Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Rode wijn in de koelkast

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2010-07-10 21:59:13

Het zijn de kleine dingen die het 'm doen. Als het kwik stijgt richting 23-25 graden dan is mijn reflex om de rode wijn in de koelkast te doen ook al hebben we een 'sous sol' die koel is. Dat heb ik ooit 25 jaar geleden geleerd van mijn vriendin die al meer dan 30 jaar in de Dordogne woont. (zij heeft mij ook geleerd als het kaasplateau arriveert, geen 'boterhammen te smeren', en na het eten geen café au lait te bestellen).

Destijds vond ik dat heel gek want je hoorde rode wijn toch bijna warm te drinken. In de winterdag zette je hem het liefst naast de kachel of verwarming! Maar ik moet zeggen, zij had helemaal gelijk. Niets is erger dan een klap in je gezicht met een fles lauwe rode wijn. Nu kun je discusieren of je rode wijn moet drinken als de mussen van het dak vallen maar dat is een andere kwestie. Daarmee zeggende heb ik mij in NL vanaf dat moment 25 jaar geleden dus, altijd groen en geel geergerd. Ik weet niet hoe het nu is in mijn voormalig geboorteland maar tot 5 jaar terug kreeg je steevast lauwe rode wijn in de zomer en moest je apart vragen om een koele rode wijn. Ook dan werd je meestal met een scheef oog aangekeken. En ja, natuurlijk in de restaurants 'branchés' liggen de wijnen braaf in keurige koelingen.

Van die dingen dus.

Ingrid

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-07-10 23:34:17

Bonsoir Ingrid,

Je bijdrage is mij uit het hart gegrepen.

Heel lang geleden, toen ik al mijn haren nog had en minder streken, zette ik mijn eerste schreden op het glibberige pad der wijndrinkerij. Gesteund door een standaardwerk van Wina Born, rijkelijk voorzien van advies ten aanzien van temperatuur, glazen, decanteren, bouquet en wat al niet. Ik was onder de indruk.

Dat duurde tot mijn eerste vakantie in Zuid-Frankrijk, Languedoc-Roussillon, in Agde om precies te zijn. Ging je ergens eten, smakte men een karaf rode wijn op je tafel waarop direct de eerste condens verscheen. Ik was verbaasd, geschokt, ontregeld: dit was helemaal buiten de wereld van Wina! En wat me nog het meest ontzette, ik vond deze gekoelde rode wijn heerlijk!

Nu vele jaren later voel ik me wat meer op mijn gemak bij mijn eigen afwijkingen. Ik heb inmiddels in de gaten dat je niet elke rode wijn gekoeld kunt drinken. Sterker nog, een subtiele rode wijn met een verfijnde schakering aan smaken verandert door onderkoeling in een soort plat sap zonder geur of smaak. En zo'n keiharde Corbieres met een overmaat aan tannine wordt fors gekoeld tot een overheerlijke traktatie die avondlijke terraszittingen in een onvergetelijke gebeurtenis verandert. Over de "lendemain de la veille" heb ik het even niet.

Kortom, in de hete zuidfranse zomer geniet ik intens van onderkoelde rode wijn van dubieuze herkomst, terwijl ik tijdens lange winteravonden mij verlustig aan overgeprijsde St Emilion en dergelijke op kamertemperatuur.

En verder natuurlijk mijn bekende afwijking ten aanzien van citaten van W.C. Fields: "Iedereen moet ergens in geloven. Ik geloof dat ik nog maar een drankje neem".

Salutatons, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-07-11 01:10:46

Erg prettige gedachtenwisseling over de verkieslijke temperatuur van Franse wijnen. Bij ons in het dorp wordt tijdens het gemeenschappelijke repas uitsluitend ijskoude en eenvoudige rode wijn geserveerd. In de winter en in de zomer. Ik heb toch het flauwe vermoeden dat hier sprake moet zijn van een vorm van gemakzucht. Beter te koud, dan die flauwe halfwarme rode druivenbrouwsels. De rosés en witte wijnen moeten per slot ook koud zijn, dus waaarom de rode ook niet gelijk in ijskast. Maar, om eerlijk te zijn, tijdens een dorpsrepas drink je geen wijn om diepgaand de dégustation te beoefenen. Het is een en al convivialté waar het om draait.  Slechts de discussies zijn somtijds van uiteenlopende temperaturen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-07-11 08:44:34

Al in eerdere hoofdstukken hebben we het gehad over de veelzijdigheid in wijn, laten we dat er dus maar niet meer bijhalen.

Temperatuur is net zo belangrijk als voor erwtensoep, koud niet te eten, heet proef je de smaak niet.

Een goede wijn op kamertemperatuur is belangrijk, maar, hoe hou je een wijn op temperatuur als je geen cave hebt, onder de grond of elektrisch.

Als je de wijn niet op kamertemperatuur kunt houden zou ik zeggen al de goede wijnen te mijden tot het najaar, en eenvoudige wijn te drinken die in de koelkast gaat.

Koelen en koelen, daar zit nogal verschil in.

Een koele wijn is lekker op een graad vijftien.

Wijn wat gekoeld wordt, versterk het effect van de tannine.

Een koude wijn benadrukt de stevige elementen van het sap; de zuren en tannine, en het zoete effect neemt af net als de alcohol.

Een wijn met veel tannine mag dus in principe niet gekoeld worden, dus kom je al snel op de jongere wijnen die wat fruitiger zijn.

Natuurlijk hangt alles af van de buitentemperatuur, want wat zegt Ingrid eigenlijk, ze wil de wijn koelen maar waar zit Ingrid? Waarschijnlijk op een terrasje rond de dertig graden.

Perfecte kamertemperatuur is altijd zo rond de negentien graden, dus logisch eigenlijk dat je de wijn moet koelen van dertig naar twintig.

