Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bonnes Nouvelles - Nieuwe rubriek?

Auteur Bericht

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#0 Geplaatst: 2010-07-04 13:08:53

Lief is een weinig moe van het in essentie zo geliefde forum. Het vult zich, volgens haar doorgaans optimistische en olijke inborst, gestaag met weliswaar en vanzelfsprekend tal van beslist belangwekkende vragen, antwoorden, discussies en disputen, maar hetgeen Lief mist is het goede nieuws, de humor en de glimlach. De alledaagse dingen die het leven in het land van onze keuze, Frankrijk, zo plezierig en menselijk maken. Lief oppert derhalve de toevoeging van een nieuwe, positieve rubriek. Bonnes Nouvelles. Zoiets.

Max en Lief

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-07-04 13:40:59

U bent lief   :-)

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-07-04 14:57:55

Dit forum onderscheidt zich naar mijn mening van enkele andere op Frankrijk gerichte fora door het ontbreken van oeverloos gekwetter en halleluja-geneuzel over LDF. Dat het leven goed kan zijn in Frankrijk is genoegzaam bekend en is ook de reden dat velen het land verkozen om er te gaan wonen of er een vakantiehuis op na te houden. Dat de zon schijnt is weliswaar goed nieuws, maar niet een dringende aanleiding om er een nieuwe rubriek voor te openen in dit forum. Goed nieuws is geen nieuws.

Humor kent zijn plek in dit forum en wel hoofdzakelijk in de rubriek Entre bavards. Sommige forumbijdragen in de overige rubrieken laten zich met een glimlach lezen, afhankelijk van de schrijfvaardigheid van de scribent.

Kortom, even geen nieuwe rubriek.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-07-04 14:59:17

Als er een stukje gepubliceerd is wat leuk mag zijn snapt max en lief het niet, wat moeten we dan schrijven ?

Misschien een moppentrommel ?

Humor en glimlachjes kun je niet spontaan namaken helaas, die ontstaan door gebeurtenissen, door omstandigheden.

Het gebeurt vaak genoeg dat we plezier hebben op deze site, maar als max en lief dat niet zien of snappen kan ik er ook niets aan doen.

Is er soms weer vogeltrek ?

Cees.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#4 Geplaatst: 2010-07-04 16:32:38

Lief herkent zich in de positieve respons van Peter (P`Homme de la terre). Dank u en een smile terug. Lief doet toch heus slechts een oprecht en goed bedoeld voorstel voor een informele, menselijke en leuke rubriek. Wat is daar toch mis mee? Dat mag toch wel? Gewoon, een extraatje, een mogelijke aanwinst. Met uiteraard ook respect en veel leesplezier m.b.t. de overige, veelal zeer leerzame en informatieve rubrieken. Vanwaar toch dat negatieve, dat formele, aanvallende en die soms lichtelijk denigrerende vileine reacties? Haantjes?

met treurige groet

Lief en Max

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-07-04 18:37:43

Ik zal het proberen uit te leggen aan max en lief;

Deze site kent een unieke hoeveelheid aan informatie voor mensen die iets over Frankrijk willen weten om zomaar iets wijzer te worden, voor mensen die eventueel van plan zijn om een huisje te kopen in Frankrijk, voor mensen die hier wonen en werken, of van hun pensioen genieten, er is niet één site, zelfs niet in het Engels, die zo uitgebreid is als deze.

Hoe komt dat?

Dat komt beste max en lief omdat meneer Bavelaar uit de schrijverswereld komt, omdat hij zich zo laat geleiden met deze site dat alles ook weer in boekvorm gezet kan worden zonder al te veel moeite, (en dat boek is natuurlijk ook verkrijgbaar), en dat komt omdat er veel mensen zijn die een enorme schat aan kennis en ervaring hebben (opgedaan) die ook weer keurig netjes staan opgeschreven op de site die je via de welbekende knopjes in de menubalk kunt vinden.

Een paar jaar geleden heeft meneer Bavelaar de rubriek “bavards” ingesteld opdat er toch schijnbaar een verlangen is aan praatjes zomaar over niets bijzonders, een soort kroeg zeg maar.

