Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Auto-entrepreneur (voor opdrachtgever in buitenland): hoe factuur opstellen, betaling ontvangen enz.

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-09-15 12:38:08

Ik ga binnenkort als auto-entrepreneur factureren aan opdrachtgevers in Nederland. Hoe stel ik de juiste factuur op (wat dient er allemaal op vermeld te staan)?

Ook wil ik graag weten of ik zonder problemen het bedrag op mijn Nederlandse bankrekening kan ontvangen (ik ben per 1 oktober a.s. uitgeschreven uit Nederland en dan belastingplichtig in Frankrijk) of moet het per se naar mijn Franse banknummer worden overgemaakt?

Ook heb ik nog een vraag over de jaaromzet. Stel: ik factureer op 1 factuur een bedrag van € 100,= aan vergoeding reis-/telefoonkosten, en € 600,= aan dienstverlening. Ik ontvang dan op mijn bankrekening € 700,=. Maar daarvan is dus € 100,= een vergoeding van reeds door mij gemaakte kosten. Wat betekent dit nu voor het doorgeven van mijn omzet aan de Franse belasting?

Alvast bedankt voor de info!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2010-10-12 09:44:16

Helemaal eens met bovenstaande onbekende deskundige. Nog een paar aanvullingen:

Ik adviseer Nederlandse bedirjven om niet in zee te gaan met een Franse auto-entrepreneur totdat er een ondubbelzinnige verklaring is van de Nederlandse belastingdienst dat een AE wordt gezien als echt bedrijf. Geen enkel Nederlands bedrijf wil het risico lopen een aanslag loonbelasting te krijgen voor een ingehuurder freelancer.

Op de factuur moet een vermelding staan (in het frans) dat je bent vrijgesteld van TVA volgens artikel 293-B van de CGI.

En inderdaad, het AE-systeen gaat uit van bruto omzet, zonder specificatie van kosten. Dus in bovenstaand voorbeeld: €700 aan omzet, waarvan 23% moet worden afgedragen aan sociale lasten + belasting (of meer ingeval je totale gezinsinkomen boven een bepaalde drempel uitkomt).

Zolang je kosten lager zijn dan 50% van je omzet is het micro-régime een goed idee. Als je uitsluitend of veel werkt voor Nederlandse klanten kun je beter een entreprise individuelle oprichten en kiezen voor het micro-régime. Als je dan opteert voor het micro social/fiscal, dan heb je exact dezelfde afdracht sociale lasten en belasting als bij de auto-entrepreneur, alleen niet het probleem van de Nederlandse opdrachtgever die kans loopt op een loonbelastingaanslag.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-10-12 10:53:32

De andere Wim refereert aan een bijdrage van meneer of mevrouw Onbekend. Daar doen wij niet aan op dit forum. Dergelijke ontraceerbare bijdragen worden verwijderd.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2010-10-12 11:18:47

Helemaal mee eens, Wim, toch had die onbekende een paar goede opmerkingen, die nodig zijn om mijn antwoord hierboven goed te begrijpen. Ik zal de belangrijkste punten herhalen, maar neem ze nu voor mijn rekening:

Het kan een probleem zijn om als AE te werken voor Nederlandse bedrijven omdat je een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) nodig hebt als bewijs dat je zelfstandig bent, zelfs als je in Frankrijk bent gevestigd. Idioot maar het kan wel tot problemen leiden voor je Nederlandse klant, die moet kunnen bewijzen dat ze je niet stiekem in loondienst hebben als telewerker. Je bent als AE niet verplicht om in het register van bedrijven opgenomen te worden, maar als bewijs dat je een bedrijfje hebt is het in dit geval wellicht toch verstandig.

Overmaken naar je Nederlandse bankrekening: waarom niet? Zolang je dat geld maar meldt bij de Franse fiscus , want je betaalt belasting en premies over je hele wereldinkomen in Frankrijk.