In een restaurant maakt men echter gebruik van de moderne cave die de wijn op constante temperatuur brengt, dus je kunt niet echt over koelkast spreken.

De jongere wijnen kun je wat verder drukken in temperatuur richting veertien tot zestien graden.

Voor alles geld (dus ook champagne) laat een wijn niet schrikken, snel de fles in de vriezer dan is die snel koud, is dus heel erg fout.

Geef de wijn de tijd te koelen, en wil je wat langer aan de fles zitten dan kun je eventueel iets kouder beginnen daar de temperatuur dan vanzelf oploopt.

Het allerbeste is nog altijd een koele emmer waar de fles in koud water rust tijdens het drinken, vermijd koelkasten die voor frisdranken op extra koud zijn gezet.

Een wijn van zes graden is véél te koud, en bij dertig graden een te groot verschil.

Schenk wijn niet in die luxe bokalen maar in kleine glazen, anders is bij de eerste slok de wijn nog lekker en de laatste veel te warm.

Maar zoals altijd, wijn is niet specifiek de beste, wijn is per persoon verschillend.

Op Martinique is wijn niet te drinken om de eenvoudige reden dat men de betere wijnen importeert en die te koud schenkt.

Cees.

Meng drie citroenen, een halve fles witte wijn, en twee flessen perier, afsluiten en in de koelkast er mee.

Een sensatie als apero bij het zwembad. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-07-11 09:26:54

In de USA is het gooien van één of meer ijsblokjes in een witte wijn helemaal normaal. Ik bezondig me er af en toe aan als we vergeten hebben de rosé in de koelkast te zetten op een warme dag...... maarja, eigenlijk is dat geen wijn!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-07-11 10:44:59

Steven, ik ben een keer op m’n vingers getikt door een fransoos omdat ik mosselen kookte in sinasappelsap, uit den boze, of met porto en kebabkruiden, of wat dacht je van eendenborst in een saus van sinaasappelmarmelade, vreselijk !

Dat is pure verkrachting van voedsel, zo kun je wel alles goedvinden!

Ja zeg ik, wat dacht je van een glas Coca-Cola in plaats van witte wijn om mosselen te koken, men viel zowat flauw.

Oude fransen eten knijn met champignonsaus, biefteck met grote witte bonen, kalkoen met kastanjepuree en wijk daar niet vanaf.

Weet je wat pas lekker is (in plaats van die gore pastis) koude witte wijn met de helft 7up, en inderdaad een jonge rode wijn met de helft aan ijsklontjes.

Veel mensen (ook in Nederland) stijven zich op aan tradities en etiketten, wat een glamour kom je soms tegen zeg, en ze hebben het allemaal uit een boekje.

Doe wat je lekker vind.

Ik sprak niet zo lang geleden DJ Fomitchev, zegt jullie helemaal niets waarschijnlijk.

Deze DJ speelt klassieke muziek in techno.

Hij zei “als beethoven nu had geleefd had hij zijn muziek op deze manier gemaakt”

Zet even je vooroordelen opzij en luister eens naar déze link, in een woord geweldig!

(http://www.youtube.com/watch?v=G8Ja8SqMwM0&feature=related)

Dit op de autoroute naar les pays bas en je bent zo thuis, opgehitst door tranche en snelheidboetes.

Ok ok, niet alles is mogelijk, maar ook niet alles is per definitie mooi of goed omdat het al eeuwen zo is.

Veel luisterplezier, ook aan Wim ;-)

Cees.

Heb deze dame in concert gehoord in Barcelona, whow!

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#6 Geplaatst: 2010-07-11 12:08:17

Salut,

Ook wij zijn de laatste tien, vijftien jaren los van alle wijn conventies. De eigen smaak geldt en niks anders (over het onderdeel 'prijs' praat ik niet en lieg daarover zelfs tegen mijn luv).

Voor de temperatuur van wijn hebben wij een huisregel die in negentig procent van de gevallen geldt. Hoe lichter/helderder de kleur hoe koeler hij gedronken kan worden. Maar er zijn uitzonderingen. De tanine insteek van Jos is ook erg handig.

Sommige Loire wijnen drinken we niet onder de twaalf, dertien graden. Daaronder verdwijnt elke smaak.

@ Cees

Idd nog nooit van Fomitchev gehoord. En als ik op haar naam afga (en haar vermoedelijke leeftijd) had ik niet anders gedacht dan dat het een provovocerende puber was; niks mis mee, maar aan een fundi hard rocker niet besteed.

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-07-11 13:19:51

Dr. Max Fomitchev is een in Amerika wonenende heer die in het dagelijkse leven iets met computertechnologie doet (geloof ik) en voor zijn hobby DJ is.

Het is geen hardrocker dat is zeker, met het Chicago symfonie orkest heeft hij een stuk van Mozart opgevoerd samen met de huidige techno en een andere beroemde DJ.

De link in mijn eerdere bericht is van vanessa mae, ook erg goed.

Steeds meer beroemde DJ (o.a siesto) gaan de klassieke muziek uitproberen, en Ik denk dat we daarmee een nieuwe tijd in gaan tot ergernis van heel veel waarschijnlijk.

Zelfs het beroemde label "Deutsche Grammophone" heeft contracten met onder andere Carl Craig en Moritz Von Oswald die een klassieker van Ravel onderhanden hebben genomen.

Cees

even terzijde, die broertjes Jussen, die wel eens gehoord dan?

Geweldig die twee!

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#8 Geplaatst: 2010-07-11 17:29:36

Salut Cees,

We zijn zwaar off topic, moet kunnen Entre bavard !

