Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vreemdgaan

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-07-12 16:29:53

Ik denk dat er een verschil is tussen Fransen en Nederlanders op het gebied van vreemdgaan. Het begint met de reden voor vreemdgaan. De Fransen gaan vreemd om een bestaande relatie aan te vullen; een verrijking van zijn of haar bestaan zo gezegd. De Nederlander zoekt de spanning van de verboden vrucht.

Het vervolg is ook verschillend. Voor de Nederlander of Nederlandse maakt het weinig uit met wie (of wat) je vreemd gaat; anything goes. Als het uitkomt is dat meestal een afgang voor de partij die van niks mocht weten. De Fransman/vrouw wil naast het goede wat hij of zij al heeft er nog iets bij hebben. Deze situatie hoeft voor de ander niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn, er valt over te praten. De Nederlandse situatie stevent af op een ordinaire rel, in de Franse situatie wordt aan gestuurd op discretie.

Weten jullie hoe het zit ?

Ben

PS

Voor diegenen die uit eigen ervaring willen spreken, maar die dat om begrijpelijke redenen, anoniem willen doen, kunnen bij Wim tijdelijk een tweede alias aanvragen. Als standaard alias stel ik voor Cupido 1, Cupido 2 enz.

B.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-07-12 17:24:57

Of Bavard 1, Bavard2.... etc

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-07-12 17:51:20

Ik kan er niet erg in meegaan Ben, ik ben anders dan velen.

Tussen Nederlands vreemdgaan en Frans vreemdgaan, zit weinig verschil, het enige wat ik kan vinden is de cultuur van de Franse ongeïnteresseerdheid.

Nederlanders denken altijd dat ze weinig temperament hebben, maar in veel zaken vraag ik me dat af.

Een Nederlander die vreemd gaat en het niet uitmaakt wie of wat geloof ik niet in, er is altijd iets aantrekkelijker in de boterham buiten de deur dan die van thuis, innerlijk of uiterlijk.

Zoals jij het afdoet met “maakt ze niet uit” klinkt alsof het je geen moer uitmaakt of het nu een slanke blonde dame op hoge hakken is of een drietonner op rubberen laarsen.

Beiden kijken naar het “iets” wat er thuis aan mankeert.

Verder is er een groot verschil met de cultuur, Fransen zijn religieus nogal gemakkelijk, even bij de priester langs en het komt wel weer goed is een bekend fenomeen bij katholieken.

Protestanten daarentegen hebben een voortdurend schuldgevoel, je wordt immers als zondaar geboren en alleen als onze lieve heer het behaagt kun je in de hemel komen.

Dat is mede de reden dat vreemdgaan weer niet zo erg is, immers kun jij niet zeggen dat je beter bent dan ik want ook jij bent ook een zondaar, en, zei Jezus zelf niet dat hij is gekomen voor de zondaren ?

Dat betekend dat enerzijds de persoon die buiten gaat eten denkt, het komt wel goed, en een kick krijgt van het vreemdgaan, en de persoon die als slachtoffer thuis op de bank zit inclusief familie de boel flink op z’n kop zet als het uitkomt.

Fransen zijn daar eerst anders in omdat ze op hun sukkelgangetje nog denken dat het allemaal wel meevalt, maar als ze eenmaal op een scheiding afstormen gaat dat met net zo’n rotgang als de Nederlanders, en wát me opvalt is dat ze dan opeens erg commercieel zijn, want dan is het delen, net zo laag bij de grond als de Nederlanders wat dat betreft.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-07-12 19:14:52

Donner un coup de canif dans le contrat (canif is zakmes) of gewoon tricherie of adultère. Vreemdgaan wordt evenals in NL door de gepasseerde nooit op prijs gesteld. Maar de tolerantiegrens bij buitenstaanders is over het algemeen Latijns hoog. Speciaal als het hoger geplaatsten betreft. Het is alom geaccepteerd dat de directeur van de onderneming bij het jaarlijkse personeelsuitje zich vergezeld laat gaan door zijn vriendin, ook wel vergoelijkend copine genaamd. De bevolking accepteert gnuivend de strapatsen die nog hoger geplaatsten zich op dit terrein veroorloven. C'est comme ça.

