Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aan tafel

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-08-09 20:50:53

Ik leg het maar op tafel, misschien dat U me er iets meer over kan vertellen of misschien heeft U adviezen.

We draaien al een redelijke tijd met onze Chambres d’Hôtes en nu vanavond sta ik weer perplex.

Wat gebeurd er dan ?

Gasten (vreemd genoeg zijn het steeds Duitsers) komen met enorme tassen met bier en allerlei andere eetbaars vragen of ik misschien borden heb, en glazen, oh ja, misschien zout, peper en of dat bier even de koelkast in mag.

Hoe pak ik dat nu toch aan denk ik dan, ik wil dat niet.

Maar je kunt de tevreden gasten niet met hun boodschappentas de straat op sturen, dat doe je niet, dus dek ik de tafel, geef ze waar ze om vragen, en ze zijn gelukkig.

Hoe krijg ik nu mijn gasten zo ver dat dat niet hoort in een cdh, of snappen Duitsers het misschien niet zo.

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-08-09 21:09:48

Waarom hoort dat niet in een B&B? Of kook je voor ze, leven ze in jouw keuken en woonkamer?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-08-09 22:41:09

Mijns inziens slaap je in een chambres d'hôtes en krijg je een petit dejeuner, en daar houd het verder mee op, mits je geen table d'hôtes heb.

Dit gedrag lijkt meer op een camping dunkt me, mensen die zelf hun spulen kopen en dat bij jouw aan tafel klaar maken.

En nee, de chambres d'hôtes is afgecheiden van ons woonhuis.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-08-09 22:59:17

Flesje wijn of pils meenemen om 's avonds op te drinken, waarom niet.

Als er geen koelkast op de kamers is, redelijk om te vragen of ze bij jou erin kunnen.  Als er een echte keuken in de chambres is; nodigt die uit tot koken.

Bij jou echter je keuken squatten lijkt me wat ver gaan.

Ik denk dat het van de inrichting van de chambres afhangt, hoe ver de gasten denken te kunnen gaan.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2010-08-10 07:31:42

Ik waardeer het zeer als er een koelkastje aanwezig is. Niets is heerlijker na een dag wandelen een koud biertje te veroberen. Mocht er geen koelkast zijn en is het een chambres d'hotes die graag drankjes verkoopt, dan koop ik er wel een.

Vroeger, toen wij nog twee keer per jaar afzakten naar het zuiden en teruggingen met een bomvolle auto vroegen we vaak of de koelblokken in de vriezer mochten. Nooit een probleem.

Ingrid

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#5 Geplaatst: 2010-08-10 09:29:07

Tijdens onze châmbres d'hôte omzwervingen vroegen wij , als er geen koelkast voor de gasten was , ook of  onze koelblokken in de vriezer mochten. Nooit een probleem.

Vaak werd dan gevraagd of we nog andere dingen voor de koelkast hadden. Wat ons betreft beperkte dat zich tot wat broodbeleg.

Als dit niet voorgesteld werd, bleef dat in de koelbox in de auto.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-08-10 09:41:13

Bonjour Cees,

Hoewel ik zelf (nog) gen CdH exploiteer, heb ik er in de aanloop van mijn aankoop in FR wel in heel veel verschillende overnacht. En die hadden allemaal verschillende manieren waarop ze met de eet- en drink behoeftes van de gasten omgingen.

Ik denk dat het voornamelijk een kwestie is van duidelijk uitstralen van je eigen idee hieromtrent, door inrichting en werkwijze. Wat bedoel ik hiermee?

Neem om te beginnen het drinken. Gasten willen als ze terugkomen van een dagje vakantioneren natuurlijk graag een koud drankje, en/of een aperitiefje. Dus hoe los je dat op? Persoonlijk zie ik twee mogelijkheden:

1) Jij verzorgt wel drank. Dan heb je dus een bar open waar de gasten kunnen kopen wat ze willen, of een minibarretje op elke kamer, of desnoods een drankenkast waar men op eerlijkheidsbasis uit kan halen wat men wil, of in het ergste geval een drankenautomaat.

2) Jij verzorgt geen drank. Dan zou ik het een goede service vinden als de kamers zijn voorzien van een klein koelkastje, of er een grote "publieke koelkast" in een centrale ruimte staat, waar de gasten hun zelf gekochte flessen in kunnen leggen.

Als jij voor optie 1 hebt gekozen en de gasten nemen desondanks hun eigen drank mee, dan heb je volgens mij het recht om daar aanmerkingen op te maken, zeker als ze om het gebruik van jouw koelkast vragen.

Hetzelfde geldt voor het eten. Zeker als jouw CdH wat afgelegen ligt en er geen restaurant op loopafstand is, geldt zeker voor de avondmaaltijd volgens mij iets vergelijkbaars als bij het drinken:

1) Jij verzorgt wel het eten in de vorm van een TdH. Dan weten de gasten van tevoren dat ze elke dag op een bepaald tijdstip kunnen aanschuiven. Zeker als je rekening joudt met bijzondere (dieet)wensen is er voor de gasten geen reden om hun eigen eetwaar mee te nemen.

2) Jij verzorgt geen eten. Dan lijkt het mij niet zo abnormaal als de gasten zelf wat te knagen meebrengen. Persoonlijk zou ik dat dan faciliteren met minimaal een koelkastsysteem zoals bovengenoemd. Er zijn ook CdH's met een "publieke keuken" waar gasten zelf wat kunnen bereiden, en/of een "publieke barbecue".

Wederom als jij voor optie 1 hebt gekozen en de gasten komen toch met hun eigen spullen aanzetten, kun je daar volgens mij terecht aanmerkingen op maken.

Ik heb op mijn terrein een paar mobilhomes staan en "verhuur" die in het seizoen wel eens aan familie, vrienden of vage kennissen. Die laat ik de keuze of ze met ons mee-dineren tegen een vergoeding, of dat ze hun eigen maaltijden verzorgen. Omdat de mobilhomes zijn voorzien van keuken en koelkast zijn beide opties realistisch.

Echter, als een CdH -extreem gezegd- geen drank- of eetgelegenheid aan de gasten biedt, staat de uitbater volgens mij in een zwakke positie als die gasten wil beletten om hun eigen spullen mee te nemen.

Ik hoop dat dit verhaal je een beetje helpt bij je overwegingen, en succes!

Salutations, Jos

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2010-08-10 12:32:11

Ik heb al jaren een CdH, biedt Table d'hote bij wijze van uitzondering aan (soms vragen gasten erom als ze van ver komen; zondagavond (bijna alle restaurants gesloten ben je bijna verplicht eten te verzorgen).

In het eerste jaar werd vaak de vraag gesteld of er iets koud gelegd kon worden en was ik vaak in de weer met ijspakketten. En dus gasten in de keuken, iets wat ik liever niet heb.

Vanaf het tweede jaar hebben we een grote koelkast met ruim vriesvak en een magnetron staan in een voor iedereen toegankelijke ruimte. Vrijwel iedereen arriveert tegenwoordig immers met een kleine frigo in de auto en anders met ijspakketten. Onze grote koelkast wordt daarom zeer op prijs gesteld.

Aan het begin van het seizoen vul ik de frigo met blikjes cola, bier, water, witte wijn, rosé. etc. Gasten kunnen hiervan gebruik maken; ik zet niets op de rekening, maar vraag wel of ze zelf willen aanvullen. Aan het eind van het seizoen vind ik altijd een vrijwel gevulde koelkast.

Met betrekking tot eten: veel gasten gaan één keer per dag uit eten en vinden het heerlijk om wat te picknicken aan een tafel bij het zwembad. Ik heb daar geen enkel probleem mee; borden etc even vragen en worden na het eten even afgegeven bij de keuken. De afwasmachine doet zijn werk daarna.