Even een correctie + aanvulling. Luisterd ben ik een alleseter, klasiek, eigentijds you name it. Dus die kwalificatie "hard rock" is wat te kort door de bocht, het is een van de vele muziekvormen die ik waardeer. Er is evenwel één centrale muziekant in mijn bestaan en dat is Bob Dylan.

De computerprof/DJ komt niet in mijn boekenkast voor. Zegt weinig er zijn er errug veul;

Les frères Jussen ???????

We kunnen nu wat mij betreft weer terug naar de sympa draad van Ingrid. Which reminds me : IT'S APéRO TIME YES !

Ik ga me installeren op een koel plekje onder de hêtre. Proost.

Ben

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-07-11 20:30:45

Salut,

Elke wijn moet vanwege de houdbaarheid op ca. 11 graden worden gehouden.

Dat is in feite een 'grottemperatuur'.

Rode wijn smaakt het best bij ca. 20 °. Witte en rosé wijn moet dicht bij die 11° geserveerd worden...enne in een koelkast heerst gewoonlijk een temp. van ca + 4 ° C..

Tegen de tijd dat je die laatste drinkt uit je glas bij deze subtropische temperaturen is die zelfs al heel snel opgewarmd tot omgevingstemp.

Ik wil om niet de humorist uit te hangen hier, dat als je witte én rosé drinkt die niet ruim beneden 20 ° is, het smaakt alsof je je eigen pis opdrinkt! (grapje) ;-(

Het wordt erger als die 2 soorten van onbepaalde herkomst zijn...en frac bv.

Maar omdat we een zuinig volkje zijn, ook in den vreemde weten we eigenlijk niet (meer) hoe die wijnen uit de grote appellations in LDF horen te smaken.

Als ik eet bij een bekende restaurateur in Argenton les Vallées (79) au bord du lac daar, bestel ik altijd een quart du vin bij het menu voor 11€ tout compris tussen de middag op werkdagen! En ook als ik bij gezelschap een fles van de grote merken bestel, smaakt die niet echt stukken beter dan hun huiswijnen.

Rara, hoe kan dat?

Ik ben er nog steeds niet echt achter, maar mijn smaak bedriegt me heel zelden.

Bruin.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2010-07-11 23:24:02

Ik was er eigenlijk benieuwd naar hoe het in Nederland is met rode wijn in de zomer. Ik kom nooit in de zomer in Nederland dus ik heb geen idee. Staan de rode flessen nog steeds in rekjes in het restaurant en dus te warm op dit moment? Ik weet het wel, de goede resto's hebben koelingen.

Ik moet toch zeggen wat Advi Jos al zei, soms kunnen tannine rijke wijnen heerlijk uitvallen als ze koud zijn. Maar de gewone tafelwijn in karafjes van 6 graden gaat ook prima. Vanmiddag kreeg ik een rosé geserveerd in pichet waar het condens niet vanaf spatte en dat is een veeg teken. en dus de rosé was dan ook  te lauw. Het kan je overal gebeuren. Doe maar blokjes ijs!

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#11 Geplaatst: 2010-07-11 23:46:51

Salut Ingrid,

Wij zijn net terug uit NL, maar we hebben nauwelijks buiten de deur gegeten. Maar los daarvan, de ambiance temperatuur is ook nu -in tropisch NL- met behulp van de clim goed te hebben. En de wijn is dus "op dronk" qua temperatuur. Die rare koeltorentjes, ook te gebruiken als techo-cave, zie ik steeds minder, en dan voornamelijk voor de magere selectie aan witte wijnen.

Ik hang ook naar de tanine-insteek van Jos, het is een goed gereedschap, en voor ons een aanvulling op de "methode" van de kleurintensiteit.

We moeten wel oppassen niet door te schieten. Als we een Bordeaux ombouwen tot ijslolies zitten we fout. Misschien moeten we bij extreme temperaturen geen alcohol meer drinken ? ...........

Ben

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2010-07-15 23:12:36

Dat is zeker Ben,

Dat je bij grote hitte absoluut geen alco houdende dranken moet drinken !!!

Maar daar gaat dit onderwerp niet echt over.

Het gaat hier over of je rode wijn in de koelkast mag leggen?

Liever niet dus, want de bewaartemp. is dus voor alle wijnen in flessen ca. 11° C.

Maar als je bij een feestje je rode wijn van klasse tijdelijk te warm is geworden, kan die wijn echt wél afgekoeld worden in de koelkast tot ca. 16°.

Een goede wijn overleeft zo'n temperatuurshock!

En vroeger was ik een soort Wina Born adept.

En waarom nu niet meer?

Ik vind nog steeds erg veel 'humbug' bij de oude Franse wijnproevers, maar ook bij de wijnmakers. Ik heb zelf wijn gemaakt en ik weet dan uit ervaring dat mijn wijn "Clos Berendot 1983" een eenmalig geluksshot is geweest.

In 1984 brouwde van die 2 druivenranken in mijn schuur op het noorden een wijn. Overdag werkend voor m'n werkgever, had ik even niet in de gaten dat de fermentatie door te hoge omgevingstemp. te snel ging. Ik moest toen echt die fermentatie stoppen door een gemeen tabletje toe te voegen. Anders was die wijn in wording op slag omgeslagen tot azijn. Het bleef echter te heet in die aangebouwde schuur en de fermentatie in een mandfles van 25 L. ging onverminderd door.

Ik had tuurlijk wél alle gereedschappen ter beschikking, maar die wijn in status van wording met een alcoholpercentage van boven 13 % dreigde om te slaan tot azijn. ...Ik maar druivensuiker blijven toevoegen.

Het einde van dit wijnmaakavontuur was dat die wijn veel te zoet was en bovendien zoveel polycylisiche alkoholen bevatte, dat ik heb moeten besluiten de hele mandfles maar in het riool te laten lopen. En dus tevens einde hobby wijnmaker dus. :-))

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2010-07-16 00:16:37

Professionele wijnboeren bewaren (rijpen) hun wijnen tussen de twaalf en zeventien graden, elf graden is nagenoeg niet haalbaar in open schuren.