Zo werd het gezwam tussen de techniek door minder en werd deze informatie rechtlijniger en vooral duidelijker, en kan men nu naar hartenlust ouwehoeren in de kroeg.

De kracht van de site zit hem in de eenvoud, het is één site die gestuurd wordt door één persoon, met één doel.

De zwakte is altijd de aanmaak van subcultuurtjes, zo krijg je een vereniging binnen een vereniging, en uiteindelijk raakt de bezoeker de weg kwijt.

Als je nu een grappig verhaal zoud willen vertellen max en lief, waar zoud U die dan willen plaatsen ? in de nieuwe rubriek ? wat maakt deze rubriek dan weer anders dan alle anderen ?

Alleen maar dat er een nieuwe rubriek is, een nieuw subcultuurtje van iemand die niet in de bavards wil zijn.

Tja, en dat is nu net wat ik niet zou aanraden, maar wie ben ik.

Een schrijver houd zich bezig met één verhaal en de lijn daarvan, niet met het koppelen van verhalen waardoor het één verhaal lijkt te zijn, en dat is de kracht van meneer Bavelaar.

Één verhaal, één ideologie, één rechte lijn die uitwaaiert in een fortuin aan informatie.

En Uw opmerking over haantjes is volkomen juist, maar wist U dat dit juist een positief punt is ?

Een gemene opmerking houd je scherp, een beetje plagen is goed voor het zelfvertrouwen, maar vergeet niet dat deze plagerijen vaak voortkomen uit humor, want U moet natuurlijk wel beseffen dat de meesten elkaar hier al jaren kennen, we zijn een soort familie zeg maar, virtuele vrienden (Steven, het is weer mosseltijd trouwens, schiet me zomaar te binnen, je zou nog langskomen)

We zien elkaar alleen maar via het geschreven woord, of enkelen die elkaar werkelijk ontmoeten.

Ik hoop dat ik zo dat traantje van U hebt weggeveegd max en lief, want treurig zijn is met deze dagen niet fijn.

Cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-07-04 21:33:53

Ha Cees, hebben ze bij jullie betere mosselen dan die kleine -wel smakelijke- pestmosseltjes die ergens uit Normandië of Bretagne komen? Die ik met een tandestoker uit de schelp moet pulken?

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-07-04 22:33:31

Ik weet het niet steven, maar ik denk wel dat ze beter zijn.

Wat men wel vaak zegt is dat de Zeeuwse mosselen groter zijn.

Hier groeit de mossel aan een touw “moules de bouchots” geheten.

Dat is een uitvinding die uit Ierland komt.

De babymosselen worden in een soort netkous gedaan en deze wikkelen ze om een paal die in het water staat.

Doordat de paal tijdens de getijdenwisseling in het water staat of droog valt krijgt daardoor de mossel een sublieme smaak.

Een specialiteit van de charente maritime is de “esclade de moule”.

Tijdens de vroege jaren toen de katholieken de protestanten vervolgden plantte deze protestanten een parasolden (pin parasol) in de tuin, waardoor de vluchtende protestant kon zien of hij bij bevriende mensen om hulp aanklopte.

De naalden van deze boom worden gebruikt voor het koken van de mosselen.

Hoe gaat dat te werk; op een plank van (liefst) pin maritime, zet je de mosselen overeind tegen elkaar aan en deze zet je op een veilige plek in de tuin.

Daarna gooi je er een ruime hoeveelheid (vuilniszak vol ongeveer) dennennaalden van de pin parasol overheen.

Deze steek je in brand en laat je rustig uitbranden totdat er alleen aspoeder overblijft wat je er met een plankje of stukje karton afwaaiert.

De mosselen zijn nu gaar.

Bij voorbaat eet je hierbij vers stokbrood wat je inwrijft met een stuk verse knoflook.

Cees

moule

esclade de moule

  

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#8 Geplaatst: 2010-07-05 10:58:16

Salut,

Zit ik even in het buitenland en dan gebeurt er weer dit.

