Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voegen tomettes

Auteur Bericht

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#0 Geplaatst: 2010-07-05 18:00:13

Ik ben een vloer aan het maken van oude tomettes (plavuizen 16x16 cm, gelukkig redelijk vormvast). Ik houd voegen zo klein mogelijk: ca. 2-5 mm.

Ik heb al heel wat voegwerk gedaan bij eerdere klussen, altijd een heel gedoe om het spul in de voegen te werken met spatel, spons, rubber flap e.d.. En dan het verwijderen van de overgeschoten voegmortel van het oppervlak van de tegels tot alles weer helemaal schoon is...........  Een tijdrovend en nogal vervelend karwei!

  

Weet iemand een methode om de voegmortel zoveel mogelijk direct in de voeg te spuiten?

Ik denk aan het gebruik van zoiets als een kitspuit. Ik heb een kitspuit die op de compressor kan worden aangesloten. Daarmee kan men gemakkelijk voegen spuiten uit de bekende bussen kit. Bestaan er misschien zelf te vullen spuiten (zoiets als een roomspuit) waarmee voegmortel meer effectief in voegen te krijgen is dan op de traditionele manier met spatel spons e.d.?

N.B. In eerdere bijdragen over het leggen van oude plavuizen werd overigens ook genoemd dat men de tomettes zoveel mogelijk tegen elkaar kan leggen en niet voegen en lijmen. Dat gebeurde vroeger kennelijk veel. Toch lijkt mij dat niet ideaal.

De tegels die ik heb kocht hadden wellicht zo'n 150 jaar in een "maison de vigneron" gelegen, kennelijk niet afgevoegd. Het (vette) vuil van die vele jaren dat aan de zijkanten en ook de onderkant van de tegels zat kon ik alleen met een hogedrukspuit goed verwijderen. Het leek een prima voedingsbodem voor allerlei schimmels en beestjes die ik niet graag in mijn huis zou willen hebben. . Als men niet voegt, dan zou men moeten accepteren dat b.v. een pak melk dat per ongeluk over de vloer gaat onder en tussen de tegels lekker gaat bederven en schimmelen.....        

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-07-05 23:43:06

Voor mijn werk leg ik nog al eens tomettes in keukens, idd een tijdrovend werk.

de tegels worden op een droge mortel gelegd; droge mortel maken van zand en ciment, deze uitharken (vlakken) en dan een emmer of tijl waar de tomettes in gaan om te drinken.

Dan de tomettes er uit halen, even laten afdruppelen, en op zijn plaats leggen.

In principe lijmen ze zichzelf nu vanzelf met de mortel.

(niet zoals een tegel wrijven totdat de tomette op maat ligt, de mortel bepaald de bassis)

De voegen zijn afhankelijk van de staat van de tomettes, echte ouderwetse tomettes zijn niet maatvast dus is het moeilijk een voegmaat aan te houden.

Kijken en nog eens kijken is het advies.

De voegen zijn het beste te maken met een mengsel van ciment (kleur zelf bepalen) gemeng met zeer fijn zand , vergelijkbaar met zilverzand, en veel water.

Dit voegen moet je eigenlijk doen voor de tomette is opgedroogd, dus veelal de dag erna.

Plank op de vloer leggen om zo de druk te verdelen als je lopen of kruipen moet, en, inderdaad de voegen gewoon vol blubberen, afschuimen, wassen en nog eens wassen.

Als het erg warm is wordt het moeilijker omdat de tomette te snel droogt.

de beste periode om tomettes te leggen is voor of najaar.

Het werk dat je hebt met het eventueel inspuiten van de voegen met een kitspuit is net zo veel, lood om oud ijzer dus.

Vroeger werd de tomette tegen elkaar gelegd (doen het nog wel eens) en dan werd er fijn zand tussen de voegen geveegd.

Het is echter niet zo dat er melk tussen loopt want de tomettes worden daarna gewassen met olie, wat om de zoveel jaar weer werd gedaan.

De voegen zijn dus praktisch geheel afgesloten voor melk.

Met ons bedrijf houden wij de ouderwetse werkwijze gewoon aan, maar meestal kiezen mensen voor een bredere voeg.