Niet teveel vertrouwen op google bruin.

Voor privégebruik telt;

Vin rouge entre douze et dix-huit dégrée.

Vin Blanc entre huit et douze.

Champagnes pas plus de cinq dégrée !

Juist de betere wijnen zijn zeer gevoelig voor een temperatuurshock, leg deze dus nooit even tevoren in de koelkast.

De fruitiger wijn zijn makkelijker en de witte kunnen heel wat hebben.

In principe telt voor alle wijnen en champagne, langzaam koelen, liefst een dag.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2010-07-16 13:19:14

Wellicht overbodig geneuzel, maar we zijn toch onder elkaar. Ik herinner me 'n experimentje uit de jaren '70.

Mooie wijnen, grote huizen, werden in hun doos in de kofferbak van een Duitse, agressieve auto gelegd. Hiermee werd vervolgens 'n week lekker gescheurd ("Ojee ojee ojee, 't is 'n B...", Joop Visser).

Dezelfde wijnen werden "zoals het hoort" behandeld.

Vinologen, oenologen van naam waren uitgenodigd voor 'n dégustation, uiteraard blind en zelfs dubbelblind.

U vermoedt het resultaat : uiteraard vonden ze verschillen tussen de verschillende wijnen. Maar niet tussen die dezelfde wijnen die wel of niet 'n tochtje in die B... hadden gemaakt.

Peter [met z'n tenen in de Allier en 'n lokaal roseetje bij de hand via het onvolprezen umts-netwerk  :-) ]

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-07-16 14:31:00

Volkomen gelijk geven zal/kan ik je niet Peter, omdat veel van dit soort verhalen gebaseerd zijn op een broodje aap verhaal.

Deze zelfde versie van jou bestaat namelijk ook in het Frans en ook nog eens in het Spaans.

Er zal wellicht niet bij iedere wijn een aanmerkbaar resultaat aanwezig zijn tussen een ritje bij Oma op de achterbank liggend onder de jas, of bij Jaap in de 4x4 tussen voor en achterstoelen rollend in het zonnetje.

Toch mag je van mij aannemen dat als er voor een professionel geen verschil tussen zit, er wellicht een moment is aangebroken dat de professionel zijn ambt gaat zoeken bij een frisdrankfabrikant of misschien zelfs als timmerman.

Over het afkoelen van wijnen zijn in deze draad al de kenmerken naar voren gekomen van de wijn ten opzichte van de tannine, daar zit namelijk de grote *

Als men nu de wijn opeens in de vriezer zou leggen en de temperatuur knalt naar beneden, dan veroorzaakt de tannine een chemische reactie.

Echte antwoorden liggen niet voor het oprapen, maar men gaat er van uit dat het te maken heeft met de tannine, zuurstof en andere zuren die in de wijn aanwezig zijn.

Cees.

Nog een broodje aap verhaal.

Als je te veel hebt gedronken moet je pepermuntjes eten om de blaastest te misleiden.

Waar of niet waar ?

Niet waar, pepermunt is ook een alcohol en versterkt juist de blaastest in voor jou negatieve zin !

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2010-07-16 16:50:43

Broodje aap of niet, ik ga niet op zoek naar de bronnen, zit nog steeds met m'n tenen in de Allier want ben voor het eerst sinds ik hier woon met vakantie. Ik herinnerde me slechts dit experiment. En het aller- allerleukste van dit soort experimenten is, dat je ze zelf op eenvoudige wijze kunt repliceren.

Wat betreft 'n middeltje tegen de geur van drankgebruik : kauw wat pitjes van de kardamom. Broodje aap ? Ik als alfa zie de verklaring hiervoor - in lekentaal - graag tegemoet, want ik weet dat het wèrkt maar vraag me niet waarom, noch hoe of waardoor.

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#17 Geplaatst: 2010-07-16 17:59:56

Ik vind het heerlijk hoe ik geschoren wordt door Cees. :-))

Nu een niieuwe vraag:

Waarom in godsnaam biedt de ober of serveerster toch maar steeds die verrekt dure geopende fles ter proeve aan een man aan ?

Deze vraag is nog veel gemener dan al mijn vorige, want het veronderstelt dat onze dames eigenlijk geen smaak hebben, niet kunnen koken en kort door de bocht, alleen maar goed zijn in bed voor het kloterige Herenvolk!

Voilà.

Ik verwacht vooral weerwerk van onze damesforumleden!

Groeten van,

Bruintje.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#18 Geplaatst: 2010-07-16 19:16:47

Mijn ervaring is dat men meestal de wijn te proeven aanbiedt aan degene die de wijn heeft uitgekozen. Vaak ben ik dat en dus mag ik bijna even zo vaak proeven.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2010-07-17 10:36:51

Bruintje bruintje toch, het heeft niets te maken met scheren, ik heb alleen soms het sterke vermoeden dat je eindeloos googelt om maar wat uit te kramen, c’est tout.

Als je wat zegt zou het ook leuk kunnen zijn, of misschien zelfs leerzaam zonder steeds te schermen met titels en diploma’s.

Om willekeurig iets van het grote web af te rukken en daar zelf een tekst omheen breien die kant nog wal slaat is mijns inziens soms leuk, maar al snel erg vervelend, zeker als dan ook nog niets ervan klopt en ergens diep in de nacht uit een schijnbaar beneveld brein is ontsproten.

Over de tafelmanieren en het proeven van de wijn is het volgende bekend;

Dames en heren zijn in de loop der jaren zo geëmancipeerd dat er nauwelijks nog verschillen zijn tussen de sekslustige schoonheid op naaldhakken en de onstuimige heer in kostuum.

