de elektrische huisinstallatie in Frankrijk.

Interessant om te vernemen hoe de Franse regelgeving op sommige punten toch weer heel anders is dan de Nederlandse. Bijvoorbeeld dat in Frankrijk op een groep of alleen stopcontacten of alleen verlichting aangesloten mag worden. Het betekent dat je niet alleen meer automaten maar ook flink meer leidingwerk moet aanleggen voor hetzelfde aantal stopcontacten en lichtpunten. Dat kost de low budget klusser/huizenbezitter tijd en geld.

Ook las ik dat de aarde voorzien moet zijn van een Barette de mesure. Eigenlijk vreemd want al die extra contactovergangen veroorzaken extra ohmse weerstand en je wilt de ohmse weerstand van een veiligheidsaarde juist zo laag mogelijk houden. Het illustreert dat een installatie die niet aan alle regelgeving voldoet toch veilig kan zijn.

Als je de regelgeving niet helemaal volgt komt dat bij een verkoop in het inspectierapport te staan. Immers, sinds kort moet bij de verkoop ook de elektrische installatie geïnspecteerd worden. Volgens mij mag de nieuwe bezitter ook een afgekeurde installatie gebruiken maar voor de verkoopwaarde zal het geen gunstig effect hebben, zelfs wanneer de installatie technisch gezien goed en veilig is aangelegd.

Ik zou graag willen weten hoe zo’n rapport eruit ziet. Waar let men op? Wordt duidelijk aangegeven of de installatie echt onveilig is of dat alleen de regelgeving niet helemaal is gevolgd? Hoe zit het met brandgevaar en de verzekering? Wordt apart bekeken of de installatie brandgevaarlijk is? Hoeft de verzekering bij brand nooit uit te keren als de installatie niet voldoet aan de norm of moet er echt een aanwijsbare oorzaak zijn?

Wie weet waar ik een voorbeeld van zo’n inspectie rapport van de elektrische installatie kan inzien?

M.v.gr.

Jan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-06-25 10:39:45

Jan,

  Op de website van Hager staat een bruikbaar verhaal (met nog al wat reclame voor de eigen producten) en op het forum zou je hier nog kunnen kijken. Het staat me bij dat bij één van de daarin opgenomen links naar de overheidssites je met wat doorklikken ook terecht komt bij zo'n modelformulier. Stel je daar overigens niet al te veel bij voor: het is een vrij eenvoudig lijstje, met wat ruimte voor codes die de aard van de gesignaleerde problemen nader omschrijven. Als het goed is kun je hier al veel terugvinden over dat formulier. En dit zijn de eisen die gesteld worden aan de te certificeren controle organisaties. Ook op de website van Promotelec is veel te vinden. En wat die verzekeraars betreft, lees mijn opmerkingen op 3 januari van dit jaar in deze discussie.

  En wat me een dag later te binnenschiet, met jouw low budget opmerking nog in gedachten en de extra kosten van de aanleg volgens de Franse normen. Hier bij de firma P, een Nederlandse bouwmarkt-keten, zie ik een installatie automaat van ABB voor € 31,99 liggen, een ABB aardlekschakelaar voor € 104,95, een groepenkast van ABB/HAF, hoofdschakelaar, twee aardlekschakelaars, 3 automaten voor € 359. Vorige week in Frankrijk bij Weldom een disjoncteur van ABB voor € 11,03. In de maart/april folder van BricoDepôt in Nevers een aanbieding voor: un tableau 2 rangées, prééquipés en ABB avec porte fumée, 2 interrupteurs différentiels (1 x type AC, 1x type A), 8 disjoncteurs (2 x 10A + 3 x 16A + 2 x 20A + 1 x 32A). En dat alles voor € 129. Dit prijsvoordeel door in Frankrijk te kopen wordt natuurlijk deels te niet gedaan door de extra kosten van meer bedrading. Welke onderzoeker gaat eens kijken wat er in Nederland allemaal aan prijsafspraken en kartelvorming bestaat in deze branche? Meer dan één Europese veroordeling van de Nederlandse groothandel wegens inbreuk op het EG-mededingingsrecht ben ik nog niet tegengekomen.

Rob van der Meulen

avatar#7776
La Cour
Berichten: 6
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2010-06-29 07:52:50

Robert,

Bedankt voor de uitleg,

Het aanleggen van een huisinstallatie die electrotechnisch goed en veilig in elkaar zit is 1. Er zijn denk ik wel een hoop handige klussers die dat lukt.

Het aanleggen van een huisinstallatie die geheel voldoet aan de Franse normering vergt echter een stude op zich, zo blijkt wel.

Met vriendelijke groet,

Jean de la Cour