Ik heb zelf een grote hekel aan allerlei verboden, zoals je soms in CdH tegenkomt, vandaar wellicht mijn grote tolerantie, beter gezegd gastvrijheid, want zo wordt mijn opstelling door de meeste gasten ervaren. 

Morgen komen gasten uit Bordeaux voor een paar dagen Jazz in Marciac. De eerste gang is naar de koelkast, waar 2 flessen champagne in verdwijnen en lekkere hapjes. Onze gasten (na 5 jaar eigenlijk vrienden) verzorgen zo op de dag van aankomst de apéro; ik voor de glazen -).

Leuk voor hen vieren en wij drinken graag een glas mee.

Bonne journée a tous, toutes, JP 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2010-08-10 16:52:23

JP, welke nationaliteiten komen er bij jou?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-08-10 17:41:58

Super bedankt voor jullie reactie, dat helpt me op weg Jos en JP.

Vooral die tip over de koelkast bijvullen is me veel waard, ik ga gelijk kijken of ik een koelkast ergens neer kan zetten.

Jos, als ik drankjes wil verkopen, hoe gaat dat dan met de drank en horecawet ?

Ik mag immers als cdh geen drank verkopen ?

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2010-08-10 18:14:27

Cees, daar staat hier wat over.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-08-10 20:09:57

Ja dat weet ik Jean Paul, daarom vraag ik dit dus ook aan Jos.

Hoe doet hij dat als je geen drankvergunning hebt en je schenkt toch een glaasje voor de gasten.

Als alles goed gaat kun je veel doen met de oogjes dicht in Frankrijk, maar wij hebben nog al wat problemen met enkelen die ons verafschuwen en er alles aan lijken te doen de boel flink te verstoren.

Voor mij een goede reden om nog beter m'n best te doen, en voor hun weer een reden om nog harder hun best te doen me te treiteren.

Ik moet zo dus ook een "terroristenlijst" bijhouden, hoe gek verzinnen ze het.

(ik heb jaren voor de beste dienst ter wereld gewerkt dus weet er wel wat van af) 

Dat houd in dat ik elke gast moet melden bij de marie die zegt deze lijst door te faxen (volgens mij hebben ze geen eens een fax) naar de gendarmerie.

Ik doe dat, maar omdat ik dat doe worden ze nog pissiger schijnbaar.

Waarom ? Onze chambres d'hôtes zou toch niets worden, was hun eerste reactie toen we de bouwval kochten, maar dat blijkt tegen te vallen, we stromen over van de gasten en ik laat voor de grap kinderen uit het dorp "stages" lopen met de bediening van het ontbijt, waar ze enorm van genieten.

Ons dorp is een buurtgemeente van een ander dorp, wat weer wordt geregeerd door een man die 1ste adjunct is en heel handig al heel lang de juiste (zwakke)man als burgemeester naar voren schuift en die precies doet wat hij zegt.

De adjunct heb ik de naam poetin gegeven, en hij haat me, dat is duidelijk.

Hij zal er dus zeker voor zorgen dat de burgemeester en alle andere bange medewerkers in de commune geen enkel oogje dichtknijpen.

Dus hoe legaal een een drankje te schenken is mij een raadsel.

Dan toch maar een alcoholvergunning aanvragen ?

Cees. 

   

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#12 Geplaatst: 2010-08-10 20:15:43

Waarom MOET jij elke gast melden? Dat hoeft toch niemand met een gite/B&B? In veel hotels in Frankrijk hoef ik niet eens een paspoort te laten zien...

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#13 Geplaatst: 2010-08-10 23:11:23

vlak voor het slapen gaan meldt JP zich nog even:

Ook wij krijgen hier regelmatig de gendarmerie over de vloer die ons vragen op te letten of er geen terroristen komen schuilhouden. Wij zitten dicht bij het baskenland en vorig jaar nog is in ons dorp een meisje van 16 3 dagen gegijzeld door een ETA-boef.

Onze gasten zijn voornamelijk frans (85%) en ook zij zijn blij met de geboden mogelijkheden voor eten ter plaatse. Ervaringen met Belgische en duitse gasten (dit jaar voor het eerst een week over de vloer) bevestigen een beetje de eerste reacties van Cees: dit is een CdH en geen gîte. Maar met wat goede afspraken en dankzij de geroemde koelkast, soepelheid van onze kant met borden en glazen: samen veel plezier en aan het eind van de week gasten die melden dat ze graag terugkomen. En de recidivisten (om in de trant van sommige berichten hierboven te blijven) maken een steeds groter deel uit van onze clientèle.

Ik neem overigens verre afstand van de flauwe berichten hierboven; dat soort gedoe hoort op een ander forum thuis, waar ze mij overigens nooit meer zien.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#14 Geplaatst: 2010-08-11 08:46:24

Bonjour Cees,

Ik los het "drankvergunning" verhaal een beetje op zoals JP32. Als er gasten komen logeren zet ik van tevoren wat wijn, bier en fris in de koelkast van hun mobilhome. Ik vraag de gasten dan aan te vullen wat ze gebruiken. Tot nu toe wordt dat keurig gedaan. Ik zou eigenlijk niet weten of je hiervoor een vergunning moet hebben. Volgens mij kun je over deze aanpak een langgerekte juridische discussie voeren zonder er echt uit te komen.

Zelf heb ik dus geen enkele vergunning, maar mijn paar gasten per jaar vallen dusdanig onder de noemer "gerommel in de marge" dat niemand daar notitie van neemt. Als de boel zich ooit gaat ontwikkelen zal ik wel iets aan de vergunningentoestand moeten gaan doen. Tegen die tijd moet ik Wim van T, die op dit gebied echt deskundig is, maar eens raadplegen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2010-08-11 10:46:48

Bedankt Jos en JP daar heb ik wat aan.

Ik denk dat ik dan maar achter een vergunning aan ga want tussen vrienden is al lang vervlogen hier.

Een koelkast is misschien een goed idee, alleen heb ik er binnen geen plaats voor, onder het afdak dan maar.

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#16 Geplaatst: 2010-08-11 11:19:54

In de door Jean-Paul le chateau opgegeven link lees ik:

< Au niveau des boissons, le propriétaire doit absolument posséder une licence et ne doit pas servir d'alcool en dehors des repas.>

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-08-11 13:18:19

Je hebt verschillende vergunningen Henribik.

Een Chambres d'Hôtes mag als welkomsdrankje een glaasje aanbieden, en eigenlijk varieert dit tussen een glaasje, een apero, of een fles vol.

het systeem cdh is niets meer en minder dan mensen te logeren hebben in jouw huis, dus prive, en prive mag je eigenlijk alles doen zolang er geen financieel verkeer is.

Vandaar het systeem de koelkast die bijgevuld blijft, een aantrekkelijk systeem wat ik reeds ingevoerd heb heden ochtend.

En table dh is eigenlijk niets anders, je laat een bord op tafel staan tot drie uur en kunt gerust nog schenken, en om vier uur zet je de pan al op tafel en je kunt weer schenken.

Mazen genoeg, geen haan buiten ons dorp die er naar kraait.

Je kunt ook om alle narigheid voor te zijn een vergunning aanvragen voor alcohol, en deze zijn in verschillende groepen;

1 zonder alcohol, 2 wijn bier lichte alcoholische dranken, 3 tot 18degr, 4 de rest.

Ik wil eigenlijk proeverijen organiseren en dan ook de wijn, cognac, en rhum verkopen, dus ga ik op zoek naar de laaste vergunning bij de prefectuur. 