Sterker nog, er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat menig heer zich onderdanig laat bestieren door vrouwelijke schoonheden en zelfs qua opleidingen en ervaringen ver achter de dame loopt, zijn meerdere.

Dames kunnen net als heren gastvrouw/heer zijn, en dus daarmee de denkbeeldige troon bestijgen aan de tafel des overvloed.

Généralement, wordt door de troon des tafels eventueel in samenspraak met de sommelier, een wijn gekozen die allereerst door de sommelier wordt geproefd, en pas daarna aan diegene die de wijn heeft gekozen, dus gastvrouw of gastheer.

Er zijn situaties bekend dat een (familie)vete een extra dimensie krijgt doordat de tafeldame/heer, zijn rivaal vraagt de wijn te proeven, waarbij openlijk de rivaal ten kijk wordt gezet, of zelfs te koop.

Voor de een is het proeven van de wijn een achteloze bezigheid en slikt men de vloeistof direct door waarna het glas omhoog gaat richting fles (fout), voor de ander is het rollen van de wijn langs de smaakpapillen een eervolle betekenis die gevolgd wordt door een discreet knikje richting de sommelier waarna hij éérst de andere gasten serveert en pas daarna terug komt bij U.

Als anders zijnde dan jullie, kom ik regelmatig in situaties waar vrouwelijke schoonheden mij details vertellen die kloterig herenvolk nooit zouden waarnemen, wij hebben een “zoveelste zintuig meer” is altijd de reden van de dames, wij zijn zo anders.

Of het nu wijn of naaldhakken zijn, uiteindelijk zijn ze niet eens zo erg veel verschillend, met beiden zwalk je diep in de nacht schommelend de straat uit.

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#20 Geplaatst: 2010-07-26 13:13:13

De laatste jaren drinken wij steeds meer wijn uit 'BagInBox' van de domeinen rond onze woonplaats Mèze. De lekkere witte Sauvignon en de stevige Syrah rosé van domaine Morin Langaran staan in de koelkast op ca 8 graden en de mooie rode Cabernet Franc van domaine Saint André staat op een keuken aanrecht.

Aan tafel meng ik wat koude rosé door mijn rode wijn, waardoor hij koeler en lichter wordt, terwijl mijn geliefde wat rode door haar rosé mengt om nog meer body te krigen.

Het is niet wat er in de boekjes staat, maar het smaakt ons uitstekend.

Overigens aten wij recentelijk bij een lokale 'caviste' en die zette de fles rode wijn zo uit de koekast op tafel en dat smaakte heerlijk.

Het lijkt mij overigens dat er geen objectieve waarheid over dit onderwerp is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2010-07-26 19:54:56

Henribik, de enige objectieve waarheid is dat fransen denken dat hun wijn en hun tradities de juisten zijn.

doe wat jij lekker vind, ik meng mijn rose met swepps tonic, heerlijk koel, beetje bubbels, en superlekker.

Cees.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#22 Geplaatst: 2010-07-26 21:35:56

Hmmm, Oui,

..............Kinine (Schepps) en

..............Tanine (le vin),

Smaakt -wat mij betreft- voor geen meter, maar moet kunnen.

Lijkt wel fusion cooking.

Ben

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#23 Geplaatst: 2010-07-26 23:07:08

Nu wordt het mij wat al te gortig Cees.

Ik geef je nog steeds gelijk wat de humbug van Franse al of niet traditionele wijnmakers betreft.

Het blijkt in de praktijk dat nu een aantal hele grote Appellations in la Bordelaise of elders in LDF schaamteloos nagemaakt worden. Dus het betreft dan heel grote merken zoals Chateau Margeaux, St. Petrus enz. enz. één op 20 erg grote merken dus en het betreft dan flessen waarvoor je 100 € of meer betaalt. Die fraude schijnt dus erg winstgevend te zijn voor mafiosi. Rara waar?

Nu had ik eenmaal al een wijnhobby als vrijgezel al, om bij mijn slijter in Schiedam van bepaalde grote merken restpartijen te kopen en daar in zijn kelder te bewaren. Van een bepaalde Medoc had ik een grotere hoeveelheid ingeslagen, maar één fles meegenomen om die thuis te proeven. Mmm, ik vond die veel te jong, maar had dus wél na 5 jaar liggen een hoge potentie.

Ik schrok me half dood in de jaren '70, want dat merk was onderwerp geworden van een wijnschandaal. Ik hoopte dat die vele flessen niet versneden waren.

Maar gelukkig viel dat bij mijn huwelijk alleszins mee. De gasten vonden die zalig.

En nu zal ik een ander geheimpje vertellen over smaakpapillen. Een zelfde wijn en fracque of uit een fles zal per dag anders smaken. Die 'proef op de som' heb ik erg vaak ondernomen. Ik weet nog steeds niet waardoor dat exact komt... stemming, spijsvertering ect. Kortom teveel variabelen, maar nodig vooral jonge wetenschappers uit om daar nader onderzoek naar te doen!

Maar iedereen moet gewoon kiezen wat hij of zij lekker vindt. :- )

Bruintje.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#24 Geplaatst: 2010-07-27 08:15:49

Dat laatste bevestig ik Bruin. Je koopt 5 flessen, allemaal wijn uit dezelfde ton zeg maar en na twee flessen vind ik hem zuur. Mijn man klaagt altijd dat de gootsteen de grootste wijndrinker is bij ons maar dat komt door dit zeer intrigerende fenomeen.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2010-07-27 09:28:45

Bruin, waarom zou je wel cocktails kunnen en mogen maken met cognac wiskey en likeurs, en moet een glas wijn heilig verklaard worden.

