Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Auto importeren: welke delen moeten straks naar RDW gestuurd worden?

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-09-15 12:31:54

Goedendag,

Ik ben het traject gestart om mijn (oude) Nissan te importeren. De eerste gang naar het belastingkantoor is zonder problemen verlopen, dus ik heb de benodigde verklaring. Volgende gang is die naar de CT (is voor a.s. maandagmiddag gepland). Daarna dus naar de prefecture... maar: ik kan in mijn administratie alleen maar de groene kaarten Deel A en deel B terugvinden. Moet er niet nog ergens een 3e documentje zijn, zo kan ik mij herinneren (ik ben 2e eigenaar, en er staat mij bij dat de dealer toen zei "u moet dit formuliertje apart bewaren"). Ik kan nergens in mijn huis/administratie dat 3e (ook groene?) papiertje vinden. Wie vertelt mij hoe het er uit ziet - als ik het inderdaad nodig heb voor de préfecture/RDW -, wat er op staat, en (als ik het niet tijdig vind) wáár ik een dergelijk formuliertje opnieuw zou kunnen opvragen???

Alvast bedankt!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-09-15 13:59:15

Bonjour,

1) Waarschijnlijk bedoel je geen groene kaarten maar kentekenbewijzen. Van de groene kaart heb je er maar 1 die je elk jaar opnieuw van de verzekering krijgt. Speelt bij import van je auto geen rol.

2) Dat 3e deel is "Kentekenbewijs kopie deel 3" oftewel "overschrijvingsbewijs". Dat bewaar je normaal gesproken thuis. Deel 1 en 2 moet je onderweg in de auto bij je hebben.

3) Als je je deel 3 niet meer kunt vinden, kun je bij de RDW een vervangend kenteken aanvragen. Wellicht is dat nu niet nodig, zie (4).

4) Ik heb zelf succesvol 2 auto's geimporteerd en daarbij deel 3 nooit nodig gehad. De préfecture vroeg er niet naar en ik heb ze niet wijzer gemaakt. Als de auto eenmaal succesvol in FR is geimporteerd kunt je hem schriftelijk bij de RDW in NL afmelden. Ook daarvoor heb je je oude NL deel 3 niet nodig, je stuurt eenvoudigweg een kopie van je nieuwe FR carte grise mee.   

5) Alles over de NL kant van de procedure en de details van de diverse kentekenbewijs delen vind je hier.

6) BELANGRIJK: Ik lees in jouw verhaal nergens dat je al een Certificat de Conformité voor je Nissan hebt. Dat is dus wel het belangsrijkste document, als je dat niet hebt gaat importeren in FR je niet lukken.

In elk geval succes gewenst!

Salutations, Jos

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#2 Geplaatst: 2010-09-15 14:03:21

Hoi Jos,

Bedankt voor de toelichting. Ik ga het zonder het "Deel 3" proberen! Het Certificat de Conformité heb ik al van Nissan ontvangen (na betaling van € 149,=, wel te verstaan), dus da's geen probleem.

Ik houd jullie op de hoogte, het gaat vast lukken!

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#3 Geplaatst: 2010-09-15 14:23:52

Jos,

Even een correctie...

Zonder CoC kan je wel degelijk een auto op kenteken zetten, heb het reeds enkele malen gedaan en zonder probleem.

Het enige verschil is dat de auto gezien moet worden bij de DRIRE, wat geen problemen oplevert als de auto voldoet aan de huidige normen.

Groeten,

Peter

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2010-09-16 08:18:33

@Peter,

Je hebt natuurlijk gelijk. Ik had moeten schrijven "...zonder CoC of RTI verklaring van de DRIRE ...".

Ik heb zelf nu drie keer mijn neus gestoten bij de DRIRE en dan vat toch langzamerhand het idee post dat "langs de DRIRE" hetzelfde is als "mission impossible". Prettig te horen dat jij positievere ervaringen hebt.

Niettemin denk ik dat Emmetje blij mag zijn dat ze over een CoC beschikt ;-)

Salutations, Jos

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#5 Geplaatst: 2010-09-16 08:53:04

Jos,

Mijn laatste auto die ik importeerde was een Toyota Landcruiser "Tropical Version" vanuit Africa en bij de DRIRE constateerde ze dat er geen mistachterlicht in zat (ik zij nog dat er in Africa geen mist voorkomt, waarop met een lach gereageerd werd) en er en aantekening gemaakt werd.

Aan het eind van de keuring zij men dat als ik een e-mailje met foto van de geinstaleerde mistachterlicht naar hun stuurde de zaak OK was. Voordat ik de e-mail had verstuurd kreeg ik al bericht van de Prefectuur dat de carte grise klaar lag.

Ja, mijn ervaringen met de DRIRE in Bordeaux zijn zeer positief.