Cher Max,

Laten we het leuk houden ! Geen aparte afdeling voor goed nieuws wat mij betreft. En wat is goed nieuws ? Voorbeeld: Hier in Assen laat een moeder een baby in haar auto achter; temperatuur ruim dertig graden. Voorbijgangers breken de auto open en trekken het bewusteloze kind naar buiten. Kind overleeft het slechte nieuws, maar blijft wel zitten met de domste vrouw ter wereld als moeder. Is dat nu goed nieuws ?

Cher Cees,

Idd. geen moppentrommel. De enige goede moppentrommel ter wereld is die van de Donald Duck, die kan nooit of te nimmer worden geëvenaard.

Cher Wim,

Jouw (en ook een beetje onze) site steekt in positieve zin af van andere -op F georiënteerde- zussen. Echter "overloos gekwetter" is toch inherent aan deze site. Zie het aantal keren dat de vraag 'hoe voer in mijn auto in' is gesteld. In het algemeen: Je mag best wat milder zijn met ons soort mensen die wat met hun geheugen sukkelen.

A+, Ben

PS Woensdag heb ik een hoorzitting bij het CVZ in Diemen. Ik ben mijn aide auditif vergeten, dat is nog eens positief nieuws !

B

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-07-05 11:45:02

Cees : dank voor de "esclade"-formule ! Mijn lief keerde gisterenavond terug van 'n weekje Saint Palais sur Mer, met 'n glacière vol lekkers. En naaldbomen heb ik genoeg, al zijn het geen gezouten.

Max : niet te vroeg juichen in blijde stemming. Mijn regeltje aan u was dubbelzinniger dan na 'n eerste lezing lijkt.

En : wat ben ik het met de reacties eens.

Ben : ik zal de volgende keer wat luider praten, dat doen Fransen ook als ze denken dat je hen niet snapt.

#satire aan# Maar ook dit is satire, voor de goede orde. Onlangs stelde iemand regieaanwijzingen voor om bedoelingen duidelijker te maken. Niet doen, want 'n grap die uitgelegd wordt is allang geen grap meer. #satire uit#

Ook goed nieuws : mijn lief keerde gisterenavond terug van 'n weekje Saint Palais sur Mer, met 'n &c &c.

Peter (die nu naalden van de sapins gaat plukken).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-07-05 12:59:37

Peter, je moet de droge naalden hebben die onder de bomen liggen !

Was jouw lief in de saint palais net onder de cote sauvage ?

Om te surfen ?

gisteren was het namelijk dé dag, gisteren bestormde een golf van een dikke twee en halve meter de kust van de charente maritime, dé dag voor menig surfer.

Cees.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#11 Geplaatst: 2010-07-05 13:59:35

Salut encore un fois,

Merde, ik wilde Peter waarschuwen GEEN VERSE naalden te gebruiken. Gelukkig heeft Cees al ingegrepen.

Tant mieux !

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2010-07-05 15:05:20

Dan vul ik jouw toch nog even aan Ben, ik heb het idee dat het dus moeilijker is dan je verwacht.

Het moeilijkste is het opzetten van de escalade de moules, het op een plankje overeind zetten van de mosselen tegen elkaar aan.

Ze mogen dus beslist niet liggen, dus niet rammelen roeren, of vuur opporren.

Als je de plank hebt neergezet, ga je heel voorzichtig te werk met een laagje naalden er op te leggen, gewoon strooien.

daarna kieper je de vuilniszak leeg, rangschik het een beetje maar pas op dat je de mosselen niet omgooi.

dan als iedereen zover is, een flinke bel koude muscadet in de hand, stokbrood en knoflook staan klaar, dan steek je de fik erin.

de boel gaat flink in de hens, de berg zakt in en smeult uit, en dan zijn de mosselen gaar.

GEEN vuur opporren! absoluut niet met een stok of wat dan ook de naalden richting vuur schuiven, het vuur brand heel kort en heftig en dan zijn de mosselen ook gaar ook.

Als je het goed gedaan hebt is de plank loeiheet, maar die verbrand niet omdat de mosselen het water verliezen tijdens de kook.

