Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hebben wij een architect nodig?

Auteur Bericht

avatar#8354
Ivan(52)
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-09-23 12:05:34

Hallo iedereen,

Na het vele uren doorpluizen van de prachtige site en dito forum zitten we nog steeds met dezelfde vraag.

Hebben wij een architect nodig voor onze bouwvergunning?

Ons huis met bijhorende schuur geeft ,gelijksvloers, een vloeroppervlakte van 165m².

We hadden graag de schuur omgevormd tot woonruimte en de helft ervan voorzien van een mezzanine. Aan de gevels worden er geen openingen veranderd of bijgevoegd.

Ik las ook onder 170m² is er geen architect nodig, maar die 170m² zijn dat alle bewoonbare ruimtes zowel beneden als boven? Zoja, kan ik dan een bouwvergunning aanvragen enkel voor het linkergedeelte, zijnde de schuur? Onze plannen, woonruimte en mezzanine, zouden een 125m² nieuwe bewoonbare ruimte maken.

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Ivan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-09-23 14:10:08

Ivan,

  Die 170 m2 is al vaker aan de orde geweest, eerlijk gezegd ben ik de tel kwijt geraakt. Het staat me bij dat Wim in één van die discussies ook nog de rekenmethodiek heeft uitgelegd om de SHON - surface hors ouvre nette - te berekenen. Misschien nog wat doorzoeken met andere zoekwoorden op dit forum of deze website. Of wie weet kom je hier al wat verder mee. Anders deze Franse bronnen raadplegen i.v.m. het al dan niet moeten inhuren van een architect en de déductions die je mag toepassen om die SHON te berekenen. Welkom op dit forum overigens.

Rob

avatar#8800
illbeback2
Berichten: 0
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2011-01-18 21:50:59

Heb je al duidelijkheid gekregen over je vraag?

Op de volgende website staat goed omschreven welke onderdelen je dient mee te tellen.

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-01-19 08:19:33

Vergissing, René?

Via de aangegeven link kom ik terecht op een website van France Télécom over het opgeven van storingen.   ???

Christian von Klösterlein

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#4 Geplaatst: 2011-01-19 10:52:19

Hallo

Om de 170 m² met bijbehorende architect te omzeilen zie deze prachtige site http://ophuizenjachtindemorvan.blogspot.com/

Zoek op de pagina naar architect en je verneemt de oplossing door een jurist.

mvg

Paul

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-01-19 14:04:11

@Paul,

Helaas, die oplossing werkt niet, kan ik uit eigen bittere ervaring bevestigen.

De architect die de plannen ondertekent moet ingeschreven staan bij de "ordre des architectes" in de FR "region" waar u wilt bouwen.

Zelfs met een befaamde NL architect die in NL bij de BNA was ingeschreven kwam ik in FR geen steek verder. Ik heb uiteindelijk de kant en klare plannen door een in FR ingeschreven architect moeten laten ondertekenen alvorens ze te kunnen indienen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-01-19 22:57:29

Hallo Jos

Bij mij heeft de op mijn weblog  http://ophuizenjachtindemorvan.blogspot.com  genoemde oplossing reeds een aantal keren voortreffelijk gewerkt.  In het ene departement  zijn ze  ongetwijfeld strikter in de handhaving van de regels en de bescherming van hun eigen architecten dan in het andere. Wat bij mij zeker heeft geholpen dat ik altijd  gedurende de planningsfase van schets tot een gelikte bouwtekening met de dames en heren van de CAUE om de tafel ben gaan zitten, waardoor ze de finale aanvraag altijd herkenden als een stuk waar ze zelf aan mee hadden "gewerkt". Het blijft van de gekke dat je voor het maken van een Jacobine bij een bouwwerk met een woonoppervlak van 165 m2 geen architect hoeft in te schakelen en bij een bouwwerk met een woonoppervlak van 171 m2 wel.

Cordialement

Bram

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2011-01-20 09:52:55

Bonjour Bram,

Goed dat het bij u in de Morvan allemaal zo'n stuk gemakkelijker ging dan bij mij in de Midi-Pyrenees. Mijn probleem was ook niet zozeer de CAUE, maar de toenmalige DDE. Daar zat een monsieur die met alle geweld het inschrijvingsnummer bij de "Ordre des Architectes" van mijn architect op een formulier wilde invullen. Geen inschrijving, geen nummer. Geen nummer, geen vergunning.