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#18 Geplaatst: 2010-08-11 14:10:16

Ik ben benieuwd, Cees, hoe je straks de nieuwe situatie ervaart. Je eigen ruimtes voor jezelf en niemand in de keuken is voor mij een voorwaarde om goed gemutst te kunnen werken. Soms is het immers heerlijk om niemand te zien, hoe graag je je gasten ook mag.

Van Gites de France en de douane-mensen ter plaatse begrijp ik dat er een nieuw stel regels komt voor CdH en TdH. De huidige regels zijn vage aftreksels van regels die gelden voor de horeca. Het volgen van een korte horeca-cursus met enige honderden euro's aan kosten zou in 2011 op een heel andere wijze worden opgezet. Wij wachten af...

Een licence 4 is vaak nauwelijks verkrijgbaar, dus duur. Vaak heel veel te duur om wijnproeverijen en nog sterker legaal en economisch verantwoord te organiseren.

JP 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2010-08-11 20:02:27

JP, ik hoef toch niet mijn vrijheid en keuken op te offeren voor een drankvergunning ?

ons huis is één met de cdh, maar wel afgescheiden, en de keuken is het eerste woondeel van ons huis waar je inkomt vanaf de cdh.

tdh zou technisch betekenen dat ik eten serveer op een lange tafel in de cdh, en er zelf wel of niet aan mee eet.

of bedoel je iets anders ?

Jij/U doet bij wijze van uitzondering tdh, heb je adviezen voor me die me er toe kunnen brengen géén tdh te beginnen ?

Ik dacht altijd dat het leuk was maar ik wil toch wel graag ervaringen delen met anderen, tenslotte is het een baan.

Cees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2010-08-11 21:29:40

De niet terzake doende bijdrage hier van Bruin is weggehaald.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2010-08-12 07:34:48

Cees, er is zeker 'handel' in Licences IV. Je kunt geluk hebben : 'n retirerende kroegbaas gunt jou zijn licentie voor weinig.

'n Licentie die niet wordt uitgeoefend, verliest na twee jaar zijn geldigheid en daarmee zijn waarde.

Peter.

P.S. Wim, dank. Elders ook ?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2010-08-12 09:22:31

@Peter,

Er worden geen nieuwe licenses IV meer uitgegeven. Als je er een wilt hebben, moet je die van een stoppende exploitant overnemen.

Nu lees ik in jouw bijdrage dat een niet-uitgeoefende licentie na 2 jaar zijn geldigheid verliest.

Volgens mij kan het dan niet anders of het aantal licenses IV zal langzaam maar zeker afnemen. Stevent FR hiermee langzaam maar zeker op een drooglegging af? Dan ben ik toch naar het verkeerde land verhuisd...

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2010-08-12 10:03:31

Als je dat zegt, Jos, zal het zo zijn. Van de beperkte houdbaarheid van 'n slapende licentie weet ik, ik had er althans 'n jaar of drie geleden mee te maken.

In 't kort om niet te veel dit draadje te vervuilen : in 'n dorpje bij mij om de hoek waren twee bars/restaurants. Om klein politiek geneuzel sloot de één (de beste keuken, de gezelligste) de deuren, ze (73) had er genoeg van (ze moest "opeens" allerlei installaties op norm brengen). Enfin, deze dame kon de ogen van de burgemeester en nog 'n paar anderen wel uitkrabben. Haar Licence IV was dus beschikbaar, maar ze gunde het niemand die vriendjes met de burgemeester was (en dat is natuurlijk iedereen). Ze bood enkel en alleen aan mij de licentie aan, voor 'n twee en drie nullen, 'n appel zonder ei. Ik had er echter geen zin in, wellicht stom achteraf. Spijt, neen, dat nu ook weer niet.

Misschien dat 'n dergelijke situatie zich rond Cees voordoet.

Frankrijk drooggelegd ? Lijkt me sterk.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2010-08-12 10:10:25

Dat er geen nieuwe licences worden afgegeven is volgens mij onjuist.

In La Rochelle is er inderdaad een (voorlopige) stop op de afgifte van nieuwe licences, daardoor liggen de prijzen nog al hoog om er een te kopen.

Verder hebben we in de stad te maken met de verankering van de licences, dat wil zeggen dat de licences behoren bij een bepaald pand, dus kunnen niet worden verhuisd.

Er zijn mogelijkheden in overleg met de gemeente, maar in het algemeen staat een bepaalde vergunning bij het betreffende pand en kun je dit niet als los papiertje kopen.

Buiten de stad echter zijn er wel nieuwe licences te kopen, maar ook deze zullen waarschijnlijk ook weer zo beschermd worden dat je er niet mee kunt reizen.

Van de winter ga ik eens op onderzoek uit.

Van de winter ga ik eens op onderzoek uit, ondertussen wacht ik af op voor of nadelen om tdh te beginnen.

We zitten al jaren stampvol en telkens zie ik mensen terug komen, sommigen zelfs drie keer per jaar.

De klanten die één overnachting hebben zijn zeer zeldzaam, een tiental per jaar.

Alle anderen komen voor een week of meer, dankzij een grote tuin en zwembad.

Ik bied de mensen zoveel mogelijk aan, deze week zelfs enkele malen een grote kop warme melk met honing en belladonna, de mensen zijn daar enorm over te spreken.

Ik wil echter naar een sterrenplaats, niet zozeer om de sterren maar om de klanten het genot te geven in een cdh te zijn waar het net effe anders is.

Vandaar mijn vragen.

De gasten hebben steeds meer geld te besteden, en ze willen verwend worden.

Ik rijd ze naar zee, naar de sauna, regel masseurs/masseuses, reserveer hun volgende bestemming, al moet ik ze vliegen, het zou mogelijk moeten zijn (heb helaas geen vliegtuig)

De groep (vooral IT) krijgt steeds meer te besteden, en wil steeds luxer op vakantie, maar wel met de voetjes op de vloer.

Geen centerparcs, geen avonturenvakantie, maar ook geen cocktails in de salon en een zes gangendiner.

Ik zit er tussen, stijl en avontuur, eten bij kaarslicht en een voettocht om het eiland met daarna een bubbelbad en een groot vuur en chocolademelk.

 

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#25 Geplaatst: 2010-08-12 13:06:25

Dus Cees, Peter, JP,

Het wordt hier een volkomen wettelijk krom systeem, want er valt dus geen zelfs choco meer van te maken.

Goed, als ik dus jullie bijdragen diagonaal doorlees moet je voor drankvergunning IV, die kopen of het aanvragen voor je CdH of TdH.

En als ik het goed begrijp is dat dan uitsluitend door lokale authoriteiten toegestaan ?

Ik begrijp dan hier in LDF iets structueels niet. Dat is dat er jaren niet alleen gepraat wordt over delegeren van staatstaken naar provincies, maar kennelijk grijpt de huidige regering via plaatselijke Prefectuur toch steeds in op lokaal nivo!

Ik meen hier toch ooit bijdragen van Wim_v_T gelezen te hebben over het vestigen van een TdH of CdH. ... daar werd vgls. mij ook al over een lichte drankvergunning gesproken. Dus nu wàt in dit grote land ?

Ik weet het niet meer, maar vlgs. mij heeft een cafébaas met drankvergunning IV een plicht in LDF om iemand die dronken is te beletten om een motorvoertuig te besturen. Ook weer eens zoiets onmogelijks. ...Ja hij moet dan iemand geen enkele drank meer schenken, maar verder dan buiten als z'n klant de tent verlaten heeft?

Goed Cees én TP, hoe denken jullie met dat probleem om te gaan dan van die gasten die nog even een boïte de nuit bezoeken, hoeft niet perse degene te zijn die al te veel op had, toch?

@ Wim, ik vind het niet erg dat je mijn vorige bijdrage hebt verwijderd.  Het was slechts een metafoor over ook een verslaving, net als alcohol en vele andere drugs!

