Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

auto-entrepreneur-cheque emploi/beide??

Auteur Bericht

avatar#3906
zonnetje
Berichten: 15
Reacties: 25

#0 Geplaatst: 2010-09-08 22:30:37

Geacht Forum,

Ben werkzaam als tuin/klusjesman bij een Franse familie,ik wordt betaald met

een cheque emploi,tot hier geen probleem.

Nu heb ik een tweede klant,ook particulier waar veel werk te doen is, dus veel meer dan de maximale 8 uur per week,overigens bij de eerstgenoemde familie werk ik ook meer dan 8 uur per week.

Verder ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik volgende week kan beginnen bij een aannemer(een bedrijf)voor 2 tot 3 dagen per week lekker druk maar......

nu weet ik even niet meer wat ik moet doen.

 kan ik blijven werken met de CESU voor mijn particulieren klanten, en me voor de aannemer laten registreren als auto-entrepreneur of is dit niet handig?

Of kan ik als auto-entrepreneur nog steeds werkzaam blijven bij mijn particulieren klanten?en me dan niet meer laten betalen via de cheque emploi,dit is voor hun dan niet erg aantrekkelijk meer lijkt me.

vriendelijk dank

Chris

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-09-09 21:18:55

De vraag is of je als ondernemer auto-entrepreneur kunt worden. Volgens mij is dit een erkend vak en moet je je inschrijven bij de chambre de metiers. Dan wordt het micro-entreprise etc.

Ingrid

avatar#3906
zonnetje
Berichten: 15
Reacties: 25

#2 Geplaatst: 2010-09-11 18:23:24

Beste Ingrid,bedankt dat je (tot nu toe)de enige bent die reageert op mijn vraag?!?!?

Maar auto-entrepreneur is de benaming voor ondernemer en geen beroep als

zodanig.

Toch bedankt voor de genomen moeite.

Vriendelijke groet,

Chris

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-09-11 18:50:32

Chris,

Ik denk dat je deze vraag het beste kunt stellen aan meneer van Teeffelen.

Zoek even op het forum naar zijn e-mail adres dan kun je hem mailen, maar ik denk dat hij er niet is want normaal gesproken reageerd meneer van Teeffelen direct op dit soort vragen.

Hij is financieel deskundige.

Dit is zijn site;

http://www.ondernemen-frankrijk.nl

Cees.

avatar#3906
zonnetje
Berichten: 15
Reacties: 25

#4 Geplaatst: 2010-09-11 22:30:43

Dank je wel Cees,

Ik ga er direkt achteraan.

Chris

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#5 Geplaatst: 2010-09-11 23:39:38

Hallo Chris,

Wim van Teefelen heeft de komende dagen cursus, dus je zult even geduld moeten hebben.

Groet,

Harry

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2010-09-12 01:04:15

Ik geef maandag en dinsdag a.s. inderdaad de Ondernemen in de Auvergne cursus, maar ben dit weekend vooral bezig ons nieuwe kantoor in te richten.

Toch maar even antwoord geven:

Chris kan op deze wijze niet blijven werken met cheques-emploi, dat is wel duidelijk. Hij geeft zelf al aan dat hij in zijn eerste baan ook al meer dan 8 u/w werkt.

Voor meerdere klanten werken onder aanname dat zijn totale jaarinkomen lager zal zijn dan €32.100, roept natuurlijk om het micro-régime.

Er zijn twee smaken: het microrégime classique en het microregime social/fiscal. De tweede is gelijk aan de status van auto-entrepreneur, maar voor een tuin/klusjeman is het verschil met een entreprise individuelle onder het micro-regime heel klein geworden. In beide gevallen zal Chris zich moeten melden bij de Chambre des Mestiers en zich daar inschrijven. Hij zal een relevant diploma of drie jaar aantoonbare werkervaring moeten hebben.

Indien hij na de inschrijving kiest voor het microregime social/fiscal is er geen minimum-afdracht sociale lasten (met 23% van zijn omzer heeft hij aan alle verplichtingen voldaan. Hij krijgt wel een inkomenscheck. Als hij tot nu toe slechts met cheques emploi is betaald zat dat waarschijnlijk wel goed zitten. Wil hij geen inkomenscheck, of passeert hij die niet, dan blijft het mircorregime classique over. Nog steeds betaalt hij dan 23% van zijn omzet aan belasting en sociale lasten, maar daar zit een minimum aan: ongeveer €1900 in het eerste jaar als hij een alleenstaande is.

Wim

avatar#3906
zonnetje
Berichten: 15
Reacties: 25

#7 Geplaatst: 2010-09-12 09:59:25

Wim vriendelijk bedankt voor je duidelijke uitleg,rest mij alleen nog de vraag

wat als je niet het vereiste diploma of de drie jaar werkervaring hebt.

