Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

La Banque Postale, internetrekening: hoe schrijf ik geld over?

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-08-07 10:20:04

Joepie, sinds kort kan ik internetbankieren, via La Banque Postale! Ik heb o.a. kunnen zien dat de eerste incasso's gerealsieerd zijn van Totalgaz, de verzekering en wat dies meer zij.

Maar ... beetje domme vraag misschien - hoe kan ik nu iemand betalen, dus geld overschrijven aan een bedrijf of persoon? Heb tot nu toe in mijn schermpje van alles aangeklikt, maar ik kom nimmer in een scherm à la Rabobank, alwaar ik dan "Betalen" aan kan klikken, en dan vervolgens geldbedrag, banknr., persoonsgegevens e.d..

Wie zit er ook bij La Banque Postale en helpt mij "even" op weg?

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#1 Geplaatst: 2010-08-07 11:27:16

Je kan niet zoals bij ons in Nederland een begunstigde invullen om te betalen.

Voor enige tijd geleden was betaling via internet in Frankrijk alleen mogelijk als je schriftelijk een authorisatie aanvroeg om naar de begunstigde geld over te maken.

Eenmaal in het syteem, dan kun je altijd de begunstigde gebruiken.

Sinds enige tijd is het mogelijk via een code, die je ontvangt op je Franse GSM betalingen in te voeren op je internet Banque Postale. Hiervoor moet je eerst eenmalig een formulier invullen met je GSM gegevens. Dit alles staat ook aangegeven op je site Banque Postale.

Veel suuces ermee.

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#2 Geplaatst: 2010-08-07 12:05:47

Je dient eerst een CERTICODE aan te vragen.

In het menu Votre Compte / Virement et Prelevements / le service CERTICODE.

Uitprinten, dan tekenen en opsturen naar je plaatselijke districskantoor. Je dient een frans mobiel GSM nummer te hebben. Bijvoorbeeld SFR 5 euro per jaar.

Ik kan je telefonisch een en ander uitleggen 0385575537.

Groeten Corrie

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-08-07 19:05:55

Een girootje schrijven of iemand via je bank betalen kan vrijwel niet in Frankrijk. Je moet of veel toeren uithalen (zie boven) of veel geld per virement betalen. De mensen sturen elkaar veelal nog gewoon een cheque.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2010-08-08 14:55:36

Met de certicode gaat het gewoon goed. Aanvragen zoals beschreven. Werkt vrijwel hetzelfde als bij nl banken. Dus ook invullen begunstigde, nummer, bedrag etc. Na opdrachtbevestiging krijg je een sms met een code, die voer je in het daartoe bedoelde veld in en dan bevestigen. De begunstigde kun je ook opnemen in de lijst met tegenrekeningen. Je moet inderdaad een frans mobieltje hebben. Succes, Dit  

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-08-09 02:31:38

En ja Dit? Ik kan dat ook doen bij mijn bank HSBC.FR en ze hebben zelfs mijn in Nederland geregistreerd mobile nr. Dacht men nu werkelijk dat ik volkomen gek was daar om maandelijks nog een extra bedrag te betalen via SMS en Internetverbinding. Alle banken en verzekeringsmijen verdienen gewoon meer dan ruimschoots aan je.

En nee hoor, het IS zoals Wim het hier schrijft. Ik betaal per RIB voor automatische overmakingen, Visa pas of per checque. En daarnaast pin ik dan gewoon voor contant geld. Even 'rood' staan kost je onevenredig veel door zg. Frais d'Intervention veel meer dan de marktrente elders in de EU.

En dan nog eens wat;

Als je Internetverbinding uitvalt door een heel scala van oorzaken, zit IK met dit soort van opdrachten letterlijk met de gebakken peren. En om papier te besparen, want daarvoor moeten dan toch vele bomen omgezaagd worden heeft "men" een erg slimme methode bedacht... nl. deze: Je wordt uitgenodigd om overal voor die prélevements via jouw compte bij zus of zo nutsbedrijf aanslag/schatting te kunnen controleren. Ja mooi, ik ben wel zelfs 80 % Eco, maar bij falen van je PC, je ISP ben jij dan gewoon het haasje! En je moet dan toch een brief schrijven naar je bank en oppositie voeren als je het ergens niet mee eens bent. En heus deze oude 'zool' heeft ervaring recent!