Je kunt dus gerust bij de zagerij een mooie plank halen want het is jouw keukengereedschap wat jaren mee kan gaan.

Absoluut geen ijzeren plaat gebruiken in geval van gebrek aan hout of angst voor het gazon, absoluut geen behandeld hout, en absoluut geen gelijmd hout zoals multyplex gebruiken, absoluut niet op een droge brandbare plaats want je steekt een open vuur aan, en absoluut niet op asfalt of terrastegels.

Het beste is een redelijk open plaats met zand.

Het makkelijkste is eten bij de plank, zet een tafel neer en wat borden en aanvallen maar.

Niet serveren, laat de mensen de mosselen bij handjevol pakken.

Zet een emmer met water in de buurt (zoiezo beter als er brand komt) om je handen te wassen, je krijgt er namelijk ongekend zwarte klauwen van.

Een mossel eet je het makkelijkst door een lege mossel te pakken waarvan de twee schelpen nog stevig aan elkaar zitten, deze gebruik je dan als een soort tangschepje om de mossel uit de schelp te trekken.

Je kunt het natuurlijk ook met je voortandjes doen maar tandenstokertjes zijn uit den boze ;-)

Oefen eerst een keer alleen of met je partner, en als dat lukt kun je de show stelen met je vrienden en familie, want geloof me, het is een spectacle.

veel plezier.

Cees, en ook namens Ben denk ik, ik heb zo'n vermoeden dat Ben het kent.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-07-05 16:47:15

Heren smulpapen, u onderschatte de ironie in m'n opmerking dat ik de boom in zou gaan. n' Gestoomd oestertje, OK, maar door natte coniferennaalden gevaporiseerde mosselbeestjes lijken me minder.

Na 'n prettig maal met MH - zo heet ze - moet ik Steven gelijk geven. Het waren kleine mosseltjes, maar de smaak was goed. Zelfs zonder 'n droge witte, want ik heb dienst. Ook het overige dat de zee me deze keer gebracht heeft, verleidde me tot de opmerking dat ik spijt had hier te zijn gebleven en niet mee ben gegaan. Maar goed, soms moet er iemand het haas zijn.

Cees : MH heeft wat pootjes gebaad maar verder dan dat durft ze niet. Zeker niet zonder mij. Bovendien gold er dit weekend 'n tewatergaanverbod aldaar (groene algen, jaja, en we weten allemaal hoe dat komt).

En als zeiler heb ik dat gesurf altijd 'n manier van zwemmen gevonden, overigens. Lachen moesten we om die rechter te Middelburg die lang geleden 'n surfplank ook tot 'n "klein vaartuig" bestempelde, en daarmee alle negatieve gevolgen voor 'n prettig samenvaren onderschatte. Wat was immers ook weer 'n absolute voorwaarde voor "recht op voorrang" bij ramkoers ? Dat je koers èn snelheid behoudt. Kom daar eens om, met je surfplank.

Het betekende ook dat zo'n zeilplank voor de Maasvlakte voorrang had op 'n mammoettanker...

Nog 'n aardig mosselbericht : het leukste vond ik tijdens het eten dat we met z'n allen de lege schelpen onder tafel vertrapten. De meesten hadden klompen aan, het was 'n gezellige bende en leverde tegelijkertijd weer bruikbaar spul op. 'n Gewoonte die ik me herinner rond Yerseke, iedereen schoof aan aan lange tafels en er werd natuurlijk van alles bij gedronken.

Tot slot 'n goed nieuwtje voor wie wil bezuinigen op vuilniszakken of op lucht in de container : schuif tijdens het eten je lege schelpen in elkaar. Je krijgt leuke "maantjes" die amper ruimte vergen. In 'n restaurant zul je met 'n waarderend knipoogje van de serveerster worden beloond.

Ik ga binnenkort proberen de escalade op te voeren, inderdaad fijn met  z'n tweetjes ja.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2010-07-05 18:45:54

Ik denk dat ik uit veler naam spreek als ik hoop op een fotoreportage van deze "préparation extraordinaire" van de moselen!

