Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

water ontharder

Auteur Bericht

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#0 Geplaatst: 2010-08-10 19:01:44

Wat is wijsheid

Wij zijn nieuw aan het bouwen (omgeving Cahors - regio 46) en onze loodgieter geeft als advies om een Adoucisseur d'eau te plaatsen. Kosten met TVA ongeveer 2400 euro. Hij zal best gelijk hebben dat het een mooi en goed werkend apparaat is maar wij vinden het wel erg prijzig en vragen ons af of het een zinnige investering is.

Aan de ene kant best duur maar aan de andere kant zijn wij nu nieuw aan het bouwen en proberen een prima duurzaam huis te bouwen.

Wij begrepen van de loodgieter dat hij ook iets voor ongeveer 200 a 300 euro kan plaatsen, maar ja ... dat was wel van mindere kwaliteit. Wij zijn geneigd voor de goedkopere oplossing te gaan maar wellecht denken wij te zuinig.

Onze loodgieter wil graag goede spullen leveren. Eerlijk gezegd waren wij ook nogal geschrokken van zijn devis voor de verwarming maar bij navraag (Duitse warmtepomp, zullen geen merk noemen, etc.) geven de instanties in Nederland op dat het niet goedkoop is maar wel subliem van samenstelling.

Graag jullie advies.

Met een groet, Willem

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-08-10 19:19:44

De adoucisseurs van rond 600 euro bij de Castorama doen uitstekend hun werk (nu al een jaar of drie).

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2010-08-10 19:40:37

Ik heb sinds 8 jaar een huis in een gebied met vrij hard water. Volgens het waterleidingbedrijf is de hardheid momenteel 28,7 degrés francais, vroeger was het nog harder. Ik heb ooit een ontharder overwogen maar er vanaf gezien. Dat leek een goede beslissing, want ik heb nooit problemen gehad met deze  hardheid. Uiteraard gebruiken we in de vaatwasser en wasmachine de daarvoor voorgeschreven producten. Douchekoppen en zo moeten zo af en toe eens ontkalkt worden.  

Indien het in de omgeving Cahors om ongeveer zelfde hardheid gaat zou ik dus adviseren geen ontharder te laten plaatsen. Water voor consumptie zou men sowieso niet moeten ontharden (gezien de gebruikte chemicalien).  

Maxandr

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2010-08-10 20:06:21

Water voor directe consumptie (drinken, koken) MAG niet onthard worden omdat je dan essentiele bestandsdelen mist in je voeding. Ofwel, in de keuken een waterleiding die de adoucisseur passeert. Naast bescherming van bepaalde apparaten in je huis heb je ook minder kalkaanslag in badkamer, toilet en waterleidingen, en schijn je minder zeep nodig te hebben. Wij kunnen het iedereen aanraden, tenzij het water al van nature zacht is, wat weer niet veel mensen hebben meen ik.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2010-08-10 20:08:47

Oh ja, waar MaxAndre het over chemicalien heeft, er is alleen sprake van zout, dat niet (merkbaar) in het te gebruiken water terecht komt.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-08-10 20:40:51

Wij mogen niet klagen. Hier is het water (40.000) ongeveer 12-14 Franse graden. Ik koop flessen schoonmaakazijn en warm dit op in een pan, daarna gooi ik er de douchekop of kraan kop in en 30 minuten laten weken. Mijn scheikundeleraar zei altijd dat chemische reacties zich versnellen bij een hogere temperatuur dus dat zuur zal de kalk prima oplossen. Het zelfde akkevietje herhaal ik met warme azijn en die schenk ik over de kranen en tegels. Daarna wat schrobben met vim of zo. Koffiezetapparaten en waterkokers behandel ik ook met schoonmaakazijn en dat gaat prima. De vaatwasser draait bijna altijd op 65 graden met separate glans en soda. De wasmachine draait met blokjes. daardoor minder zeep nodig. Ooit geleerd met de scheikundeles maar weet niet meer precies hoe het zit. Dus in investering van 2400 euro lijkt mij heel veel.

Ingrid

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2010-08-10 20:43:01

Over de hardheid van water en de consequenties vind je in wikipedia nuttige informatie: calcaire

In Nederland moeten waterleidingbedrijven water leveren met 5,6 - 14 graden Duitse hardheid en leveren meestal water tussen 8 en 12 Dh, in Frankrij k is die norm niet vastgesteld en kunnen waterleidingbedrijven zelfs water van 40 Dh leveren.

