Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

franse blues

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-09-12 16:08:33

Zaterdagavond, La Rochelle, warm, nog zo’n 22 graden, perfecte temperatuur voor onze avond.

We parkeren de auto ergens bij de oude vishaven (nu musee maritime) en zeulen de zware piano uit de espace en laten hem eigenlijk een beetje te hard op de trolley vallen, maar de eigenaar van de piano, mijn goede vriend Jessey uit Chicago, moeder en  grootmoeder uit Parijs en vader uit het heilige land, opgegroeid in drie talen leeft van de muziek en is eigenlijk alleen maar muziek.

Als Jessey spreekt klinkt muziek, als Jessey lacht fluiten saxofoons, als Jessey zingt hoor je engelen, als Jessey huilt klinkt de trombone, Jessey is als een echte afro een notenbalk en instrument tegelijk.

Ik heb Jessey ontmoet op een barbeque tijdens een regatta in chicago, ik was spontaan verliefd, een jaar niet meer gezien of gehoord en de eerste die ik tegen kwam op Garfield Red metrostation een jaar later was Jessey, ik wist het toen ik de klanken hoorde voor ik hem zag.

Vanaf toen zijn we bevriend geraakt en komen we elkaar regelmatig opzoeken.

We poseren de piano midden op straat die afgesloten is tot twee uur morgenvroeg, ik loop een cafe binnen en vraag om een stoel, en dan begint Jessey te spelen.

Rustig, de wandelende fransen kijken wat vreemd op een knalrode piano te zien vol met stikkers van Jessey’s wereldreizen, en als ik met het ijzeren bakje rond gaat haal ik amper vijftien centimes op.

Fransen moeten niks van Amerikanen hebben, en een Engels sprekende zwarte zal wel Amerikaans zijn, oh wacht, daar komt wat aan swingen.

Heupwiegend staan de jongenlui bij de piano, en als ik met m’n bakkie langs loop hoor ik dat het buitenlanders zijn, alleen een paar energieke fransen (mevrouw en meneer) doen een echte rock’n roll dans terwijl menigeen stom staat te gapen.

‘Blues en Jazz Cees, is een verhaal, en moet je opletten wat ik nu ga doen’, en Jessey begint gelijk te zingen totdat van diegene die hem verstaan de tranen over de wangen rollen.

Net als BB-king (c’est qui ca?) kan Jessey gewoon een verhaal vertellen, zingend dan.

Fransen kijken een beetje, en lopen snel door, de buitenlanders, allen studenten aan de universiteiten hier, swingen met Jessey mee.

‘Nou opletten’ zegt hij even later als het wat rustiger is, nou ga ik vloeken, en dan begint zijn spel, zijn vingers zweven, zijn ogen stralen, en dan komt zijn stem, in het Frans.

Weldra staat de straat vol, ik rammel met m’n bakkie die ik met regelmaat leeg in mijn broekzakken, de mensen zijn uitzinnig, en Jessey lacht zijn witte tanden bloot.

Ze haten de Amerikanen, en waarom ? omdat ze ze niet verstaan, daarom.

En zeg nou eerlijk, blues in het Frans is toch vloeken?

La Rochelle zal Jessey niet vergeten, het was prachtig.

Jammer dat fransen zo vreselijk tetu zijn, het kan allemaal zo mooi zijn.

Ik breng Jessey straks weg als hij vandaag zijn bed nog uitkomt, morgenavond Londen, en voor mij weer een goede herinnering aan een vriend in je hart.

Wakker worden Jessey, die piano moet het vliegtuig in.

Cees.

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#1 Geplaatst: 2010-09-12 17:53:09

Heeft Jessey een geldboompje mee op reis? Kost nogal wat om een piano mee te sleuren vliegtuig in vliegtuig uit!

Verder leuke verhalen van wat je zo nu en dan meemaakt:-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-09-12 19:35:27

Ja Michael, Jessey heeft verschillende geldboompjes, en het is nog steeds mogelijk, óók anno 2010 om rijk te worden, en als je niet zoals ons leeft, te blijven, maar je moet er niet als een fransman 35 uurtjes in de week voor willen werken.

Ahh, en je zult er wel nieuwsgierig naar zijn, het bakkie was toch goed voor 1746 euro en 18 centen, toch een lekker avondje verdiensten niet ?