Bruin.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-08-09 08:23:28

Bonjour,

Internetbankieren in FR kan handig zijn, maar het kent nog lang niet de vanzelfsprekendheid die we in NL gewend zijn. Met name kleine bedrijven en "artisans" sturen vaak nog "factures" met daarop het te betalen bedrag en hun postadres, maar zonder enige indicatie van hun bancaire gegevens. Als je naar deze gegevens vraagt word je wat vreemd aangekeken, en niet zelden kan/wil men op deze vraag geen antwoord geven. Dus zucht je eens een keer en grijp je het goede oude chequeboek maar weer...

Kortom, ondanks alles kun je tot op heden in FR niet zonder de "chequier".

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-08-09 12:44:24

Het is mij een paar keer overkomen dat ik een rekening betaald heb via een overschrijving maar dat bij de begunstigde het factuurnummer niet doorkwam, dus niet snapte voor welke rekening dat was. Dus aanmaning etc.

Het zal nog wel even tobbben blijven met die chèques......

Steven

avatar#7935
pseudo_fransoos
Berichten: 3
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2010-08-16 17:49:42

De La Banque Postale is de meest verrotte bank van Frankrijk voor zover ik weet. Ze hebben hier niet eens een geldtelmachine (voor kleingeld).

Het is een beetje alsof je in Slovenie komt. :)

Maar wat ik gehoord heb van andere mensen is het niet zo dat elke bank zo slecht is. Ik denk dat als je tijd iets waard is dat je het beste zo'n bank kunt nemen die iets van 100 euro per jaar kost of zo (en vooral vragen of ze al die dingen hebben die je in Nederland als normaal beschouwt).

Ik moest nog een formulier opsturen en ondertekenen om een rekening toe te voegen. Ik had een identificatie nummer toegevoegd (er zijn twee Europese standaarden en een is genoeg om de Rabobank te identificeren) en dat hebben ze toen doodleuk laten liggen. Ik moest toen nog een keer langsgaan om het goed te regelen. Het heeft mij veel moeite gekost, maar dat zal mede veroorzaakt zijn door mijn slechte Frans.

Qua bankieren betaal ik bij de La Banque Postale ongeveer even veel als voor de Rabobank, maar wat je ervoor krijgt is echt dramatisch. Ik denk dat het 20 jaar geleden in Nederland al beter was geregeld.

Nu het toch over geld gaat: weet iemand het SEPA nummer van de Franse belastingdienst? Of bieden ze zoiets aan? In Nederland als je geld verschuldigd bent aan een vriend ofzo, dan kun je een internetoverschrijving makkelijk en veilig doen, maar hier doe je zoiets gewoon niet, omdat het veel te veel moeite is.

Ik zou eigenlijk ook wel willen weten of het mogelijk is om geen Franse bank meer te hebben en dus alleen nog de Rabobank te hebben. Die Franse bank kost me alleen maar tijd, tenminste dat is hoe ik het zie. 

Om de Rabobank ook nog een beetje naar beneden te praten: er staan wel degelijk rijen bij de Rabobank en het personeel is niet ongelooflijk wereldwijs, maar de basisfunctionaliteit van de bank werkt tenminste wel.

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#9 Geplaatst: 2010-08-16 18:38:02

Tresorerie, postcode woonplaats, BDF SEGPS (00105)

IBAN nr FR89 3000 1002 75G7 1400 0000 088

BIC Code BDFEFRPP

Kosten bij LaPoste voor je CB 3,50 euro per kwartaal ..

Gratis overschrijvingen, binnen en buiten frankrijk (EU landen) ..

Lijkt mij niet duur, onnodig om 100 euro per jaar te betalen ..

Groeten en werk aan je frans ..

Corrie

Musee Le Moulin de Galuzot a 71230 Saint Vallier

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2010-08-16 19:56:55

Welkom in Frans Bankenland,

Uw reactie komt mij heel bekend voor. Ik heb mij ook razend gemaakt over het Agricolenbankje waar ik bij toeval ben terechtgekomen. Inmiddels maak ik mij niet meer druk om internetbankieren. Ik doe alles met cheques. Net zo handig. Je schijnt tegenwoordig rekeningnummers toe te kunnen voegen aan je Franse internetbankier gedoe. Op zich vind ik de constructie wel aardig. Je moet eerst je 06 nummer laten vastleggen bij de bank en daarna kun je rekeningnummers toevoegen en krijg je een inlog code op je portable. Toch wel slim.

