Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Boetes Franse banken

Auteur Bericht

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#0 Geplaatst: 2010-09-23 09:59:37

Ik lees vandaag op deze site het artikeltje over de boetes die verschillende Franse banken is opgelegd vanwege anti-concurrentie afspraken. Bijzonder vond ik het stukje commentaar naast het artikel, waarin de auteur (hij blijft annoniem) in het bijzonder in gaat op het gebruik van de cheque in Frankrijk. Ik heb het met plezier gelezen, vooral de persoonlijke frustratie (gedeeld door heel veel Nederlanders die in Frankrijk wonen of er wel eens komen), die van alle kanten uit het stukje siijpelde.

Ik ga hier een paar aardige dingen schrijven over Franse banken, een beetje tegenwicht..:

1. De Franse hypotheekrente en rente voor persoonlijke en bedrijfsmatige leningen is structureel veel lager dan in Nederland. Al jaren.

2. Franse banken hebben relatief weinig geleden van de kredietcrisis. Omdat zij nooit hebben vergeten wat bankiers in andere landen wel waren vergeten: risico gaat voor winst. Als een lening te veel risico heeft moet je hem niet verstrekken, ook al is de winstpotentie groot. Daarom verstrekken Franse banken geen leningen aan Nederlandse avonturiers, met woeste, maar slecht onderbouwde plannen in Frankrijk, terwijl een stevig, financieel goed onderbouwd plan (ook van Nederlanders!) wel serieus wordt beoordeeld.

3. Fransen banken dekken hun kosten in hoofdzaak door reguliiere bankzaken en reguliere klanten te belasten. Nederlandse banken belasten incidentele klanten veel meer. Kijk eens naar het verschil tussen maandelijkse instandhoudingskosten tussen Nederlandse en Franse banken en naar het verschil tussen afsluitprovisie (frais de dossier) bij een hypotheek. In de Franse praktijk zijn bankkosten veel beter voorspelbaar.

4. Ik heb meubilair besteld voor onze nieuwe cursusruimte in Delft. Op een maandagochtend komt een vrachtautootje voorrijden. De chauffeur laadt alle spullen uit en presenteert mij de factuur. Of ik maar even cash wil afrekenen. In Frankrijk had ik een cheque uitgeschreven, maar nu moest ik in de stromende regen langs de geldautomaat met zoveel mogelijk pinpassen om het bedrag cash bij elkaar te schrapen...

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-09-23 11:09:55

Ben het met wim eens tot het punt leningen.

De cheque is voor mij in tegenstelling tot veel Nederlanders, een ideaal betaalmiddel, altijd op zak en in de verste uithoek van het land bruikbaar op elk moment van de dag.

Betaalautomaten dienen door de cdh, winkel, of restaurant, zelf aangeschaft te worden, en het verkeer tussen deze automaat en uw bankafschrift kost ook nog eens geld, voor veel Nederlanders in de pays bas de reden in de winkel geen creditcard toe te laten.

Waar ik het niet mee eens ben is zijn alinea leningen.

Wat leningen betreft zeggen de fransen zelf al “als je een koe wilt kopen moet je met een koe komen” of anders gezegd; als je 1000 euro wilt lenen moet je eerst 1000 euro op tafel leggen.

Ik ken voorbeelden genoeg van uiterst enthousiaste jongeren die een zaak willen beginnen en een minimum aan leningen vragen en door de bank afgewezen worden om de meest stompzinnige redenen.

Een jongen vraagt een lening van vijftienduizend euro om een kiosk op te starten in een station van een grote stad waar nog géén kiosk is, en wordt met lege handen weg gestuurd.

We hebben die jongen geholpen en deze heeft al twee andere kiosken geopend ondertussen, waarvan een op orly.

De mentaliteit van de fransen is bang, geen avontuur, terughoudend, en weinig enthousiast, en deze zelfde mentaliteit vind je terug bij de banken.

Ik ben het er volledig mee eens dat het niet goed is de mensen hun de leningen te makkelijk te geven, zoals de Amerikanen en Hollanders jaren hebben gedaan, maar een beetje avontuur mag een bank mijns inziens wel tonen, zeker in een land wat tot de assen in de bagger zit.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-09-24 22:51:54

Wim van Teeffelen schreef in zijn zeer terechte commentaar over het Franse bankwezen nog:

Bijzonder vond ik het stukje commentaar naast het artikel, waarin de auteur (hij blijft annoniem) in het bijzonder in gaat op het gebruik van de cheque in Frankrijk.

Niks anoniem, alle stukjes en stukken zijn afkomstig van de redactie van Wonen en leven in Frankrijk.

Wim