Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Goedkeuring bij uitbreiding electriciteit

Auteur Bericht

avatar#8206
Hirondelles
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-08-10 09:53:41

Wij hebben een huis en gite in de Allier en gaan daar eind van dit jaar permanent wonen. De electriciteit in de gite is gekoppeld aan het huis. Wel een aparte groepenkast, maar geen aparte meter. Dit is door onszelf (familie) aangelegd. In het huis zelf moet een flinke uitbreiding plaatsvinden. We hebben nu een groepenkast met unipolaire coupe circuits met 8 groepen in gebruik. Er zal dus een nieuwe groepenkast geinstalleerd moeten worden en er moet een nieuwe (zwaardere) kabel naar de gite.

We hebben een franse electricien om een offerte gevraagd voor de uitbreiding van de electriciteit in het huis, maar hij noemt het een renovation en we zijn ons een ongeluk geschrokken van de prijs die hij daarvoor in rekening brengt.

We kennen iemand die volgens de franse normen werkt, maar geen erkende electricien is en die is qua uurtarief een stuk goedkoper. We zouden hem wel het werk in het huis willen laten doen maar zitten met twee vragen:

a. moet er bij zo'n uitbreiding een controle van de consuel plaatsvinden?

b. worden er door de verzekeraar eisen gesteld over de electriciteit - bijv. een factuur van een erkende electricien?

Heeft iemand hier ervaring mee? We willen natuurlijk graag een veilige installatie, maar het officiele circuit gaat ver boven ons budget.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-08-11 10:04:34

Hirondelles,

 

 

Voor een uitbreiding van een bestaande installatie is geen keuring door Consuel nodig. Het valt immers onder de noemer habitat existant (zie pagina 4). Hoewel sommige electriciens dat wel eens anders doen voorkomen. Het scheiden van onafhankelijk advies en commercieel eigen belang is niet iedereen gegeven. Want voor een Consuel keuring moet alles tot op de laatste millimeter op de schop. Alleen wanneer er sprake is van een ingrijpende verbouwing, waarbij scheidings- of draagmuren van plaats veranderen, en waarvoor een bouwvergunning nodig is, dan spreken we van een rénovation totale, en daarbij is dan meestal wel een goedkeuring door Consuel nodig. Anders geformuleerd: energiemaatschappijen mogen bij nieuwbouw of een totale renovatie zo'n gebouw alleen maar op het stroomnet aansluiten wanneer er een attestation de conformité van Consuel aanwezig is. Zie ook deze officiële ERDF informatie.  Wanneer je eenmaal op het stroomnet bent aangesloten is daarna alleen de veiligheidskeuring bij verkoop een wettelijke verplichting. Wanneer er nu alleen sprake is van het aanbrengen van een nieuwe groepenkast, wat nieuwe groepen aanleggen en wat schakelmateriaal vernieuwen, en die wat zwaardere toevoerleiding naar de gîte, dan valt dat allemaal keurig onder de noemer uitbreiding van een bestaande installatie. Geen enkele reden omdat een bedrijf dat zo graag wil dit als een formele rénovation totale te beschouwen. En mocht een electricien ooit ernstige morele bezwaren krijgen, dan splits je een grote renovatie gewoon in twee delen. In het ene jaar een verbetering, en in het volgende jaar nog de verdere afronding. Bekijk overigens nog wel of je huidige puissance souscrite voldoende is voor je uitbreidingsplannen, anders zul je bij de EDF een iets zwaarder abonnement moeten aanvragen. Om niet helemaal onwetend het gesprek met jullie toekomstige electricien aan te gaan - slechte onderhandelingspositie - zouden jullie deze inleiding nog kunnen lezen, of nog wat verder op het forum kunnen rondkijken.

 

Wanneer alleen erkende electriciens in staat zouden zijn een veilige installatie aan te leggen zouden alle bouwmarkten hun afdeling elektra nu meteen kunnen sluiten. En zouden alle boeken en websites die praktische tips geven over de aanleg van de Franse elektrische installatie geen bestaansrecht hebben. Over die verzekeringskwestie is op dit forum dit jaar nog van gedachten gewisseld, met de zoekfunctie makkelijk terug te vinden. o.a. hier.

 

 

Rob van der Meulen

 

 

avatar#8206
Hirondelles
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2010-08-12 10:33:37

Beste Rob,

Heel hartelijk dank voor je uitgebreide en duidelijke verhaal. Dat is een hele geruststelling. We hoorden zoveel verschillende verhalen van onze franse kennissen en het werd ons maar niet duidelijk. We kunnen best wel wat klussen, maar zijn nullen op electriciteitsgebied, dus ze kunnen ons van alles wijsmaken. Wat betreft de officiele electricien kunnen we wel zeggen dat de term "klantgericht denken" hem blijkbaar niet bekend is. We gaan dan ook maar niet in op zijn offerte. Onze kennis heeft zelf net zijn hele huis van een nieuwe installatie voorzien en heeft ook geen problemen gehad met de consuel, dus daar gaan we mee in zee.

Nogmaals ontzettend bedankt.

Heleen