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2010-08-12 14:21:10

Beste Bruin,

Ook in nl en in veel meer landen geld de regel dat een cafébaas behoort te weigeren te schenken aan een dronken bezoeker.

Mocht de cafébaas dat niet doen en er gebeurt iets met de bezoeker, ja, dan kan de cafébaas verantwoordelijk worden gesteld.

Om bij mijn draad te blijven dus dit antwoord;

Als een bezoeker van mijn cdh/tdh drinkt aan mijn tafel behoor ik hem te weigeren als hij te diep in het glaasje heeft gekeken, maar als hij na slechts drie glaasjes wijn nog geheel nuchter (nou ja) achter het stuur kruipt en een boit de nuit bezoekt waar hij lam uit rolt ben ik daar niet verantwoordelijk voor doch de barman van de boit.

De uitgifte van licences is volgens mij alleen maar bedoeld als registratie en beheer van de kroegen cq restaurants et boites.

Teveel kroegen in een stad is niet goed, doch bij ons in het dorp waar een routiere is en één bar is het vrij eenvoudig een vergunning te krijgen van de prefectuur.

Voor mij is dit systeem geheel terecht en zelfs bijzonder in zijn soort, want je krijgt zo geen wildgroei aan bars en restaurants.

Niets kroms dus.

(jij zoekt wel altijd de zwartste kant van het leven op hé, jouw glas is waarschijnlijk altijd half leeg, terwijl ik mijn glas altijd halfvol heb)

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#27 Geplaatst: 2010-08-12 14:37:17

@ Cees,

Ik kom nog even terug op je vraag\opmerking nav mijn bericht van eergisteren.

Ik probeerde aan te geven dat het soms fijn is dat je plekken hebt waar je even zonder je (overigens zeer gewaardeerde) gasten bent. In mijn geval is dat ook de keuken, waar ik soms\vaak lekker in mijn eentje aan het werk ben en lekker eten voorbereid.

Ik begrijp dat bij jou de gasten in de keuken aan schuiven; dan valt die plek om in alle rust bij te komen dus af. Ik wilde niet meer of niet minder zeggen.

Wij hebben er bewust voor gekozen niet standaard Table d'hôtes aan te bieden. Om diverse redenen, waaronder het grote tijdsbeslag (boodschappen, koken en ook nog eens "meeëten"), gevolgd door het soms al vroeg beginnen van de ontbijtsessies. 

Ik weiger alleen chef te spelen en uit te serveren; voor mij is een maaltijd met gasten ook een aangenaam moment met vaak bijzondere uitwisselingen van gedachten.

Voeg daarbij dat vele van onze gasten zeer hoge eisen stellen aan het eten; dat zien we bijv. aan de restaurants die ze in de omgeving bezoeken. Dat krijg je als je kamers ook een hoge classificatie hebben.

Een afweging tussen wel of geen tafel en met welke frequentie is best een moeilijke. Goed voor de bezettingsgraad van je kamers, goed voor de verkeersveiligheid en zo meer. Maar soms een zware belasting voor de gastheren, zeker als het seizoen lang duurt.

JP 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2010-08-12 16:15:08

Bedankt JP.

Alleen heb je het verkeerd begrepen over de keuken.

Zoals ik al schreef "ons huis is één met de cdh, maar wel afgescheiden, en de keuken is het eerste woondeel van ons huis waar je inkomt vanaf de cdh."

Het is ene oude boerderij waarvan we van de stallen cdh hebben gemaakt.

In voormalige woonkamer/keuken/salon van de boerderij is ene grote openhaard en door een muur te breken hebben we dus daar nu de ontbijtruimte.

De keuken heb ik aan de andere kant van de zeventig centimeter dikke muur en daar heb ik een antieke deur in gehangen met bovendeel glas.

Ik houd de deur open terwijl men eet en hoor wel als ze aanschuiven, vertrekken, een glas leeg hebben of zelfs iets willen (kuchje)

Inderdaad is de keuken/eetkamer van ons een heilig plekje voor ons zelf waar niemand komt en ik heerlijk alleen kan werken.

Wat me erg aanspreekt is jouw text over de hoge kwaliteit van het eten, inderdaad, zo had ik het nog niet gezien en is dat inderdaad waar.

Ik heb va verschillende restaurants visitekaartjes, maar die van de goede zijn altijd op, of liggen verfrommeld op het nachtkastje als teken dat ze er zijn geweest.

Dat zet inderdaad te denken, kwaliteit.

Cees.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#29 Geplaatst: 2010-08-12 16:20:06

Het is niet zo dat een dranklicenties IV kan verdwijnen. Het aantal licenties IV neemt dus niet af. Indien hij twee jaar niet gebruikt is wordt hij slapende, maar met een simpele procedure bij de Douane kan de eigaar hem weer wakker maken. Ook een slapende Licence IV kan verhandeld worden.

Voor wat betreft de table d'hôtes is er een proces gaande van veranderingen. In (slechte) samenspraak tussen de Chambre de Commerce (die gîtesverhuurders, campingexploitanten en sommige chambres d'hôtes uitbaters inschrijft) en de Dienst der Douane, die dranklicenties II en III uitgeeft, zijn er nu in verschillende departementen allerlei verschillende procedures bedacht, vaak begeleid door een door een ambtenaar zelf in elkaar geknutseld formuliertje. In onze ervaring is de Douane in de Dordogne het ergst: die geeft geen Licence II of III meer af, tenzij het inschrijfproces van de exploitant bij de Chambre de Commerce geheel voltooid is en de Chambre de Commerce geeft geen bewijs van inschrijvinbg af aan iemand die verklaart drank te gaan schenken, zonder overhandiging van een Licence II of III. Een prachtige patstelling hebben we daar...

Ik vermoed (nee laat ik eerlijk zijn, ik hóóp) dat tegen het einde van dit jaar alle procedures weer centraal zijn gecoordineerd, zodat iedere nieuwe exploitant weer weet wat hij moet doen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2010-08-12 17:06:28

Ook Jean-Paul schrijft eerder al betreft veranderende regels die er aan gaan komen, is het misschien beter om al snel tot aanvraag van deze licences over te gaan meneer van Teeffelen ?

Heeft U nog meer zinnig nieuws betreft regels die gààn veranderen in de toekomst voor cdh.

Mijn verre verlangen is eigenlijk dit; een klein restaurant met zeer speciale producten.

In een ander land heb ik ooit als wedstrijdje voor de grap "het grootste kleine restaurant ter wereld" opgestart, wat niets anders was dan een enorme fabriekshal van enkele honderden vierkante meters, we zette er een piano in, prachtige meubels en een open keuken.

De bezetting was maximaal acht personen, en de keuken was zeer speciaal (en extreem duur)

Ik won de weddenschap dat ik met drie tafeltjes meer kon verdienen dan mijn tegenstander met een zaal met dertig tafeltjes.

Hoe ga ik niet publiek verklappen, maar het kan.

ik wil eigenlijk hier hetzelfde doen, eerst tdh en dan een restaurantje beginnen.

Zijn er dingen die ik over het hoofd zie ?

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#31 Geplaatst: 2010-08-12 17:40:25

@ Cees,

Ik zoek niet de zwartste kant van het leven op én noch, dat ik met teveel drank op ooit in mijn auto rijdt. Het is niet alleen een wettelijk toegestaan promillage, maar ook de realisatie dat bij grote hitte buiten en koel binnen tijdens copieueze maaltijd apro"s, wijn ect. het geheel totaal verkeerd kunnen vallen !

Mensen van het vrouwelijke geslacht kunnen veel minder hebben dan ik.

