Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verplichte volksverzekeringen ?

Auteur Bericht

avatar#8257
Volkert
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-08-26 10:24:24

Welke verplichte volksverzekeringen kent Frankrijk eigenlijk ?

Ik woon al zo'n drie jaar in Frankrijk en sta bij de belastingdienst in Vesoul ingeschreven met een bedrijf die valt onder de location de logements. Nu word ik al geruime tijd bestookt door APRIONIS of ALTEA, dat ik hun allerlei gegevens en geld moet sturen anders worden de "cotisations" met 0,9% verhoogd etc. ?! Ik weet alleen maar dat zij een (pensioen)verzekeringsmaatschappij zijn, die voor mij zo mogelijk een aanvullend pensioen willen regelen ? Zij vertellen niet wie zij zijn of wat ik er voor terug krijg.

Mijn vraag is; Zijn er in Frankrijk verplichte volksverzekeringen, aow, pensioensverzekeringen, maakt niet uit wat als ze maar verplicht zijn zoals we die in Nederland kennen zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering ?

Ik probeer al een tijdje op internet hierop een antwoord te vinden....ook in het frans...maar ik heb nog geen helder antwoord gevonden. De brieven lijken wat dreigender te worden, dus ik vraag me af of ik moet reageren.

Met vriendelijke groet,

Volkert

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2010-08-26 12:20:33

Ik ken de namen niet, zou best kunnen dat het oplichters zijn... Voor het fijne kun je het best zelf naar het dichtsbijzijnde kantoor Urssaf gaan en je vraag voorleggen. Normaliter betaal je als ondernemer in eenkeer alle verplichte verzekeringen. De impots heft ook nog eens ca 12  procent over de inkomsten als prelevement sociaal. Doorgaans staat er niets tegenover alle cotisations, behalve ziektekostenvergoeding en alles wat te maken heeft met gezinsvorming. Het hangt van je bedrijfsvorm af of je ook aan pensioen moet meedoen. Aaanvullend is in FR ook verplicht onderdeel. Vraag aan WvTeefelen of ga naar de site van een adviseur (nl) in Céret. J.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2010-08-26 12:24:23

Beste Volkert,

Ingeschreven bij de belastingdienst is interessant, maar ben je met je bedrijf ook ingeschreven in een van de registers van bedrijven? De bedrijfsactiviteit 'locationdes logements' kan twee dingen betekenen: als het korte termijn verhuur van gemeubileerd onroerend goed is dan dien je een inschrijving te hebben in het RCS, via de Chambre de Commerce. Gaat het om lange-termijn ongemeubileerde verhuur dan is een inschrijving via de CFE van Impôts verplicht.

Met zo'n inschrijving wordt je automatisch aangemeld bij het RSI, de sociale verzekeringsbank voor ondernemers. Die int alle sociale lasten (een heel rijtje, zal ik hier niet vermelden), die een ondernemer moet betalen en regelt ook de uitkering van drie specifieke verzekeringen voor ondernemers: ziektekosten, arbeidsongeschikheid en pensioen.

Ten aanzien van het pensioen int het RSI twee bedragen:

1. De bijdrage basispensioen

2. De premie van de verplichte aanvullende pensioenverzekering voor ondernemers. Die wordt geind door RSI zelf of door een RSI-partner, afhankelijk van de bedrijfsactiviteit

Daarbovenop zijn er allerlei aanbieders van aanvullende pensioenen, die vrijwillig kunnen worden afgesloten door de ondernemer.

ALTEA is een van de aanbieders van zowel de verplichte pensioenverzekering voor ondernemers als vrijwillige aanvullingen. APRIONIS ken ik niet (dat lijkt weer een nieuw fusie bedrijf in de golf van fusies die Frankrijk kent van organisaties op dit gebied).  Kortom, het is van groot belang om te kijken of het hier gaat om de verplichte aanvullende pensioenverzekering of dat het gaat om een vrijwillige aanvulling.

Ik geef toe dat bijvoorbeeld ALTEA notoire slecht is in het communiceren daarover. Immers, onduideliojkheid zou er toe kunnen leiden dat ondernemers niet goed opletten en zich een niet-verplichte aanvulling laten aansmeren.

Een van de oplossingen: al deze aanbiedingen meenemen naar het kantoor van de RSI en aan hen vragen welke behoort tot het verpolichte deel en welke tot het vrijwillige deel.

Wim

avatar#8257
Volkert
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2010-08-26 13:14:14

Zeer veel dank ! Ik ga er mee aan de slag.

Het is namelijk zo ; Ik ben het bijgebouw van een vakantiehuis gaan verhuren als gite rural. Dat loopt al voor het vierde seizoen goed. Dwz bijna 5/6 maanden in het zomerseizoen vol (dat is inclusief drie weken rond de kerst). Ik heb nu een tweede huis gekocht die ik ook ga verhuren. Alleen mijn revenue van het eerste huurhuis lag net zo onder de 7500 euro per jaar. Ik las verhalen op internet dat als je je ging opgeven voor al die verzekeringen, je gelijk 7000 of 4000 euro moest betalen. Dat was dus wat veel voor mij. Ik vraag me af op wat voor bedragen ik ongeveer kan rekenen ? Ik hoef geen exacte bedragen maar een percentage zou handig zijn. Raar dat men mij niet bij de belastingdienst advies heeft gegeven.

Bedankt in elk geval nogmaals voor de voorafgaande adviezen !

avatar#8266
koerts
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2010-08-27 18:34:44

Beste Nederlanders in France,

Ik ben al 2 jaar op zoek naar antwoorden... Mijn Franse bankier verteld mij dat als je geen NUMERO DE SECURITE SOCIAL hebt, dan ben je geen last, dus hoef je niet de RSI te betalen. Mijn Franse comptable verteld mij dat dat WEL verplicht is. Ik ben ingeschreven bij de RCS als 'location de meublés - chambres d'hotes', en betaal belastingen over de inkomen (régime micro). Ik heb niks ontvangen van de RSI en betaal een privé verzekering aan April Mobilité. De vraag is: kan de RSI mij verplichten om te betalen (ook over het verleden) ? Als dat verplicht is dan betaal ik dus dubbel...
Alvast bedankt !

Boudewijn