Alhoewel ik een mimiekspeler op hoog catherijnen met helemaal niets doen nog altijd op de nummer één heb staan met 700, want Jessey heeft tenslotte wel moeten bewegen ;-)

Verder kan ik je vermelden dat artiesten vaak mensen om zich heen hebben.

Ja Michael, het leven is heel leuk, als je er maar voor gaat.

Een kunstenaar die rotzooi maakt zal moeten leven van de staat, een goede kunstenaar die gewaardeerd wordt heeft vrienden die van hem houden, en hem helpen vooral niet dood te gaan.

Dat is in Frankrijk nog steeds mogelijk, in nl zou ik niet in willen staan voor Marco of Geer met hun bagger.

Dat is nu zo mooi in dit land.

Cees.

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#3 Geplaatst: 2010-09-13 07:44:09

Nou nee hoor ik was helemaal niet benieuwd wat jullie opbrengst was...... Uit ervaring weet ik alleen dat het héél duur kan zijn om met een grote zak cq reiskoffers overgewicht naar andere landen te vliegen.

http://www.robsport.nl/Salming-Wheelbag-Sr-180-liter-p-16974.html 

En dan nog andere spullen erbij.

Ga nu zoals jij het verafschuwd, aan mijn eerste van de 24 uurtjes werk, per week beginnen in mijn bourgondisch dorpje (ik ben cantonnier)

En blijf vooral schrijven over je belevenissen,kan ze erg waarderen:-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-09-13 09:00:37

Hohoho Michael, ik heb niet gezegd dat ik iets verafschuw.

Wat ik verafschuw zijn mensen die commentaar hebben op mensen met veel geld, grote huizen, dikke auto’s, en grote boten of dure reizen en er zélf niet de behoefte aan hebben om iets meer te werken dan normaal.

Iemand die tevreden is, is rijker dan iemand die rijk is, wist je dat ? maar ook schreeuwt men dat tegen want je hebt makkelijk lullen zeggen ze dan ‘jij hebt geld zat’.

Diegene die zo schreeuwen zijn op de dag dat ze rijk zijn niet anders dan nu, ze blijven ontevreden en zullen op diezelfde dag de grootste auto kopen die bestaat, de dikste villa die er staat, en ze zijn in korte tijd terug bij af.

Ik heb waardering juist voor diegene die het werk doen als jij, waardering voor de vuilnismannen die dag en nacht achter onze bende aanlopen, waardering voor de pompiers die gratis de jongelui uit hun wrakken zagen….

Maar ik heb ook waardering voor iemand met zo’n mooi hart als Jessey die niet de intentie heeft om als een Jackson te leven, of als een Marco die her en der bedrijfjes opgericht heeft, en nu huilend van niets wist.

Als jij tevreden bent gaat alles van een ander aan jouw deur voorbij.

Zal je een ander verhaal vertellen, ja ik zit er vol mee omdat ik erg weinig slaap en ongeveer tien uur per jaar tv kijk, dus ik moet ergens heen met m’n energie.

Gisteren een lekker drankje genuttigd in een cocktailbar in de stad met mijn goede vriend Nicolas Salchaud, en wie is hij dan wel ?

Google er maar op los, honderden pagina’s.

Ik heb met Nicolas tweehonderdtachtig kilometer per uur ge(vlogen)reden, ik kon gelijk onder de douche dat vertel ik je, maar de persoon Nicolas kende ik een stuk beter toen ik afstapte.

Je zou denken, zoals zo vaak is het moto en niets anders, en dat is nu zo mooi aan deze jongen, Nicolas is een van Frankrijks beste professeurs economie op dit moment, is een groot filosoof, en van begin tot eind van gisteravond (hedenochtend) is het woord moto niet één keer gevallen.

Is het leven dan niet mooi ? daar zou sarkozy trots op kunnen zijn.

Leg de link eens; kampioen motorraces, filosoof, econoom; een verrassende samenstelling van perfectionisme.

Vanavond gaan we ”pêche au pied“  zoals men dat noemt, samen met Jonas en Nicolas ver de zee in strompelen op zoek naar oesters.

Of er veel “gevangen” zal worden weet ik niet, maar hun gesprekstof is al meer dan genoeg om een avond te genieten.

Cees.