Tenzij je meent, dat je als volledige hotel/café/restaurant uitbater meent dat in min of meer complex geheel bij jou, je dat allemaal aankunt.

Ik bedoel dus die verantwoordelijkheden. Bij de meeste CdH's en TdH's zal dat dus niet het geval zijn, want het is seizoenarbeid voor max. 5 maand.

Afhankelijk van de plek waar die dan gelegen is.

En Cees je mag het grondig met me oneens zijn, maar ik kijk dus ook veel plaatselijk nieuws in Poitou-Charente. En wat me dan gewoon opvalt dat daar in La Rochelle 's-zondags geen winkels open mogen zijn! Wat krijgen we hier dan weer? Het is godbeter toch een wettelijke maatregel dat in toeristencentra dit wél mag en zelfs door Sarko in zijn slogan 'Travaller plus, pour gagner plus' voorgestaan werd?

Maar op korte termijn gaat deze zool om medische redenen remigreren naar NL!

MHG van,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2010-08-12 18:09:50

Bovengenoemde ook maar weer wissen denk ik dan maar.

In la rochelle zijn de supers gewoon open op zondag, alleen is er hier nog sprake van zondagsrust in de zin van "mogen we ook een keer een dag vrij hebben?" 

Jullie kunnen dan schreeuwen wat je wilt maar ik verdo.... het om op zondag te werken, je hoeft toch niet altijd op springen te staan zeg.

In la rochelle heeft de cdc er zelf voor gekozen om dicht te zijn.

En nu weer terug naar MIJN draad bruin, dit heeft niets met de winkelsluitingwetten te maken.

Ik draai overig het hele jaar en geen maximaal 5 maanden.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#33 Geplaatst: 2010-08-12 18:15:40

Dus Wim_v_T?

Je geeft hier een prachtig exposé hoe verschillende "regels" afhankelijk van plaats en 'dirigenten' maar steeds anders uitgelegd worden in LDF én ook elders.

Als dat door ambtenaren van de Prefecture gebeurt is dat nog veel erger dan een of andere lokale overheid. En heus ik heb enige ervaring met krom denken in juridische zin. Want met de uitgeprinte versie van La Loi Française ging ik naar de Prefecture. Liet ze het daar lezen en vooral ook naar de datum kijken.

Nee meneer B, dit is désolé niet mogelijk! Wat doe je dan, als het zwart op wit toch in zuiver Frans geschreven staat?

Niets dus, of buitengewoon slim zijn om het "Staatsapparaat" maar te gaan omzeilen!

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2010-08-12 18:48:03

bruin, mag ik je vriendelijk verzoeken te stoppen met schrijven en/of naar de bavards te verhuizen?

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#35 Geplaatst: 2010-08-13 13:08:34

Dit was een leuke en interessante draad; laten we die zo houden, cher ours.

@ Cees: kwaliteit dat is inderdaad de sleutel tot succes. Daarom lopen sommige cdh goed of zelfs uitstekend en andere heel matig. 

Onze gasten vertekken vaak met de opmerking: we hebben ons hier echt huis gevoeld, comme chez nous, maar dan zonder de "zorgen" van thuis. Een uitgebreid ontbijt, frisse handdoeken bij het zwembad en een opgeruimde gastvrouw of gastheer maken het verschil.   

   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2010-08-13 14:19:05

Dat is precies waar wij naar werken, kwaliteit op een hoog niveau.

De ontwerpen van de kamers zijn subliem in zijn soort, vaak horen we welke architect we hebben gehad (je moet gewoon een beetje creatief zijn) en de afwerking van details zijn dingen die de gasten zeer waarderen.

Een schoonmaakster deed de kamers eerst, nu doe ik het zelf, waarom ?

Ze stopte de bedden in als ze de kamer deed, de mooie kleurige dekbedden stevig onder het matras net als vroeger de dekens bij moeder.

Hoe ik haar ook uitlegde dat een bed bijna open hoort te liggen als uitnodiging van “kom er maar in” ze begreep het niet.

Handdoeken die zo opgevouwen zijn dat de achterkant niet zichtbaar is, een collectie proefpakketjes van l’occitane in de badkamer.

Ik vertelde de zaak in LR dat ze me die proefdingen best konden geven, dan zorg ik er voor dat ze klanten krijgen.

Super, heb een doos vol met proeverijtjes, van zalfjes tot zeepjes, geurtjes en shampoos.

Als ik dan mensen bij het zwembad heb zitten word ik er niet echt gelukkig van als er een koppel komt met de tas vol tomaten en kaas die daar gaat zitten picknicken.

Ik ben nu bezig met een boekje (tip van een klant) in de vorm van een stripboek over Helma (onze razend populaire witte gans) die onze gasten op een leuke manier verteld wat wel en niet mag, en al die leuke bijzondere dingen in onze cdh.

Toch blijf ik nieuwsgierig naar tdh en de drankvergunning.

Lijkt me toch sterk dat wij de enige drie zijn die hier een cdh hebben Jos en JP.

Cees.

Ps, afwijken van de draad mag enigszins zolang het maar de cdh betreft.

Ps2 een beetje langdradig verhaal misschien maar ik weet dat er mensen zijn die zich afvragen hoe een cdh vol te krijgen, hier lichten we telkens een tipje van de bikini op.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#37 Geplaatst: 2010-08-13 17:42:10

Cees,

that's one of your better ideas:

Ik ben nu bezig met een stripboek over Helma (onze razend populaire witte gans) die onze gasten op een leuke manier verteld wat wel en niet mag, en al die leuke bijzondere dingen in onze cdh.

Hadden wij ook een keer in een CdH, zij hadden het opgezet als verhaal van hun dochter, die vertelde welke gasten zij leuk vond en welke niet.

Werkt veeel beter dan droge opsommingen van does and don'ts en regeltjes.

Christian von Klösterlein

leuk vond het dochtertje: gasten die zelf de tafel afruimen

niet leuk vond het dochtertje: gasten die de handdoeken op de grond laten liggen zodat haar moeder die op moest ruimen (of wassen)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#38 Geplaatst: 2010-08-15 18:46:51

Even een reactie van mij als bezoeker van Cdh's.

Bij ons is het altijd maar 1 nacht onderweg van Nl huis naar Fr huis en andersom.

Wij hebben een voorkeur voor chambres met table òf met de aanduiding dat er een

coin cuisine is.

Het voordeel van een table is dat het erg gezellig kan zijn met verrassend eten.  Het nadeel is dat je er op een bepaalde tijd moet zijn, dat is al reizend met files onderweg soms erg stressverhogend.

bij de (coin ) cuisines is het meestal niet duidelijk welke voorzieningen er zijn. Voor het inkopen van de onderwegmaalltijd is het handig te weten of je bv een AH ciabatta kan opbakken, iets in de magnetron kan opwarmen, een omelet kan bakken.

We hebben ook wel gepicknicked op onze kamer met meegebracht lekkers, met eigen borden, tafelkleed, glazen, bestek. Soms was er een tafel, soms legden we een kleed op het bed. Soms met een bij de gastheer gekochte fles wijn, anders met eigen wijn en koffie uit de thermos.

Het belangrijkste naar de gast toe lijkt me duidelijkheid, wat is er mogelijk, wat niet.

Eén van onze interessantste tafelgesprekken was trouwens tijdens een urenlang ontbijt met onze gastheer van Armenische afkomst.

Ook nog een punt wat we als gast waarderen: een bereikbaar stopcontact! (voor de wekker, de telefoonlader, de dompelaar om thee-voor-het-slapen te maken).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#39 Geplaatst: 2010-08-16 10:05:08

Bedankt Antonia voor jouw bijdrage.

Dus het zelf klaar maken van eten is niets vreemd schijnbaar.

