Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

aanrijding met schade - wie betaalt de leenauto

Auteur Bericht

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2010-08-02 18:24:37

Dag,

vanochtend is onze auto flink beschadigd door een achteruitrijdende vrachtwagen. gelukkig mankeren wij niets. de chauffeur van de camion heeft samen met ons een constat amiable ingevuld en er was een andere weggebruiker die als getuige zijn gegevens heeft achtergelaten. de assistance van de verzekeraar gebeld, naar een garage gesleept en vervolgens weer met de taxi naar huis gebracht (zo'n 60km verderop).de expert van de verzekeringsmaatschappij (MMA) gaat woensdag naar de auto kijken. en dan horen we of ie gerepareerd kan worden of dat ie totalloss is.

op zich lijkt alles keurig geregeld maar toch hebben wij nog een vraag. de MMA laat ons weten dat we 1 dag recht hebben op een vervangende auto. dat lijkt mooi maar op de campagne heb je daar toch weinig aan als de reparatie van je auto wellicht een week of twee gaat duren.

volgens alle betrokkenen en de getuige is het overduidelijk dat de vrachtwagenchauffeur volledig schuld heeft aan het ongeluk. weet iemand of wij de huur van een vervangende auto op het bedrijf waar hij werkt kunnen verhalen? en zo ja, hoe moeten wij dan te werk gaan. kan ik me met zo'n soort kwestie ook melden bij de rechtswinkel (MJD) of moet ik dat aan de verzekeringsmaatschappijen over laten. de dames aan de telefoon bij de assistance zijn heel vriendelijk maar kunnen ons op deze vraag geen antwoord geven. volgens hen krijgen we een dag een vervangende auto en moet het garagebedrijf dat de auto repareert ons een auto lenen. maar de garage heeft daar met geen woord over gerept.

achtergrondinfo, wij resideren het hele jaar door in frankrijk, onze auto heeft een franse nummerplaat en wij zijn bij een franse maatschappij verzekerd.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-08-02 21:01:20

Leslie, voor de vuist weg : wend je tot de verzekeringsmaatschappij, de assistance is slechts 'n schakel tussen verzekerden en verzekeraars bij en tijdens pech en ongevallen.

Als die MMA, de verzekaar, je niet meer biedt dan één dag 'n vervangende auto, is het tijd de polis te bezien en te herzien. Je maakt immers pas kennis met 'n verzekeraar in geval van schade. Alles daarvoor is marketing. Wie veel kan doen, is de tussenpersoon of agent, maar die moet je dan wel hebben.

En 'n garage die geen vervangende auto voor je heeft tijdens de reparatie ? Hm.

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2010-08-03 13:34:47

Ja Leslie wat Peter hier zegt is feitelijk waar over aansprakelijkheid.

Mmm. MMA die eerlijke verzekeraar? Die bestaan dus nergens !

Wat er in feite juridisch gesproken  gebeurt is dan dat bij het aangaan van je WA of "All risks" verzekering je een acte van cessie tekent. En kort gezegd dat je in geval schade bij voorbaat afziet claims als zelfstandig rechtspersoon.

Dat betekent dat onderhandelingen over schade en dus ook duur van reparatie plaats vinden tussen MMA en de verzekeringsmij van tegenpartij. Een vervangend vervoermiddel zal dus in alle gevallen je aangeboden moeten worden voor geschatte repararatieduur. Maar dat zijn ook onderhandelingen waarvan je feitelijk geen weet hebt!

Maar ondanks de kleine letterjes en 'acte van cessie' hou je wel een fundamenteel recht nl. een eenvoudig (aangetekend) briefje te schrijven naar jouw verzekeringsmij dat je het niet eens bent met die voorwaarden en eist dat er een onafhankelijk expert benoemd wordt, die de hoogte van de schade vaststelt en de reparatieduur én de reparateur van jouw eigen keuze!

Daar gaat dan dagen overheen, maar je eist bovendien 'dommage et interets' in geval die MMA in gebreke blijft!

En als je dat doet naar jouw verzekeringsmij, dan schat ik in dat die vogels erg snel eieren voor hun geld kiezen. En heus ik heb ervaring zowel in NL als en France met dit soort verborgen deals, waarbij de wettelijke aansprakelijkheid al bij voorbaat vaststond.

S6 Leslie

Bruin.

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2010-08-04 20:20:09

Bruin en Homme dlt, ontzettend dank voor de reactie.

En tja je leert de meeste mensen pas kennen in nood (er is toch ook zo'n gezegde....). Op zich zijn we best blij met hoe het tot nu toe vlot en keurig geregeld is. In zo'n paniekmoment van ongeluk is het prettig dat er daadkrachtig en accuut gehandeld wordt. Weer thuis aan het biertje tegen de schrik heb je dan tijd om de boel verder te bekijken en dan lijkt het inderdaad vreemd dat jij tegen kosten gaat aanlopen waar je echt eerlijk waar absoluut geen schuld aan hebt.

