Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Camping declare met houten hutten

Auteur Bericht

avatar#8178
Nici
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-07-31 22:46:48

   
 

Hallo Wim,

Inmiddels heb ik zo'n beetje alles wat ik in het Frans en Nederlands op internet kon vinden over de mini camping gelezen, maar toch zijn een paar dingen me nog niet duidelijk.

Mijn conclusie is dat dit de ´harde´voorwaarden zijn voor een camping déclaré: max 6 plaatsen/max 20 personen, min. 1 WC, 1 wastafel, 1 wasgelegenheid en een wastafel, begaanbaar terrein.

Nu wil ik graag een aantal (max 6) houten hutten neerzetten die, als het kan, blijven staan. De bedoeling is om daar alleen bedden en een tafel met stoelen in te zetten. Naast de (algemene) douche en WC ruimte wilde ik een keuken maken waar men kan koken en afwassen.

Ik heb het met de Maire hierover gehad. Die zei dat er geen vergunning dodig was voor houten hutten als die per hut maar minder dan 50m2 in beslag namen. In wat bedekte termen heb ik hem ook verteld dat ik de hutten wilde verhuren maar daar gaf hij geen commentaar op.

Mijn vraag is nu, valt dit onder een camping déclaré, en zo niet, is het toch mogelijk of haal ik me veel problemen op de hals. Zonodig kan ik de hutten natuurlijk jaarlijks afbreken, maar liever doe ik dat niet.

Is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen voor de aanleg van toilet, douche en wasgelegenheid? Het is de bedoeling dat die in de kelder van een 2de huisje dat ik als gite wil verhuren worden geplaatst.

Niet lang geleden heb ik een fosse sceptique laten aanleggen van 4000m3. De ambtenaar die het goedkeurde zei toen dat als ik het 2de huisje in gebruik zou nemen er een fosse bij moest. Dat leek mij zeer overdreven aangezien ik nu maar 2 maanden per jaar gebruik maak van het huis.

Maar stel dat de gite (2 pers) en ook 4 hutten (2 pers) 8 weken per jaar zijn verhuurd en ik er 5 maanden zit (2 pers), voldoet de fosse dan? Waar vind ik de rekensom en de wettelijke regels hieromtrent? Ik dacht erover om als de fosse niet voldoet, een ecologisch toilet (nonolet) te plaatsen en het grijze water op het veld te zuiveren. Hoe staan de Fransen daar tegenover?

Voor mijn huis heb ik een prachtige wei die van mij is, maar al jaar en dag wordt gepacht. De notaris vertelde mij dat ik daar nooit iets mee kon doen omdat ik geen ´agriculteur´ben. Nu dacht ik dat er wél mogelijkheden waren om van de pacht af te komen als je iets toeristisch deed. Klopt dat? En hoe pak ik dat aan?

Misschien belangrijk om te vermelden dat mijn huis zich in de Perigord Vert bevindt, 30 km boven Perigueux in een dorpje met 1 Franse camping a la ferme, verder weinig toerisme.

Het is een heel verhaal geworden, hoop dat je me iets verder kan helpen!   

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2010-08-01 14:02:19

Nici,

Je hebt op verzoek van Wim je vragen nu wél in de goeie rubriek geplaatst.

Maar los van Wim's overwegingen begrijp ik hier iets structureels niet !

Je schrijft dat je een Camping déclaré hebt, dat is dus zoals je zelf verwoordt dus die en geen gîtes extra erbij, of die nu eco zijn of niet! Dus als M. le Maire je iets anders laat geloven dan heeft hij het deerlijk mis.

Dan hebben we nog de fosse septique die je verkregen hebt op camping in de staat van NU! Dus niet over een uitbreiding tot camping mét gîtes, want dat is ook weer een ander verhaal vanuit de Franse Wetgeving.

Een derde punt wat je hier behandeld wenst te zien is je "notaris" item.

Daarover kan ik buitengewoon kort zijn; Die notaris heeft gewoon gelijk, want in bruikleen gegeven eigendom -zelfs van vorige eigenaren van je camping- geldt als onbeperkte pachtovereenkomst.

Dus als ik hier alles in een notendop mag samenvatten; Je had je vooraf veel beter moeten oriënteren over de juridisch/wettelijke in en outs.

Maar omdat je hier nieuw bent wil ik je naast anderen toch bijstaan.