Dan kan ik me waarschijnlijk niet inschrijven bij de Chambre des Mestiers?

Dit is namelijk het geval,en zoals ik me heb laten informeren valt tuin/klusjesman

niet onder de status auto-entrepreneur....wat nu?

bedankt iedereen en Wim in het bijzonder,

Chris

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2010-09-12 11:07:51

Bij de CMA is het geen politie macht.

Wij (zit in het bestuur in de CMA La Rochelle)  zijn er alleen op uit het bedrijfsleven te helpen en te begeleiden, en scholingen en andere noodzakelijke dingen voor het bedrijfsleven.

Men vraagt twee jaar aantoonbare werkervaring, maar hoe toon je dan aan.

Wat je het beste kunt doen is je inschrijven bij de CMA voor een “stage”.

Dat is een cursus van een week waar je leert te boekhouden (in de ruime zin van het woord) men wijst je op de leuke en niet leuke dingen van een eigen bedrijf, over bankzaken en hoe daarmee om te gaan, enz. (zeker een aanrader deze cursus want je leert ene hoop)

Voor de inschrijving schrijf je een brief in het nederlands dat je al meer dan zes jaar bij hovenier “de dode cactus” heb gewerkt en zelfs werd aangesteld als nieuwe president directeur graszaden.

Na die cursus begin je gewoon met je officiële papiertje.

Valt hovenier onder  vrije beroepen ? of moet je een diploma hebben ?

Mocht je een diploma nodig hebben dan zit je waarschijnlijk in de knoei.

Niet te moeilijk doen, fransen zijn gek op schrijven en nog meer op imposante stapels dossiers op bureau, maar ze doen er uiteindelijk niets meer mee dan zuchten, “Merde, avant le weekend ?”

Cees.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#9 Geplaatst: 2010-09-12 11:57:18

Wie ben ik om Cees tegen te spreken als die in het bestuur van de CMA zit, maar ik wil toch wel een paar kanttekeningen maken.

Wij hebben dagelijks met de ambtenaren van de Centres des Formailtés des Entreprises (CFE) te maken, die onderrdeel uitmaken van de CMA, de CCI en noem maar op. Dat zijn over het algemeen best welwillende ambtenaren, maar ook redelijk slecht betaalde mensen zonder ondernemingservaring die de regeltjes toepassen.

De stage die Cees noemt is so-wie-so verplicht voor iedereen die zich inschrijft bij de CMA, maar is helaas geen vervanger van diploma- of werkervarinsgeisen. We zijn wel gewend om wat creativiteit te gebruiiken met die eisen. Zo heeft een klant van ons eens de meeste eenvoudige schriftelijke cursus van drie maanden 'algemene inleiding bouwkunde' of zoiets gedaan. Met dat diplomaatje, dat eigenlijk niks voorstelde, hebben we hem ingeschreven weten te krijgen.

Cees zijn suggestie van de aanbevelingsbrief van 'De dode cactus' valt in dezelfde categorie, al worden er meestal drie aanbevelingsbrieven geeist. Zonder enig diploma is inschrijving bij de CMA een uitdaging. Vaak lukt het met wat creativiteit, maar niet altijd. Want die slechtbetaalde ambenaar van de CFE heeft altijd het laatste woord...

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-09-12 14:44:34

In zoverre in het bestuur van de CMA dat wil zeggen dat ik meedenk met CMA, verder doe ik niets dan vergaderingen bijwonen en praten.

Zoals U me kent meneer van Teeffelen draai ik er vaak een grap aan om de positieve zin aan de gang te houden, anders zou je al vrij snel de schouders kunnen laten hangen in Frankrijk, redenen te over.

Begin met de welwillende ambtenaar uit te zoeken, is het een bits vraag dan uitsluitend een folder en maak dat je wegkomt, inderdaad kunnen ze je het moeilijk maken.

Ik ben zelf nogal lacherig ingesteld, kom als een clown binnen zegt men hier, en heb al bij entree de dikke ijsschots onder de stoel van de dame of heer doen smelten in een behaaglijk warm tropisch strand.

Ik kan er niets aan doen, mensen worden spontaan familiair met me en diegene die dat niet worden haten me en kunnen me wel schieten.

Als je de welwillende ambtenaar heb gevonden leg je hem de papieren voor, je beloofd hem absoluut niet de diploma’s en brieven te vertalen (daar zal hij om vragen) en als reden leg je uit dat het Franse systeem van scholing beter en anders is dan de Nederlandse, net als het Amerikaanse, dus die diploma heeft een heel andere waarde dan de franse maar houd uiteindelijk het zelfde in.

