Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

felicitaties

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-07-28 10:54:04

Sarkozy feliciteert Boute kopt de telegraaf met dikke letters.

In eerste instantie las ik er overheen, interesseert me niet zo al die politieke onzin.

Toch, een korte relatie met een Surinaams persoon in mijn vroege schoonheid heeft me vele van dit bijzondere land geleerd, waaronder de decembermoorden en andere zaken die niet al te fris zijn.

Tja, dan lees je dit en dan denk ik, loop de kabouter nou echt zo achter of hoe zit dat nou?

Iedere grote politicus weet toch wel ongeveer wat zich daar heeft afgespeeld in de jaren van coupes en junglestrijders.

Maar hoe kan het eigenlijk ook anders, Sarko is bang, want Sarko heeft een land onder zijn bewind als buurtjes van de Surinamer, en daar is het alles behalve koek en ei.

Diegene die denken als toerist veilig de Marowijne over te steken naar Frans Guyana komt bedrogen uit, als je al niet terug gestuurd wordt is de controle op zijn Russisch gezegd stevig, en niet voor het eerst wordt een Surinaamse vissersboot aan vellen geschoten door Guyaanse vissers die het alleenrecht opeisen van deze belangrijke rivier die de twee landen van elkaar scheid en waarvan wettelijk beiden de helft beheren.

Suriname, hoe kan het ook anders, merendeel ontwikkeld door Nederlandse invloed, is dermate succesvoller dan de Guyaanse buren, zowel in handel als in industrie.

Eigenlijk, als je op de Caraïben komt kun je zeggen “men is hier Franser dan Frans” en dat geld in alles, zeer zeker ook in het staken, slome voortgang, en politieke on-correctheid.

Ik hoef niet ver te zien vanuit ons huis in Le Robert om wekelijks de enorme bulkcarier te zien liggen in de baai beneden in de stad met de mooiste witte rijst van Suriname, die op Martinique verpakt en gedistribueerd wordt naar de rest van Frankrijks gronden.

Als ik de mensen in de fabriek vraag naar het waarom Suriname en niet Guyana steekt men de hele hand op waar wij alleen onze middelvinger gebruiken, en werken stevig door met het lossen van het schip.

Alle werknemers zijn Surinamers, sommigen spreken zelfs Nederlands, en bij buurman staalhandelaar is het niet anders.

Zodra de trossen zijn gelicht komt het volgende schip binnen, beladen met tonnen staal, bienvenue en Martinique.

Welke president het ook zal mogen zijn in Suriname, sarkozy zal zijn reet wel moeten likken.

roeien 

Cees

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2010-07-28 11:17:07

Cees !!! ;-)))

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-07-28 16:09:12

Elders werd (Rode Wijn in de koelkast) gesteld dat ik iets tegen kleine mannetjes zou hebben. Aangezien ik die serieuze draad niet wil vervuilen, reageer ik maar hier.

Ik heb niets tegen kleine mannetjes (pleonasme, par ailleurs). Behalve als hun ego omgekeerd evenredig is met hun lengte.

Ik heb iets tegen te grote ego's. Vooral als die hun positiemacht gebruiken. Of systematisch bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten in plaats van ermee in dialoog te gaan. Of voor economische belangen alle moraliteit opzij zetten.

Steven

(1,75m)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2010-07-28 19:18:31

Oeps, ik moet eerlijk bekennen dat ik kleine mannen meestal als tekkels beschouw tot het tegendeel bewezen is.

Cees, ik onderschrijf volledig wat je zegt over de DOM: echt, ik roep het ook altijd: zij zijn Franser dan Frans. Heel veel gewoonten van hier (metropool) zijn daar overgenomen: katholieke feesten, eetgewoonten (oesters met oud en nieuw, whisky als apéro, feestdagen als Kerst. Moederdag, heel belangrijk. Maar ook stakingen, bureaucratie, kankeren etc. De  gehele 'service public' was op woensdagmiddag en vrijdagmiddag gesloten. Als er een 'weekeinde de pont' was dan sloten ook de banken rustig 4 dagen.

Op Guadeloupe had ik, net als hier, 25 vakantiedagen en 20 RTT (hiep hoi) maar daarginds had ik ook nog 'les jours de chomer'. Het gehele carnavalweekeinde dus maandag, mardi gras en aswoensdag waren betaalde vrije dagen op Gwada evenals Allerzielen op 2 november, mi-carème, épiphanie, dag herdenking slavernij en nog twee geloof ik dus er kwamen nog in totaal 8 vrije dagen bij. Ik zocht dus braaf op wat dat chomer nou meer betekent dan werkeloos zijn en het betekent ook niets doen, lanterfanteren. Coolllll!

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2010-07-28 19:34:08

Ma chère Ingrid,

Ik haal -uit zwakte- een Amerikaanse dichter aan.....

My name it means nothing,

my age it means less...........

maar mijn lengte blijft geheim !

MAAR wat zijn je diepere gedachten met betrekking tot tekkels ?

Ik vind het kl*te honden.

Ben

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-07-28 21:46:18

Het is klein en het keft.

Ingrid

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#6 Geplaatst: 2010-07-28 22:01:47

Noem je dat DIEP ?

Ik verwacht van een Princes iets PROFONDE;

Ben

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2010-07-29 00:24:32

Cher Steven,

" Behalve als hun ego omgekeerd evenredig is met hun lengte.

Ik heb iets tegen te grote ego's. Vooral als die hun positiemacht gebruiken."

Daar ligt nu exakt het probleem met deze hypo Napo. Ik hoop dat C. hem dwingt of aan de ketting legt. Ik heb me nog nooit zo aan een President geërgerd als aan hem. Hij is omni present, maar lost geen kloten op voor dit prachtige land!

Het wordt eens tijd voor een vriouwlijke President van deze  V-de Republiek.

Ik zou dan haar in te toekomst een hele korte boodschap willen geven nl. deze:

'Zorg ervoor dat U een 6e Republiek creëert, waarbij U als Presidente afstand doet van onbeperkte volmacht en een werkelijke democratie gestalte geeft.'

Wat ik dus werkelijk bedoel is dat een soort Jeanne d' Arc. opstaat. Is dat een utopie of droom? Ja mss. wél maar de meeste mannen hebben er een puinhoop van gemaakt! Zie bv de uitzending: L' enfer du Matignon.

Bruin.