Ok, je mag een beetje siroop in de witte wijn doen, dat heet dan kir, en wist je dat ze bij Lyon dezefde siroop in de rode wijn doen ?

Schande! roepen ze hier. 

Ik serveer mijn gasten op een warme dag lekker rose met indian tonic, champagne met een ijsklontje van vijgensap, witte wijn met perrier en een schijfje citroen, en zo zijn er nog wel een aantal in mijn programma.

Wijn is om van te genieten (niet de gootsteen) en dus mag je er gerust wat mee doen wat lekker is.

we leven in tweeduizendtien zeg.

Toen ik in nl woonde vond ik pizza en pannenkoeken smerig, maar ik at eigenlijk alleen maar indonesische of hollandse kost.

Toen ik in frankrijk kwam werden crepes en pizzas steeds lekkerder, en nu eet ik ze volop.

Fricandellen zijn smerig, boerenkool en erwtensoep zijn zozo......

De smaak is dus duidelijk veranderd, dus inderdaad bruintje, zijn smaakpapillen onder invloed veranderbaar.

Een heel sipmel voorbeeld is die vreselijk lekkere (taal is echt mijn ding) wijn die je dronk op het terrasje in Montpelier, whow, zij streelde de tong.

Je koopt een doos vol, en thuis vol verwachting, niet te zuipen.

Eten, omgeving, en gemoedstoestand zijn zeer belangrijk voor de staat van de smaakpapillen.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#26 Geplaatst: 2010-07-27 13:48:27

Op zomerse dagen wordt hier in les Landes 'soupe de Champagne' gemaakt, dat bestaat uit citroen, prikwijn en cointreau. Voor de feria is er sangria. Deze wordt zelf gemaakt in grote pannen met vruchten en wijn en dat moet een paar dagen intrekken en daarna wordt het fruit verwijderd. Ga maar door. Bij feria wordt ook vaak de rode wijn of de rosé aangelengd met een grenadine.

Ingrid

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#27 Geplaatst: 2010-07-27 16:05:04

Ook héél lekker als apèro: 3/4 rosé, 1/4 jus de pamplemousse!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#28 Geplaatst: 2010-07-27 17:50:38

Leuk deze zomerdiscussie onder bavarden over koude/lauwe/warme wijn.

Ik vindt rosé met een slokje zware rode als smaakversterker helemaal niet gek.

En dan dat van de rode wijn op kamertemperatuur. De uitdrukking 'chambré' werd geboren in een tijd dat de kamertemperatuur eerder 15-16grd dan 20 of 22 was. En als men dan de rode wijn uit de nog koudere kelder haalde en hem in de kamer bij het raam of een buitenmuur zette (beslist niet bij de openhaard) dan had die zeker niet de temperatuur van 18grd die door sommige tijdgenoten als 'chambré' gezien wordt.

Deze wijsheid is niet van mij, maar van mijn oom die wijnimporteur en wijnhandelaar was en het een of ander over de geschiedenis van de wijn verzameld had, van de romeinse tijd tot onz eeeuw. En voor Glühwein zei hij (ja, het is nu niet het seizoen, maar toch): neem nooit een slechte wijn omdat het alleen maar voor de glühwein is; een slechte smaak wordt door de hogere temperatuur juist nog meer naar voren gebracht. Een topwijn is niet nodig, maar neem een goede neutrale.

Christian von Klösterlein

(met een glas koele Gewürztraminer uit de Elzas in mijn hand)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2010-07-27 19:12:43

Ingrid, bij ons verdwijnt dus NOOIT wijn in de gootsteen.... die gaat in de vinaigrier. We hebben een flinke van 5 liter en het is weer tijd om die af te tappen om allerlei smaakvolle vinaigres te maken: met framboises, met noix, zelfs met myrtilles.

Christian, wij maken in de Glühwein-periode de wijn van een Cabernet Sauvignon (cubitainer van 5 liter). het viel me op bij een bezoekje aan de Marchés de Noël in de Elzas met uitstapjes naar Freiburg en Basel dat Duitsers, Fransen en Zwitsers verschillende kruiden in de "vin chaud" stoppen. Fransen lijken minder van kaneel, steranijs en kruidnagelen te houden.

Steven

(met een koele maar niet kouwe Côte de Rhône) 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#30 Geplaatst: 2010-07-27 21:46:28

Ik weet het Steven. Zo een azijnpot heb ik al diverse malen bestudeerd maar nog nooit gekocht. Binnenkort gaan we verhuizen en dan hebben wij een cave voor de conserven, wijn en andere inmaakfrivoliteiten. En ja, jij woont in 45, daar komt toch de beste azijn vandaan?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2010-07-27 23:28:14

Geen idee of ze in de 45 de beste azijn hebben. Of het moet dan de onze zijn ;-). Maar lange tijd is Orléans de hoofstad van de Franse azijncultuur geweest. Daar zal het wel vandaan komen.

Azijnpotten zin tamelijk duur als je ze nieuw koopt. Zo rond de 50 euro. Ik zoek op de rommelmarkt een pot, meestal zit er geen deksel (meer) bij en moet je een nieuw kraantje met kurken kraag erop zetten. Zo heb ik heel wat familieleden en vrienden al van azijnpotten voorzien.

Om de azijnproductie goed op te starten heb je de "mère" nodig. Dit is een klont bacteriën. Het beste is iemand met een vinaigrier te vragen je wat te geven. Voor de rest op kamertemperatuur laten rijpen en niet teveel tegelijk erin gooien. Hoewel ik in mijn onwetendheid een bijna een hele fles onsmakelijke port erin heb gemikt en per ongeluk heerlijke, wat zoete azijn ervan heb gekregen. En ook eens een fles gemadériseerde Châteauneuf du Pape erin gegoten en ook dat was heel lekker....

