Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

...dan heb je nog wat aan je avond.....

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2010-09-08 18:18:44

Een paar dagen terug in het geboorteland en ik word weer met de neus letterlijk op de feiten gedrukt. Ik pas me al volledig aan en klaag niet over de inhoud van het eten. De vorm laat ik ook buiten beschouwing. Er wordt niets gedronken aan tafel en als er iets gedronken wordt is het cola of melk. Maar het allermoeilijkste is het tijdstip van het eten. `Wat denk je van 17.30 uur, dan heb je nog wat aan je avond......`

En geen wijn en dan ook nog eten om 17.30 uur, daar word ik ongelukkig van.

O nee, ik mag niet klagen.

Nee hoor, ik ben blij de familie even te zien. Rotjeknor is nog niks veranderd. Het is nog steeds een bouwput. 'Sans gêne' worden de hele dag door allerlei etenswaren al slenterend door de stad naar binnengewerkt.

Thuis vermaakt men zich de hele dag met tweede kamer debatten en andere ellende. Ik haal mijn hart op bij Donner. Toch is er een duidelijke incompatibiliteit wat betreft de gastronomie (bestaat dat?) en het tijdstip van het nuttigen ervan.

Herkennen jullie dat?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-09-08 18:48:51

Herkenbaar maar hangt af bij wie je komt. Veel goede vrienden en een aantal familieleden kennen ons (Franse) ritme en onze gewoonten en passen zich daaraan aan (is dat geen gastvrijheid?). Eten dus wat later We nemen standaard wijn mee voor bij het eten dus daar kunnen ze ook al niet onderuit.

Blijven natuurlijk de traditionele Bataven; meestal van de wat oudere generaties of de "classe ouvrière" die niet van hun gewoonten af te branden zijn. Panen op tafel om 18.00uur. Aardappelen, groente en vlees met veel jus. Of "echte nasi" uit blik. En de fles wijn wordt dan 's avonds opengetrokken met blokjes kaas erbij. Tsja......

Ook ik ga een paar keer per jaar naar Rotterdam. Rondje Coolsingen, Koopgoot (inderdaad Donner) maar ook de Zwartjanstraat even aflopen. Lunchen in Hotel New York: vaste prik. Markt op het Afrikaanderplein. En dat het al sinds mijn luiertijd een bouwput is, daar ben ik aan gewend. Vind ik wel leuk eigenlijk. Was pas helemaal de weg kwijt op CS.......!

Waar ik weer altijd blij van wordt is de humor in de winkels en op de markt. Dat mis ik toch in Frankrijk. En mijn vaste viswinkel in de Zwaanshals wordt gerund door een Turk, een Algerijn en een Marokkaan, met de laaste kwebbel ik Frans en nemen we de hele winkel in de maling. Ze weten het al: de haring vers schoonmaken vacuum per 4 verpakken (als ik er 10 neem krijg ik er altijd twee extra). Dat maakt het altijd weer goed.

Steven

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#2 Geplaatst: 2010-09-08 20:43:22

Ja heel herkenbaar... maar Steven heeft wel gelijk dat het eraan ligt bij wie je bent. De meeste vrienden van 'mijn' generatie (dertigers) eten toch zelf ook 'wat later', dus dat wordt vaak tegen zevenen/half acht, en dat kan ik goed hebben :)). Net als Steven zorgen wij altijd voor de wijn. Alleen de apéro he, die missen we :)

Mijn ouders zijn heel lief en eten als wij er zijn om zes uur ipv om vijf uur. Blijft vroeg, maar is erg aardig. En in Nederland winkelen (Den Bosch, Eindhoven, Tilburg) is altijd weer leuk, al was het maar om weer overal Brabants te horen.

Alleen nu hadden we laatst Nederlandse gasten en die wilden ivm de jonge kinderen graag vroeg eten... Kwart voor zes bij ons in Frankrijk eten, vreselijk, dat kan ik echt niet.

Oftewel; het is makkelijker om je in Nederland aan de Nederlandse gewoonten aan te passen, dan om dat zelfde in Frankrijk te doen!

Jeroen

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-09-08 21:05:29

Tuurlijk Ingrid,

Herken ik dàt in Rotjeknor, maar Steven hier heeft ook gelijk! Want het vretende 'volk' in de koopgoot of daar elders, erger ik me nog steeds aan.

En het gaat dus kennelijk daar om veel 'multi-culti' "Nederlanders" die zich niet aangepast hebben aan die oude cultuur dat daar om ca. 18.00 uur het prakkie op tafel moet staan!

Dit haat ik dus én het zal me nog veel moeite kosten om terug te wennen aan die aspecten in NL tov. LDF. Het gaat dan niet hier om maar zoveel mogelijk caloriëen in kortste tijd binnen te halen;

- maar genieten- van die maaltijd.

