Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

beveiliging compressor pompe a chaleur

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2010-08-05 15:17:46

In het recente verleden heb ik problemen gehad met mijn PAC als gevolg van het wegvallen van 1 van de fases van de stroomtoevoer. Een hoop gedoe en schade aan een van de compressors. De fabrikant wijst alle verantwoordelijkheid van de hand, want mijn installatie zou niet voldoen aan de norm NFC15100 (de norm die geldt voor woonhuizen in zeer brede zin).

De electricien die de installatie heeft aangelegd wist niets van de noodzaak om een "relais tripolaires de protection thermique" aan te leggen. Dat is nl. de voorziening die ontbreekt in mijn installatie.

Heeft Rob wellicht een antwoord op de volgende vragen: wordt bij iedere (zwaardere) driefasenpomp een dergelijk relais toegepast; staat dat in genoemde norm (ik heb het niet gevonden) en zou het niet logisch zijn om een dergelijke wijziging in de installatie in de montagevoorschriften op te nemen?

Ik ben benieuwd of onze electra-specialist mij kan helpen. Dank voor de te nemen moeite!

JP  

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-08-07 17:31:32

JP,

 Dan is die electricien niet helemaal bijbelvast. In de NF 15-100 normen van 2002 staat in Titre 4- Protection pour assurer la sécurité op pagina 107 de volgende alinea opgenomen onder punt 424.15:

"Des précautions visant à empêcher le fonctionnement d'un moteur triphasé lors de la perte d'une phase doivent être prises."

 Het lijkt me niet meer dan logisch dat een fabrikant een specifieke verwijzing opneemt naar de aard van de te nemen beveiligingsmaatregelen. Een algemene verwijzing (achteraf) naar de NF normen is wel erg gemakkelijk. Ja, het staat in de wet, maar zoekt u het zelf even op. Zelfs juristen hebben daar nog wel eens moeite mee, ondanks jarenlange studie en praktijkervaring. Laat staan een electricien, want dat zijn meestal meer doeners dan lezers. Maar dat een driefase moter een aangepaste beveiliging nodig heeft zou eigenlijk wel tot de standaard geestelijke bagage mogen behoren van hen die met elektradraden aan elkaar knopen hun brood verdienen.

Rob

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2010-08-07 20:51:08

Ik was tot pagina 99 gekomen :-)...

Ik zal de electricien die destijds de installatie heeft verzorgd als onderaannemer van de verwarmingsboer benaderen, vragen hoe goed hij verzekerd is en hoe hij mijn probleem nu denkt op te lossen.

Dank voor weer een goed advies, al is het het eerste voor mij!  

avatar#8219
Transfelix
Berichten: 0
Reacties: 7

#3 Geplaatst: 2010-09-08 12:50:07

Hier in nederland dient men op een 3phase apperaat een thermische beveiliging tussen te knopen... een grote schakellaar alware.

Als er een fase uitvalt ontstaat er een verschil van waarden en klapt die eruit. Zo voorkom je dat die doorbrand.

Tis hier gewoon algemene kennis. Overigens leveren veel fabrikanten hun machines daar standaard mee uit. Raar dat je pomp dat niet heeft, maar dat zal wel frans zijn.

avatar#8337
Indigo
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2010-09-19 15:29:57

Een thermische beveiliging beveiligt niet alleen fase uitval maar ook overbelasting.