In Mèze, waar wij wonen werd 12 jaar geleden nog water van 35 Dh geleverd, maar inmiddels levert de stad 24 Dh, schrijven ze , maar ik meet 27 Dh bij mij en mijn vrienden. Je moet dus zelf meten in de plaats waar je het huis laat bouwen. onder andere Mr Bricolage en Leroy Merlin verkopen daarvoor meetsetjes.

Vanaf 12 Dh verkalken je leidingen en apparatuur snel en is een adoucisseur geen luxe meer. Je kunt die apparaten afstellen, zodat er 6-8 Dh in je leidingen komt. Ze zijn er vanaf 300 euro tot wel 3000 euro.

Wij lieten in Maart 2004 een Waterboss KID 700 20L in ons keldertje installeren.

Wij kozen dit apparaat na een uitgebreid marktonderzoek omdat het

1. via een zelfreinigend membraam filtreert tot 20 microns

2. weinig zout verbruikt

3. onderhoudsvrij is

4. volautomatisch werkt, ook voor de regeneratie

5. slechts 66 cm hoog is, want ons keldertje is maar 110 cm hoog

Het is een Amerikaans product van een bedrijf dat sinds 1956 in deze business zit. Wij kregen 3 offertes voor hetzelfde apparaat 

2.400 € van een plaatselijke loodgieter, die er belachelijkerwijze een onderhoudscontract bij aanbood.

2.200 € van een bedrijf op een beurs

1.750 € van CO-G-REP

Wij namen de goedkoopste, zij installeerden binnen 2 uur en deden dat nogal slordig, maar het werkt dus nu al 6 jaar 'tadellos'.

Heerlijk zacht water, een fractie nodig van shampoo en afwasmiddelen en lekker drinkwater, zodat wij geen waterflessen zouden hoeven te kopen en te sjouwen.

Dus Willem  DOEN..!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-08-10 21:11:26

Water voor de keuken -dus consumptie- is niet verboden voor particulieren. Wel voor instellingen, althans in Frankrijk.

Het voordeel van ontkalkt water ligt vooral in minder verkalking en slijtage van apparaten en minder zeepverbruik.

Ontkalkt water miste wel mineralen maar vooral calcium. Kan helemaal geen kwaad. Goed voor mensen met nierstenen. In gebieden met hard water zijn minder hart- en vaatziekten. Is een correlatie, niet noodzakelijk een oorzaak-gevolgrelatie.

Wij hebben bijzonder hard water. Vanwege nierstemen van echtgenote drinkt ze dus alleen mineraalwater, natuurlijk calciumarme. Als ik zie wat dat per jaar kost, heb ik een ontharder in een paar jaar uit. En hoef ik niet (exact zoals Ingrid dat doet)voortdurend douchekoppen, kranen, en apparaten te ontkalken.

En niet 500 flessen Mont Roucous per jaar te kopen.

Bij normaal onderhoud van een waterontharder is er geen enkel risico. Dat ding gaat er dus komen binnenkort.

Steven

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2010-08-11 00:30:16

Het commentaar (tav de reden waarom men beter geen onthard water kan drinken) van Jean-paul le Chateau is juist. De chemicalien die geleverd worden voor het goed functioneren van een onthardingsinstallatie zullen als zodanig niet schadelijk zijn (zou men dat overigens kunnen laten controleren?). Toch vertrouw ik liever op de filters van het waterbedrijf en drink het water liever zonder dat het thuis nog eens door iets heen gaat. Bij nafilteren en ontharden thuis zou er volgens sommige bronnen ook een zekere kans zijn op problemen met bacteriën (waarschijnlijker wanneer het gaat om een maison secondaire). 

Ik wou eigenlijk in mijn reactie alleen maar aangeven weinig last te hebben van het genoemde harde water. De investering (+jaarlijkse kosten) van een onthardingsinstallatie zou ik m.i. nooit terug kunnen verdienen door minder gebruik van zeep (en wat ontkalkingsmiddel zo af en toe) en door mogelijk  langere levensduur van de huishoudelijke apparaten.

Een aanvullend advies aan Willem zou dus kunnen zijn: laat de nodige extra t-stukjes in de leidingen aanbrengen om eventueel op een later tijdstip een ontharder te kunnen installeren indien zich een duidelijke reden daarvoor aandient.