Toch moet ik er niet aan denken dat iemand op zijn kamer gaat staan fabriceren, broodkruimels en afvalschillen overal, en dan de dampende theepot.

Maar je hebt gelijk, duidelijkheid is het belangrijkste.

Ik zet zelf maar een kop thee voor mijn gasten en een slaapmutsje voor de tevreden heer (of dame) en zal mijn boekje zo schrijven dat dit allemaal duidelijk overkomt voor de gasten.

Overigens heb ik (het nuttige) advies gekregen van een man niet te veel stopcontacten in de kamer te maken.

Dat leidde in de bouwfase tot nogal wat ontevredenheid en verhitte gesprekken met mijn vriend die overal de stofzuiger wil kunnen aansluiten, maar nu toch maar al te blij is met slechts twee stopcontacten per kamer.

Tegenwoordig komen mensen met de vreemdste apparatuur aanzetten en alles gaat tegelijk in het stopcontact en blijft er ook nog in als ze weg zijn naar het strand.

Ik heb geen zin te betalen voor de vrolijke apparaatjes van mijn gasten.

Telefoon laden, tandenborstel of scheerapparaat uit.

Heb overigens (naar aanleiding van de handdoeken van Cristian) een vraag voor de gasten hun handdoeken op de grond te laten als men die gewassen wil hebben.

Handdoeken die ze weer op de buis hangen worden door ons namelijk niet gewassen, dit om het milieu te helpen.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#40 Geplaatst: 2010-08-16 19:13:50

Cees,

de handdoeken.

Meer dan twintig jaar geleden (inderdaad, 1988) zag ik in hotels in Zwitserland overal boorden met deze strekking:  

Realiseert u zich eens hoeveel wasmiddel en energie verspild wordt door het dagelijks wassen van alle handdoeken in alle hotels van ons land. U wast thuis toch ook niet dagelijks alle handdoeken? Daarom introduceren wij als regel:

Handdoeken op de grond of in de douche betekent: vervangen!

Handdoeken op de rail betekent: ik gebruik die nog eens!

Dus de keuze aan u; wij vragen u mee te helpen aan het sparen van het milieu.

Een hotelier vertelde mij dat na introductie van dit handdoekenregime het wasvolume met 50 à 60% daalde. En hij was eerlijk genoeg te zeggen dat niet alleen het milieu maar ook zijn portemonnee gespaard werd.

Cees, succes met je infoboekje!

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#41 Geplaatst: 2010-08-16 19:35:20

In chambre d'hotes is het toch niet gebruikelijk dat de kamer gedaan wordt en de handdoeken gewisseld? nN één week, ja dan wel.

Ingrid

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#42 Geplaatst: 2010-08-16 22:08:42

Bij ons worden de kamers dagelijks even bezocht, bedden recht getrokken, waar nodig handdoeken verwisseld en de badkamer even opgepoetst. Dat heet kwaliteit, zoals Cees hierboven heeft aangegeven. Kost een paar minuten per kamer (en een beetje was), maar levert erg tevreden gasten op.

En bij warm weer en een verblijf van een week (of langer): iedere drie of vier dagen een vers bed. Onze gasten vinden dat heeeerlijk.

Wie weet hebben wij daarom veel gasten die lang blijven en regelmatig terugkomen..... 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#43 Geplaatst: 2010-08-29 15:17:20

In de regels voor chambres d'hôtes, zoals vastgesteld per decreet van 4 augustus 2007 staat dat exploitanten verplicht zijn dagelijks een kleine schoonmaak te doen. Het is dus wel degelijk verplicht voor chambres d'hôtes!

Wat dan precies een kleine schoonmaak is, kan nog over gedebateerd worden, maar de meeste mensen beschouwen dit ertoe behoren: badkamer een beurtje, toilet schoonmaken, bed rechttrekken of opmaken, handdoeken vervangen voorzover gewenst, stogzuigen.

Picknicken op de kamer zou ontmoedigd moeten worden lijkt me. Wat veel exploitanten met succes doen: een 'Tafeltje-dekje' service: Als mensen meegebrachte (of op de plaatselijke markt gekochte) etenswaren willen nuttigen, dek dan een tafel voor ze en nodig ze daar uit. Grote kans dat ze er dan bij jou een flesje wijn bij bestellen...

Laatste opmerking: Er wordt vaak nogal ingewikkeld gedaan over de table d'hôte. In tegenstelling tot wat sommige exploitanten schijnen te denken zijn de regels vooir table d'hôte NIET flexibel en is er een duidelijke afbakening tuissen een table d'hôte en een restaurant. Als je het leuk vindt en je kunt het goed, wat let je dan om een klein restraurantje te openen. Voor een petit restraurant zijn de regels tamelijk relexed. Kwestie van het gebruikelijke papierwerk.

Wim 

avatar#8232
tineke
Berichten: 1
Reacties: 8

#44 Geplaatst: 2010-09-04 09:47:41

Hallo Wim,

je hebt het over het gebruikelijke papierwerk voor een klein restaurantje. Nu heb ik een camping en wil gezamelijke maaltijden serveren. Het blijkt dat dit heet table d'hotes is, maar petit restaurant en daar zou ik vergunningen voor moeten hebben. Kun jij mij aangeven waar ik informatie op kan halen voor het verkrijgen van de vergunning? Ik zou ook een cursus moeten doen, maar krijg niet helder wat voor een cursus dat is, alleen dat deze kostbaar zou zijn.

Tineke

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#45 Geplaatst: 2010-09-04 10:53:05

Tineke,

in de rubriek "franse overheid, camping Naturelle, heeft Wim de afgelopen dagen dezelfde vraag al uitgebreid behandeld.

JP

avatar#8232
tineke
Berichten: 1
Reacties: 8

#46 Geplaatst: 2010-09-04 12:10:42

JP bedankt, ik heb de reactie gelezen. Weet je misschien de namen van de 2 organisaties die de cursussen organiseren. Ik moet deze namelijk dit jaar nog gaan volgen om voor 1 mei de licentie aan te kunnen vragen.

Tineke

avatar#8324
Gerard01
Berichten: 0
Reacties: 4

#47 Geplaatst: 2010-09-16 10:42:38

Wat zijn eigenlijk de franse tafelgewoontes? Zijn er nog dingen die ik absoluut niet mag doen als ik uitgenodigd wordt door een Franse?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#48 Geplaatst: 2010-09-16 19:17:39

Wij hebben al mengimaal mogen aanzitten aan de repas van het dorp, van de buurtvereniging en van de soupers bij de mensen thuis. Mij is niet opgevallen dat ik handelwijzen moeten uitvoeren dan wel nalaten om de gastheren en/of -vrouwen te behagen of te bruskeren. Gewoon netjes met mes en vork eten en alle gerechten de hemel inprijzen, ook al zijn soms uitzonderingen mogelijk als het echt niet lekker is of je gruwt van het gebodene. Meestal gaat het hier dan om gepresenteerd slachtafval of restanten van dierkarkassen, zoals varkenspoten of -oren. Onze calvinistische inslag ben ik zulke situaties vergeten en roep dan echt, dat wij niet zo gewend zijn aan het verorberen van dit soort gerechten. Ooit zaten wij aan een lunch waarbij tripoux (pens) werd geserveerd aan een groot gezelschap. Ik ben toen zeer onbeleefd geweest en meldde de organisatie dat wij dit echt niet eten. Zulk voedsel wordt in Nederland aan de honden gevoerd, voegde ik er nog aan toe. Ik ondervond nog wel enige bijval van sommige Fransen, maar verbazing werd toch alom mijn deel. Men zat vervolgens te smullen van het buitengewoon onwelriekende gerecht.