MVG van,

Bruin.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2010-08-01 15:41:18

Dat zijn nogal wat vragen. Ik wil er op een paar wel ingaan:

1. Het oprekken van de mogelijkheden van een mini-camping is een gebruikelijke vrijetijdsvesteding van Nederlanders in Frankrijk. Sommige burgemeesters zijn daarin heel laconiek, anderen vinden de aanloop van toeristen misschien wel interessant. Maar als er klachten komen van buren worden de regels gewoon toegepast. En dan zijn we snel klaar: vaste structuren zijn verboden voor een mini-camping. Maximale openingstijd is overigens 3 maanden aaneengesloten per jaar, daarvoor en daarna mag er niets van te zien zijn....

2. Gîtes bouwen op je eigen terrein is heel wat anders. Dan gaat het om zelfstandige wooneenheden met eigen keueken, eigen verwarmiong, eigen sanitair. In het bestemmingsplan (POS/PLU) kun je lezen of in principe de bouw van gites toegestaan zou kunnen worden op je terrein. Zo ja, kun je beginnen met een aanvraag voor een Permis d'Aménagement (toestemming voor de voorgenomen inrichting van je terrein), al dan niet tegelijkertijd met de aanvraag van een bouwvergunning.

3. Als je burgemeester aa akkoord is met het bouwen van hutten, is dat natuurlijk mooi, klaarblijkelijk staat het bestemmingplan dat dan toe. Maar de hutten die je wil gaan bouwen voldoen niet aan de minimumeisen van een gîte en vallen buiten de formele regels van een mini-camping. Dit is vragen om problemen en daarmee af te raden!

4. De regels voor fosses septiques zijn uiteraard gebaseerd op het piekgebruik, niet op het gemiddelde gebruik per jaar! In geval van een mini-camping van 6 plekken wordt uitgegaan van ene piekgebruik door 20 personen, bij gîtesverhuur wordt gewoon het aantal theoretische personen geteld: 2,5 per slaapkamer.  Dus dat een tweede of derde fosse septique moet worden aangelegd bij het realiseren van een of meerdere slaapplekken klopt. Voor de precieze berekeningen, zie de wet van 2005 (ol loop even langs bij de DDE, die willen het meestal met plezier uitrekenen).

5. Wat Bruin schrijft over het pachten begrijp ik niet. Het is echt onzin dat alle in bruikleen gegeven gronden zou leiden tot een onbeperkte pachtovereenkomst! Zou een mooie boel zijn! Om te beginnen moet je kijken wat het POS/PLU zegt over die wei. Vervolgens moet er nagegaan worden op welke grond die boer het pacht. Is er een pachtcontract? Zo ja, dan staat daarin hoe en wanneer er een einde aan de pacht gemaakt kan worden. Zelfs zonder pachtcontract kun je een einde maken aan de pacht, als je het terrein voor eigen gebruik wenst aan te wenden. Dan komt het verhaal van de notaris: indien het POS/PLU aangeeft dat het gaat om landbouwgrond, dan zul je moeten aantonen dat je plannen hebt om de grond zelfs als langbouwgrond te gaan gebruiken. Als je niet bent ingeschreven als boer, kun je dat dus niet aantonen.  Of je gaat langs de gemeente en je probeert een bestemmingsplanwijziging te krijgen van agrarisch naar toeristisch.  

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-08-01 18:17:42

Ja Wim v. T .

Het is idd. iets veel te kort door de bocht! Ik geef dat dus toe over een soort onbeperkte pachtovereenkomst vanwege een notaris. Ik weet dus ook niet bij Nici of het een zelfde notaris IS, die de transportakte heeft opgegemaakt voor verwerving van zijn bezit.

Het notarisambt is hier in LDF een soort vreemde mengelmoes, tussen enerzijds privé belangen en een soort benoeming vanwege de Orde der Notarissen of vanwege een Staat.

Kortgezegd; Die onbeperkte pachtovereenkomst bestaat dus niet echt, maar een vreemd gebruik, dat vaak omschreven wordt als jurisdisch omschreven 'vruchtgebruik' of een 'gewoonterecht' van een 3e partij.

Bij iedere akte van overschrijving van bezit naar 2 partijen (dus de verkoper én de koper) eindigt van Rechtswege vrijwel elke claim van vroegere eigenaren of pachters en/of leengebruik.

Dat geschreven hebbend moet je dus wél een eenvoudig geschreven aangetekend briefje doen toekomen aan zo'n 3e partij dat elke overeenkomst bij voorbaat ontkend wordt vanwege die zogenaamde stillzwijgende overeenkomst. De zg. Disclaimer dus. En ja en cas de litige zal ook zo'n affaire aan de onafhankelijke rechter voorgelegd moeten worden . ...