Het sprekendste voorbeeld hiervan is de 'onechte' dochter van de zich socialist genoemd hebbende president Mitterrand.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-07-12 22:15:26

Als aanvulling op Wim: macht en positie erotiseren, meer in Frankrijk dan in Nederland. Voeg daarbij het roemruchte "non-dis": een probleem is pas een probleem als erover gepraat wordt.

Kijk hoe schouderophalend de Fransen reageerden op de affaire Clinton-Lewinsky. En hoe fel de -niet van partijbelang gespeende- puriteinse Amerikanen. Giscard d'Estaing die een boek schrijft met "verwijzingen" naar een relatie met Princess Diana.

Ik heb 10 jaar voor een bedrijf gewerkt waarin me en opmerkelijk aantal knappe "ouvrières" opvielen. Na enige tijd kwam ik erachter dat de stichter van het bedrijf de dames zelf uitzocht en velen van hen een "promotion canapé" hebben gehad. Sommige "betrokkenen" praatten later daarover met mij zelfs met enige weemoed....en zeker niet met spijt!

Het is zeker anders in Frankrijk dan in Nederland.  Een staatssecretaris die "het doet" met zijn adjudante? Zou je in Frankrijk niets over horen.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-07-12 22:57:40

Steven, ik ben verre van een expert op dit gebied, ik moet het hebben van waarneming. Maar ik denk dat de affaire Jack the Wipper in NL met meer schouderophalen was afgedaan als het hier een 13-in-een-dozijn politicus had betroffen. Maar Jack-met-de-oren gedroeg zich als een typische CDA kat-in-het-donker knijper. Wijzende vingertjes en grote verhalen over normen en waarden, iedereen regeltjes voorschrijven en die dan zelf met voeten treden. Ikzelf en velen met mij hebben hardgrondig de p*st aan dit soort betuttelende hypocriete huichelaars, dus als de gelegenheid zich voordoet wordt niet gaarzeld om zo'n figuur te slopen. En terecht.

In FR wordt inderdaad minder ophef gemaakt over zo'n avontuurtje, maar de BFers (variant op BNers, zeg maar) snappen volgens mij ook beter dat je met boter op je hoofd niet in de zon moet gaan lopen.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2010-07-13 12:38:06

Pas toute la vérité est bonne à dire, 'n gezegde dat veel verklaart in Frankrijk.

Meer wou ik er dan ook niet over kwijt   :-))

En Woerth is een eerlijke en competente man, zegt de president.

Peter.avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2010-07-14 13:35:07

Ik ook eigenlijk niet. Ik ben nooit vreemd gegaan, maar het simtoom is al zo oud als de wereld zelf. Tussen mannen zit er ergens "iets" tussen de oren dat een 'mooiere' vrouw -die ze zelf thuis hebben- HET Eden zou vertegenwoordigen. ...

Er moeten noodzakelijkerwijs evenveel vrouwen als mannen zijn, die niet happy zijn in hun relatie. Dat bewijzen dan wél overal de echtscheidings statistieken.

En heel eerlijk gezegd, ben ik verliefd geworden op m'n huishoudelijke hulp hier en ik weet vrij zeker dat zij tov. mij er het zelfde over denkt.

Toch gaan we nooit verder dan het uitwisselen van heel hartelijke bises én ik wil dat perso dan ook niet dat het op sexueel vlak tot een uitwisseling komt. Want het feit is dat er een kind bestaat (G.) tussen haar (A.) en vriend (C.) Hij is zelfstandig aannemer en ik acht zijn deskundigheid op dat gebied erg groot en bovendien beschouw ik hem als mijn vriend.

Dus hoe ik zou hem kunnen bedriegen met zijn vrouw? Dat wil ik absoluut niet.