Over het algemeen gelden er voor ons Bataven geen typische gedragsregels. Het wordt wel gewaardeerd als wij vragen naar de herkomst van de producten, hoe deze zijn bereid en of het typisch iets van de streek is. Dat gevraag houdt bovendien het gesprek op gang. De Fransen vinden het heerlijk om langdurig te tafelen en tot in details uit te weiden over de details van het menu: entree, plat, sla, kaas, dessert, koffie. In die volgorde.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#49 Geplaatst: 2010-09-16 21:28:08

Mag ik  aan het relaas van Wim nog toevoegen:

1. De Fransen eten volgens onze ervaring veel langgzamer en met grote onderbrekingen tussen de gerechten. Nog langzamer dan ik uit mijn geboorteland gewend was. Mijn amerikaanse neef was steeds verbaasd dat wij (BIJ EEN FEEST) drie uur aan tafel konden zitten.

2. Wij vinden dingen die anderen als slachtafval aanduiden juist een bijzondere belevenis. Wij proberen het in ieder geval. En als wij dan een opmerking maken in de trant van 'nog nooit gegeten' 'bij ons onbekend' of 'een nieuwe ervaring' dan wordt dit als een soort assimilatie/integratie gezien en zorgt weer voor gespreksstof.

3. Een bijzonder geval zijn de vegetariers. Toevallig zijn een paar van onze nieuwe vrienden (gematigde) vegetarieres. Als wij dan voor een eten met hen vegetarisch koken winnen wij van een van de vrouwen eerst adviezen in, want (dit is mijn eigen persoonlijke interpetatie) omdat bij hen de allesoverheersende smaak van vlees ontbreekt doen zij veel meer met smaakgevende kruiden.

4. Als je vraagt of een bepaald ingredient uit eigen tuin is barst vaak een heel verhaal over zelf telen vs. kopen of over streekproducten los. Boeiend en leerzaam.

5. Vaak wordt als voorafje, als je nog niet aan tafel zit, bij de apéritif, kaas gegeven.

En vooral:

geniet en laat zien/horen dat je geniet!

Christian von Klösterlein

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#50 Geplaatst: 2010-09-16 23:14:48

Inderdaad, gewoon genieten.

MAAR: snijd nóóit het hart uit de kaas :-).

avatar#8324
Gerard01
Berichten: 0
Reacties: 4

#51 Geplaatst: 2010-09-17 11:49:13

Top, dat komt goed uit! Ik hou er ook van om langzaam te eten, pauzes tussendoor te hebben, en nog een beetje na te tafelen.. Het bevalt me wel die Franse tafelmanieren :) Bedankt voor de uitgebreide reacties!

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#52 Geplaatst: 2010-09-17 16:07:13

Hee ... Christian, kaas bij het apéritif? Dat vind ik bijzonder, dat heb ik in al die jaren Frankrijk nog nooit meegemaakt ... behalve dan de obligate apéricubes of soms toastjes met geitekaas.

Is dat speciaal Haute-Marne? En welke kaas was dat dan?

Wat hier in Bretagne erg 'in' is, is het apéritif dînatoire. Komt vaak neer op een hele avond borrelen, met verschillenderlei aperitiefhapjes (gaat soms richting tapas, maar dan met Franse hapjes) ... eventueel kaas (waarbij we van de aperitiefdrank overstappen op rode wijn) en een toetje toe, plus koffie en een eau-de-vie naar keuze :). Bij zo'n apéritif dînatoire kom ik die kaas dus wel tegen, maar bij het klassieke apéritif voorafgaand aan een gewone maaltijd niet.

Maar goed, we dwalen af...

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#53 Geplaatst: 2010-09-18 00:51:40

Toevallig was ik een paar dagen op congres in Lyon en mocht ik genieten van heerlijke andouillette in witte wijn met mosterd, daar lusten de honden toch wel brood van!

Wat apéro betreft, ik kreeg vandaag produits de terroire aangeboden op dit congres en het betrof oa een apéro met witte wijn, Coteaux du Lyonnais met heerlijke rijpe geitenkaas in een soort vingerdopvorm.

Vraagje voor Christiaan: Wij waren een tijdje terug in een Ferme Auberge en de gastvrouw rakelde het menu op en vroeg uiterst bedachtzaam of wij wel konijn wilde eten. Wij waren verbaasd. Wat bleek, zij dacht dat wij Duitsers waren en ze vertelde ons dat konijn in Duitsland niet zo gewaardeerd werd en dat had te maken met de oorlog. Meer weet ik er niet van. Kun jij er iets over vertellen?

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#54 Geplaatst: 2010-09-19 11:20:41

Ja, Ingrid.

Hazen, dus de wild lopende beesten, worden en werden er wel verorberd. Maar konijnen werden meer voor het plezier gehouden, vooral kinderen hadden vaak konijnen als knuffelbeesten, netzo als kinderen in NL tegenwoordig kavia's hebben. Toen in de hongertijd ook deze knuffelkonijnen werden gegeten speelden zich vreemde taferelen af. Ik weet van een buurvrouw die bij de maaltijd met konijn het vlees wijgerde en haar zoon (mijn klasgenoot) vertelde dat zij 'toevallig' een stuk lambsvlees (of was het kip?) hadden kunnen bemachtigen. Anderen hebben hun konijnen voor de slacht verkocht omdat zij niet de knuffels van hun kinderen wilden eten.

Ik dacht dat dit alles vergeten was en alleen nog in de herinnering van mensen leefde die oorlog en naoorlogstijd bewust meegemaakt hadden.

Maar nog een detail: mijn moeder zei in de jaren 50 vaak dat veel van de hazen die in de wildwinkels (poeliers) aangeboden werden zeker konijnen waren.

Overigens erg attent van die gastvrouw op de Ferme Auberge. En heb je toen haar konijn gegeten?

Entre parenthèses:

Overigens waren bij ons de ergste hongertijden niet tijdens de oorlog (er was wel schaarste, maar wij hadden een werkend distributie-systeem), maar na de oorlog kwam bij de schaarste ook nog een niet werkend distributiesysteem: alle ambtenaren die in de  Lebensmittelbehörde (de voedingsdienst van de overheid) voor een eerlijke verdeling van de schaarse goederen moesten zorgen waren geschorst omdat zij in een 'Entnazifizierungsverfahren' eerst moesten bewijzen dat zij geen actieve partijleden waren geweest maar alleen 'Mitläufer', dus mensen die om hun baan te behouden lid van de Nazi-partij waren geworden. Deze procedure liep in de russisch bezette zône waar wij woonden bijzonder traag. Er werd ook gezegd dat het 'entnazifizieren' daar bijzonder gründlich liep, in tegenstelling tot de amerikans/brits/frans bezette gebieden, waar veel ex-nazi's zoo weer in hun oude positie kwamen (de vele gevallen van half-nazi's onder de regering Adenauer zijn bekend, de beroemd-beruchte paragraaf 131). Ben ik toch blij dat ik er het woord Frans in kon plaatsen ;-)

Als je die tijden meegemaakt hebt (tijdens de oorlog was ik nog te klein, maar na de oorlog heb ik onder het DDR-regime geleefd) dan erger je je steeds weer aan de klassificering 'fout' en 'goed' voor mensen die onder een totalitair regime geleefd en gewerkt hebben. Soms moest je wel meewerken om in het systeem te zijn en van binnenuit weerstand te kunnen bieden of toch nog iets goeds te kunnen bereiken. Je kan dan eerder zeggen dat iemand meer fout dan goed gedaan heeft of andersom.

Einde parenthèses 

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#55 Geplaatst: 2010-09-19 13:42:49

Je ziet een verschuiving in de franse keuken net al is gebeurd in de Nederlandse keuken.

