Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe electrische installatie

Auteur Bericht

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2010-09-16 22:22:44

Binnenkort hopen we onze "coffret de chantier" aansluiting te hebben. Omdat deze een beperkte houdbaarheidsdatum kent, wil ik binnen redelijke tijd een definitieve aansluiting realiseren.

Heeft iemand ervaring met goedkeuring van een vrij "basic" installatie in een casco huis? Ik bedoel daar mee (uiteraard alles volgens norm & voorschrift): GTL in kast bij entree, sejour/cuisine ruimte is nog niet voorzien van keuken maar wil ik alvast electra + tel etc. aanleggen, hetzelfde geldt voor slaapruimte  waarvan nog niet alle scheidingswanden af zijn.

Dit alles omdat ik voorzie dat het afbouwen/inrichten van ons casco-huis veel langer zal gaan duren (jaar of 4 a 5) dan dat het EDF bouwstroom toe zal staan (is dat 1 of 2 jaar misschien?)

Misschien is er iemand die hier ervaring mee heeft in 71?

Met vriendelijke groet,

Kees

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-09-17 00:12:34

Kees,

  Wat is de houdbaarheidsdatum van een branchement provisoire? Volgens de EDF is dat één jaar, en te verlengen met telkens drie maanden. Lees ook de ervaringen van Jos die hier op het forum te vinden zijn, en over de coffret de chantier. En hoe lang je die periode kunt rekken, daar laat de EDF zich op de website niet over uit. Vanuit een andere invalshoek, die van het openbaar bestuur, kom je ook vragen tegen over de tijdelijkheid van de bouwaansluiting. Monsieur le Maire is er niet dol op wanneer niet helemaal legaal geplaatste stacaravans voorzien worden van semi-permanente nutsvoorzieningen. De ERDF in Ile de France heeft daarover een fiche synthétique opgesteld. En is er nog veel meer over geschreven, maar dit is de aardigste samenvatting. Lopen we door naar de volgende deur, die van de Consuel. Dit is het papierwerk, waar ERDF en Consuel deze verduidelijking over op papier gezet hebben. Hoe in te vullen? Dat wordt hier uitgelegd. Denk verder ook aan de regels voor een tableau de communication, en de extra ethernet bedrading die dat met zich meebrengt. Ook moeten er unifilaire tekeningen van de elektrische installatie aangeleverd worden. Op de site van Volta is in het artkel over een nieuwbouwproject - beslist lezen - daar een voorbeeld van te vinden. Dit is een toelichting op de werkwijze bij een Consuel controle. Komen we bij de hamvraag: gaat Consuel accoord met het keuren van een half-af huis, veronderstellend dat bijvoorbeeld na drie jaar een kordate ERDF manager zou zeggen, het heeft nu wel lang genoeg geduurd met die bouwaansluiting. Anders geformuleerd: gelden er regels voor een minimum aansluiting? Dat is een wat mistig gebied. Het verstandigste lijkt me om woonkamer, keuken, badkamer, wc en in ieder geval één slaapkamer op orde te hebben. Open inbouwdozen met de draden er uithangend boven de plek waar het keukenblok moet komen, losse draden uit het pafond op de plek waar nog een DCL moet worden aangebracht zullen onmiddellijk tot vertrek van de controleur aanleiding geven. En een volgend controlebezoek is niet gratis, kost zelfs meer. Of je de keukenapparatuur ook al daadwerkelijk geplaatst hebt, dat is niet aan de orde. Wel moeten alle stopcontacten voor de diverse apparaten aanwezig zijn, alles volgens de NF normen aangelegd. Maar wie weet zijn er forumbezoekers die hier zelf ervaring mee hebben opgedaan.

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-09-17 10:28:15

Bonjour,

In aanvulling op hetgeen Rob hierboven schrijft, ik heb op dit moment nog steeds een "coffret de chantier"... maar ik leef natuurlijk wel op een tijdbom. Dus heb ik toch geprobeerd een aantal alternatieven op rij te krijgen, voor het geval dat de EDF plotseling besluit dat het mooi genoeg is geweest.

