Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterafstotende buitenmuur

Auteur Bericht

avatar#7185
cornaux
Berichten: 2
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2010-08-14 14:49:37

We hebben ons huis in de Franse Ardennen de afgelopen tijd tot onze volle tevredenheid kunnen omtoveren van een aftandse bouwval tot een gerieflijk huis. Mede dankzij de zinnige adviezen over de isolatie van het dak die we via het forum hebben ontvangen. Dank daarvoor nogmaals.

Een van de laatste grote bezigheden -voor zover je bij een huis ooit van 'laatste' kunt spreken- is het opnieuw voegen van de buitenmuren geweest. Omdat de bodem van de schatkist ernstig in zicht kwam, hebben we uit de offerte van de aannemer de post "aanbrengen hydrofuge" geschrapt. Temeer omdat een buurman in Nederland in staat is ons voor een fractie van het geoffreerde bedrag een siliconenmengsel te leveren dat op de muren aangebracht moet worden.

Probleem is wel dat dat pas kan wanneer de muren volledig droog zijn. Bijvoorbeeld na een wekenlange zonnige periode. En dat valt helaas niet altijd samen met onze aanwezigheid in ons huis.Bovendien weet ik niet of het aanbrengen van zo'n sliliconenlaag wellicht negatieve invloed heeft op de bakstenen.

Een buurman is Frankrijk heeft zijn huis ook opnieuw gevoegd en volgens hem is aanbrengen van een aparte waterafstotende laag niet nodig.

De vraag is of er iemand is die ervaring heeft met het aanbrengen van een hydrofuge laag of, meer in het algemeen, een advies over wat we zouden moeten doen met een schoongemaakte en opnieuw gevoegde buitenmuur.

Alvast hartelijk dank,

Aart

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-08-14 21:02:16

Ga je nou voegen of de hele muur plamuren?

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-08-14 21:39:21

Aart, een tijdje terug heeft 'n maçon hier een buitenmuur gedaan (opnieuw voegen, crépi èn die waterafstotende rommel want ik dacht dat 'n lekkage via 'n dragende balk door die - vermeende - doorslaande muur kwam).

Later kwam ik in contact met iemand van de Conseil d'Architecture d'Urbanisme et de l'Environnement (CAUE, die zitten in elk departement) en die vroeg of ik geld te veel had. Volgens hem lag er ergens 'n dakpan scheef. Hij bleek gelijk te hebben.

Peter.

avatar#7185
cornaux
Berichten: 2
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2010-08-14 23:43:28

@ jean-paul

De muur is schoongespoten en ontdaan van de oorspronkelijke voegen -of wat daar nog van over was- en is inmiddels in z'n geheel opnieuw gevoegd.

aart

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#4 Geplaatst: 2010-08-15 14:48:10

Aart,

Eigenlijk doe je alleen impregneer over een nieuwgevoegde muur als er het risico bestaat dat ie doorslaat als er regen door de wind tegenaan geslagen wordt. Als het een goede muur is, goede steen en goed ingevoegd, is het tamelijk overbodig. Als het dak een flinke overhang heeft of het huis goed beschut ligt, idem dito.

Dat siliconenmengsel zou ik kritisch bekijken. Klinkt een beetje als iets dat de zaak compleet waterdicht maakt. Kan behoorlijk riskant zijn bij massieve muren, aangezien er ook niets meer van binnen naar buiten kan verdampen.

Dolf

avatar#7185
cornaux
Berichten: 2
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2010-09-03 10:04:40

Soms word je gelukkig door de realiteit ingehaald. Het is de afgelopen tijd zo vochtig geweest dat ik het uberhaupt niet in m'n hoofd kan halen om iets op de muren te smeren.

Volgende zomer zal ik er nog es kritisch naar kijken want @kuin het huis ligt niet beschut en de westenwind en regen kunnen er hier in de Ardennes flink tegenaan beuken.

Maar voorlopig kan het flesje siliconen veilig in de kast blijven.

Hartelijk dank voor zinvolle reacties.

Aart Zeeman

avatar#8297
Hans 63
Berichten: 1
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2010-09-19 17:05:50

Hier zie je nog weleens singles tegen de muur of houten planken die over elkaar liggen; misschien een oplossing?

avatar#7185
cornaux
Berichten: 2
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2010-09-20 19:54:09

@ Hans

Zeer bedankt voor het meedenken maar ik heb het nodige bloed, zweet en tranen in de strijd gegooid om oude voegen uit te slijpen en nieuwe te maken. Je kunt je voorstellen dat ik niet sta te springen om het kunstwerkje direct weer aan het oog te ontrekken...