Deze site legt het allemaal uit. Of het allemaal zo zorgvuldig en delicaat moet gebeuren weet ik niet. Ik heb de indruk dat het proces, eenmaal op gang, toch wel doorloopt. Bij ons tenminste al 11 jaar!

http://www.cfaitmaison.com/vinaigre/vinaigre-fabriquer.html 

Steven

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#32 Geplaatst: 2010-07-28 00:46:03

Salut,

Nu ik jullie toch aan de lijn heb hier een dagelijks terugkerend probleem. Ik krijg steeds meer problemen met het verwerken van azijn in de keuken. Men (lees mijn levensvriendin) vindt de resultaten steeds zuurder worden, terwijl objectief gezien de zuurgraad niet wezenlijk verandert. Dit effect is enkele jaren geleden begonnen. Eerst heb ik wat gecorrigeerd met suiker, maar daarmee bereik je snel een limiet. Ook meer met citroensap gewerkt, maar dat kan weer niet bij alles en de zuurgraad kan ook fors wezen. Nu ben ik zover dat ik alleen maar witte wijn in salades gebruik, is op zich niet verkeerd, maar soms wil ik wel eens wat stevigers.

Wat kunnen jullie adviseren ?

Ben

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#33 Geplaatst: 2010-07-28 02:22:43

Dit is nu echt lachen hier dus, want het draadje gaat nu alle kanten op!

Een paar uitspraken uit een erg oude doos:

- Wat in een vat zit verzuurt niet.

' Goede wijn behoeft geen krans.

- Om goeie zuurkool te malen moet je een Keulse pot hebben.

' Wijn moet in eikenhouten vaten worden opgeslagen om te rijpen.

- Om goeie gisting te doen moet je druiven met de voeten kneuzen.

- Mostert na de maaltijd bevalt niet.

' Bier na wijn maakt je aggressief.

En zo kan ik nog wel een tijd doorgaan met die al of niet ware volks"wijsheden'

Laten we terug keren tot het wijnmakers proces. De ingredient is nl. de druif en z'n diepe wortels die mineralen uit de bodem opnemen.

De grootste vijand van die rijpende druiventros is nl. het 'fruitvliegje'

Daarom wordt er al heel lang gespoten met de zg. Bordeauxse pap. wat kopersulfaat is tot vlak voor de oogst. Het is dus overal een erg effectief middel gebleken tegen allerlei bestiolles.

Dan dus het fermentatieproces, wat in feite door gisting de vruchtensuikers omzet naar alkohol en meest kritische fase is. Maar dat niet alleen, als de verhouding tussen aangetaste druiven en gezonde door bacteriën van dat beruchte vliegje niet goed is slaat niet alleen het proces op hol maar ook door te hoge temperatuur. In beide gevallen zou dat dan ook een slechte wijnazijn opleveren.

Het wijnmakersproces is volgens mij het eerst door wetenschappers van de VS benaderd. En heeft er toe geleid dat het van vele fabels die vooral in LDF gekoesterd werden, ontdaan werd. En ja er bestaan nu overal ter wereld goeie 'wijnboeren' in een oneindige variëteit. Frankrijk moet nu eindelijk eens ophouden teveel chauvinistisch te zijn. En ik vind de gemiddelde tafelwijn ook vaak te zuur hoor hier!

En bovendien als je kijkt in de gem. supermarkt is het aanbod van buitenlandse wijnen vooral miniem of afwezig.

MHG en Proost van,

Bruintje. ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2010-07-28 10:06:21

-Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan- 

Voor mijn nog altijd de meeste ware uitspraak over wijn.

"Laten we terug keren tot het wijnmakers proces"

Dat vind ik nou zo grappig aan bruintje beer, want wat zeg je daarna nu eigenlijk bruin?

Dat weten we toch allemaal wel?

Ik denk dat het meer te maken heeft met de smaak van jouw levensvriendin Ben.

Of ze vind jouw al een zuurpruim en is bang dat dit erger wordt ;-) of haar smaak papillen veranderen dermate dat ze minder behoefte heeft aan zuur in het algemeen.

Ik merk zelf dat ik steeds zuurder ga eten bijvoorbeeld, waar eerst een zoetige of zelfs zoutige invloed aan zat is deze nu volledig zuur geworden, zelfs de pot met zure chinese groenten gaan in een hap op, heerlijk.

Wat ik zelf doe is geen pure azijn gebruiken voor salades maar een mengsel van diverse ingredienten om zo de perfecte saus te maken.

Zo kun je azijn gebruiken als basis, en mengen met mosterd (zijn er veel van) of met olie, of mayonaise.

Je kunt ook de mayonaise als basis nemen, deze mengen met azijn (zijn er ook veel van) en afmaken met kruiden, of mosterd als basis.......

Ik heb bij iemand een saladesaus op die zo lekker was dat je het hele bakkie leeg zou lepelen.

Op de vraag naar het recept zei francoise, notenolie, pruimenazijn, en kruiden, maar op de vraag hoeveel van elk en welke kruiden wist ze geen antwoord, ze gooit maar wat aan.

In iedergeval gaat ze uitzoeken wat het ongeveer was en dan krijg ik het recept.

Wat ze me wél vertelde is dat je alles met de hand moet maken, met de hand kloppen (ze verafschuwd electrische mixers) en met de koele hand bereiden.

Mayonaise wordt door haar tijdens de apero in een handomdraai in de kom geslagen met kruiden en andere, en als je dan zo'n garnaal even door die mayo heen haal dan waan je je in het paradijs.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#35 Geplaatst: 2010-07-28 13:17:34

De zuurgraad wordt al lang gemeten door de zg. pH meter en dus nauwkeurig in eenheden pH uitgedrukt. pH 0,0 betekent dat de zuurgraad neutraal is. Een negatieve waarde betekent dat het monster basisch is. Bij gebrek aan pH meter kun je de oude methode van lakmoespapier gebruiken zie hier. Dat geldt dus ook oa. voor wijnen.