Allereerst natuurlijk een behoorlijk diesel-aggregaat, ook handig als de stroom weer eens uitvalt, op het platteland een geenszins zeldzaam gebeuren.

Ik woon nu in een tijdelijke behuizing en een flink deel van de installatie is op norm. Het gebouw waar de meter moet komen is echter nog niet af. Echter, in noodgevallen kan ik de meter in mijn tijdelijk onderkomen laten monteren. Maar liever niet, want dan moet ik die later weer verhuizen, en wederom de Consuel laten komen.

Fransen hier in de buurt zijn bezig zelf een nieuw huis te bouwen, ook een meerjarenproject. Zij hebben op het terrein eerst een garage gebouwd en daarin een tableau, compteur, aarding, lichtpunt en stopcontact gerealiseerd. Het schijnt dat de Consuel daarvoor een vereenvoudigde keuring heeft (Bâtiment à usage domestique) zodat je sneller van je coffret de chantier af komt. Maar de definitieve installatie in het huis moet in de toekomst natuurlijk nog wel een "echte" keuring ondergaan. Dus zoiets zou ik ook nog kunnen overwegen.

En in het uiterste geval hoop ik een lokale electricien te kunnen vinden die me helpt om de in zijn ogen nijpende problemen op te lossen en me daarvoor in ruil van een attestation voorziet. Dat zal wat kosten maar dan zit ik hopelijk niet maanden in het donker.

Ik houd jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen...

Salutations, Jos

**Edit 18-sep-2010: live link "Bâtiment à usage domestique" met dank aan Robert du Moulin

 

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2010-09-17 23:22:23

Rob, ongelooflijk hoeveel info jij weet te stoppen in je antwoord; daar ben ik écht mee geholpen! Ik heb ook de laatste uitgave van "location d'habitation van Promotelec" net binnen gekregen met verhelderende voorbeelden.

Jos, ik begrijp dat jij al een behoorlijk lage tijd "profiteert" van je coffret chantier, da's mooi. Eerlijk gezegd ben ik van te voren al van plan om samenwerking te zoeken met een locale electriciën met voorstel: betrek mijn materiaal bij u, ik verzorg leidingen en verdere afmontage en u verzorgt GTL + attestation.

Bedankt voor het meedenken, nu eerst maar eens kijken of de extension van het net + aansluiten van coffret binnenkort in orde komt.

Met een vriendelijke groet,

Kees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-09-19 11:59:57

Kees,

ik heb een vergelijkbare methode bij mijn CV toegepast.

Bij mij was het toen:

- Ik betrek mijn materiaal (radiatoren, buizen, fittingen etc.) bij u,

- ik plaats alle leidingen (water, fioul, elektra)

- ik maak  de schoorsteen gereed

- ik plaats samen met uw mensen de tubage in de schoorsteen

- u plaatst de ketel en verzorgt het afregelen.

Werkte prima, en de chauffagiste kon door zijn grote hoeveelheden erg gunstig inkopen en heeft een deel van zijn voordeel aan mij doorgegeven, was goedkoper dan bij welke brico ook.

Succes, en een afsluitend verhaal wordt erg op prijs gesteld!

Christian von Klösterlein

avatar#7191
Champvert
Berichten: 7
Reacties: 11

#5 Geplaatst: 2010-09-19 23:05:48

Christian, bedankt voor je toevoeging. Zoals jij omschrijft is precies mijn plan. Heb zoiets ook al eens in Ned. toegepast (inderdaad... met CV!) Als 't klikt met de artisan/fournisseur lijkt 't me prettig samenwerken & leerzaam.

Vanzelfsprekend meld ik m'n ervaringen t.z.t. Gezien het tempo in de Bourgogne (ook 't mijne..) kan 't even duren:)

Groet, Kees