Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kamer waterpas maken en vochtprobleem verhelpen

Auteur Bericht

avatar#8353
Erik 70
Berichten: 3
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-09-23 10:59:06

Wij hebben een boerderij en van de schuur is een woonkamer gemaakt. Deze kamer loopt schuin naar beneden af en volgens de overlevering is dit gedaan, omdat de karren vol naar binnen gingen en dat dit gemakkelijker ging als de vloer naar beneden afliep?

Op de vloer liggen (mooie) autenthieke tegels, onregelmatig van grootte en dikte en naar mijn mening erg zwaar. In de winter, wanneer we langere tijd niet aanwezig zijn geweest en dus weinig gestookt hebben, ligt er schimmel op de vloer, dus vocht.

Nu wil ik de vloer eruit halen, afgraven en op de een of andere manier isoleren en er een rechte, betonnen vloer op storten.

Wie heeft er voor mij tips, hoe dit aan te pakken. Hoeveel kan ik afgraven, zondar dat ik problemen krijg met de muren, hoe kan ik het vochtprobleem aanpakken etc.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-09-23 11:10:53

Erik,

Welkom op dit forum. Waar te beginnen met de beantwoording van je vraag? Met een leesdadvies. Over vochtproblemen staat op deze site in de rubriek klussen een uitstekend verhaal van Christian von Klösterlein, die overigens ook een waarschuwend geluid liet horen bij een eerdere vraag over het storten van een betonnenvloer.

Rob

avatar#8353
Erik 70
Berichten: 3
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2010-09-23 13:51:27

Rob, bedankt voor je reactie. Probleem voor mij wordt toch het vochtprobleem, heb te weinig ruimte om een kruipruimte te maken, tenzij ik een flink deel kan afgraven. Maar is dat niet gevaarlijk voor de stabiliteit van mijn muren?

Zijn er andere oplossingen?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-09-23 14:38:34

Erik,

Ik zou in jouw geval eens kijken naar een ventilerende grindlaag onder de vloer.

Daartoe graaf je de bestaande vloer 20 tot 30 cm uit, waarbij je erop let dat je niet onder de fundamenten van de muren komt, eventueel bij de muren je uitgraving schuin op laten lopen.

In de uitgraving stort je grind, dus kiezels en geen steenslag, met daarin drainage/ventilatie buizen die buiten de ruimte uitkomen. Daarvoor kun je gewoon die goedkope drainagebuizen voor de landbouw "drain agricole" gebruiken.

Op de grindlaag stort je je bovenvloer, bijvoorbeeld van beton. Men gebruikt ook wel mengsels gebaseerd op kalk, bekend onder namen als hennepbeton of "beton vegetal". Deze hebben als voordeel dat ze "ademen" maar de droogtijd is (veel) langer dan van beton.

De ventilatiebuizen zorgen ervoor dat het vocht onder de vloer kan worden afgevoerd, de kiezels breken de capillaire werking van de bodem zodat eventueel vocht niet van onderen in/door je dekvloer dringt.

Zie hier en hier voor voorbeelden van deze techniek.

Salutations, Jos

**EDIT 24-09-2010: Alternatief voor betonvloer duidelijker beschreven na suggestie Robert du Moulin