Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

welles nietes

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-08-01 23:53:04

Welles nietes, de vraag blijft maar gaan.

Het heeft niets met frakrijk te maken, maar we zijn op Cristian na toch allemaal gens de pays bas, en volgen toch ook wel een beetje de toestand in de lage landen.

Wat een gerotzooi toch met dat vormen van een kabinet, niet ?

Die wil wel, de ander wil niet, eerst blauw, dan paars, nu weer oranje, wat een gezeur toch.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-08-02 16:43:02

Hoewel ik de ontwikkelingen in NL met een schuin oog blijf volgen, ben ik nu voor het eerst in mijn journalistieke leven afgehaakt van het Haagse geneuzel. Het interesseert me eigenlijk geen bal wat ze daar nog doen. En ook het kijken naar die door Astra doorgestraalde koppen bezorgt mij geen vreugde. Met name die van de Limburgse CDA-man, die bij de aanwezigheid van een camera ernstig probeert te krijken maar bijkans aan zijn gerief komt van de publieke aandacht.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-08-02 17:09:55

Voor wat het waard is : natuurlijk mocht ik nog stemmen, en natuurlijk heb ik dat gedaan (ik beschouw stemmen als 'n plicht, er is teveel bloed voor gevloeid).

Nu ik geen enkel belang meer heb in Nederland, heb ik gestemd naar m'n hart. Op de laatste vrouw van 'n lijst, dat deed ik altijd al. Maar deze keer op de Partij voor de Dieren.

Omdat ik stemde naar m'n hart (dat zouden meer mensen moeten doen), en natuurlijk ook omdat ik er geen enkel belang bij heb.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-08-02 17:57:08

Als politieke bicephaal volg ik de ontwikkelingen in NL zowel als in F. Wellicht dom want dan kun je je dubbel opwinden maar ik heb nog niet het niveau van "détachement" van Wim bereikt.

Ik word dan ook regelmatig aangesproken door Fransen die niet meer snappen wat er in NL gebeurt. Begint al met een politiek versnipperd landschap. Leg dat maar eens uit met déconfessionalisation, désocialisation.... En dan dat je dus altijd een coalitie nodig hebt. Dus overleg, geven en nemen, compromissen. En de rol van de Reine Béatrice....

En hoe het dan kan dat die Mozart de Venlo zomaar andere parijen naar zijn pijpen kan laten dansen...

Ik schaam me eerlijk gezegd dat dit kan gebeuren en zeg dat ook.

Het polderen is zover doorgeschoten dat een "cordon sanitaire" niet eens meer mogelijk is.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2010-08-02 20:11:11

Ook ik behoor tot de categorie 'détachée'. Ik vang wat op via Internet al lezende de landelijke Nederlandse dagbladen. Spotting moet ik het eigenlijk noemen. Waarbij ik ook nog moet bekennen dat ik nu alleen Trouw prettig vind op internet en de NRC laat voor wat het is. Maar goed, de politiek gaat aan mij voorbij. Wat er in NL gebeurt is ver van mijn bed en wat ik er van weet is triest. Nu ja, de uitlatingen van Sarkozy zijn betreurenswaardig maar in mijn ogen is het één pot nat en een kwestie van 'tijdgeest'. Er zullen wel weer betere jaren komen maar repressie, regelgeving en bevoogding is hot item waar ook in Europa. Ik geef toe, ik generaliseer en ben niet goed op de hoogte, het is mijn gevoel.

Wij hebben drie TV zenders en daar doen we het mee. Af en toe krijgen we een pakketje oude kranten (NRC) en dat blader ik zo door. Le Monde is prettig en ik heb zo een verkort abonnement voor 6 euro per maand en dat bevalt prima.

Dit forum is favoriet omdat het op Frankrijk is gericht en alles wat daar mee te maken heeft dus voor mij hoeft er geen discussie te zijn over Mozart in Nederland. Maar ik moet bekennen dat ik ook wel eens vragen krijg van Fransen over Nederland en soms sta ik met een mond vol tanden. Ik weet het gewoon niet meer na bijna vijf jaar. Ook wat betreft de gezondheidszorg ben ik de weg kwijt in Nederland. Het is zo een ander land in vergelijking met hier, zo Anglo-Saxon. Dat kun je alleen maar zeggen denk ik, als je er op een afstandje naar kijkt. Toch lees ik met plezier de bijdragen van Jean-Pierre Stroobants in Le Monde en de bijdrage van Wim over Nederland in het Franse nieuws. Beetje nieuwsgierig ben ik wel.

Ingrid

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2010-08-02 20:12:34

ook ik word niet een beetje, maar erg beroerd van wat er in NL gebeurt. Mozart , un faux blond zeggen wij hier, denkt dat hij de dienst kan uitmaken. Programma: flinterdun... Moeilijk om een kabinet te formeren op basis van zoveel verschillende stromingen. Ook ik heb het soms moeilijk als ik moet uitleggen hoe coalitieregeringen tot stand (moeten!) komen.

Maar ook hier in LdF is het moiezaam op dit moment. De afleidingsmanoevre van M Le President werkt in ieder geval. De PS veroordeelt, maar komt eigenlijk niet met alternatieven. Ja, Martine wil graag veel meer agenten, die de boefjes een voor een gaan begeleiden. Lijkt mij ook niet de juiste oplossing.

Nu eerst maar eens aan tafel en wie weet, morgen gezond weer op!

 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-08-03 23:19:00

Ik word er niet alleen multi beroerd van in NL, maar ook in F.

Een president die zich niet eens realiseert dat hij een andere functie heeft en obligaat boven alle partijen moet staan! En in NL het Staatshoofd die niet rechtstreeks ingrijpt om de democratie te bewaken!

Dan glijen we gezamelijk af naar een jungle cultuur, waarin alleen de sterkste overwint!

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-08-04 22:34:20

Dit alles een beetje afstandelijk bekijkend (ik ben in NL niet kiesgerechtigd) heb ik toch een vermoeden:

dit zou de aanleiding kunnen zijn voor een hervorming van het Nederlands kiesstelsel. Juist in een multi-partijen-situatie heb je een hoge kiesdrempel nodig, ik stel voor 10% (andere landen hebben met 5% goede ervaringen). Want het doel van verkiezingen kan toch niet zijn dat na de verkiezingen het kiezen pas begint, verkiezingen moeten duidelijke 'regierungsfähige' meerderheden voortbrengen.

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2010-08-05 07:34:35

Goed idee Christian. De huidige situatie zegt ook iets over de "verdeeldheid van Het Land" en 'n afbrokkelend poldermodel.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-08-05 10:06:57

"Want het doel van verkiezingen kan toch niet zijn dat na de verkiezingen het kiezen pas begint, verkiezingen moeten duidelijke"

Juist, en dat begrijp ik nou dan ook niet daar.

Er is toch duidelijk (niet mijn favoriete) winnaar, en daar lopen ze straal voorbij ?

Gaat de democratie ook in de lage landen dan op de schop?

Krijgen ze daar ook berluskoniestreken ?

Cees.