Cees.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#2 Geplaatst: 2010-07-06 06:58:09

Een ouderwetse slagroomspuit doet wonderen.

mvg/peter

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2010-07-06 08:40:19

Ik heb het als volgt gedaan, wellicht een idee voor anderen. De tomettes eerst goed schoongemaakt, daarna behandeld met een afwerklaag tegen vuil en vocht. alleen aan de bovenkant en ietsje 'om de hoek' aan de zijkanten. Daarna als tegels gelegd, zoals ik altijd doe. Ook ik ben dol op een zeer kleine voeg. Het invoegen gaat daarna heel goed, omdat de tomettes eenvoudig schoon te maken zijn, door de beschermende afwerklaag die er te voren op aangebracht was.

De afwerklaag mail ik op verzoek alleen prive, vanwege het niet maken van reclame. Succes, Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-07-06 11:03:36

Dit, een fout die veel mensen maken.

Wat jij doet is in principe de lijmlaag van de tegel zo afwerken dat je niet meer van een lijmlaag kunt spreken, want die houd daar niet op.

De voeg van een tegel is zeer belangrijk, belangrijker dan je denkt.

In oude gebouwen liggen de tegels vrijwel los, indien je daar geen bezwaar tegen hebt is het goed.

Als je nu de tegels legt op de nieuwe methoden, dan is de voeg echter van groter belang dat de tegel "vastgelijmd" ligt dan de lijm onder de tegel.

Je moet een verdomd goede tegellegger zijn wil je de tegel volop in de lijm leggen zodat die zonder voegen blijft liggen, trek maar eens een tegeltje van de muur, er zit slechts lijm op een derde deel van de tegel, de rest is lucht.

Als de voeg er in zit krijg je sprake van een "vierkante" verlijming waardoor je tegel vast blijft zitten.

dus nooit de tegels behandelen voor het leggen.

dat is net zoiets als een kast afplakken en dan over het papier schilderen ;-)

Cees.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#5 Geplaatst: 2010-07-06 14:20:29

Zeer bedankt voor de reacties.

Een voegen-vul apparaat lijkt inderdaad niet te bestaan (behalve de roomspuit maar lijkt me niet ideaal). Dus het blijft bij het oude handwerk met veel schoonmaken.

In mijn geval heb ik de plavuizen ook vooraf schoongemaakt om oud vuil te verwijderen, als al vermeld. Ze zijn van licht bakkende klei (licht wit-gelig en roze) maar zijn ooit rood gemaakt, waarschijnlijk met “rouge de Prusse”. Dat deed men veel tussen 1900 en 1940 (kennis van internet). Die kleurlaag was soms mooi gesleten, maar soms geschilferd of zelfs afwezig. Die tegels heb ik licht bijgewerkt met betonverf (!) en het boven oppervlak (tegel voor tegel vóór het leggen dus) licht behandeld met met bijgekleurde “huile de lin”. Ziet er goed uit.

Die olie ook om ze minder vatbaar te maken voor cementsluier (als in advies van Dit). Problemen als genoemd door Martinicees treden zo niet op.

Recent heb ik een aantal oude huizen bezocht (monumenten) en ik zag veel vloeren met tomettes die veel op de mijne leken. Kennelijk ook vroeger soms bijgekleurd, op allerlei manieren gesleten en weer met olie of was behandeld, waardoor vaak een prachtig oud patina was ontstaan.

De vorige eigenaar heeft een betonvloer in de tegelen ruimte achtergelaten. Ik gebruik voor het leggen een tegellijm bestemd voor gebruik “en fortes épaisseurs” (bij Leroy M). Daarmee zijn dikteverschillen redelijk op te vangen.

Een vriend die veel heeft gedaan op DHZ gebied schreef mij het volgende. Wellicht interessant voor andere forumlezers met tegelzet plannen.

“Een moeilijke vraag dat voegen, ik ken geen apparaat zoals je dat zou willen hebben. Ik weet wel dat er spuitapparaten voor compressors bestaan waar je in plaats van spuitkokers worsten met kit kunt stoppen, maar ik betwijfel of daar voegcement in kan. Ken ik trouwens ook niet in de dhz sector alleen in de professionele.

Verder hangt je verwerking af van de voegcement die je gebruikt: als je dat doet met de voegmortel die in allerlei kleuren in de handel is, kun je volgens mij alleen maar inwassen (met rubber spatel, rubber trekker of met spons).