En met name om de juridische perikelen gaat het dan op zo'n moment. Een weldenkend mens kan zich niet voorstellen dat wij uiteindelijk moeten opdraaien voor die huurauto, maar een weldenkend mens kan zich ook voorstellen dat schuldige partijen en verzekeringsmaatschappijen je niet gratis dingen op een zilveren schaaltje komen aanbieden. Maar alhoewel ons verblijf in LDF al een aantal jaren duurt is dit toch de eerste keer dat wij in een verkeersongeval terecht komen. En dus dank voor de tips en adviezen die hierboven genoemd worden.

Wij hebben een verzekeringstussenpersoon, een hele aardige man maar hij is herstellende van een hartkwaal en deswege maar eens per week op kantoor. We hebben hem dus nog niet gesproken maar hij weet wel al van onze onfortuinlijkheid. Zodra we hem spreken zullen we het hebben over het 'afzien van claims' en het aanbieden van vervangende auto's. Mocht dat gesprek geen bevredigend einde hebben gaan we verder kijken. Aangetekende brieven e.d. Laat ik vast goed voorbereid zijn en vragen of iemand al eens zo'n brief heeft geschreven. Mijn begrip van het Frans is uitstekend, mijn mondelinge vaardigheden uitermate goed maar het schrijven van licht juridisch getinte brieven daar twijfel ik hevig over.... Kan iemand daar hulp bij bieden?

Alvast veel dank,

Leslie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-08-04 20:58:36

Neen Leslie, hulp bij het schrijven van dergelijke brieven kan ik je niet bieden.

Maar dat lijkt me dan ook typisch 'n taak voor die MMA-agent of zijn kantoor, of MMA zèlf mocht de agent hiertoe niet in staat zijn vanwege z'n beperkte produktiviteit.

In het algemeen : 'n babbeltje - ook op eisende toon - werkt zoveel beter dan 'n geschreven brief.

En die garage heeft geen véhicule de courtoisie ? Over welk bedrag hebben we het eigenlijk ? Een huurautootje kost hoogstens 'n paar tientjes per dag.

Sterkte,

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-08-05 00:34:45

Ik wél dus Leslie,

En die verdomde MMA moet gewoon nu een door hen betaalde huurauto aanbieden voor de termijn dat de reparatie duurt! En werkelijk rap, anders wil ik persoonlijk je helpen met een aangetekende brief in het Frans naar MMA.

Zijn dit soort verzekeringmijen nu helemaal van de pot gerukt?

Nee, het zijn bijna zonder uitzondering oplichters!

Luister hier naar mijn verhaal over de enige schade aan mijn voortuig een paar jaar geleden.

Het rechter voorscherm, de rechter spiegel en het rechter voorportier werd aanzienlijk beschadigd in La ChÂtre (36) door een commeciant, die in die nauwe straten daar uitstapte in zijn voertuig.

Bon, wij vulden beiden het Internationale schadeformulier in en ook een situatieschets. Hij was schuldig bij voorbaat.

Dan een merkwaardige discussie bij mjn verzekeringsagent van AXA daar. Hij stelde voor dat mijn auto gerepareerd zou worden bij een carrosserie bedrijf ter plekke.

Ok, dacht ik en vervoegde me bij dat bedrijf.

Ten 1e klopte er geen ene reet van zijn schade vaststelling, die was veel al veel hogern zoials later bleek.

Ten 2e ik zou voor de duur van de reparatie (slechts 2 werkdagen) een vervangend autootje kunnen meenemen.

Ten 3e had ik daar dus niets aan, omdat ik alleen in auto's met automaat kan rijden.

Maar het verhaal ging veel verder ... Bij AXA agent ter plekke werd het een moeilijke discussie. Maar ik stond er op dat er een onafhankelijke expertise zou plaats vinden in een garage in Boussac (23)

En ja hoor het schadebedrag was al veel hoger en auto was ik dan kwijt gedurende 3 werkdagen, zonder vervangend vervoer.

Mijn buurman in 23 heeft me gratis heen weer gereden.

Conclusiie Leslie?

Ik laat het aan je eigen slimheid over.

Groeten van,

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-08-13 18:43:01

Leslie, luister eens even niet naar dat geouwehoer van Bruin.

Bruin gaat helemaal uit zijn dak om wat dan ook, maar bruintje heeft ook werkelijk ruzie met iedereen.

In Frankrijk heeft het schrijven van dreigbrieven alleen maar averechtse werking.

Overleg, glaasje erbij en overleg, dat werkt.

