Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nederland of Holland

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2010-07-09 20:51:06

Het valt mij op dat de Franse pers, op internet, in de krant of op de télé, op correcte wijze mijn geboorteland spellen: Pays-Bas et l'équipe football Néerlandaise. Ik mag dat graag zien want tja, Holland is maar een deel van Nederland. Ik ben van Hollandse afkomst maar mijn man komt uit Groningen en voor mijn schoonfamilie is Holland toch ver weg. André Hazes zingt correct:: Nederland, o Nederland wij zijn weer kampioen......

Maar goed, wat ik wil zeggen, de Nederlandse supporters laten duidelijk merken dat zij voor Holland zijn: Hup Holland Hup, laat de leeuw niet...... Oranje boven, leve de koningin Holland Holland.....Het is, denk ik, gemakkelijker om Hol- land te roepen dan Né-der-land, Né-der-land of zo.  In ieder geval valt mij op dat de Fransen de 'ambiance' van de Nederlandse supporters waarderen. We wachten af zondag. Spannend.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-07-09 21:31:34

Ne-der-land dat klinkt niet.... Hol-land wel. Met Les Pays-Bas heb ik altijd het gevoel dat België er nog aan zit!

Steven

(geboren in NH, opgegroeid in ZH)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-07-09 21:55:23

"Met Les Pays-Bas heb ik altijd het gevoel dat België er nog aan zit!"

Dat is 't, Steven, dat is 't.

Korter dan jij heb ik het nooit kunnen formuleren.

Peter.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#3 Geplaatst: 2010-07-09 22:16:24

Als je voor België Vlaanderen leest vind ik 't goed. En als Limburg dan weer over wordt gedaan aan .... eh ..... nou ja ... noem eens wat ... aan dinges. En noord Frankrijk ook bij NL doen, dan klopt alles weer.

Dat we dan de dochter van Le Pen er dan bij krijgen compenseert voor het vertrek van Wilders (Een en ander conform de Wet van Behoud van Ellende.)

Ben

PS

Welkom back Ingrid

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2010-07-09 22:25:41

En Néerlandais klinkt vaak als Irlandais heb ik gemerkt bij de Fransen.

Verder liever geen Walen bij NL, die zijn een beetje te failliet.

Was het trouwens volgens de grote denker Jeremy Clarkson niet Dutchland?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-07-09 22:45:47

Steven, jij denkt nog terug aan de ooit ' Verenigde Nederlanden'; zat daar Luxemburg ook niet bij in? Tja, Vlaanderen heeft ook veel overeenkomsten met Nederland. Mijn schoonfamilie zou zeggen: nee, liever niet, teveel KVP, denkend aan de tijd van van Agt. Maar goed, als ik de Franse opiniebladen mag lezen met de meningen over Wallonie en Vlaanderen dan lijkt Wallonie toch verdacht veel op France Gauche en is Vlaanderen echt Anglo-Saxon. Dus van mij mogen ' die Walen' er wel bij horen hoor. Het is net Frankrijk.

Inderdaad, Irlandais en Néerlandais ligt dicht bij elkaar qua uitspraak.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-07-09 23:28:47

Aangezien ik na 11 jaar toch nog een accent schijn te hebben, hoor ik vaak als ik zeg "Néerlandais" te zijn, dat ik dus uit Ierland kom. Grootmoedig corrigeer ik mezelf en het is waar, sinds de handsbal van Frankrijk in de voorronden van de WK weet iedereen dat ierland bestaat.

In mijn woonstreek wonen nogal wat nazaten van Belgen die "Verbec" of Verbeck" heten, gekomen tussen de twee wereldoorlogen. Dus vaak de vraag "bent u Belg"? Daar geef ik afhankelijk van de situatie een meer of minder diplomatiek antwoord op. Op de reactie dat Vlamingen eigenlijk een soort Hollanders zijn en die dus best bij NL kunnen -want Belgiê wordt niet als een staat gezien en Fransen vinden dat onbegrijpelijk- antwoord ik steevast met de vraag of zij dan Wallonië erbij willen hebben.  Niet dus, want daar gaat alles mis.

Blijft heel dubbel als ik over "nos voisins" praat, want het zijn wel "onze buren". Met Belgen hier kan ik het uitstekend vinden: een Nederlander die perfect Frans praat en het land goed kent vinden ze prima. En of het nou Vlamingen of Walen zijn, ze zijn de eersten om me Belgenmoppen te vertellen en ik terug natuurlijk moppen over de Nederlanders. En samen over de Fransen roddelen want die zijn pas écht apart....

Ja en daar die Verenigde Nederlanden weer. Ik heb niks met Luxemburgers. Soort Zwitsers die niks zelf produceren maar leven van de omringende landen en in veel te grote autp's veel te hard rijden...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-07-10 10:45:47

Ik wordt zo’n beetje platgebombardeerd door mensen die vinden dat ik gefeliciteerd mag worden door het behalen van Oranjes succes.