Brengt mij op een ander ideetje. Heb 10 jaar op zee gevist en rookte zelf vaak de (toen nog overvloedig aanwezige) zeepaling maar ook zeebaars en geep. Heerlijk met eike- of beukezaagsel en eerst opstoken met droge jeneverbestakken.

Dit rookproces was eerst garen op zo'n 110°C en dan het vuurtje smoren met nat zaagsel en laten doorroken. Dit deed ik meestal op mijn buik liggend in het gras al spelend met het laatje van bij Albatros rookoven  om de toevoer van lucht te regelen.

In principe zou je hetzelfde kunnen doen alleen korter en garen met droge takken van de "pin" en afblusen met een handje natgemaakte dennenaalden.

De mosselen in een stalen net in de rookoven hangen.

Of kraam ik onzin uit?

Steven

PS inderdaad... ik had de foto's gemist, zaten niet in de mails maar wel op de site!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-07-05 20:10:02

Nou steven, zo'n onzin is dat nu ook weer niet.

Een specialiteit van mij (ik ben apetrots) is "moule a la barbecue".

Iedereen zegt dan, oh lekker, mosselen in een zilverpapiertje, kruiden erbij, en ….. maar nee, dat is papillotte, dan kook je eigenlijk gewoon.

Nee, echt op de barbecue dus.

Ik heb eerst een pan genomen waar ze de kastanjes in poffen, je kent ze wel, zo’n koekenpan met gaten.

In een ruime schaal gooi je de schoongemaakte verse mosselen (altijd verse mosselen nemen)

Daarna snijd je een ui zeer fijn, kruiden die je wenst erbij, een eetlepel olijfolie over de mosselen gieten, de ui en kruiden erdoorheen mixen waardoor die aan de mossel vastplakken, en dan in de pan, deksel erop en op de barbecue.

Het enige probleem is dat de mosselen opengaan als ze warm worden, dus loopt het water er uit.

Ik heb twee vuren naast elkaar dus wissel ik af, zo komt het vuur weer op temperatuur.

De smaak is subliem, er zijn klanten die de vakantie boeken onder voorwaarden dat ik ze moule a la barbecue voorschotel.  

Ondertussen heb ik een roestvrijstalen pan gemaakt en dat gaat stukken beter.

Door het water samen met vuur gaat een stalen pan roesten.

Cees.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#16 Geplaatst: 2010-07-06 06:47:21

Beste Cees,

Wat een leuk recept, ik ga het meteen ook maken.

Je hebt van die aluminium wegwerpschaaltjes waar gaten in zitten.

Zou het daar ook mee gaan?

Geen roest en schoonmaakproblemen meer.

Graag je reactie.

Met vriendelijke groeten,

Peter

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-07-06 11:05:50

oeps .......... ;-)

NOOIT aluminium op een barbeque gebruiken !

drie keer raden waarom.

Cees.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#18 Geplaatst: 2010-07-06 13:47:01

Salut,

Nuancering. Alu folie is idd niet geschikt voor gebruik op een 'direct' vuur. Maar wij gebruiken wel afgeschreven alu-pannen (waar ook nog de teflon vanaf is geschuurd) als sudderpan op de BBQ. (Bijvoorbeeld voor krielaardappeltje met une noix de beurre demi sel YAM YAM !!)

Ben

PS weer even on topic

Dit is verdorie al weer goed nieuws, nog even en Wim sluit de tent.

B

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2010-07-06 14:10:14

Dan toch naar Christian, want dan rest me een technische vraag;

Op visite in Nederland werd me ooit ontraden die aluminium pan te pakken uit het aanrechtkastje, die was om de planten water te geven.

Want zo vertelde men mij, aluminium pannen mag niet meer.

Er schijnt een één of ander schadelijk goedje in te zitten die vrijkomt bij verhitting?

Cees.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#20 Geplaatst: 2010-07-06 14:46:11

Beste Allen,

Toevallig vandaag de oplossing gezien bij de Action (in Nederland) winkel.

Een BBQ pan met gaten en een anti aanbaklaag rond 32 cm, met een steel eraan en alles voor Euro 2,99.

Ik ga aan de slag.