Het grappige is dat een man overwegend op chemisch licht basische interne huishouding functioneert en een vrouw tegenovergesteld.

Zou het omgekeerd worden, dan moet je qua reuk al van je urine je ernstig zorgen gaan maken. De uitdrukking "azijnpissers" heeft dan niet alleen met een geestelijke gesteldheid te maken, maar onderliggend probleem met de basis chemiehuishouding in man's lichaam. Evenzeer voor een vrouw, maar dan omgekeerd.

En tot besluit Cees een fijne uitsmijter: Als de wijsheid / geest eenmaal uit de kan/fles komt, berg je maar.

Fijne dagen verder en hoe is met je blessure?

Groeten van,

Bruin.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#36 Geplaatst: 2010-07-28 13:21:55

Salut Cees,

Het effect dat je eten als steeds zuurder ervaart, heb ik gekoppeld aan het ouder worden. Daarbij komt dat de drempel van mijn vriendin in het begin (40 jaar geleden) al behoorlijk hoog lag. Alle smaken waren/zijn bij haar goed ontwikkeld (haar indische en indiaase keuken is wereld beroemd bij ons thuis). Alleen het zuur gamma geeft problemen.

De culinaire suggesties die je doet heb ik in grote lijnen allemaal al wel gehad. Bedankt quand même.

Ben

PS

Ik wordt NOOIT gezien als een zuurpruim, eerder als een onverantwoord lachebekje/lolbroek.

PPS

Naar aanleiding van je post over Sarco-Bouterse. Wat hebben jullie (Jij en Steven V.) toch tegen kleine mannetjes ?

B

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2010-07-28 13:57:39

Ik heb niets tegen kleine mannetjes Ben, alleen is het wel verbazend dat kleine mannetjes vaak een mentaliteitsprobleem hebben, men spreekt hier van macht door gebrek aan zelfrespect/zelfvertrouwen.

Je zou een redelijke lijst kunnen maken van oppermachtige,  napoleon, sarkozy, berlusconi, sharron, bush, en ga maar even door.

Allemaal kleine mannetjes die een ongekende hunkering hebben naar macht.

Mijn eigen vader was een topdictator, en past ook in het lijstje thuis.

Ik heb een poosje iemand gevolgd die ook klein was, en die stuurde zelfs zijn zoontje die ook klein was naar de sportschool ‘je gaat maar een sport leren, als ze je pesten ram ze je in elkaar’ en toen begreep ik die link klein pas goed.

Ik was een fel voorstander van sarko, beter dan Royal, maar in een land als Frankrijk heb je iemand nodig die lef én verstand kan koppelen, en dat is wat sarko juist niet kan.

Lef heeft tie, maar verstand niet.

Er zijn diverse studies gemaakt naar lichaamslengte en karakter.

Zo blijkt al in de dierenwereld dat kleine dieren vechtlustiger zijn dan grotere, als je het niet met figuur kan winnen dan moet je het vechtend doen.

Ik heb een allergie voor mensen die mij gaan vertellen wat ik moet doen, en mijn bewegingsvrijheid in gevaar brengen.

Daar tegenover probeer ik de jeugd hier te leren zelf beslissingen te nemen, op eigen benen iets te ondernemen, je niet te laten leiden door iemand maar alleen door je eigen kop.

Cees.

wacht op m'n bemanning en ben weg.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#38 Geplaatst: 2010-07-28 14:46:56

Ik denk dat Bruin zich vergist ten aanzien van PH, in wikipedia vind ik:

<De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7.>

Urine van een gezond mens heeft een PH van 5,5-6,5 zowel bij mannen als vrouwen.

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#39 Geplaatst: 2010-07-28 15:44:31

Salut Cees,

Het is mijn fout dat ik je verlokte – met de vraag aangaande kleine mannetjes - zo ver off topic te gaan. Je reactie is voer voor psychologen en wiskundigen. Ik zal verder privé reageren (email).

Ben

Vaar ze.

@henribik (Henri donc ?)

Die pH glijer van Bruin is typisch voor hem. (Hij blijft een schatje, vooral als ie korte bijdragen schrijft.)

En wat betreft Wikipedia en haar pH artikel. Zelden zo'n kromme uitleg gezien van een in wezen eenvoudige definitie.

En nu allemaal terug naar het prangende issue van Ingrid: Rode wijn in de koelkast.

B.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#40 Geplaatst: 2010-07-28 18:59:09

Henri,

Had je niet in de gaten dat ik uitsluitend zuur tov. base vergeleek en pseudo wetenschappelijk verhaal ophing met nergens pH waarden? Urine heet in feite Ureumzuur. Het zal dus altijd zuur blijven. Babyshampo zal altijd een base blijven anders reinigt het niet én pH neutraal wat reclame slogans je laten vermoeden bestaat niet.

I rest my case. ;-)

Rode wijn in de koelkast. ...ja het kan, maar slechts korte tijd om die terug te brengen tot ca. 18 t/m 21 graden. Hoe ouder de wijn hoe voorzichter je moet zijn met temperatuur schokken, maar dat geldt ook voor ouwetjes zoals ik.

Voilà ,meer kan ik er feitelijk niet over zeggen.

Groetjes,

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#41 Geplaatst: 2010-07-29 21:24:09

Bruin,

nog eens:

je haalt onzin uit met je statement:

pH 0,0 betekent dat de zuurgraad neutraal is. Een negatieve waarde betekent dat het monster basisch is.

Mijn kleindochter weet het beter. Niet goed opgelet in de lessen scheikunde? Terug naar school!

Of een rode wijn drinken, al dan niet gekoeld.

Christian von Klösterlein