Die voegmortel is volgens mij te fijn en te dun om met de voegspijker te verwerken.

Als je inwast zou ik de vloer met een trekker doen, en na een beperkte aandroogtijd meteen schoonmaken met een vochtige spons, een aantal keren. De waas krijg je er dan wel de volgende dag af. Probeer absoluut te vermijden dat je later met zo'n speciale cementverwijderaar moet werken. Die bevat als regel zoutzuur, dat is voor jou niet prettig, maar het tast ook het steenoppervlak aan.

Ik denk dat als je met een soort spuitkoker zou werken, je ook een verwijderprobleem krijgt, want zo precies zal je niet kunnen spuiten.

 

En andere mogelijkheid, die oudtijds wel werd toegepast is van tevoren de bovenzijde van de plavuizen in te smeren met een dun laagje groene zeep: de mortel hecht dan niet zo erg aan de plavuis. Het risico is dat je met het instrijken van de voegmortel van die groene zeep in de voeg strijkt, waardoor ook daar de hechting wordt aangetast.

Ik heb die methode ooit toegepast en het schoonmaken en aanhelen van de minder goede voegen was uiteindelijk meer werk dan inwassen volgens het boekje.

Als je gewone mortel gebruikt om te voegen (en daarvan weet ik niet of die voorgemengd als voegmortel te krijgen is) kun je met een voegspijker werken. Als je die voegcement zelf aanmengt moet je portland cement nemen en speciaal voegzand, gewoon metselzand is te grof om mooi te voegen. Je moet dan net zoveel water toevoegen dat het geheel lijkt op basterdsuiker (dus vooral niet teveel water). Die rulle mortel doe je dan in een stevig stuk papier, of liever plastic en dat buig je in de vorm van een geultje, dar houdt je boven de voeg, en dan laat je de mortel in de voeg zakken, daarna druk je de mortel met de voegspijker in de voeg. Dat is volgens mij de elegantste methode. Je enige probleem is de maat van de voegspijker, bij mijn weten is de smalste 5 mm en jouw voegen kunnen smaller zijn. Eventueel slijp je een voegspijker met de werkbankslijpmachine smaller. Soms is het ook handig een kortere voegspijker te kopen of te maken (voor stootvoegen in muren bestaan korte voegspijker).”

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2010-07-21 14:22:57

Max,

paar weken geleden gezien in een Brico (weet niet meer welke):

speciespuit volgens het principe van de slagroomspuit. Behoorlijk veel groter en natuurlijk steviger dan het patisseriemodel, en met verwisselbare mondstukjes.

Volgens de demo-video is er goed mee te werken bij het voegwerk.

Christian von Klösterlein

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2010-07-21 18:28:22

ik heb een paar jaar geleden het terras rond mijn zwembad vernieuwd en daarna, met een van de zwembadboer geleend apparaat, de voegen gevoegd. De jointeur, een overmaatse slagroomspuit met een fijn mondje, waar een roestvrijstalen tongetje het voegsel in de voegen drukt,  werkt goed en is bijv te koop bij Tout Faire (ca 600 euro, dus veel geld voor een particulier en voor één klus).  Enige default: voor een nederlander met een lengte van ca 1.90 is het apparaat eigenlijk te klein; je staat langduring voorovergebogen en hebt aan het eind van de dag een mooi en snel gevoegd terras (èn rugpijn).  

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2011-01-24 01:00:04

Hierboven werd gesproken over de roomspuit als hulpmiddel bij het voegen van een vloer met tomettes. Ik vond bij een bekende duitse discount supermarkt een gebaksspuit (dus geen roomspuit!) die me wel geschikt leek (ca. € 8). Een redelijk dik-smeuige voegspecie was daarmee inderdaad wel te verwerken, maar te langzaam om voor het voegen van grote oppervlakken tegels te dienen. Wel bleek het een geschikt hulpmiddel om langs randen te werken en gaten op te vullen.

Zo'n spuit is denk ik ook een geschikt hulpmiddel om b.v. een huis zoveel mogelijk muisdicht te maken of om kieren te dichten met goedkope mortel. 