Enfin, binnenkort sluiten wij de rekening af bij het Agricolenbankje en komen wij terecht bij jawel BNP: De pret immobilier (tegen een hele fraaie rente) dwingt ons een rekening te nemen bij de preteur dus BNP Paribas. Tja, was dat niet ooit Banque de Paris et des Pays-Bas? Ik heb vroeger nog een rekening gehad bij de Bank de Paris et des Pays-Bas in Nederland maar ik ben eruit geknikkerd omdat ze zich gingen richten op 'vermogend particulieren', nou dat was ik zeker niet. Kun je nagaan hoe zaken evolueren met de tijd.

Gek genoeg, als je niets meer met Nederland van doen hebt vergeet je gewoon dit soort dingen. Ik heb nog een slapende rekening in Nederland om bv een treinkaartje in de automaat te kopen want de NS gaat nooit mee met zijn tijd. Als we toch gaan klagen: bij de SNCF kun je al jaar en dag treinkaartjes bestellen met carte bancaire en hups zo thuis gestuurd. Vandaag geprobeerd een treinkaartje te bestellen bij de NS met carte bancaire maar dat gaat dus niet. Alleen met Nederlandse rekeningen, hoe bedenken ze het! En dan praat ik nog niet over dat gedrogt (of is het gedrocht) van die OV chip. daar erger ik mij groen en geel aan als niet-ingezetene van Nederland zeg maar, als toerist.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-08-16 23:17:42

Ingrid,

het gaat mij ook zo.

Daarom houd ik in alle Europese landen waar ik regelmatig kom bankrekeningen aan. Is toch te zot. En die banken willen internationaal zijn?

Christian v.K.

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#12 Geplaatst: 2010-08-18 22:29:28

Bedankt weer voor de reacties. Ik heb nog geen Frans mobieltje, dat staat nog op mijn lijstje (naast auto imporeren, inschrijven als bedrijf e.d.; gelukkig wordt het lijstje steeds korter!).


Dan zal ik daarna aan de slag gaan met die Certicode! Gaat vast lukken. Cheques heb ik nog niet binnen, zijn 6 weken geleden aangevraagd, tegelijkertijd met Carte Bleue. Die heb ik 2 weken geleden ontvangen, dus die cheques komen ook hopelijk binnenkort!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2010-08-19 09:06:33

Als je het hele internetbankieren vergeet is het Franse banksysteem helemaal niet zo beroerd als sommigen hier beweren.

meestal (99%) ligt de fout bij jezelf door taalbariere of niet aangevraagde mogelijkheden.

Betalen in frankrijk doe je gewoon met een cheque, veilig, makkelijk in de boekhouding, en niet te vervalsen.

Persoonlijk heb ik meer voordelen dan nadelen van de cheque.

(klant moet iets betalen maar kan dat niet in een keer, dus geeft hij drie cheques en geeft je enkele data waneer je de cheque kunt posten, je bent verzekerd dat je betaald wordt want je hebt de cheque in huis geparkeerd) 

Bedrijven/leveranciers kun je betalen per TIP of automatisch, en verder kun je practisch in heel het land betalen met je CB (heb ik wat knopen voor gelaten in NL waar ze in veel winkels de CB weigeren)

Verder; je hebt helemaal niet tig dingen nodig om een rekening te openen, iedereen kan een rekening openen en je krijgt daarbij een afspraak over de "leegstand" van jouw rekening.

En ja, daar betaal je in Frankrijk pittig voor, schandelijk pittig zelfs.

Een chequeboek krijg je in de meeste gevallen niet vanzelf, daar moet je om vragen, en die kun je of ophalen of op laten sturen naar het adres van jouw inschrijving in frankrijk.

Je moet alleen in Frankrijk héél véél geduld hebben, het openen van een rekening kan maanden duren, niet door bureaucratie en onmogelijkheden, maar puur door dat verrekte trage gedoe van de Fransen.

En om Emmetje juist te bemoedigen, er zijn in Frankrijk nog zo ontelbaar veel niches dat je er schatrijk kunt worden, dus laat je niet ontmoedigen door mensen die dat niet zien.