Het volgende; je zegt te zijn verzekerd bij MMA want die komt immers bij jouw auto kijken.

Maar MMA hoeft helemaal niet te betalen, daar gaat bruin de mist al in.

Ongeluk, vrachtwagen schuldig, de schade-expert van jouw verzekering komt jouw auto bekijken en maakt hiervan een rapport wat hij de verzekeringsmaatschappij van de ander toestuurt.

Die betalen de kosten, inclusief de huur van een auto voor de duur van de reparatie en de auto mag wel goedkoper zijn dan uw originele maar niet duurder.

Dus als je een clio rijd ga je geen bently huren hihi.

Mocht je zelf een verzekering hebben afgesloten zonder vervangende auto dan is de tegenpartij in veel gevallen alsnog verplicht jouw een vervangende auto te geven.

Mocht jezelf oorzaak zijn dan betaald de allrisk wel de schade maar geen vervangende auto als je vervangende auto niet in de polis hebt meegenomen.

Gewoon een auto huren die goedkoper is dan de jouwe, en de rekening naar hun verzekering sturen zonder schaamte.

Ze betalen gewoon zonder dat je op ze hoeft te schelden.

Cees.

bah, al dat onnozele geblaat.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2010-08-15 08:43:14

Erik,

Cees speelt niet op de man maar U heeft zo'n ontzettende plaat voor uw hoofd dat het niet leuk meer is. En dan nog dreigen met de forumeigenaar, dat is pas echt een gotspe!

Ik, en samen met mij vele anderen op dit forum, zijn dat oeverloze gezwets van U, Bruin, zo ontzettend zat dat het plezier in dit forum verloren begint te gaan. Om over de inhoudelijke kwaliteit en juistheid van uw bijdragen nog maar helemaal te zwijgen. Het is echt om gek van te worden!

Dus als U zich nu ergert, waarom verdwijnt U dan zelf niet van dit forum? Lijkt me een betere oplossing dan iedereen te laten vertrekken die uw bijdragen niet kan waarderen. In dat laatste geval wordt het namelijk wel erg stil hier.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2010-08-15 08:49:59

Ja Jos, 't wordt lastig en draagt niet bij aan de gewenste kennisverbreding noch ~vermeerdering.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2010-08-15 09:26:49

De laatste twee reacties gelden een bijdrage van Bruin die wegens irrelevantie is verwijderd.

Wim

avatar#8219
Transfelix
Berichten: 0
Reacties: 7

#10 Geplaatst: 2010-08-15 14:07:49

In nederland is de leenauto een onderdeel van het schadepakket en wordt meegenomen door de schadehersteller welk deze auto taxeert. Hij regelt het vervangend vervoer en de betaling daarvan bij de tegenpartij.

Bij total los heeft men geen recht op vergoeding vervangend vervoer omdat u toch een andere wagen nodig heeft / koopt redeneert men. Dat het geld niet morgen op uw rekening staat en soms een tijdje duurt vergeet men kennelijk voor het gemak... Dat is een bewust risico want men had zich daartegen kunnen verzekeren (all-risk) redeneert men dan...

In dat geval heeft men alleen recht voor eerste nood, 2 a 3 werk dagen... als weekend er tussen zit heeft men meestal geluk...

Al is er een en ander soms weer anders geregeld mits men een aanvullend deel heeft bij een pechorganisatie, zoals de ANWB met zijn IRK.... Dan kan men daar aanspraak op doen tot men thuis is...

Maar dat is nederland, geen idee hoe de franse mentaliteit bij elkaar hangt.....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-08-15 16:11:01

In Frankrijk is het eigenlijk niet anders Felix, en vaak is het automatisch goed geregeld daar veel mensen niet zonder auto kunnen op het platte land waar bus en trein afwezig zijn.

Alleen wordt er natuurlijk door verzekeringsmaatschappijen flink geknepen, maar daar moet je als echte burger een beetje zelf je best voor doen en gewoon aan voorbij gaan.

En Bruin, ik heb je bericht gisteravond gelezen maar had geen zin om er op te reageren; ik speel niet op de man maar op de bal.

Daar jijzelf de bal steeds naar je toe trekt komt het jouw ogenschijnlijk voor dat we op de man spelen, maar niets is minder waar.

Je verdraait de voorgestelde situatie (is niet de eerste keer) van de vraagsteller naar een voor jouw persoonlijke ervaring en verhaal, en de daarmee ontstane situatie.

Daardoor geef je niet een antwoord op de vraag van Leslie, maar je creëert een antwoord op jou door jezelf geschetste belevenis.

Laten we maar hopen dat Leslie lekker rond kan rijden nu, en het draadje maar stoppen, het is zoals Jos al zegt allemaal veel minder leuk tegenwoordig op dit forum.

Cees.