Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

elektriciteit vraag

Auteur Bericht

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#0 Geplaatst: 2010-08-23 23:23:53

Wij willen volgend jaar een zes-tal camping plaatsen realiseren op ons terrein. Deze willen we voorzien van elektriciteit. Hiertoe willen we 3 "champignons"plaatsen met elk 2 aansluitingen van 4 ampere. De afstand naar de verdeelkast is ongeveer 100 m1 maximum. De vragen die ik heb is:

- welke kabeldikte te gebruiken. Ik denk 2,5 mm2 per aansluiting of 4 mm2 per aansluiting "champignon".

- Moeten de kabels in aparte 'gaines' gelegd worden? En welke diameter?

- Op welke diepte moeten deze ingegraven worden? Ik zelf denk dat  het handiger is om 100 mm pijp in de grond te leggen en daar de kabels door heen te trekken. Mag dit?

- De verdeelkast is 3 fasen, dus lijkt het me verstandig om elke "champignon" op een andere fase aan te sluiten i.v.m. verdeling.

m.vr.gr.

Harry

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-08-24 00:17:28

Harry,

- Kabeldiameter: vul 8 Ampère, 100 meter en 4 mm2 in op deze calculette, en je zult zien dat zowel 2,5  mm2 en 4 mm2 dikte onvoldoende is om bij die lengte beneden de maximaal toegestane chute de tension van 2% te blijven. Het is gezien de koperprijs iedere keer weer schrikken wanneer je ziet hoe dik toevoerbekabeling moet zijn volgens de normen. En dan ga ik er gemakshalve nog maar van uit dat de spanningsval tussen je disjoncteur de branchement en je tableau principale niet boven de 1% uitkomt. In een poging de noodzakelijke investering in koperdraad nog iets te beperken. In de meeste rekenvoorbeelden ga je namelijk uit van max 2% voor de hoofdaanvoer, en daarna nog eens max 1 % tot aan het verst verwijderde lichtpunt. Want de totale spanningsval tussen begin- en eindpunt mag niet meer dan 3% bedragen.

- Gaines en diepte: lees hier meer;

- Een zo gelijk mogelijke belasting van de drie fases valt altijd zeer aan te bevelen, maar zal in dit geval ook afhankelijk zijn van wat er elders nog aan kleinere en grotere stroomverbruikers op jullie tableau principale is aangesloten;

- Verder: chaque socle (maximaal 4 per 'champignon') doit être protégé individuellement par un dispositif à courant différentiel au plus égal à 30 mA. Dat komt in de praktijk dus neer op het installeren van één (dure) disjoncteur différentiel pour chaque socle de prise;

- IP 44 en IK 08 materiaal (water- en schokbestendigheid);

- Overweeg de aankoop van de zojuist bij Promotelec verschenen 18e uitgave van het boekje: Etablissements recevant du public.

- Iets minder toegankelijk: de NFC 15-100 normen zelf, partie 7, section 708. Mits je de juiste plug-in (File Open) voor Adobe Acrobat/Reader hebt zijn ze hier online te raadplegen, maar niet printbaar, en niet op te slaan. Klik op consulter, en vervolgens visualiser la norm. Wil je toch iets tastbaars voor je hebben, en willen bladeren, dan wordt het kopen. Gezien de prijs van 315 € HT kun je dan beter bij de uitgeverij Eyrolles gaan kijken voor een boek als: "Le grand livre d'électricité". Daar staat bijna alles in wat je over de Franse elektranormen zou willen weten, in begrijpelijke taal en met veel voorbeelden en tekeningen. Of nog even bij Promotelec in de boutique blijven, en dan meteen ook "Locaux d'habitation" bestellen, nog goedkoper.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-08-24 08:49:36

Weer een typische R-vd-Meulen informatie:

- zakelijk,

- duidelijk,

- met verwijzingen naar de officiële bronnen.

Hoe zou het zijn het belangrijkste hiervan en van deze draad in het stuk over elektra te integreren?

Met dank aan Robert du Moulin.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-08-24 09:29:51

Christian,

  Ruim een jaar geleden vroeg ik me dat ook al af: tijd voor een update van het verhaal over de Franse elektrische installatie? Inmiddels is er nog heel wat meer praktische informatie bijgekomen, en toch aarzel ik. Nog steeds op grond van dezelfde afweging.  Moet het accent liggen op een leesbare inleiding, of moet ik in de voetsporen treden van wat de heren Gallauziaux et Fedullo al meer dan uitstekend hebben gedaan in hun klassiekers voor het elektra installatiewerk hier in Frankrijk? En ook de voortreffelijke voorlichting door Promotelec is iedere keer weer een "Fundgrube". Ik realiseer me wel dat heel wat tips en verwijzingen nu steeds meer verspreid ergens op dit forum staan. Met de zoekfunctie kom je een heel eind, maar dan moet je wel weten met welk trefwoord je ergens terecht kan komen. En eerlijk gezegd raak ik zelf ook wel eens het spoor even bijster. Het kortste overzicht voor wat betreft aardingsproblemen staat bijvoorbeeld sinds kort als deelantwoord opgenomen in het draadje: "Dunne betonnen vloer".  Enige systematisering en bundeling lijkt dus gewenst. Si vous me permettez, monsieur, je prends encore une fois une pause de réflexion. En voortzetting van de discussie dan maar bij het inderdaad ook al apart te bundelen of te integreren draadje "De Franse elektrische installatie'.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-08-24 23:03:24

Rob, nu is het nog zomer en mooi en terrasweer..... ik hoop dat je tijdens herfstige of winterse dagen de inspiratie en tijd vindt om deze precieuze kennis mooi gestructureerd op de site te krijgen!

Het is voor mij een vertrouwenwekkend gevoel een expert op enkele kilobytes afstand te hebben die elke keer zo "pointu" op dit soort problemen weet te reageren! Bravo!

Steven 

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#5 Geplaatst: 2010-08-25 22:09:25

Ik ben het geheel met Steven eens dat het heel vertrouwenwekkend en geruststellend is dat er een aantal mensen op dit forum 'huizen' die verstand hebben van verschillende zaken. Daarvoor mag wel eens een dikke pluim gegeven worden.

Maar ik kom toch even terug op het door mij geopende draadje.

Rob, ik had geen rekening gehouden met een maximaal verlies van 2%. Ik vond een spanningsverlies van een procent of 4 wel acceptabel voor de campingplaatsen. Dit is natuurlijk niet volgens de norm, maar wie 'kraait' hiernaar voor een kampeerplek. Lampen branden evengoed wel en de Senseo gaat niet werken bij deze spanning..

Wil ik het totale verlies in de installatie binnen de 3% houden dan moet ik kabels leggen van 10mm2. Alternatief is dat ik een verdeelpunt maak bij de eerste 'champignon'. Tot dit punt (50 m1) 5 * 16 mm2 en daarna naar de overige 2 punten met 3 * 8 mm2. Morgen maar eens offerte vragen voor de diverse kabelmaten.

Harry