Groeten,

Peter

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#6 Geplaatst: 2010-09-16 09:14:33

Mijne heren,

Een Certificat de Conformité is sinds dit jaar niet meer nodig indien de auto vanuit de EU wordt ingevoerd,  scheelt weer een slok op een borrel, de mijne kostte indertijd 250 euro.    Men gaat er van uit dat een auto in de EU aan de eisen voldoet.

Deel 3 wordt inderdaad niet gevraagd, ik zou naar de RDW ook een copie deel 1 en 2 meesturen.  De nummerborden mag men zelf vernietigen :-)

Groeten, Robert.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2010-09-16 10:50:00

Sommige ambtenaren op sommige (sous-)préfecturen vragen nog steeds naar het CdC, ook al zijn er nieuwe Europese richtlijnen en ook al weigert de RDW in alle talen 'n homologatieverklaring af te geven.

C'est comme ça, désolé.

Peter.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#8 Geplaatst: 2010-09-16 19:08:08

Inderdaad, in het begin van dit jaar maar nu toch niet meer ?

Ambtelijke molens malen ook hier niet altijd even vlug.

Ik denk dat het wel scheelt of er in het departement veel of weinig import is, even het wetsartikel noemen (vragend en heeeeel beleefd natuurlijk) wil nog wel helpen.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#9 Geplaatst: 2010-09-16 19:52:08

Oh ja, na nog even de reaktie te hebben gelezen zag ik ineens RDW staan, de homologatie-verklaring van de RDW wordt/werd (zelfs in het frans) NIET geaccepteerd, het MOEST van de franse importeur afkomstig zijn, met gevolg: hoge kosten.

Mocht de sous-préfectuur het zonder niet accepteren dan ga je toch gewoon naar de préfectuur, eventueel met een opzetje van monsieur ou madame le maire die nooit te beroerd zijn om te helpen in dit soort zaken.  Met een beetje meer moeit behoorlijk wat sous besparen moet ons hollanders toch aanspreken ?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2010-09-17 09:41:24

@Sarazac,

Ik mag mijzelf best enigermate hardnekkig/vasthoudend noemen, en geld uitgeven aan ambtelijke handelingen doe ik ook al niet graag. De regel dat een EU land in principe een kenteken moet verstrekken op een voertuig afkomstig uit een ander EU land ken ik ook. Dus reken maar dat ik het geprobeerd heb... inclusief zeuren bij de mairie en verschillende prefectures... zonder succes.

Op deze site van de Service Public, geactualiseerd 31-08-2010, is uitgebreid beschreven welke papieren voor de import van een auto in FR benodigd zijn. En wordt duidelijk hoe FR de Europese regels "interpreteert".

In het kort, je ontkomt uitsluitend aan het tonen van een Certificat de Conformité als het buitenlandse kentekenbewijs alle gegevens bevat die nodig zijn om de FR carte grise te kunnen invullen. En aangezien een NL kentekenbewijs bij lange na niet alle rubrieken bevat die een FR carte grise heeft, ben je dus de klos. Sterker nog, ik ken persoonlijk geen enkel Europees kentekenbewijs dat alle rubrieken van de FR carte grise omvat. End of story dus. In theorie kun je je EU auto zonder CdC of bezoek aan DRIRE/DREAL in FR invoeren, in de praktijk gaat je dat niet lukken.

Ik wacht op de eerste reactie van iemand die daadwerkelijk kans heeft gezien een NL auto in FR te importeren zonder CdC of een gang langs de DRIRE/DREAL. Bewijs uit de praktijk, dus. Tot die tijd neem ik de vrijheid om te volharden in mijn mening dat dit onmogelijk is. Alle mooie theorie over Europese regelgeving ten spijt.

Salutations, Jos

**Edit: CdC of DRIRE/DREAL natuurlijk

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2010-09-17 10:21:47

Jos, 'n zekere 'angst' voor de Drire/Dreal is op zijn plaats. Maar om nu te zeggen dat een en ander "onmogelijk" is ?

Jaren geleden 'n Kip-caravan 'ingevoerd', via het gehele Drire-circus. Met succes.

Op dit moment ben ik bezig met 'n Aziatische 4x4, binnenkort verwacht ik resultaat maar dat kan nog wel 'n maand of twee duren.

Op verzoek stuur ik je alle details.

Peter.

P.S. De overeenkomst tussen caravan en 4x4 is dat beide voertuigen geen importeur in F hebben, dat deze merken dus niet 'bestaan' laat staan dat er een CdC voorhanden is.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2010-09-17 10:32:53

@Peter,

Misverstandje, ik beweer slechts dat ik er zonder tegenbewijs van uit ga dat het importeren van een NL auto in FR zonder CdC of een gang langs de DRIRE/DREAL onmogelijk is.

Dat in mijn persoonlijke geval zich reeds een paar "mission impossibles" bij de DRIRE hebben afgespeeld is weer een ander verhaal ;-)

Salutations, Jos