Met vriendelijke groeten,

Peter

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2010-07-06 15:48:06

Wordt het toch nog technisch in deze kroeg, maar boordevol - of borden vol ? - positieve berichten.

Max en uw lief : gij kunt tevreden zijn. En vergeet niet : overal waar "te" voor staat is niet goed, behalve tevreden en t(e)huis.

Peter.

P.S. En dan vergeet ik 'n woordje aan Ben : zolang er reuring is, sluit Wim de tent vast niet. Toch ?

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#22 Geplaatst: 2010-07-06 16:44:15

Rebonjour,

@ Peter.

Just in time ! Het is vandaag onze voorlaatste dag in NL, "dus" bezig het lijstje ALDI-NL en AH boodschappen te scoren. Ga nu ook bij de Action langs.

@ Cees

Al komt in het daglijks gebruik vrijwel alleen voor in legeringen. In een combinatie met andere metalen kun je aan Al een enorm scala aan formidabele eigenschappen meegeven. In mijn "carrière" in deze wereld ben ik nog nooit van een voedingsprobleem gehoord. Ik was alleen huiverig voor Be (Berylium) toevoegingen, maar die komen in keuken spul niet voor.

Ben

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2010-07-06 17:07:19

Ben: goede reis. En mocht je de A71 nemen en pech krijgen, vanaf Levet kun je op me rekenen (maar wel tot komende vrijdag 1800, gode zij dank, het is mooi geweest dit weekeinde).

En eh, 'n kroketje van de Kwekkeboom, of van Van Dobbe, past-ie nog in de kofferbak ?

Nu ga ik me bezighouden met Het Vuur, want er komen wat NL-vacanciers vanavond BBQ-en. Of neen : ze willen Nederland-Urugay zien. Ze komen niet voor mij *snif*

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2010-07-06 18:05:44

Speelt nederland nog steeds mee ?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#25 Geplaatst: 2010-07-06 18:33:45

Nou & of Cees, zelfs m'n lokale krantje (la Montagne) houdt er niet over op. Les Oranje...

En vanwege het deerniswekkende gedrag van 'n hoop foebbellers (blauw, maar ook oranje), besloot ik me niet meer te scheren zolang Oranje meedeed. Zij bezorgen me schaamte, ik bezorg schaamte.

Totdat natuurlijk MH eergisterenavond thuiskwam... Ik heb me geschoren, als dat nu maar geen slecht voorteken is.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#26 Geplaatst: 2010-07-06 19:05:14

Bedoelen Max en lief wellicht dit soort berichtjes waarover in dit forum gebabbeld zou kunnen worden? Het is echt gebeurd.

Kindertjes vernederd
Twee ouderparen van kinderen die schoolgaan in Venansault in de Vendée hebben aangifte gedaan bij de gendarmerie van vernedering van hun kinderen. Tijdens een pique-nique als afsluiting van het schooljaar moest een tiental vervelende kinderen kruipend op hun knieën hun bordje komen halen, als hondjes. 'Jullie behandelen het personeel van de cantine als honden, nu zullen jullie ook eten als honden', zo werd de balsturige kinderen (8 tot 11 jaar) te verstaan gegeven. De ouders eisen het ontslag van de kok van de schoolkantine.

Wim

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#27 Geplaatst: 2010-07-06 19:48:42

De rubriek Entre bavard kan een nieuwe naam krijgen.

Aansluitend aan van Peter (G) stel ik voor REURING;

Of, als reuring te antiek wordt gevonden zoiets als 'Kant noch Wal' maar dan het Franse equivalent ervan).

Zojuist vernomen dat Jan Blokker is overleden. Ik ga hem missen.

Hoewel ik, dagelijk enkel Franse kranten scan heb ik nog geen "behapbare" Franse columnist gevonden.

Nog drie kwartier voordat de wedstrijd begint. Mijn jongste zoon heeft zo'n wandvullend tv-scherm; doet pijn aan je nek, maar je mist niks. Nu nog enige uitleg over wat 'buitenspel' eigenlijk is en hoe dat dan werkt als buitenspelval en deze jongen is er klaar voor.

