Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Naakt in de tuin

Auteur Bericht

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2010-08-06 09:32:56

Bij het plaatsen van een bericht op deze site is het belangrijk de juiste rubriek te kiezen. Erg handig in dit verband is de splitsing in serieus en flauwekul. De berichten in de laatste categorie moeten in Entre bavards; onze kroeg zogezegd.

De aanloop in de kroeg kan worden gestuurd door middel van berichten met een pakkende titel.

 

Ik zit niet in dit métier, maar ik heb begrepen dat bij kranten daar een speciaal m/v voor wordt aangesteld. Wij moeten het zelf doen. Daarom dit bericht. Het is een test in koppen maken.

 

Ik wil u bedanken voor het mee doen met de test.

 

Ben

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2010-08-06 10:59:33

Ah, eindelijk een onderwerp waarin ik thuis ben - en Wim trouwens ook. 

Ben, je bent gezakt voor de test.

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-08-06 13:11:43

Ik krijg zo'n beetje het rare gevoel dat ene Ben de site aan het dirigeren wil.

Laat dit alstublieft aan Wim over.

Cees.

 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-08-06 13:30:28

Ja Cees, eens. Maar om te besluiten met 'n glimlach : vroeger, tijdens colleges "literatuurperceptie" of zoiets, bleek de beste openingszin van 'n goed te verkopen boek "Jesus Christ", said the princess, "take your hands of my knee."

Alle spannende dingen (religie, royalty en sex) gebald in één zin.

Voor wat het waard is. En inderdaad Ben : koppen maken is 'n vak.

Peter.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2010-08-06 14:13:43

Dat 'rare'gevoel van Cees en Peter kan ik niet delen. Ben kan weliswaar geen koppen maken, maar daarin is hij niet de enige. En zijn punt, inclusief zijn uitleg, is niet wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de 'welles,nietes'-discussie en ik zie er zeker geen poging in om de regie over te nemen. Het is hooguit een start voor een discussie. En dat is hem dus wel gelukt.

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-08-06 15:33:43

Frans,

dan graag een cursus in koppen maken!

Of moet ik de betreffende hoodfstukken  in:

Stephen King, On Writing, of

Piet Heil, Journalistiek denken en doen 

nog eens nalezen?  ;-))

Christian

ooit redacteur van een tijdschrift voor oldtimer-auto's geweest

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-08-06 16:16:41

Al een paar keer heb ik terloops opmerkingen gelezen in de geest van “het is mijn draadje” of “nu kan deze draad gestopt worden” en nu dit weer over wat waar te plaatsen en met welke titel.

De een schrijft zus, de ander schrijft zo, en laat dat alsjeblieft in zijn waarde, anders gaat iedereen hetzelfde schrijven en is de schrijver een massaproduct geworden.

Verder zou ik graag diegene willen vragen die dit doen, om niet direct in de privepen te duiken en mij telkens lastig te vallen met mailtjes.

Als je wat hebt doe je dat maar hier.

Nee, niemand loopt me voor de voeten en in voel me ook niet onprettig door veel berichten van een persoon, ik vind alleen dat je niet enerzijds kunt zeggen van een open forum en anderzijds moeten ze wel doen wat de dirigent zegt.

één kapitein op het schip, en dat lijkt me voldoende om de zelfregulerende werking in stand te houden.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2010-08-06 23:28:24

Ik zie het nut van deze 'discussie' niet zo. Ben is een actief lid van ons forum en wil graag de levendigheid ervan bevorderen door met min of meer prikkelende 'draadjes' te komen. Dat is prima. Deze laatste is dus niet erg geslaagd. Tant pis. En geen zorgen, ik ben de moderator van dit erg prettige Frankrijkforum en kan het voorlopig nog alleen aan.

Wim

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#8 Geplaatst: 2010-08-07 13:57:34

Virtuele vrienden

Ik herinner me niet dat ik ooit zo direct betrokken ben geweest bij een correctioneel ingrijpen. (Ik tel enige hardhandige meningsverschillen met politieagenten in zestiger jaren niet mee.)

Wim heeft ingegrepen nav het verdriet bij martinicees/Cees. De oorzaak van dat verdriet ben ik.

Cees begrijpt mijn teksten niet (hij is niet de enige) en vooral de gebruikte stijl breekt hem (en ook anderen) op.

Hij ziet in mij een dirigent. In het begin heb ik hem proberen uit te leggen dat dat niet mijn bedoeling was. Ik deed dat via zijn email. Dit bleek echter een ernstige fout, olie op het vuur zelf. Cees eist een email stop: Cees als dirigent. Ik accepteer dat.

