Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vakantieverkeersdrukte

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2010-07-29 08:30:46

[ Of dit berichtje in de juiste rubriek staat, weet ik niet. Maar omdat "vakantieverkeersdrukte" voor mij "werk" betekent, plaats ik het maar hier. ]

De verwachtingen met betrekking tot de "vakantieverkeersdrukte op de Franse autosnelwegen" komen steeds minder overeen met de werkelijkheid.

Zo zou afgelopen zaterdag 'n rode zaterdag zijn geweest. Op de A71 viel het allemaal reuze mee, hoewel het "druk" was. Zondag was 'n "normale" zondag. Maar maandag, die was zwart !

Het was maandag zo druk en er waren zoveel pechgevallen en 'n enkel ongevalletje - zonder persoonlijk letsel - dat we ons bed amper hebben gezien. Mijn waarneming beperkt zich tot de A71 en dan slechts 'n stuk van 'n kilometer of tachtig. Maar ook Ons Aller Steunpunt te Lyon was volkomen overbelast. Een klant met pech (maandagochtend) werd pas dinsdag rond 1600 teruggebeld met 'n oplossing, bij voorbeeld.

Gisteren reden er erg veel NL-vakantiegangers noordwaarts.

Mijn conclusie : er wordt goed geluisterd naar de verwachtingen, men spreidt.

Hoe het komende zaterdag (zwart) verloopt, zullen we wel zien. Mijn dienst zit er in ieder geval morgenavond 1800 op, godzijdank.

Voor wie op weg moet : 'n goede reis en weest voorzichtig. Pech zit in 'n klein hoekje, zeker wat die moderne auto's aangaat. 'n Lullig storinkje in de electronica legt de hele boel plat en de dépanneur kan er zo verrekte weinig aan doen. Mocht u met hem te maken krijgen, probeer vriendelijk te blijven want hij doet zo z'n best.

Peter (die eindelijk weer eens 'n hele nacht geslapen heeft).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-07-29 08:40:21

Peter,

Ik ben bang dat het met de verwachte verkeersdrukte net zo gaat als met de weersvoorspellingen: maar erger voordoen dan het is, dan kan tenminste de Overheid er niet van beschuldigd worden dat het misgaat als het even tegenzit.

Want grote files zijn natuurlijk de schuld van de Overheid die de zaken niet goed voorspeld had, niet van die idioten die zonodig allemaal op hetzelfde moment dezelfde richting op willen....

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-07-29 08:53:37

Olla Steven, dat is snel.

De overheid heeft weinig te maken met de beursgenoteerde autosnelwegen, dat weet je ook wel.

Naar mijn mening spreiden die "idioten" juist hun vertrek, dat was mijn bewering. En zolang verwachtingen geen voorspellingen worden genoemd ... (maar dat ging in 'n ander draadje over het weer).

Maar eh, dokter dokter nu ik je toch aan de lijn heb : is er 'n arbo-regeltje voor beroepen als dépanneur, taxichauffeur, brandweerman, psycholoog, priester en dergelijke voor wat de beschikbaarheid betreft ? Hoe lang kan 'n mens stand by staan èn functioneren zonder brokken te maken ?

Bij mij gaat de rek eruit na 'n etmaal of vier, maar ik ben dan ook al eenenvijftig.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-07-29 23:59:56

Peter, de Overheid mag dan wel zijn aandelen in de snelwegen hebben verkocht, ze heeft nog steeds een dikke vinger in de pap t.a.v. tal van zaken.

Toen er grote problemen waren na sneeuwval of ijzel (ik weet het niet precies meer) werden de responsabelen van de autoroutes en van Meteofrance op het Ministerie van Verkeer terstond op het matje geroepen.

Arbo-regeltjes over werk- en rusttijden en "astreintes" zijn er wel degelijk voor de niet-vrije beroepen, dus voor de werknemers. Die zijn zelfs tamelijk uitgebreid.

Kijk maar eens hier:  http://www.travail-solidarite.gouv.fr/informations-pratiques,89/fiches-pratiques,91/duree-du-travail,129/la-duree-legale-du-travail,1013.html 

Over "astreintes": is rusttijd zolang je niet effectief gewerkt hebt. Zo gauw je de telefoon opppakt om op een vraag te antwoorden, gaat werktijd in, die dus beperkt is tot 48 uur per week maximaal.

Verder is er veel geregeld in de "Convention collective" waarin vaak extra vergoedingen of compensaties voor bereikbaarheidsdiensten worden bepaald. 