En dan blijkt -ook als je buitenshuis eet- dat die zorgvuldig bereide maaltijd het beste verteerd wordt in die 'ambiance', waarin die genoten is.

Overigens vind ik tov. F. de tarieven in goede resto's in NL veel te duur voor het gebodene, uitzonderingen daargelaten.

Verder dank ik jou Ingrid speciaal voor je wensen in dat andere draadje over zorgen van mij over de kwaliteit van de democratie in LDF.

Ja af en toe ben heel incoherent, maar ik weet dus - ook démenterend- nu dat het niet eenvoudig is 2 verschillende culturen te matchen in het Europa van vandaag!

Ik dank jullie allen voor jullie aandacht én mogelijk begrip.

Veel groeten van,

Erik.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2010-09-11 13:40:06

Feest der herkenning!

Vanmorgen na twee maanden in Frankrijk gezeten voor het eerst weer naar onze eigen Nederlandse bakker geweest.

Ik kom binnen en roep spontaan "goedemorgen!" (kon nog net het Bonjour inslikken..)

Iedereen keek me aan zo van: "nou zeg?! wa hedde gij geslikt vandemerge??"

Ok dan naar de supermarkt. Euh? noem je dat vlees? en die groenten?? hoezo Kenia boontjes?! Scharrelkipje 23,- de kilo??! ga toch weg!

En dan de weg op, oei oei wat een haast allemaal! en wat doen al die mensen hier zo vroeg? is er een alarm afgegaan of zo?

Tuin in dan maar, tis immers fijn zonnig weer. Buurtkinderen doen een gilwedstrijd denk ik.. Oh nee da's gewoon zeuren en jengelen tot je je zin krijgt.

TV dan maar? What the fuck is hier nou weer gebeurd??! Wakker Nederland? huh? en alles is overgestapt naar een amateuristische lokale omroep styling, nieuwe trend ofzo? En dat alles al jubelend over het feit dat we straks misschien met een rechts en deels exteem-rechts kabinet zitten.

zucht!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2010-09-11 17:29:38

Ja Hans, precies wat je schrijft. Ook die trends gaan aan je voorbij en vallen je des te meer op als je even in Nederland bent. Overal lelijk 'anglo-néerlandais'. De supermarkt is een ramp. Oef, wat ben ik blij weer terug te zijn. Je raakt na bijna vijf jaar toch een beetje 'déconnectée' van het kikkerland.

Als klap op de vuurpijl heb ik mij bescheurd toen mijn vader mij vertelde dat er in Rotterdam serieus gediscusieerd wordt waar in het Kralingerbos 'homopaaltjes' geplaatst moeten worden om de overlast van 'outside cruising' beter te reguleren. Op stations heb je al rookpalen en nu zoiets.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-09-11 18:46:02

En nog steeds schijnt men niet te willen begrijpen dat 95 percent keurig getrouwde vaders zijn die juist helemaal niet op een aangewezen plekje willen komen, uit angst te worden ontdekt.

Jammer vaders, de paaltjes maken het er niet gemakkelijker op voor jullie.

Het is voor mij al weer een poosje geleden dat ik in nl was maar wat ik het moeilijkste vind is de eetgewoonte, en daarna de avond drinkend en etend (borrelnootjes, chips, of snackbar) af te sluiten

Inderdaad de tv hans, daar verbaas ik me ontzettend over, wat een gore programma’s en wat niet goor is, is zo belabberd dat ik me stellig afvraag of de minister zelf wel eens kijkt.

Heb toevallig eens (hier op internet) gekeken naar de uitzending “gehaktdag” heet het geloof ik, en daar werd die surinaamse meneer (prem voor wie ik grote bewondering heb) afgeslacht door een team bestaande uit onder andere de meest walgelijke die zich columnist durft te noemen (dijkshoorn) en een paar andere nog walgelijker figuren die het in hun botte harses halen prem een neger te noemen, terwijl ze de dag erna waarschijnlijk vooraan  in de rij gaan staan om zwarte piet te verbieden want je mag geen zwart meer zeggen en zwarte piet is discriminerend.

Heb overigens genoten hoe prem het team plus de avro afslachtte (terug te vinden op youtube)

Oh, misschien gekeken naar de nu nederlands populaire tv avond ?

Heb het niet gezien, ben het ook niet van plan, maar ik ben getipt dat dit programma echt de top is van de kotsemmer.

Een groep jongvolwassenen die alleen maar feesten en neu… halen de tweede (!) plaats op de kijkcijferlijst met boven hun, hoe kan het ook anders, goede tijden slechte tijden.

Helaas staat het journaal vele plaatsen lager, hoe kan het ook anders, als je al niet weet wie de Amerikaanse president is.

Mon dieux wat ben ik soms blij daar slechts een maal per jaar naar toe te gaan.

Cees.