Nog even over mijn voegklus. Ik gebruikte zo min mogelijk voegspecie door die (als een rolletje) met behulp van twee plamuurmessen zoveel mogelijk direct in de voegen aan te brengen en naar beneden te drukken, en de rest zoveel mogelijk direct weer van het tegeloppervlak af te halen. Daarna de tegels zoveel mogelijk schoongemaakt met een spons (voorzien van zeemleer omhulling bestemd voor autowassen), waarbij ook de bovenkant van de voeg wordt gladgemaakt. Daarbij komen de tegels aanvankelijk toch nog geheel onder de voegspecie, maar het is een dunne laag. Daarna gebruikte ik een mop met steel (met bijbehorende emmer) voor het verder schoonmaken, dat bleek een uitstekend hulpmiddel. Deze werkwijze is dus iets anders dan de standaard methode waarbij men de voegspecie in feite op de tegels aanbrengt en vervolgens met een rubber flap of spons vanaf het oppervlak in de voegen smeert, gevolgd door uitvoerig wassen...........

Mijn tegelproject was overigens een beetje speciaal omdat ik carrés van 5 x 5 tegels heb aangebracht tussen stroken hout (bankirai). Mocht iemand in de details daarvan zijn geïnteresseerd dan wil ik die graag geven. Enkele foto's van de tussenstadia en het resultaat (voor afwerken met huile de lin/terpetine/ siccatif) is te zien op een link die ik in aansluitend bericht zal zetten.

Maxandr  

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#9 Geplaatst: 2011-01-24 01:10:53

Bij bovenstaand berichtje stond hoopte ik de foto van de gebakspuit (volgens de "Ikea"- handleiding van Christian voor het plaatsen van foto's). Stond keurig in het bericht, maar is na "verzenden" weer verdwenen. Wellicht een van de stappen toch niet goed gedaan..........

Ook knop "insert link" lijkt niet te werken. Voor de foto's van het tegelproject verwijs ik daarom maar naar hele URL :

http://picasaweb.google.com/106560090194481433851/2010TomettesVloerOudeHuis?authkey=Gv1sRgCI7vvJ3i24PJ9gE#

Maxandr

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-01-24 12:30:37

Max,

dat is bijna exact de speciespuit die ik in de bouwmarkt gezien had.

En je picasa-foto's:

Prima werk, en stijlvol.

En hoe mooi je je werkplek georganiseerd hebt - of was dit een voor de foto gemaakt arrangement?  ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#11 Geplaatst: 2011-01-24 22:53:25

Christian,

In de bouwmarkten in FR en NL heb ik geen spuit kunnen vinden, maar die gebaksspuit is echt een leuk hulpmiddel voor vulwerkzaamheden (ook al lekt een deel van de specie langs de zuiger)! Overigens bedankt voor je vriendelijke woorden.

Op de foto van een tussenstadium staan allemaal stapeltje tegels op de houten stroken als gewichten na het lijmen op de betonvloer. Dus dat was niet gearrangeerd voor de foto, maar ik had wel wat gereedschap even naar rechts gericht!

Maxandr

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#12 Geplaatst: 2011-01-24 23:05:12

Zomaar een idee om uit te proberen.

Het voegmiddel eerst in een plastic boterhamzakje en dichtplakken.
Dan in de spuit, daarna door het spuitstuk een gaatje in de zak prikken.

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-01-25 07:33:44

gaan die planken niet trekken?

op beton gelijmd ?

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#14 Geplaatst: 2011-01-25 14:57:08

Beste Martinicees,

Onder de planken zitten op ca. 40 cm h.o.h dwarslatjes van een paar mm dik (met schietspijkers bevestigd). Die zitten met rupsen van de bekende bouwlijm ("fixer sans percer 100 kg/cm2") vastgelijmd op het beton. Een zeer geringe werking van het hout kan hiermee worden opgevangen. I.v.m. mogelijke werking in de breedte heb ik de zijkanten van de stroken hout voorzien van een zacht tweezijdig plakband van ca. 2 mm dik, is op 2e foto te zien. Daarmee zitten de stroken hout ook min of meer vast aan de tegels. Het geheel is zo stijf geworden dat ik niet bang ben voor trekken van het hout. Het zit nu een paar maanden en geen enkel probleem tot nu toe. Maar als er toch iets van het hout los mocht komen kan ik dat altijd nog fixeren met slagpluggen.