Dat is dus conflict tussen voelen én weten dat Ben hier aan de orde stelt.

Hey Ben, ik vind je groots hoor.

Met groeten van,

Bruin/ Erik.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2010-07-14 16:55:24

Ik heb hier niet zo'n zin in Bruin, in die openhartigheden. Zoek daarover alsjeblieft andere fora.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2010-07-14 17:53:40

Dit is toch "entre bavards" ? Tja, dan worden er wel eens uitwisselingen vermeld over misstappen, onhebbelijkheden, zwakheden en andere omzwermingen. Bruin is incoherent, houdt van volume (lappen tekst) die ik niet allemaal lees maar ik waardeer toch wel zijn originele, erudiete benadering. Over een hoop dingen die hij schrijft ben ik ondeskundig dus ik kan niet oordelen of alles wel wetenschappelijk bewezen  of "waar" is. Ach, mijn colleges wetenschapsfilosofie hebben dit zogenaamde bewijs doen relativeren.

Soms ben ik er wel eens moe van als ik des morgens dit forum open en ik zie de naam Bruin staan bij alle onderwerpen, geplaatst om 3.00 uur des nachts. Toch hoort hij hier wel thuis. Op vele andere forums wordt gescholden en geschreeuwd en van Bruin hoor je nooit een onvertogen woord.

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#10 Geplaatst: 2010-07-15 00:49:30

Een Royale aantekening ! Als rechtgeaard republikein benoem ik Prinsesje tot Prinses !

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-07-15 08:54:55

Jij wil vreemdgaan.

Niet doen prinsesje, niet doen !

lach

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#12 Geplaatst: 2010-07-15 09:36:45

Salut Cees,

Jaloers ? (links of rechts om ?) Nou dat is niet nodig hoor. De volgende argumenten zijn daarbij aan de orde:

A ik heb al 41 jaar dezelfde vriendin met wie ik vier kinderen heb opgevoed en dat schept een band. Er is zelfs sprake van een boterbriefje;

B de vriendin hierboven accepteert geen enkele faux pas en gelijk heeft ze;

C ze heeft me altijd door, dus ik durf niet;

D ik heb het karakter van George Clooney, maar beslist NIET zijn uiterlijk, dus ik val buiten de markt;

E er is zelfs geen sprake van buiten de deur honger krijgen, mijn vriendin kookt heerlijk;

F ik kan zelf ook aardig koken.

Maar jij en ik zullen, samen met de wettige echtgenoot van Ingrid, goed op haar passen ze is een formidabel forumlid.

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2010-07-15 10:21:09

Dat bedoel ik, prinsesjes is ons prinsesje!zuster

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2010-07-15 14:40:14

Prinsesje is hier bij voorbaat heilig verklaaerd?

Nou dat bedoiel ik überhaupt niet. Wat ik bedoel te zeggen mét Ingrid, Steven en anderen is te zeggen, dat ik het perso erg moeilijk heb te accepteren, dat sinds de dood van mijn maatje kat "Speedy", die ik helaas heb moeten laten inslapen door een dodelijke injectie het oa. erg moeilijk heb op emotioneel vlak verder te leven.

@ Dank je Ben je voor explkicaties, ik ben ook nooit vreemd gegaan "getrouwd met boterbriefje", wat ik hier eerder schreef is eerder een schande voor voor mede-mannen!

@ Dank je Ingrid, voor je begrijpende zinnen.

@ Wim, ik hoop dat je je hardheid tov. mij nu enigzins gaat temperen, want ik ben objectief gesproken erg zwak geworden.

Ik groet U allen....mss. tot morgen ... of anders tot in een ander leven.

Want ik weet heel erg zeker dat ik NOOIT m'n Lief in dit leven heb bedrogen en ik weet ook erg zeker dat Zij dat ook niet heeft gedaan !!!

Bruin (Erik).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-07-15 15:33:13

Bruin, is dit nu poëzie of moeten we echt een psycholoog bellen ?