Wat ik niet kan accepteren is dat hij mij publiekelijk karaktereigenschappen aanwrijft dat ik niet heb. Dat is een vorm van karakter misvorming. Dat hij daarbij -en passant- een draad vernielt is nu niet meer van belang, maar wel jammer, want graag was ik bij gepraat over the state of the art van het koppen maken. (En nog veel meer techniek die komen kijken bij het schrijven op fora.)

 

Tijd voor een beslissing. La Flèche is mijn tweede alias op dit forum. Mijn idee was om wat rond te scharrelen in Entre bavards, daar heerst de maximale vrijheid. De toon moest licht wezen, de onderwerpen vluchtig en de reageerders milde kroeglopers. Ik mikte op 100 berichten en dat zat er, gezien mijn voorraad aan korte aantekeningen, ruim in. De 100 haal ik dus niet.

Inmiddels loopt ik warm onder een nieuw alias. Op zoek naar de juiste techniek, koppen maken, zo kort mogelijk schrijven en vooral een soepele stijl proberen te verwerven. Enkele techneuten hier kunnen dat, dus waarom ik niet ?

 

Voor diegenen die ik -onbedoeld- heb geërgerd: hier de mooiste Franse zin uit mijn HBS-tijd.

Je vous prie de m'excuser. Je me suis mal exprimé. (En nu maar hopen dat ik geen fouten heb gemaakt)

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-08-07 14:29:43

Beste Ben,

Zodra ik iets heb geschreven kom je met commentaar als “ik begrijp het verhaal niet” wat duidelijk neerkomt op “waarom schrijf je eigenlijk”.

Je verwijt me dat ik beter moet leren lezen, maar zelf ben je schijnbaar de volwaardige persoon die draadjes kan starten en dirigeren, afsluiten en becommentariëren.

Ik geef alleen maar aan in mijn reactie dat ik vind dat Wim de site goed onder controle heeft, en dat moet maar gewoon zo blijven.

Als jij vind dat je een site moet gaan dirigeren in de zin van “het is mijn draadje” en andere zinspelingen dan moet je zelf eens een site op gaan zetten.

We worden vaak genoeg op het matje geroepen, en het is net als Wim zelf al zegt, deze discussie slaat nergens op.

Val me niet lastig met privemailtjes waar je je zin door wilt blijven drammen, we zullen samen op deze site door zweven en dat lukt makkelijk, maar wel met de spelregels van Wim.

Ik heb echt niets tegen je, lees zelfs graag je stukjes, maar schijnbaar heb jij het gevoel dat als iemand commentaar op jouw heeft, het jouw een onbehagelijk gevoel geeft.

Schrijf zoals je bent, en laat een andere schrijven zoals zij zijn, dan blijft de site voor iedereen leuk.

Ik ben niet verdrietig, alleen zou ik verdrietig kunnen worden door deze discussies z’n gang te laten gaan.

En nu ga ik aan het zwembad liggen, naakt wel te verstaan, want ik heb me kapot gewerkt deze week, en de aankomende week zit de chambres d’hotes weer bomvol.

Een koud wijntje voor jouw misschien Ben, of liever een planteur met ijs?

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2010-08-07 22:13:36

We hoeven van 'draadjes' toch geen wedstrijd te maken. We hebben de WK voetbal en de EK athletiek achter de rug. Hoeft van mij allemaal niet.

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2010-08-08 00:24:06

Laten we  in deze rubriek maar stoppen met deze 'draad'.

Ben overigens vertederd over de 'h' in athletiek van Ingrid. Zo heb ik het ook geleerd, maar helaas is de 'h' gesneuveld, alsook de 'l' in kellner.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2010-08-08 09:25:55

Ik weet niet meer hoe ik het geleerd heb om athletiek te spellen maar misschien is er al Franse invloed op mijn spelling? Ik vergis me ook wel eens met astma en asthma. In het Frans is het asthme.

 

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2010-08-08 11:08:10

Troost je, Ingrid, ik heb exact dezelfde problemen. Ik denk ook dat ik weer eens een spellingshervorming van het Nederlands heb gemist sinds ik in F ben. Krijg voortdurend op mijn donder van de spellingscontrole met woorden als pannekoeken, kattebak..... ik weet het nog steeds niet en onthoud het ook al niet, wellicht omdat het me niet interesseert.

En dat terwijl ik jàààren op de lagere school de beste van de klas was met dictee (of is het dicté, dictée, dikté...)

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2010-08-08 16:29:53

Niet zo belangrijk verder, maar ritme, astma en atleet schrijven we al een jaar of dertig zo. Pannenkoek en ruggengraat dateren echter van enkele jaren geleden.

Wim