Maxandr

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#9 Geplaatst: 2010-08-11 12:48:24

Hartelijk dank voor alle reacties,

zo zie je maar weer dat je met een simpele vraag toch een heel scala aan genuanceerde meningen hoort,

jullie hebben ons in ieder geval goed op weg geholpen, wij hebben begin september het vervolggesprek met onze architect en nemen dan samen met hem een beslissing, ik zal de beslissing en de reactie van de architect nog wel even vermelden

Wij hebben trouwens voor ongever een jaar een testrapport van het water ontvangen, dit ligt ws. in ons huis in Frankrijk (wij wonen nu nog in Nederland) maar zoeken zeker op wat de aarde bij ons is, nogmaals

heerlijk dit forum en bedankt voor jullie adviezen,

Willem

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2010-08-11 22:04:33

het kan dus erg verschillen. Wij hebben heel zacht water, apparatuur hoeft

nooit ontkalkt te worden. ter compensatie nemen we wel dagelijks een kalktabletje. sinds kort weten we ook dat te veel kalk, en vermoedelijk ook de kalktabletjes voor meer hartproblemen zorgen...Dit 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#11 Geplaatst: 2010-08-12 14:48:43

Misschien komt mijn reactie als mosterd na de maaltijd, maar toch.

Ik heb sinds een paar maanden een waterontharder die boven verwachting werkt. Reden voor de plaatsing: heel veel kalkaanslag in badkamers, na een douchebeurt vuile douchedeuren, steeds stroever lopende kranen en vooral ook veel tijd kwijt aan schoonmaak met zware (en dure) middelen van mijn 5 gastenbadkamers.  

Het zachte water heeft als resultaat dat een klein scheutje van het simpelste schoonmaakmiddel in het water de badkamers in een paar minuten blinkend schoonmaakt.

De tijdwinst is enorm; de kosten van schoonmaakmiddelen omlaag en vooral het niet meer gebruiken van antikal etc lijkt mij goed voor mijzelf en het milieu.

Terugverdient: kort

Ik heb mijn ontharder uit NL laten komen; heb een apparaat gevonden dat geschikt is voor veel douches tegelijk en dat geen onderhoud vraagt. Installatie niet erg ingewikkeld.

  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2010-08-12 15:29:03

Na de 'mosterd na de maaltijd' nog twee korreltjes zout om bepaalde misverstanden weg te nemen:

1. Niet compleet demineraliseren.

Waterontharders volgens het ionenuitwisselingsprincipe ontharden volkomen (output met nullkommanul graad hardheid). Maar zoals bekend is totaal onthard water niet goed voor de mens en overigens licht agressief. Daarom wordt bij alle mij bekende onthardingsinstallaties voor huishoudelijk gebruik steeds een kleine hoeveelheid water om de ontharder heen geleid en aan het volledig ontharde water weer toegevoegd, om de gewenste resthardheid van 5 à 8 grd DH(graden Duitse hardheid) te verkrijgen. 

@ jean-paul: Ik heb ooit in een huis gewoond waar je over drie hardheden kon beschikken: geheel onthard voor wasmachine en boilers, op 5 à 8 grd DH teruggemengd voor algemeen gebruik, totaal niet behandeld voor de keuken.

2. Onthardingschemicaliën.

De 'chemicaliën' die bij het onthardingsprocédé te pas komen zijn keukenzout en diens (verwaarloosbare) natuurlijke verontreinigingen. Zout schadelijk voor de mens? Het gevaar van 'chemicaliën' wordt vooral door de bedriegers die andere onthardingsapparaten (magneetjes) verkopen als argument voor de domme consument gebruikt.

Er is nog veel meer over waterontharding te zeggen. Ik heb voor industriële ontharding installaties zo groot als een sporthal geïnstalleerd. 

Over de economische kant gesproken:

Alle professionele wasserijen hebben ontharders omdat die zich door de besparing aan wasmiddelen binnen de kortste tijd terugbetalen. Overigens worden voor deze wasserijen fosfaatvrije wasmiddelen geproduceerd. Vroeger waren wasserijen toch op de Utrechtse heuvelrug of op de Veluwe gehuisvest omdat je daar het minst harde water had.

En de douchekoppen van Prinsesje Ingrid:

Moderne douchekoppen hebben nozzles van rubber. Een keer met de hand erover heen strijken en het kalk valt ervan af.

Christian von Klösterlein

avatar#7185
cornaux
Berichten: 2
Reacties: 6

#13 Geplaatst: 2010-08-14 14:58:27

Voordat ik uberhaupt de afweging maak of een waterontharder mijn levensgeluk nog verder zou kunnen verhogen, probeer ik er achter te komen wat de hardheid van het geleverde water is. Weet iemand toevalligerwijs wat de hardheid van het water in de Ardennen (08) is of waar ik een overzichtstabel kan vinden met diverse hardheden in Frankrijk.