Nu is er in theorie wel een mogelijkheid voor een EU architect om zich voor een éénmalig project in FR bij de Ordre in te schrijven. Maar dan moet die EU architect wel kunnen aantonen dat hij beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering die zijn werk in FR dekt. En dat lukte niet. Géén NL maatschappij wilde een éénmalig project in FR verzekeren. Géén FR maatschappij wilde een NL architect verzekeren. End of story.

Al met al weer een prachtig voorbeeld van hoe FR zich in theorie aan de EU regels houdt maar toch kans ziet deze in de praktijk te dwarsbomen. Nu speelde dit allemaal in 2004, wellicht is het inmiddels verbeterd. Maar ik had een probleem. Dat ik slechts kon oplossen door een FR architect mijn aanvraag te laten indienen.

Maar nu komt het mooiste. Mijn NL architect was zeer gereputeerd, met een erkenning van de rijksbouwmeester voor buitengewone bekwaamheid, dus niet de eerste de beste. De FR architect die ik uiteindelijk mijn aanvraag heb laten ondertekenen werd enige jaren later ontmaskerd als charlatan. Hij had zich met vervalste geloofsbrieven bij de Ordre ingeschreven. Die vent kon nauwelijks een tekening lezen. Ik dank nog dagelijks OLH dat ik zelf het ontwerp, teken en rekenwerk heb gedaan. Maar goed, ik had de vergunning en heb die nog steeds. Mazzel?

En tsja, die 170 m2, ook weer zo iets volslagen belachelijks. Voor een simpel gemetseld rechthoekig gebouw op vlakke bodem van één verdieping met een totale oppervlakte van 171 m2 in the middle of nowhere heb ik een architect nodig. Een achthoekig gebouw in vakwerkconstructie met "hammer beams" en meerdere verdiepingen op hellend terrein met een totale oppervlakte van 169 m2 in een drukke omgeving mag ik zelf in elkaar prutsen. Hoe idioot wil je het hebben?

Afijn, deze regelgeving zal wel blijven bestaan tot er een keer een gebouw van minder dan 170 m2 in elkaar d*ndert, daarna wordt er ongetwijfeld een nog veel gruwelijker samenstel van regels in elkaar geknutseld. Inclusief een leger fonctionnaires om dit te controleren, en een rij instanties om deze fonctionnaires te controleren en te certificeren, en een overkoepelend orgaan dat rapporteert aan andere overkoepelende organen, u begrijpt de trend.

In elk geval ben ik mét vergunning als autoconstructeur lekker in de weer!

Salutations, Jos

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#8 Geplaatst: 2011-01-20 20:00:12

Moet niet elke bouwverguning door een architect worden afgetekend!? Ik wil een eenvoudige schuur van parpaigns bouwen. Geen moeilijke dingen. Enkel een overspanning van 8 meter. Hier maak ik 2 overspanningen van 4 meter van door een stalen balk over de korte kant (6 meter) te plaatsen.

8*6 = 48m2 als ik mij niet vergis. Mijn vader (architect/bouwkundige in NL) heeft autocad tekeningen / 3d model gebouwd. Kunnen wij hiermee aan de slag om de paperassen in te vullen of moet hier nog wel een franse architect iets over roepen?

Zijn er nederlandse handleidingen voor het indienen van zo'n bouwvergunnig? ik translate.google.com me al helemaal suf voor een Declaration Prealable.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-01-20 21:33:55

Bonsoir Xychix,

Voor een bouwwerk met minder dan 170 m2 oppervlakte komt er echt geen architect aan te pas. Gewoon zelf een net dossier maken en indienen bij de mairie.

Hier vind je voorbeelden van de bijlagen PCMxx die je moet meeleveren. Weliswaar in het Frans, maar de plaatjes zeggen meer dan duizend woorden. Succes!

Salutations, Jos

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#10 Geplaatst: 2011-02-06 17:23:11

Hallo Ivan

Advies: ga bij de regionale CAUE (Conseil d’Architecture, d’Urbanisme et de l’Environnement) langs en ook bij de mairie. De CAUE kan je tips en advies geven die zeker in je voordeel kunnen werken. Naast de 170m2 grens, zijn er eisen bij gevel-, dakwijzigingen (bij jou blijkbaar niet van toepassing) en soms ook in geval van bestemmingswijziging. Zie ook mijn site op dit onderwerp: http://www.natuurstenenhuis.nl/vragen.html#wat