Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Splitsing van eigendom

Auteur Bericht

avatar#7847
Jerome Briola
Berichten: 4
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-08-27 13:54:53

Samen met broer en echtgenotes hebben we recent een eigendom gekocht: grond met - na verbouw - twee aparte woonhuizen. Dus, al dan niet slim, 4 eigenaren. Geen haast, maar te voorzien is dat het verstandig is om het eigendom te splitsen (denkend aan verkoop en erfrecht).

Vraag aan al dan niet ervaringsdeskundige: welke (franse) weg is hiervoor te behandelen; vraagt splitsing twee nieuwe actes, en welke (notaris) kosten zijn daarbij te verwachten? Na mogelijke reacties zoek ik, bij huidige inzichten, weer contact met de notaris die ook eerder zo behulpzaam is geweest. 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-08-27 16:03:33

Jerome,

  Notarissen worden geacht dienstverleners te zijn. Sommigen onder hen hebben anders vrij ontoegankelijke stukken wetgeving in begrijpelijke taal als juridische informatie op hun website staan. Dit is iets over de copropriéte  (vergelijkbaar met de VVE), en de SCI waar je misschien iets aan zou kunnen hebben. Voor de SCI constructie was het makkelijker geweest eerst die op te richten, en dan in dezelfde zitting bij de notaris als agendapunt 2 het onroerend goed te laten aankopen door deze SCI (in oprichting). Maar dat kan ook naderhand nog, maar dat kost wat meer tijd en geld. De situatie waar jullie nu in verkeren is die van un achat en indivision, minder administratieve rompslomp, maar het kan ook problemen opleveren. Of je in deze info nu meteen alle antwoorden vindt op jullie vragen betwijfel ik, maar het is in ieder geval een aardige trainingsronde voor het Franse taalgebruik op dit terrein. En vergeet het boek "La maison" niet: daar valt over dit soort onderwerpen veel te lezen, ook over erfrechtelijke aangelegenheden.

Rob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2010-08-28 11:55:15

Ik kan je hoogstens vertellen hoe wij het deden. Ik had op mijn naam enkele hectares met daarop een gebouw met enkele bijgebouwen. Mijn partner wilde graag een eigen gebouw neerzetten en het totaal was daar groot genoeg voor. Bij de notaire is een acte opgemaakt waarin ik een stuk oppervlakte verkocht aan mijn partner. Het bedrag laag gehouden, maar niet irreeel. Vooraf heeft de geometre expert het deel uitgemeten.  De kosten waren, behalve de verkoopsom, de notariskosten en de plus values. Alles niet te hoog omdat de koopsom zo laag mogelijk gehouden was. Een uitgebreid gesprek bij een notaire is in FR gratis, pas bij het opmaken van aktes ga je betalen. Dus een middag doorbrengen bij jouw notaire is zeker een goede zet, hij kan je over al het bovenstaande inlichten. Succes, Dit