Over die 'kostenvergoeding': ik denk dat het geen zin heeft om dat zo te splitsen, behalve om aan je klant duidelijk te maken wat je uurtarief is, en wat je kosten. De essentie van auto-entrepreneur zijn is nu juist dat al je inkomsten, hoe je ze ook omschrijft, worden gezien als 'omzet' (chiffre d'affaires) en dat je er dus premies en belasting over betaalt. Vooral premies trouwens, maar dat terzijde. Hoeveel kosten je maakt voor je bedrijfje is helemaal jouw probleem als auto-entrepreneur, er valt niets te splitsen (het percentage premies en tax dat je betaalt over je omzet is gebaseerd op fiactieve bedrijfskosten van 50% als het dienstverlening betreft). Je geeft dus gewoon het totaal van dienstverlening en kostenvergoeding op als omzet. In dit voorbeeld 700 euro.

Wim


avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2010-10-14 15:59:41

Wim_B,

Hoe zou het toch komen dat "gewaardeerde" forumleden plotsklaps 'verdwijnen' van deze toch alom best gewaardeerde info-site?

Ik stel dat in vragende vorm dus, want die "onbekende" afhaker wordt door Wim_T nu juist aangehaald ivm. niet geheel duidelijke wetgeving omtrent het AE-ondernemerschap. Dat is nu hopenlijk voor Emmetje helemaal afdoende opgelost en wens haar veel succes in deze.

Wat blijft zijn echter aanzienlijke interpretatieverschillen over oa. fiscale wetgeving tussen NL en LDF en ik doe nogmaals een beroep op de forumdeelnemers elkaar belangeloos te dienen in en voor deze van buiten komende personen én moeilijke materie!

Met HGV,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-10-14 16:36:18

Ik zou zelf niet over gewaardeerde forumleden willen spreken bruin als men zo reageert als hapie.

Maar ach, jaren geleden deed hij al zo als iemand hem niet aanstond, dus we zijn het gewend.

Je bent pas gewaardeerd in mijn ogen als je je ongelijk of verlies óók durft toe te geven.

Je reactie wissen en onbekend worden is werk van angsthazen.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-10-14 17:57:38

Beste Cees,

De strekking van mijn posting is volslagen transparant.

Bovendien richt ik die vraag aan Wim_B en niet aan jou.

Wie hapie is, is mij ONBEKEND en doet ook weinig terzake.

Alleen wannneer je als forumdeelnemer hier uitgesloten werd, wordt je automatisch tot "ONBEKEND" gebombardeerd hoor Cees.

De vraag aan Wim is dus of mss. de gebruikte software ten dele schuldig is aan dit fenomeen ...

Wil je ajb. met Erik aanspreken/schrijven en niet meer met 'bruin' zonder of mét hoofdletter?

Ik voel me nl. als nog niet een volledig remigreerde Nederlander, nog steeds volledig solidair met het Franse volk en schrijf mijn stukjes toch ook vanuit die optiek.

Groeten van,

Erik.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2010-10-15 12:59:50

Gezien de tot nu toe ontvangen reacties worden wijdlopige bijdragen van Bruin die vaak tot misverstand, verwarring en onbegrip leiden, van dit forum verwijderd. Helaas moeten dan ook de reacties op deze gewiste bijdragen worden weggehaald. Het is niet anders. Ook anoniem geposte berichten verdwijnen in de poubelle.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2010-10-15 13:28:41

Ja Wim_B,

Je doet maar hoor, je bent immers de zelf uitgeroepen Frankrijk goerou.

Mijn zegen heb je hoor om al mijn (wijdlopige) bijdragen te verwijderen!  Ik hou alleen voor later wél record van mijn postings en het oordeel blijft aan de forumdeelnemers. Democratischer kan ik het ook niet maken hoor! -;)

Alleen antwoordt je dan NIET op zg. anoniem geplaatste postings met "Onbekend" en daar ging mijn commentaar hier over!

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-10-15 17:05:17

Erik, die vraag van jou kan ik heel snel en simpel beantwoorden;

Als je even verder op het forum kijkt zie je ook die zogenaamde onbekende, en dat is niemand anders dan hans pieters die hier in het verleden ook al de grapjas uithing door zijn zin door te drammen en anders floepte die weg als “onbekend”

Het heeft dus niets met “frankrijkgoeroe” wim te maken en ook niet met de techniek.

Als het jou (en anderen) niet zint hoe wim de teugeltjes in handen houd van ZIJN site (of betaal jij soms de provider?) dan ga je toch gewoon zelf een site opzetten, wie houd je tegen.

Wil je nou echt niets snappen.

Cees.