Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pelletkachel wie heeft ervaring?

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2010-09-02 22:30:28

Beste bricoleurs,

Wij overwegen om een pelletkachel aan te schaffen. Uit de op internet voorhanden zijn informatie is dat technisch (afvoer rookgassen) niet erg ingewikkeld. Rendementen van de verschillende types zijn hoog. Pellets zijn goed verkrijgbaar. Aardige besparing op stookkosten in vergelijking met gas, fioul of electrisch. Kortom, klinkt allemaal erg aantrekkelijk.

Wie heeft er ervaring met zo'n kachel? Is het een storingsgevoelig apparaat? Is zelf installeren voor een redelijk ervaren bricoleur te doen? En zo ja, waarop te letten? Zijn de kachels met kleinere vermogens ook betrouwbaar? De optie: "bel uw kachel en hij gaat aan", klinkt voor ons weekendbezoekers zeer aanlokkelijk. Heeft iemand daar ervaring mee? Ik ben erg benieuwd.

Jeroen B, 62 

avatar#8661
Auvergnist
Berichten: 1
Reacties: 3

#1 Geplaatst: 2010-11-30 19:23:21

Hallo Jeroen,

Een installateur in Nederland heeft toegezegd binnenkort bij ons langs te komen om e.e.a. te bespreken. We hebben er zelf nog geen ervaring mee.

Als ik wat meer weet zal ik het plaatsen.

Heb jij zelf intussen al meer informatie gekregen?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-11-30 21:52:41

Jeroen en Wim A,

ik heb er zelf geen ervaring mee, maar heb de installatie bij de buren gevolgd en alles met hen besproken.

Zij hebben alles laten installeren, omdat de leverancier anders geen garantie geeft. Dat leek hen belangrijk vooral met het oog op de automatische voeding uit de pelletsilo.

Zij hebben voor de zekerheid een tubage in hun schoorsteen laten plaatsen, hoewel dat niet strikt noodzakelijk is. 

Tot nog toe geen storingen, in dit opzicht zijn zij erg tevreden.

Maar, en nu komt het grote maar:

de prijs van pellets is de laatste jaren enorm gestegen. Daarom zijn mijn buren blij dat zij twee ketels op hun systeem hebben, de pelletketel en de oude chaudière à bûches. Pellets, oorspronkelijk uit zagerijafval gemaakt, worden nu bij de gestegen vraag blijkbaar uit gezond hout gemaakt. Daardoor kan een pelletverwarming net zo duur zijn als een houtgestookte ketel, zelfs duurder als je makkelijk aan goedkoop hout* kan komen. Als voordeel blijft alleen de automatische voeding. 

Het blijft wachten op meer ervaring.

Christian von Klösterlein

* bij ons blijft bij de houtkap in de gemeentebossen alles met een diameter van minder dan 20cm liggen. Dat mag je als particulier halen, als je een vergunning hebt. Kost op de Mairie € 20 voor max. 10 stère. En als je niet zelf met het nodige gereedschap en vervoermiddel het bos ingaat moet je ook loonkosten rekenen (boswerker in zijn vrije tijd engageren). 

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2010-11-30 22:27:56

Voor wat het waard is:

Franse vrienden met een groot gezin, wonend in een zeer groot en oud huis, hebben, inmiddels ruim twee jaar, een dergelijke installatie draaiend. Eén keer 'en panne'. Het betrof een overzichtelijk probleem bij molen/draaiarm die de aanvoer van de pellets regelde.

Argumenten bij de aanschaf: goedkoper en een 'groengevoel'.

Stand van zaken. De kosten zijn inderdaad laag, maar dat wordt toegerekend aan het feit dat de brandstof letterlijk van eigen bodem komt. Na de kap wordt één dag een apparaat gehuurd om van het hout pellets te maken. Het groengevoel is gebleven.

Mij verbaasde de beperkte omvang van de installatie. Ze was niet groter dan onze fioule-kachel, terwijl het benodigde (en het te leveren) vermogen twee keer groter is dan dat van onze installatie.

Truc

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#4 Geplaatst: 2010-12-01 12:48:55

Wij hebben nu twee maanden een instllatie draaien met 25 kw vermogen voor een huis van ongeveer 700 kubieke meter.

De keuze van de pellets ipv hout is en stevige strijd geweest tussen echtelieden geweest waarbij het gemak van het automatisch bedrijf het heeft gewonnen. "ik zie me toch echt niet in mijn eentje met dat hout slepen als jij ziek in bed ligt". ook de opslagproblematiek van het hout speelde mee. Maar goed, 20 euro voor 10 stere daar kan ik niet tegenop.

We hebben ook nog gekeken naar warmtepompen, maar die vanwege de kosten (ook minder belastingaftrek) en het gegeven dat het rendement juist als het kouder wordt minder wordt laten vallen.

Ik heb een berekening gemaakt van de kosten per Kwh

           hout bij 40euro per stere en 70% rendement) 0,02 euro/kwH

           granule 220 euro ton en 92% rendement)     0,045 euro/kwH

           fioul  700 euro per 1000 lir en 92% rendement  0,065 euro/kwH

Het huis is nog niet geisoleerd, enwe stoken nu zeer zuinig. De begane grond heeft een vloerverwarming die nu met de kou op 22 graden is ingesteld, waardoor de temperatuur in een groot deel van het huis op dit moment rond de 15 graden ligt. Op de verdieping wordt de woonkamer/keuken verwarmd met een radiator op 19 graden.

Ik hou het verbruik dagelijks bij op basis van een schatting. We zullen op deze manier de winter (op basis van de gemiddelde wintertempertuur) met ongeveer 2,5 a 3 ton pellets verwarmen (dat is de optimist in mij). Kosten van de pellets 220 euro per ton geleverd aan huis.

Kosten van de totale installatie (chaudiere 25kw ballon 500 liter, silo en automatische regulering) zo'n 18000 euro waarvan 8000 euro aan subvention en credits d'impots.

Al met al een luxe maar dure oplossing.

We zijn wel tevreden met de oplossing. Amper omkijken, 1 keer per twee a drie weken een beetje as uit de asla weggooien. De pellets worden rechtstreeks uit een silo met een capciteit van 6 ton gezogen.

We gaan het huis nog isoleren, dus we hebben na de volgende winter een overzicht van de werkelijke kosten.

Als er nog specifieke vragen zijn, geef ik graag antwoord.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#5 Geplaatst: 2011-01-14 06:34:12

trucmachin

kun je meer info geven over de machine die van hout pellets maakt?

alvast mijn dank, hans

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#6 Geplaatst: 2011-01-20 10:20:16

@Hans63

Hoppelijk gaat het als bypass aangelegde informatiekanaal werken. Succes !

Truc