En verder Wim v. T, ik ben het gewoon eens met je over je voorgaande punten hier.

HGV,

Bruin.

avatar#8178
Nici
Berichten: 4
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2010-08-01 22:28:53

Beste Bruin en beste Wim,

Bedankt voor jullie uitvoerige en snelle reactie. Even voor de goede orde: ik ben me nu juist aan het orienteren en heb nog geen mini-camping!

Wat de hutten betreft denk ik dat ik beter mijn hele plan nog eens uitvoerig met de Maire kan bespreken. Als hij positief is, begin ik misschien toch met 1 of 2 hutten en de rest tenten. Ik heb op andere (door Nederlanders gerunde) campings in Frankrijk n.l. ook dit soort hutten gezien, zonder eigen voorzieningen. Dit waren wel gewone campings, mag het daar soms wel?

Ik krijg zeker geen problemen met buren: het terrein ligt erg afgelegen, de volgende buren zijn minstens een kilometer verderop. 

De Maire zei ook nog dat de hutten niet vanaf de weg te zien mogen zijn. Omdat het terrein aan het eind van een 'cul de sac' aan een riviertje ligt en de grote schuur het zicht beneemt op de rest van het terrein dat wat lager ligt, is dat sowieso het geval.

Ik zal door de DDE laten berekenen wat er aan fosse sceptique capaciteit nodig is. Blijft de vraag staan of het toegestaan is om het op een andere manier (composttoilet en eigen zuivering van grijs water) op te lossen. Weet iemand waar ik aan informatie hierover kan komen? Of moet ik daarvoor ook weer bij de DDE zijn?

Wat het bestemmingsplan betreft maak ik me weinig illusies. Uit de reactie van Bruin maak ik op dat ik bij de koop (dat was al zo'n 10 jaar terug) tegen de pacht - die inderdaad gebaseerd was op gewoonterecht - bezwaar had moeten maken.

Dat heb ik toen niet gedaan omdat ik niet wist dat dat kon. De notaris(dezelfde van de koop toendertijd) kwam nog met de suggestie om met de boer om de tafel te gaan om mogelijk op die manier een deel van het weiland weer in gebruik te krijgen. Dat wil ik zeker proberen. De boer heeft nu de beschikking over 1 hectare waar hij 90 euro per jaar voor betaalt. Stel dat hij daarvan een kwart aan mij zou willen 'afstaan', wat moet ik hem er dan voor betalen?

Ik heb begrepen dat er in dit soort gevallen vaak een afkoopsom wordt betaald. Ik betaal natuurlijk liever niet, maar stel dat hij dat wel wil, wat is dan redelijk?

Alvast bedankt voor de reacties!   

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2010-08-02 11:56:59

Ik bedoelde het begrip 'buren' vrij ruim. Helaas is het zo dat Frankrijk een land van klikkers is. Vele Nederlanders die succesvol iets ondernamen, hebben controle gekregen van instanties omdat er een Fransman uit de omgeving dat allemaal niet vertrouwde, zo'n buitenlander die klaarblijkelijk daar kwam om geld te verdienen...Als je wordt gecontroleerd gelden opeens de formele regels en telt wat de burgemeester ooit in een gesprek heeft gezegd niet meer mee. Volgens de officiele regels van een mini-camping is je plan niet toelaatbaar.

Voor een camping aire naturelle of een geklassificeerde camping geldt dit allemaal niet. Je mag doen wan wat er in de campingvergunning staat. Als je bij de vergunningaanvraag meldt dat je 6 houten hutten wil bouwen en daarop wordt de vergunning gegeven, dan mag het uiteraard. Wordt de vergunning niet gegeven, dan is het in het algemeen in Frankrijk mogelijk om daarover in discussie te treden met hetzij de gemeente, hetzij de Préfecture, om alsnog het plan, wellicht wat gewijzigd, uit te voeren. Aangezien een mini-camping geen vergunning kent, gaat dit verhaal niet op voor een dergelijke camping. Er is natuurlijk helemaal niets op tegen om voorafgaande aan je plannen een campingvergunning aan te vragen en te streven naar een geklassificeerde camping i.p.v. een mini-camping.

Wim

avatar#8178
Nici
Berichten: 4
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2010-08-06 11:05:14

Bedankt Wim,

Je hebt me overtuigd! Ik ga voor de Camping aire naturelle.

Ben overigens nog steeds nieuwsgierig naar mensen die ervaring hebben met  het weer in gebruik nemen van eigen grond die aan een boer in pacht was gegeven.

Nici