A+

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2010-07-06 23:14:50

Hou het maar gewoon "entre bavards", is veel makkelijker uitleggen ook aan de fransen als ik het over de site heb waar de ôllanders hun kundigheden uitwisselen.

Ik ben op de boot dagen bezig geweest, en de héle reis gepest over de uitleg "een huishouden van jan steen" toen ik de scheepsjongens tot de orde riep tijdens het eten.

Cees.

ps, die kok, ik kan me voorstellen dat hij zo reageerde, ik ben namelijk niet zo'n persoon die het helemaal eens is met de nieuwe wetten dat je geen oorvijg meer mag geven.

Een jongen aan boord maakte het zo bond dat ik hem mores heb geleerd door  hem een hele nacht aan het stuur te zetten met een flinke zijwind, tot de blaren, in zijn handen open gingen.

Hij was daarna verrekte mak.

Tucht is een goede leermeester.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#29 Geplaatst: 2010-07-08 09:37:34

Ik neem maar even de vrijheid om de technische vraag te beantwoorden: Aluminium pannen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, ook niet op open hout- of gasvuur.

Sterker nog, ze zijn erg populair vanwege de goede geleidende eigenschappen!

Koper

Aluminium

overige metalen

Dat is de volgorde van belangrijkheid in de professionele keuken. (waarbij soms het aluminium "gecoat" is met teflon, keramiek of ander metaal)

Heel Spanje, Portugal en Griekenland kookt in aluminium dus misschien is er toch een effect te bespeuren: eten bereid in aluminium pannen kan ernstige schade aan de solvabiliteit veroorzaken

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2010-07-08 11:28:26

Bedankt hans, en ik denk dat je waarachtig gelijk hebt wat betreft de solvabiliteit ;-)

Diegene de het me vertelde was een soort "bokkig" persoon die in de techniek alles weet (vraag dat me nu dus sterk af) en die weigerde te accepteren dat banken aan zijn centjes komen.

Hij deed dat allemaal zelf wel even, dus ging de jongeman beleggen, beter als je salaris op de bank zetten.

Zodra zijn loonstrookje binnen was ging alles naar ene fonds, en de jongeman in kwestie leefde een (zeer) rustig bestaan met houtkachel en voeding uit eigen tuin, zo kon hij zijn fortuin voor later pas echt opbouwen.

Iedere dag nauwlettend de beurs afwachten, verkoudheidje na griep en andere kwalen omdat de kachel niet hoger mocht dan zestien graden en dan ook alleen maar als er meer dan een persoon in huis zat, hij at met de jas aan namelijk, dit alles om zoveel mogelijk centjes "voor later" in het fonds te storten.

Zijn kijk op de aluminium pannen was dus net zo zuiver als zijn beursgang, nu leeft de jongeman in kwestie werkelijk uit eigen tuin met de jas aan.

Het fonds is met de noorderzon vetrokken, leeg, platzak.

d'r zit waarempel wat in Hans.  

Cees.

11h, al 33 graden.

koren, de helft minder opbrengst als vorig jaar.

meloenen, 40% minder dan vorig jaar.

mais, vermoedelijk de helft.

hooi, 30 tot 35 % minder.

tarwe, de helft.

kortom, een slecht jaar voor de boeren.

En in het nederlands, vrouwen bloot handel dood (heb dat ook weer uit proberen te leggen gisteravond en dat lukte ook van geen kant.

wat heeft een naakte vrouw nou met de winkel te maken?) maar goed, het heeft ook niets met de tarwe te maken, alhoewel, ik heb een mooi boek van rien poortvliet waar plaatjes in staan .......

  

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#31 Geplaatst: 2010-07-08 13:29:38

Op infonu.nl:

Vrouwen bloot, handel dood.
Betekenis: Bij warm weer loopt de handel minder.

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2010-07-08 13:49:56

Ja héhe, dat snap ik, maar in het Frans ?

Cees.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#33 Geplaatst: 2010-07-09 00:56:27

volgens babelfish

Les femmes nu, le commerce mort.

Signification : Lors chaudement, le commerce de moins marche.

