Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welk merk dakramen?

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2010-07-30 19:57:49

Geachte mede-bricoleurs,

Ik ben bezig een zeer oude boerderij te renoveren. Een soort levenswerk, zeg maar. Het hoeft niet snel te gaan maar ik stel hoge eisen aan het resultaat.

Nu ben ik voornemens om tijdens de renovatie van de daken hier en daar dakramen te plaatsen. Niet te groot, om het karakter van de oude gebouwen geen geweld aan te doen, maar ook niet te klein.

Als je mensen iets over dakramen vraagt, dan komen ze over het algemeen als eerste met Velux aanzetten. In FR is Velux bijna een begrip voor dakraam zoals Karcher dat is voor hogedrukreiniger. Leuk voor de fabrikant maar voor een oud dak krijg ik er toch niet dat warme gevoel bij.

Schitterende dakramen in de oude stijl worden gemaakt door Cast-Pmr, zie http://www.cast-pmr.com/. Ik vind ze prachtig maar ze zijn helaas erg stevig aan de prijs. Geen punt als je er 1 nodig hebt, maar ik verwacht er in de loop der tijd een stuk of 6 te plaatsen.

Ik heb ook gekeken op bij Fakro, zie http://www.fakro.fr/. Ziet er op papier aardig uit maar ik heb geen idee hoe de kwaliteit in werkelijkheid is.

Mijn vraag, zijn er mede-bricoleurs die deze "qual der wahl" op het gebied van dakramen kennen, en mij suggesties aan de hand kunnen doen? Ik zoek dus dakramen die niet misstaan in oude daken met "tuiles canal" en een dakhelling van 22 graden, van goede kwaliteit, en voor een draaglijke prijs. Alle ideeen zijn welkom, merci.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-07-30 20:13:20

Nou Jos, omdat je alle bijdragen wilt hebben,hierbij de mijne.

Niet met de pannen zoals jij aangeeft, maar met een ardoise-dak.

En daarvoor ben ik toch op de VELUX gekomen maar wel in de verzonken  uitvoering. Staat bij die ardoises prima.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-07-30 21:10:03

Jos, ik zat met het zelfde probleem, balken die de maat van de velux behoorlijk kleiner maakten.

Ik ben toen naar een glasfabriek geweest (saint gobain) en heb zelf de kozijnen gemaakt.

Is niet zo moeilijk, tenzij je geen vaste ramen wilt hebben, dan moet je echter een binnenkozijn maken wat weer wat lastiger wordt.

Pas wel op met de (lood)flap aan de bovenzijde, 22gr is niet bijster veel, hier tenminste niet met die enorme moesonbuien af en toe.

dakramen

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-08-01 20:15:33

Jos en andere stijlbewuste dakraamplaatsers,

 

Van Velux bestaan een aantal modellen, uit diverse materialen en met verschillende afwerkingen. En natuurlijk alles in een aantal afmetingen. Maar niet iedere handelaar heeft alle modellen. Kijk gewoon op de website van Velux.

Ook deze dakramen (de plakker met de merknaam Velux is net nog te herkennen), bij de renovatie in het rietdak van een boerderij in Noord-Holland gezet, zijn volgens mijn smaak niet eens lelijk.

j

Een ding is mij gebeurd toen ik een dakraam in LDF besteld heb:

Ik wilde een aantal hulpstukken erbij die door Velux aangeboden worden, zij hebben die voor verschillende daktypes en dakbedekkingen. Toen zei de handelaar mais les gens font ça eux-mêmes. Omdat ik het raam in het najaar besteld had en in het voorjaar wilde plaatsen heb ik deze hulpstukken bij een Nederlandse hobbymarkt besteld, toen ik in de winter weer in NL zat. Zeer aan te raden! Hulpraam voor (als ik me goed herinner) € 75, het hout zou alleen €25 kosten en dan moet je de hoekverbindingen en dichtprofielen nog zelf bij elkaar zoeken.

Sinds mei 2010 is mijn dakraam geplaatst, en het hoofdprobleem was het plaatsen van evenwijdige en rechte sporen in een doorgezakte oude dakconstructie.

Dakconstructie voorbereiden: 2 dagen

Veluxraam plaatsen: niet eens twee uren!

Het is wel aan te raden alle door de fabrikant aangeboden afdicht- en isolatiemiddelen te gebruiken.

Christian von Klösterlein

edit: dit bericht was gisteren bij plaatsing verminkt omdat ik een toetsenbordstoring had. Excuses!

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2010-08-05 15:25:01

Ik heb pas een renovatieproject gezien tegenover een historisch monument. Architectes de France waren (terecht) akkoord met veluxvensters, weliswaar van beperkte afmetingen en extra verzonken. Het resultaat is zowel van binnen als buiten prachtig. En de nieuwste modellen worden eventueel standaard uitgerust met electrische bediening. Dat werkt mooi en is bij hooggeplaatse ramen eigenlijk de enige mogelijkheid om de ramen fatsoenlijk open en dicht te doen. En de regenbeveiliging zorgt ervoor dat plassen in huis worden voorkomen.