In heel de wereld schreeuwen banken dat ze "zo goed" zijn, maar in werkelijkheid zijn het stakkers.

Niet één bank is beter dan de ander, als ik mijn ervaring met NL banken hier op ga schrijven zou je denken dat ik het over afrika heb.

Ik wilde zoals Prinsesje een rekening in NL voor als ik weer eens zo'n stumper heb waar ik mijn boodschappen niet kan betalen per CB.

Na heel veel brieven, vragen, en bezoeken met uitleg dat ik niet in NL woon maar gewoon een rekening wil, ben ik maar gestopt.

Ik zeg altijd, de beste bank staat voor de kachel.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2010-08-19 15:12:13

Precies Cees, ik kom er ook van terug het Nederlandse banksysteem op te hemelen. Dat gedoe met die NS dat je weer eens niet met carte bancaire kan betalen zegt mij al weer genoeg over de kruideniersmentaliteit. Begin jaren tachtig kon ik al met credit card in Frankrijk betalen bij een epicerie in een dorpje  'au bout du monde'.

Ik zie me nog op Guadeloupe zitten tegenover de conseillère van het agricolenbankje. Zij bood mij een checkboek aan en mijn ogen rolde uit mijn hoofd. Ik zei direct nee, dat is niet nodig, die tijd hebben we gehad. Zij keek mij nog eens aan en raadde me dringend aan deze toch maar te nemen anders kom je geen stap verder. En zij had gelijk. Deze Antilliaanse dame heeft ons goed wegwijs gemaakt in het Franse systeem. Zij begreep ook onze aanpassingsproblemen want haar zoon werkte in Belgie en zij wist alles te vertellen over de 'banques nordiques'.

Het is waar dat die banken overal geld voor vragen maar daar let ik maar niet meer op. Morgen moet ik naar de BNP om cheques en cartes aan te vragen maar naar de tarieven heb ik maar niet gekeken.

Ingrid

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#15 Geplaatst: 2010-08-19 18:23:48

Intussen Ingrid & Cees, blijven we zitten met vele rariteiten tussen het FR én NL bancaire systeem.

Ik wil op die eigenaardigheden maar niet te veel meer ingaan.

Het basissysteem blijft in LDF dat als je cheque uitschrijft met jouw handtekening je dus ook tekent om die cheque van tegenpartij te verzilveren bij de bank van die!

Als je dus denkt oppositie tegen inning van die cheque te kunnen voeren bij je bank, is dat bij voorbaat al verloren!

Een CB is een wettig betaalmiddel en dat pasje zal dus al of niet met chip of magneetstrip altijd je geheime persoonlijke code checken, bij het flappen tappen of betaling bij een supermarché of andersinds omdat die versleutelde code ALTIJD en overal in die CB is opgenomen !!

Overigens dwalen we nu een beetje af van het onderwerp dat 'Emmetje' aan de orde stelde. En zowél Cees als ik hebben naar haar toe aangegeven, dat het nog steeds niet erg simpel is als onderneemster -voor weet ik veel van wàt- je te vestigen in huidig LDF.

Maar je krijgt hier wél hulp op deze site van W. Bavelaar door zoeken naar implicaties die een emigratie inhouden.

En daar wil ik het nu even bij houden.

MHG van,

ERIK.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2010-08-19 21:15:36

"En zowél Cees als ik hebben naar haar toe aangegeven, dat het nog steeds niet erg simpel is als onderneemster -voor weet ik veel van wàt- je te vestigen in huidig LDF."

Dat zeg ik helemaal niet !

Cees.

avatar#8064
ine81
Berichten: 3
Reacties: 12

#17 Geplaatst: 2010-08-26 15:55:17

Ik ben tevreden over de Fortuneo bank. Gratis. Eerste inleg moet wel eu1000 zijn. Ook de bankkaart is gratis. Uitsluitend internet bankieren. Ik heb een rekening voor particulieren en weet niet of/wat voor rekeningen ze hebben voor bedrijven. Maar het is handig om een gratis franse atm kaart te hebben. Want de kaartjesmachines van de trein accepteerde geen van mijn Nederlande kaarten en de rij voor het loket was zo lang, dat de trein inmiddels vertrokken was. En tanken bij de intermarch'e lukte (vroeger) ook al niet zonder franse CB.