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2010-07-09 10:38:21

Ja dat snap ik Jan, ik heb geen vertaalcomputer nodig, ik bedoel, ze hebben het niet.

Waarom een femme en waarom nu, en wat heeft dat nou weer met de winkel te maken.

Er zijn gewoon uitspraken die men niet heeft (zoals deze schijnbaar) en die men ook niet begrijpt.

Heel veel andere uitspraken bestaan wel in het Frans, daarom probeer ik het altijd maar en vind zo de franse versie.

Juist dat gebruik van uitspraken is de moeilijkheid in het leren van een taal.

Cees.

gisteren was het 37 graden bij ons, zuchten jullie ook zo van de hitte ?

nou, ik niet, ik vind het geweldig ! haha

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#35 Geplaatst: 2010-07-09 11:14:16

Cees,

Ze hebben geen franse versie van dit adagium.

Op deze site wel wat franse 'wijsheden' van de beurs.

Maar de mooiste beurswijsheid blijft toch wel die van Mark Twain:

"October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate
in stocks in. The others are July, January, September, April,
November, May, March, June, December, August, and February."

Nils

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#36 Geplaatst: 2010-07-09 16:09:48

Schrijft Babbelvis echt les femmes nu?

Dan toch maar de oude schoolboekjes er even bij halen.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#37 Geplaatst: 2010-07-09 18:54:48

Bonjour,

Als het nu toch om citaten gaat, mijn favoriet is de knipoog naar Descartes van W.C. Fields:

"je bois, donc je suis".

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#38 Geplaatst: 2010-07-09 19:50:46

Ja Jos, maar W.C. Fields las dan ook graag Malcolm Lowry   :-)

Even zo goed geven Max en z'n lief geen gehoor meer. Max, waar ben je ?

Nog 'n goed berichtje, maar dat hangt af van de ontvanger : met Erik "Bruin" gaat het goed, met z'n kompjoeter wat minder.

Peter.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#39 Geplaatst: 2010-07-09 21:14:21

Kijk, dat begrijpt (bijna) iedereen op het forum hier, dat van die kompjoeter.

Dat is pas goed nieuws. En past goed in dit draadje.

Kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2010-07-10 10:27:30

Babbelvis is per ongeluk de e vergeten, kan gebeuren.

Ik heb een paar sites gevonden.

Heb gisteren een parpain op m’n voet gekregen, pees in de teen gekapt, vannacht geopereerd en nu maar niets doen, halelujah.

Ik vertelde de chirurg en de dokter na de hechting het verband maar te vergeten ‘geef maar een rolletje mee, dan doe ik dat wel als het nodig is’.

Men keek me raar aan, toen ik hem uitlegde dat frisse buitenlucht veel sneller geneest dan ingepakt in muf verband.

Beiden lachten ze hartelijk ‘wat hadden wij graag dat de fransen patiënten zo meedenken zoals jullie noordelingen’.

Ze vertelde me zonder schroom dat fransen bij ieder wissewasje naar het ziekenhuis komen, “kijk eens naar de spoedopname wat er allemaal zit” en pas tevreden zijn als ze potten vol pillen hebben gekregen.

Ik vertelde dat mijn dorpsdokter in ôlland een arts uit Afrika was, geen poespas, geen franje.

Lustte graag een borrel en stuurde een patiënt met een kouwtje zonder hemd spontaan naar huis met een recept “drie maanden hemd aan trekken”.

                                                         

Cees. 

http://www.e-frenchtranslation.com/fr/proverbes_2.htm

http://www.proverbes-citations.com/proverbes.htm

http://mnaatf.org/janc2.htm

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#41 Geplaatst: 2010-07-10 23:08:59

Babbelvis is niet aleen de e vergeten, beste Cees, maar ook nog eens de s.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#42 Geplaatst: 2010-07-10 23:35:33

Zo goed is mijn frans nou ook weer niet Wim ;-)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#43 Geplaatst: 2010-07-11 01:01:54

Kortom, de blote dames zijn in het Frans dus niet les femmes nu, maar (zesde klas Nederlandse lagere school)  les femmes nues.

Wim