In sommige beroepen, m.n. in de transportsector waar de "agents d'exploitation" nogal eens 's nachts en in het weekend moeten ingrijpen als er ergens een chauffeur vaststaat wordt soms grof misbruik gemaakt van de eis van bereikbaarheid.

En als je "cadre" bent, wordt vaak stilzwijgend verwacht dat je altijd en overal bereikbaar bent.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-07-30 09:19:11

Ha Steven, dank want jouw informatie dekt 'n hele hoop. De geest van de regelgeving heeft ongetwijfeld goede bedoelingen, de werkelijkheid is anders (maar hiermee vertel ik je niets nieuws, vermoed ik).

Nieuw voor mij is die grens van 48 uur per week. Gisterennamiddag/vannacht nog even op en naar Nantes gemoeten, 'n ritje van 11 uur. Waarmee mijn totaal sinds vrijdag 1800 op 53,75 staat. Effectieve uren, dat wil zeggen achter het stuur. Over de kwartiertjes daaromheen (babbeltje met klanten, met de assistance, het geregel, het wachten, de bagage, de stukke auto's) hoor je me niet.

Je hoort me evenmin klagen, zo is het nu eenmaal, zo kan het nu eenmaal zijn. En het duurt slechts een week, daarna zijn we er twee weken vanaf.

En natuurlijk zijn er allerlei vergoedingen, m'n bankrekening glimt ervan. Maar de werkelijke voldoening schuilt voor mij in het letterlijke dépanneren. Want ajourd'hui moi, demain toi. Heden ik, morgen gij.

Tegen beter weten in blijf ik hopen dat wanneer ik ergens met pech sta, men mij ook zal helpen.

Het gekke is bovendien dat één vriendelijke, dankbare klant al die andere horken of "idioten"  (want dat zijn het soms wel, ja) doet vergeten.

Peter (die zich verheugt op 'n ferme alcoholische versnapering straks, om 1800, want dan zit het erop).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-07-30 17:49:50

Peter,

Ik ben bedrijfsarts van verschillende dépanneurs (waarvan één die erkend is voor de Autoroutes) en het zijn zonder uitzondering prima lui die houden van hun werk, over goeie spullen beschikken en sympathiek zijn.

Hun bazen zijn net zo flexibel als zijzelf, de uren worden niet altijd naar de letter van de wet gevolgd maar worden wel netjes betaald en als ze wat langer doorgewerkt hebben, mogen ze extra uitslapen. Er zijn ongetwijfeld slechtere voorbeelden.

Daarnaast als weinig trotse bezitter van een Renault Mégane 1 uit 2000, heb ik al een aantal keren deze jongens om hulp mogen vragen via de "Assistance" van de verzekering. Natuurlijk voor lullige electronica-perikelen. Altijd snel en goed geholpen.

Je moet maar eens in je Convention Collective kijken waar je precies recht op hebt en hoe uren gecalculeerd worden. heb je goed materiaal, redelijke vergoedingen en je baas zit je niet "sur le dos", dan heb je het nog zo slecht niet.   

Werksatisfactie is nu eenmaal het belangrijkste.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2010-07-30 22:09:38

Exact Steven, zo is het ("en het zijn zonder uitzondering prima lui die houden van hun werk, over goeie spullen beschikken en sympathiek zijn.")

Ik ben zo arrogant me onder die "prima lui" te scharen, en schreef dan ook "Je hoort me evenmin klagen, zo is het nu eenmaal, zo kan het nu eenmaal zijn. En het duurt slechts een week, daarna zijn we er twee weken vanaf."

Ik heb het inderdaad helemaal zo slecht niet, en werksatisfactie is inderdaad het belangrijkste. Dat schreef ik reeds.

Eigenlijk begrijp ik jouw reactie niet zo goed. Tenzij je me wil vangen op m'n opmerking dat ik merk dat na vier etmalen in touw te zijn geweest, de rek er 'n beetje uit gaat.

That's all, niet meer en niet minder.

Weet je wat ? Jij houdt je bezig met de optimale bedrijfsvoering, by the book, en idioten zoals ik houden ons bezig met die andere idioten die stranden.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-07-30 23:29:34

Peter, ik weet niet wat je leest uit mijn reactie. Ik geef je de wettelijke en Cao-kaders aan en verder gaf ik weer dat je maar eens moet kijken hoe zich dat verhoudt met de realiteit. Aan jou te oordelen of je dat redelijk vindt.

Niets meer en niets minder.

Steven