Toen ik in Frankrijk kwam, eigenaar van een bedrijf in Istanbul, een jachtarchitecten bureau in Israel, met de verkoopacte van mijn nl jachtbouwbedrijf in de zak, vertelde men dat als ik een bedrijf in Frankrijk wilde beginnen ik twee jaar bij een patron moest werken alvorens ik me in kon schrijven bij de CMA, werkervaring opdoen zeg maar.

‘k heb 40 man personeel, en dan zegt hier zo’n dombo dat ik me bij de baas kan melden.

Goed, na een jaar had mijn baas er zo’n zooitje van gemaakt dat geen klant hem wilde bezoeken, en zaten we zonder werk, maar ontslag geven deed die me niet, wat wil je, een directeur van twee bedrijven met 15 jaar werkervaring in de klassieke jachtbouw plus architect voor slechts 900 euros per maand.

Je snapt hoe ik me voelde (heb overigens altijd plezier op dat bedrijf gehad, totdat er echt geen werk meer was, dan duurt de dag lang)

De chambres d’hotes was bijna af (was daar in de avonduren mee bezig) en ik zag de bui al hangen, waar moet ik heen met m’n energie.

Aankloppen bij de CMA maar weer, en na een smeekbede dat ik anders werkeloos zou worden, - geen bedrijf zou me willen hebben, ik ben een zeer onaangename collega voor heel veel mensen - gaven ze me na een jaar en twee maanden toestemming tot de stage bij de CMA.

De aanbevelingsbrieven heb ik zelf geschreven op oude facturen van mijn reeds verkochte bedrijf, en een andere op een briefhoofd van een Amerikaanse firma die ik op google vond.

Met vlag en wimpel stonken ze erin, en nu mag ik meekletsen.

Als ondernemer moet je in Frankrijk fantasie hebben, dan kom je overal doorheen.

Maak het vooral niet ingewikkeld, dan raken ze het spoor bijster.

Die lui die aan het bureau zitten zijn niet meer geschoold dan een mavoleerling, ze doen alleen maar inschrijvingen, meer niet.

Als het ze ingewikkeld wordt laten ze snel de boel vallen en heb jij de pech dat je niet door kunt gaan.

Eenmaal ingeschreven kom je in de cursus de juiste mensen tegen die wél verstand van zaken hebben, maar dat zijn meestal mensen die bedrijven hebben of gestudeerd hebben.

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2010-09-12 15:12:17

Dus stel dat Chris tegen die CMA zegt dat hij gewoon zakelijk als eenmansbedrijfje bij klanten af en toe het gras wil maaien en soms een deur schildert, eisen ze in Frankrijk een diploma, of hij moet eerst 2 jaar bij een ander bedrijfje leren grasmaaien?
Ik hoop dat ik het niet goed begrepen heb.
Was het niet zo dat je in NL gewoon je even gaat inschrijven zonder poespas bij de KvK?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#12 Geplaatst: 2010-09-12 16:11:46

Frankrijk is, v.w.b. de inschrijving van bedrijven, een zwaar geregeld land. Waar NL in de jaren 90 voor heel veel beroepen de vestigingseisen heeft laten vallen, is dat voor Frankrijk (nog) niet het geval. In Nederland kun je binnen een half uur bij de KvK vertrekken met een eenmanszaak en een BTW-nummer onder de arm. In Frankrijk vereist de inschrijving van een klusbedrijf (gereglementeerd beroep!) niet alleen een dossier van gemiddeld zo'n 30-40 blz, maar ook een verplichte stage van 3-5 dagen (overigens geen examen, alleen een aanwezigheidsplicht). Dat zijn de regels, daar kan ik niks aan doen. Of je nu een clown bent of (te) serieus, dat maakt geen verschil. Een ambtenaar zonder enige ondernemerservaring bij de CFE bepaalt of je dossier compleet is en of ze (meestal een zij) je dossier wil doorlaten.

Het reglement voor een klusbedrijf houdt in: een diploma in een van de bouwvakken en/of drie jaar ervaring in het vakgebied, aan te tonen met enkele getuigschriften dan wel een Nederlandse KvK-inschrijving. Alles vertaald, uiteraard. Overigens, ook een tuinman is een gereglementeerd beroep, zelfde eisen.