Aart

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#14 Geplaatst: 2010-08-14 15:09:05

Dag Aart,

Je hebt vele kaarten die hardheid van het water aangeven, bijvoorbeeld deze of deze. Ze verschillen onderling wel een beetje. Wat bij de één heel zacht is, kan bij de ander net ietsjes minder zacht zijn. Gewoon googlen op je plaats en de term 'dureté de l'eau' levert ook vaak de gewenste informatie.

Frans 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2010-08-14 21:00:52

Ons water wordt redelijk lokaal gewonnen. Op de website van onze leverancier kun je o.a. de hardheid gegevens bekijken. Of deze vaak geupdate worden (in veel gevallen verandert hardheid niet zo gauw), correct zijn, mag Joost weten.

De mairie of de buurvrouw weet het waarschijnlijk wel.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#16 Geplaatst: 2010-08-14 22:50:08

Een aantal aspecten van water ontharders werden door het Nederlandse KIWA keuringsinsituut kort op een rijtje gezet. Kijk hier voor het betreffende document. KIWA lijkt niet enthousiast te zijn over het aanbrengen van water ontharders.

Maxandr 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#17 Geplaatst: 2010-08-14 23:31:15

Onthard water hoor je niet te drinken. Dus kun je dit soort apparaten prima zonder problemen inzetten voor de rest van je waterbehoefte.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2010-08-15 07:36:47

Jean-Paul,

compleet onthard water natuurlijk niet, maar zoals ik beschreven heb wordt het water na ontharding op een 'normale' hardheid ingesteld.

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#19 Geplaatst: 2010-08-15 12:19:12

Beste Maxandre,

Ik begrijp je opmerking dat KIWA niet enthousiast lijkt over ontharding van water. De stelling van KIWA moet echter wel bezien worden tegen de achtergrond van de NEDERLANDSE situatie:

1. voor water in Nederland geldt al de eis dat - omgerekend - hardheid tussen de15 en 25 "franse graden" behoort te liggen, er is dus duidelijk sprake van een onder- en bovengrens. (geldt formeel niet voor particulieren maar voor de collectieve sector).

2. de praktijk: meeste waterleidingbedrijven leveren water met een hardheid van 8,4 dH, oftewel 15 "franse graden", beduidend minder dan wat hier in Frankrijk gangbaar is. Water dat aan déze eisen voldoet hoef je uiteraard niet meer te ontharden. 

Afgezet tegen de Franse situatie: ontharden zal in de meeste gebieden zinvol zijn, maar hou - inderdaad zoals Christian al zegt - ook de ondergrens goed in de gaten.

Wilm Snellenberg

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#20 Geplaatst: 2010-08-15 17:57:55

@cornaux

de locale waterleverancier, vaak het syndicat d'eaux (waar je de rekening van krijgt) weet precies welke hardheid wordt geleverd. Ik meen dat halfjaarlijks metingen  worden verricht; de resultaten hangen vaak in de vitrine van de Mairie. De hardheid staat bij ons niet in het algemene overzicht; dat kon de dame aan de telefoon zo voor me opzoeken.

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#21 Geplaatst: 2010-09-08 19:24:59

Net terug en zoals beloofd ook het advies van onze architect:

het principe van de waterontharder is prima, maar het is gewoon te duur, de hardheid van het water en de kostprijs van de normale middelen rechtvaardigen geen aanschaf van 2.500 euro.

Bij navraag blijkt er bij ons in het dorp niemand te zijn met een waterontharder.

P.s. heeft niets met dit onderwerp te maken maar wij vonden het toch wel aardig. Afgelopen woensdag de wekelijks bouwbespreking gehad, onder andere met de man van het terrasement. Op de vraag of hij kon beginnen bevstigde de architect dit en 2 uur later kwamen er al 2 grote vrachtwagens met graafmachines, de volgende 2 dagen hebben de 2 kelers zeker 10 a 11 uur per dag gewerkt (prima op elkaar afgesteld) en vrijdag middag was de sleuf van 60 meter voor het water gegraven, de sleuf voor de elektriciteit al voor 30 meter gehakt en was de fosse geplaatst en het vloeiveld(zand, grind, buizen) klaar.

Het is een genot om te merke dat deze mensen echt gek met hun baas zijn, spreken ook met veel waardering over hem en omgekeerd zal hij ook goed voor hen zijn.

Tot nu toe alleen maar lof voor de inzet en resultaten van de bedrijven,

met een groet, Willem