Het traditionele Franse gerecht moet steeds meer wijken voor andere gerechten, en hier neem ik waar dat de Spaanse (basque) en Italiaanse keuken enorm terrein aan het winnen zijn.

Smerigheden zoals pens en oren en zelf penissen worden door de jongeren ook steeds vaker geweigerd omdat het onsmakelijk is.

Waar oma nog een hele varkenskop in de pot au feu mikte, worden tegenwoordig de betere soorten vlees aangeschaft door de jongere generatie.

Of er regels zijn, nee niet echt geloof ik, de opgepoetste “fransche” tafelmanieren die men zo graag ten toon stelt met menig diner, is eigenlijk helemaal niet wat de doorsnee fransoos bezigt.

Een apero die staand wordt genuttigd, in plaats van op mooie stoelen aan een gedekte tafel, een brood op tafel wordt niet gesneden maar met de handen gebroken/gescheurd, de gerechten staan lukkraak door elkaar heen en men eet wat men lekker vind, dus gooi maar op je bord.

Ongeacht zal het er in presidentiële huize wat netter aan toe gaan maar zelfs dat is te betwijfelen, was niet Mitterand’s liefde een boerenpot?

Appero, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht (kaas of taart) en koffie , die steeds vaker wordt verruild voor thee (tisane)  

Vorige week had ik een paar buitenlanders in de cdh met een sterk amerikaanse cultuur, en wat schetst, alles wat wij eten is slecht voor de gezondheid, en tot mijn verbazing werden er zelfs tot twee maal toe borden van tafel gezet opdat men “dat” niet wenste te eten.

(Calamari in cocossaus, nee calamaris eet je gefrituurd)

Fondant au chocolat is véél te ongezond en ik kreeg de dag erop een goed recept voor ene chocolade cake.

Lees mee, op een taart van 350gr farine hebben we 125 gr boter en 150 gr suiker.

Op hun taart van 350gr hebben we 180 gr olie en 260 gr suiker.

Nou begrijp ik waarom Steven niet kan slapen.

Hans met het apestaartje zei lang geleden al eens, de Italiaanse keuken is veel verfijnder dan de Franse, en menig fransoos begint dat ook te zien.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#56 Geplaatst: 2010-09-19 14:31:12

Nou Cees, het lag zeker niet aan het Amerikaanse eten dat ik slecht sliep, eerder aan de warme hotelkamer waar het raam niet open kan en afkoeling alleen met een zwaar blazende airco kan worden verkregen.....

Over Amerikanen en eten.....

Nergens een land zo ambivalent als het om eten & gezondheid (ik denk van beide verstand te hebben) gaat als de USA.

Iedereen eet, op alle momenten en overal. Zie je in Frankrijk mensen op straat lopen met hun beker koffie en kauwend op donuts?

Geen vaste eettijden. Ik heb ooit aan een groep Amerikaanse high-school leerlingen gevraagd hoe vaak het voorkwam dat er in gezinsverband gegeten werd. Antwoord: Christmas & Thanksgiving! Voor de rest nam iedereen als het zo uitkwam wat uit de "fridge" en zette het in de "microwave" et at het op "in front of the TV". Want iedereen heeft verschillende werk-en leefritmes, met dank aan de 24-uurs economie.

Vlees als hoofdvoedsel, enorme stukken "beef" of hamburgers, meestal met frieten. Groenten als decoratie (in F is het trouwens al niet veel beter). Coke bij het eten, of een andere meest calorierijke softdrink. Eten goedkoop, wijn erbij schreeuwend duur.

Nergens zoveel dikke mensen gezien, en dan praat ik niet over een BMI van tussen de 25 en 30 (de mijne is 28, wat voel ik me mager hier...) maar extreme obesitas. Dat zijn ook diegenen vooral die je op straat ziet lopen, slurpend van hun milkshake of kauwend op een donut.

Koffie is niet te zuipen: grote hoeveelheden maar slap. Zelfs bij Starbucks (free Wifi, handig!) is een espresso nog een halve liter. Nergens de Franse of Italiaanse espresso gezien.

Verbazingwekkend veel keus in "liquor shops" waar zelfs de Sancerre van bij mij om de hoek te krijgen is. Heb daar een heerlijke druif ontdekt, de "Zinfandel" en ook de "Malbec" is alom vertegenwoordigd. Voor 10$ een goede fles.

Vandaag zijn we in het Niagara-gebied. Ontdekt dat in het Canadese deel (Ontario) in deze hoek veel wijngaarden zijn. Zou je niet zeggen in dit tamelijk koude gebied maar waarom niet, in de Elzas kan het ook! Dus gaan we op zoek naar de "icewines", die denk ik, te vergelijken zijn met de vendanges tardives van de Elzas.

Dit was het voor nu van uw tijdelijke Amerikaanse correspondent....

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#57 Geplaatst: 2010-09-19 14:38:16

Oja, voor Christian,

Ik was in 1968, in het kader van een uitwisseling, in Hürth bij Keulen.

Ik dacht mij met mijn rudimentaire Duits aardig te redden. Ingekwartierd bij een boerenfamilie. Rondje in de tuin. Ze hadden nogal wat "Kaninchen". Ik was daar zeer bewonderend over maar weet niet precies wat ik gezegd heb.

De avond, bij terugkomst, hing er een mooie witte ondersteboven aan de waslijn uit te druipen en trots werd er de volgende dag een heerlijke ovenschote van konijn op tafel gezet want die "junge Holländer" hield daar toch zo van........

Steven 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#58 Geplaatst: 2010-09-19 15:08:34

Steven in USA,

ik verbaas mij steeds weer over die BMI. Is gedefinieerd als

BMI = massa [kg]/lengtekwadraat[cm2].

Maar iedereen met een beetje natuurwetenschappelijk inzicht weet toch dat, bij vergelijkbare geometrie, het volume en dus de massa met de derde macht van de lengte toeneemt. Het had dus moeten heten

BMI* = massa/lengte-hoog-drie.

Maar desondanks, de civilisatie richt zich ten gronde door een te hoge BMI (is mijn privé mening).

Ik voel mij heeel gelukkig met mijn BMI ergens tussen de 20 en 28.

Eten en etensmanieren:

in mijn jeugd (nu weer eeuwen geleden) goldt:

gegeten wordt aan tafel!

Als ik nu zie dat, niet alleen in US, overal gegeten wordt denk ik steeds aan mijn grootmoeder die niet toestond dat etenswaren mee werden genomen naar de kinderkamers, laat staan naar haar zitkamer!

Het ga je goed in de VS!

Christian von Klösterlein

Steven, toen je in Hürth zeer bewonderend over dat ene konijntje sprak, zei je toen iets met 'lekker'? :-)

In de buurt van Keulen noemen zij overigens een meisje dat erg verliefd is op een jongen 'zijn konijntje'.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#59 Geplaatst: 2010-09-19 18:14:40

Gewoon te Haarlem, op de redactie van 'n niet nader te noemen doch ter ziele verkochte uitgeverij hadden we 'n secretaresse die we 'konijntje' mochten noemen.

Ze straalde er zelfs bij, het was de goede oude tijd.

En het lievelingsgerecht van Mitterand was 'n ortolaantje, u weet wel : dat zeer beschermde vogeltje.

Peter.

P.S. Bij de apéro en die schaaltjes chips, pinda's, olijven, borrelnootjes &c. : hier gaat men rond en men neemt er eentje, er wordt niet gegraaid in die bakjes.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#60 Geplaatst: 2010-09-20 20:50:18

Niets nieuws toch ?

Ben ervan overtuigd dat als je eet en drinkt zoals de fransen je perfect in je velletje zit.

Apero, diner, en na het diner niets meer, dus niet nog een glaasje (vaak flesje) na het eten bij het nababbelen, en zeker geen knabbels.

Cees