Het plaatsen was, net als bij Christian een fluitje van een cent;  de voorbereiding in een niet geheel recht dak kostte ook hier de meeste tijd.

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#5 Geplaatst: 2010-08-06 20:20:28

Wij hebben indertijd bij onze zoektocht even overwogen de Classico van Velux te nemen. Die heeft een middenstijl.  Uiteindelijk toch "gewone" Veluxen genomen.

Was bij ons toch wat rustiger op een relatief klein dak.

Een en ander in Nl. laten komen via Dakvenster.com. Hier hebben we goede ervaringen mee. Goede prijs en compleet.

Plaatsing verliep prima. Het kwam wat maten betreft mooi uit. Mijn zoon wilde wel dat er reciprozaag ( hij noemt het een "kaaizaag")werd aangeschaft. Dat werkt erg handig bij dit soort werk.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-10-10 15:40:36

Geacht mede-bricoleurs,

Enige tijd geleden vroeg ik uw meningen en ideeen omtrent dakramen. Daarop heb ik via dit forum een aantal nuttige tips mogen ontvangen, mijn dank daarvoor. Van Christian kreeg ik een zeer uitgebreide fotoreportage over zijn dakraamproject, welke ik geboeid heb bestudeerd.

In den beginne had ik mijn bedenkingen bij Velux, maar de ontvangen reacties hebben mij genoopt dit nog eens nader te overwegen. Wat daarbij ook hielp is een soort klein vergelijkend warenonderzoekje dat ik heb uitgevoerd. Gewoon eens kijken wat de verschillende merken dakramen in vergelijkbare uitvoering ongeveer kosten. Voor houten kiep/kanteldakramen van de verschillende merken kwam ik op onderstaand lijstje uit:

VELUX GHL M06 3057 dim. 78 x 118 cm  Castorama  609,96 €
VELUX GHL M04 3076 dim. 78 x 98 cm  Castorama  502,32 €
VELUX GHL CONFORT dim. 78 x 98 BricoDepot  349,00 €

FAKRO PreSelect Bois FPP-V G2 dim. 78 x 118 cm Fakro online  510,69 €
FAKRO PreSelect Bois FTP-V G2 dim. 78 x 98 cm Fakro online  467,64 €

FAKRO Retro FPP-V U3 dim. 78 x 118 Fakro online  550,16 €
FAKRO Retro FPP-V U3 dim. 78 x 98 Fakro online  532,22 €

ROTO FRANK Designo R8 WDF R85 H WD AL 7/11 dim. 74 x 118 Roto  555,00 €
ROTO FRANK Designo R8 WDF R85 H WD AL 7/9 dim. 74 x 98 Roto  513,00 €

CAST PMR 5 98 x 130 dim. 88 x 118 Cast tarifs  1230,85 €
CAST PMR 4 82 x 100 dim. 72 x 87 Cast tarifs  1049,21 €

MERKLOOS DAKRAAM dim. 74 x 98 BricoDepot  112,00 €

De door mij zo bewonderde CAST-PMR dakramen zijn toch wel onwaarschijnlijk duur, dus die vallen af.

FAKRO maakt tegen een draaglijke meerprijs ook dakramen met een "ouderwets" uiterlijk onder de naam Retro. Die heb ik echter nog nergens kunnen vinden.

De VELUX "classico" dakramen die in NL te koop zijn zouden in FR de naam "patrimoine" moeten hebben. Curieus genoeg vind je die wel op allerlei FR bouwmaterialen sites, maar niet op de FR site van VELUX. Bovendien bestaan ze maar in weinig maten en uitvoeringen, dus die optie valt af.

Op de site van Brico Depot vind ik 1 van de door mij gewenste typen VELUX dakramen voor de laagste prijs die ik ooit heb gezien. Vooralsnog ga ik ervan uit dat die het dan ook gaan worden. Dus uiteindelijk toch VELUX...

Mijn hartelijke dank voor alle reacties.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-10-10 17:53:25

Jos,

het oude verhaal:

bij BricoDepot is de keuze vaak beperkt, soms zijn het restanten die zij gunstig aanbieden, maar als je het juiste materiaal vindt zijn hun prijzen meestal aantrekkelijk. Ik gebruik bewust de termen vaak, soms en meestal om niet voor de rechter gedaagd te worden ;-))

Jos, je hebt toch wel zeker per raam € 150 à 200 op dit project bespaard, bij je 6 ramen dus rond de duizend euro! waarbij ik aan wil merken dat het voorbereiden van de onderconstructie en het plaatsen in het algemeen meer kosten dan het raam zelf - maar een bricoleur rekent zijn eigen uren niet!

Soms denk ik: in die tijd had ik ook de een of ander onzin kunnen doen, die me een aantal euro's gekost zou hebben.

Jos, succes en veel plezier met het plaatsen, ik hoop dat het niet zo ingewikkeld is als bij mijn doorgezakt dak.

Christian von Klösterlein