In 2008 is het statuut van auto-entrepreneur ingevoerd, waardoor alle bovenstaande eisen ineens verdwenen. Na langdurige en aanhoudende protesten van de vereniging van timmerlui, de vereniging van metselaars en noem maar op, is er reparatiewetgeving gekomen die, sinds 1 mei 2010, het niet meer toelaat voor alle beroepen die onder de gereglementeerde beroepen vallen van de CMA, om je zonder diploa en/of werkervaring in te schrijven. Immers ineens waren er allerlei auto-entrepreneurs opgestaan die zonder enig diploma alle bestaanmde artisans en vaklui beconcureerden. Nederland heeft dit effect in de jaren 90 doelbewust geaccepteerd (ook toen protesten van de vakvereniging van timmerlui, etc...), maar heeft zijn riug recht gehouden. De regering Sarkozy heeft dat niet gedaan. Door deze reaparteiwet is er voor gereglementeerde beroepen nauwelijks meer een voordeel van het statuut van auto-entrepreneur boven dat van micro-entreprise. Voor niet-gereglementeerde beroepen bestaat dan voordeel natuurlijk nog wel gewoon.

Dus ja, Christian, om ergens een deur te mogen verven of het gras te maaien, heeft Chris een inschrijving CMA nodig. Zo niet, en hij wordt betrapt door de arbeidsinspectie, dan is hij bezig met het uitoefenen van een gereglementeerd bedrijf zonder aan het reglement te voldoen. En daar staat een boet op.

Wat niet wegneemt dat mijn aloude wijsheid ook hier op gaat: zolang je niet betrapt wordt mag alles in Frankrijk....

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2010-09-12 16:12:45

Pardon, ik bedoelde Jean-Paul, niet Cristian in bovenstaande reactie.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2010-09-12 16:24:07

Of het nu leren grasmaaien is of leren boten bouwen, ja, je laat je eerst twee jaar door een fransman voor de gek houden voor je je eigen bedrijf kunt beginnen.

Ehhh, beter gezegd, je kunt je bedrijf pas beginnen als je die stage hebt gedaan bij de CMA, en óm die stage te doen moet je twee jaar in Frankrijk hebben gewerkt.

Eerlijk gezegd weet ik niet of deze regel nog steeds geld, dat kan ik opzoeken maar dat weet meneer van Teeffelen misschien zo uit zijn hoofd.

Ja, stomweg is het zo dat ook al maait Chris al dertig jaar met de meest moderne computer gestuurde hydroflymo de gazons van alle Koninklijke huizen in europa en ver daar buiten, in Frankrijk zal hij twee jaar moeten werken (niet perse als grasmaaier) om ingeschreven te worden.

Welke idioot het heeft verzonnen weet ik niet maar ik denk dat de enige reden om dit te doen is de étranger te laten inlopen in de franse arbeidswereld met haar nukken.

Iets anders kan ik helaas niet vinden, sterker nog, men kan het me zelfs niet vertellen want ook zei weten het niet.

Diploma’s gewoon inleveren, al zijn het zwemdiploma’s, hoe meer ze krijgen hoe meer ze tegen je opkijken, maar beloof ze niet te vertalen, want dan ga je de mist in en blijkt een basisschooldiploma samen met de balletlesdiploma opeens niets waard voor jouw onderneming.

Je moet door de inschrijving heen, en als je dat gedaan hebt gaat alles opeens gemakkelijk, ook al slaap je drie weken tijdens de stage"lessen".

‘U zit niet erg geïnteresseerd te kijken meneer’ verweet de leraar me voor de klas tijdens een uitgebreide boeklezing over banken en hun leningen.

‘Nee zeg ik, dat klopt, ik heb ook geen bank nodig, heb geld genoeg van mezelf’ en toen moest ik maar koffie gaan halen voor de hele groep.

Het is niet echt school, het is een soort voorlichting met oefeningen, en zeker interessant om te doen.

Banken, verzekeringsagenten, alles wordt uit de kast getrokken om jou wijzer te maken in de franse zakenwereld.

Zo’n bankmeneer doet dat natuurlijk niet voor de lol, hij hoopt aan het einde van de les een paar potentiële klanten over te houden die hij twee weken later een flinke dure lening door de strot kan duwen, net als de mevrouw die commerciële praktijkvoering geeft, ook zij vroeg me hoe ik aan m’n klanten denkt te komen als ik alleen maar koffie haal, en ik legde haar uit dat mijn klanten Engels waren, kan zij mij misschien helpen? ehh no seur, ik no spiek englais. 

Cees

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2010-09-12 17:21:42

Bedankt Wim, dat zijn zeer heldere antwoorden!

avatar#3906
zonnetje
Berichten: 15
Reacties: 25

#16 Geplaatst: 2010-09-12 21:50:57

Na een rustige start is er toch een aardig debat op gang gekomen,mijn dank hiervoor.

Zoals ik begrepen heb is het nu aan mij om de ambtenaren van de CMA te

overtuigen met mijn verkeer/zwemdiploma dat ik over voldoende papieren

beschik om mijn grasmaai activiteiten voort te zetten.

Natuurlijk na de cursus dat wel.

Ik weet wat me te doen staat,iedereen bedankt.

Chris