Telkens weer moet ik uitleggen dat ze wat mij betreft voetbal af mogen schaffen.

1 een exorbitant salaris van een directeur met verantwoordelijkheid is uit den boze – een voetballer mag wel miljoenen verdienen.

2 een zwarte in de straat moet opdond…… naar zijn eigen land – behalve als het een goede voetballer is, dan scanderen we allemaal zijn naam alsof het een koning is.

3 een voetballer die met 110 km in de stad een kind aanrijdt heeft amper straf aan zijn broek – ik zou er 10 jaar voor moeten brommen.

4 een club die zijn gebouw niet meer kan betalen verkoopt het gewoon aan de gemeente – mijn bedrijf zou op de fles gaan inclusief mijn privébezittingen en verdere toekomst.

5 schooiers die met geweld de stad door struinen en voor vele miljoenen aan schade veroorzaken wat door U betaald moet worden – de clubs zijn beurs genoteerde bedrijven die er geen poot naar uitsteken.

6 een canalpride in Amsterdam is een belachelijk vertoon van een groep mensen en moet maar afgeschaft worden – hele straten in de oranje rotzooi zetten moet wel mogen, en zeg er niets van want anders krijg je ook nog klappen.

Leuzen als ka…jood en andere mag allemaal de sport niet deren - behalve als U het op straat zegt, dan bent U strafbaar.

Voetbal is verheven tot een religieuze industrie, ik vind dat die net als alle andere bedrijven hun broek zelf maar eens op moeten houden.

Voetbal, nee bedankt.

En eerlijk gezegd hoop ik dat Spanje wint.

En hoop ik dat ze de boel eens flink slopen in Amsterdam en elders, misschien dat de blonde mozart dan eens wat zinnigs in de politiek gooit.

Ben verschillende keren naar rugbywedstrijden geweest, vreemd toch dat daar niets gebeurt.

Is dat dan toch misschien een sport voor intellectuelen ?

Als je kruyff heet is alles glaswaar, terwijl die niets meer zegt dan m'n melkboer, wat een onzin zeg.

Cees.

nog even er aan geplakt; net gelezen, U hebt de aankomende drie jaar een extra belastingtoeslag voor de oranje F16 die de voetballers zal begeleiden.

en de treinkaartjes zullen 1.2% stijgen vanwege verf en stickerkosten van de oranje trein die door amsterdam rijd.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2010-07-10 21:39:18

Je hebt helemaal gelijk Cees, in alle argumenten die je aandraagt. Ook ik waardeer l'ésprit " van rugby en vind het ook een hele leuke sport. Voetbal is altijd ver-weg-is-stan voor mij sinds ik woon 'sur le territoire Français'. Maar toch, ik moch de EK voetbal meemaken toen ik drie weken op Corsica op vakantie was in 1988. Ik heb de herinneringen van 1974 én 1978 nog echt voor ogen. Mijn opa was in '74 helemaal over zijn toeren toen NL verloor van die 'rotmoffen'. Enfin, sinds een klein weekje zijn de kriebels toch weer boven. Dat komt ook door de Fransen (je moet toch iemand beschuldigen) die sinds de ramp van les Bleus toch de hoop vestigt op iets goeds. Tja, hier is dat aardig verdeeld: ES of NL. Ik kan nu niet meer zeggen, zoals een paar weken geleden: ik ben geen chauvinist: allez les Bleus.

Ik herinner mij nog toen ik in de rego Utrecht woonde er ORANJE WC paipier in de bomen hing en dat bleef nog jaren hangen. Mocht Nederland winnen dan ben je voor de komende vier jaar in de aap gelogeerd mocht je in NL wonen......On verra

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2010-07-10 23:06:37

Steeds als ik op de Franse televisie hoor dat er weer een aanslag in Pays-Bas is gepleegd, is het toch altijd weer schrikken. Na twee seconden luisteren blijkt dan dat de nieuwslezeres Pays-Basque bedoelde. Oef.

Wim

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#10 Geplaatst: 2010-07-27 14:45:05

Inderdaad werd in het begin hier mijn antwoord op de vraag naar mijn herkomst verstaan als irlandais. Nu zeg ik als antwoord 'des Pays-Bas, néerlandais' en er is geen misverstand.

Nederland is overigens een Franse uitvinding:

Philip III van Bourgondië brengt in de 15e eeuw bijna alle gewesten in deze contreien onder zijn bewind en noemt ze "les pays-bas bourguignons" Hij dringt ze tevens een Staten-Generaal op en een centrale rekenkamer.
Daarmee begint de staatkundige eenwording van wat nu Nederland heet.