Overigens leken die planken mij zeer vormvast. Het is bankirai voor terraswerk, met de gegroefde kant naar beneden.

Tip: zou zo ook voor prachtig massief parket kunnen worden gebruikt.

Maxandr   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2011-01-25 16:58:28

Iedere houtsoort werkt en dat wordt niet tegengehouden door een geschroefd latje of dubbelzijdig plakband.

Maar, het is het proberen altijd waard.

Ik kon wegens omstandigheden niet anders dan (vuren) vloerplanken los op de vloer leggen omdat ik anders te hoog uit zou komen.

Kon dus kiezen, of hele dunne planken met het risico van doorbuigen als je er op loopt, of dikke planken (23mm) los leggen die naar het plafond gaan staan op den duur.

Het risico wat ik heb genomen is de planken goed drogen (12%) en toen om de halve meter een flinke klodder sika er onder.

Men verklaarde me ook voor gek, mede omdat ik toch ook ébéniste ben moest ik dat weten, maar ja, eigenwijs mannetje hé.

Ze liggen prachtig, werken iets maar dat kan door de flexibele sika, en zelfs voor de openhaard blijft het prachtig.

Maar….. vuren is geen bankirai, als die gaat, gaat tie echt.

Een hele kwaaie jongen kun je altijd nog verwijderen, eventueel doormidden zagen en weer aan elkaar lijmen, of een nieuwe er in die hopelijk wel ligt.

Overigens is bankirai wel zo’n beetje de beste, Ipe is gevaarlijker.

Bravo voor je vloer, ziet er mooi uit.

Waar heb jij die tomettes vandaan, je lijkt er nogal ruim mee om te gaan.

Hier kosten die dingen een vermogen.

Ik koop ze altijd nieuw en dat is al prijzig, 52euro p/m minimum, bijna 1.40 per stuk.

Cees.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#16 Geplaatst: 2011-01-26 01:34:16

Cees, na zorgvuldige afweging kan een bricoleur inderdaad veel meer doen dan een vakman, die ieder risico moet uitsluiten. Ik moet ook nog een paar kamers van massief grenen parket voorzien en wil dat (ook ivm hoogteprobleem) direct op de bestaande betonnen ondergrond lijmen. Je ervaring geeft de burger moed. Welke lijm van sika is flexibel?  

Wat mijn tommettes-vloer met bankirai stroken betreft: in de breedte zal het hout enigszins kunnen werken, in lengterichting waarschijnlijk heel weinig. Ik heb proefjes gedaan met betrekking tot werken in de breedte. Een geheel droog proefstuk werd maar 1.2 mm (ca. 1%) breder na langdurige onderdompeling in water (wat hoop ik nooit met mijn vloer zal gebeuren). Dat tweezijdige plakband (2 mm dik) was vooral bedoeld als flexibele voegvulling. 

De tommettes kocht ik via Leboncoin van iemand in de Bourgogne, € 200.- voor ca. 22 m2, dus maar € 9/m2! De tegels hebben een heel licht gelige/roze kleur, maar waren in verre verleden kennelijk bewerkt met een rode kleurstof, dat werd vaker gedaan. Die kleur was weer gedeeltelijk afgesleten of beschadigd, dus zagen de tegels er niet al te super uit. Dat verklaarde misschien de lage prijs (en de verkoper wist waarschijnlijk niets over de prijs van tommettes). Ik heb de kleur zelf weer bijgewerkt, en het ziet er nu niet veel anders uit dan vloeren die ik in professioneel gerestaureerde oude gebouwen heb gezien. 

Het combineren van tommettes met stroken hout was (behalve om een warmere uitstraling te krijgen) ook ingegeven door het feit dat ik gewoon niet genoeg tegels had voor de gehele vloer!

Maxandr    

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#17 Geplaatst: 2011-01-26 10:56:52

@Cees,

Als het ook een beetje rustiek (mooi woord voor krom en scheef) mag zijn zou je eens kunnen kijken naar tommettes in de "déclassé" categorie. Bijvoorbeeld hier vanaf 38/m2 en hier vanaf 27/m2. Just an idea...

Salutations, Jos