Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EDF: forse tariefstijgingen heures creuses

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2010-09-24 15:48:37

Op de voorpagina van deze website wordt al uitvoerig bericht over de gevolgen van de veranderingen die de EDF per 15 augustus j.l. heeft doorgevoerd. Op de site van "60-millions consommateurs" waar Wim naar verwijst staat een aardige tabel. Aan de hand daarvan kun je voor jezelf ook eens gaan rekenen, om te zien bij welk jaarlijks energieverbruik, en welke puissance souscrite, het nog de moeite loont om voor het dag/nacht tarief te kiezen. Voor velen zal de overstap naar de option base lonend zijn.

Over de maximaal  aanvaardbare stijging van de kilowatt uurprijs wordt jaarlijks een stevig rondje vergaderd in Parijs, dit soort "technische" wijzigingen lijken tot na het moment van invoering er onopgemerkt tussen door te slippen. Merkwaardig. En dat terwijl Pierre Gadonneix, van 2004 tot 2009 PDG van de EDF het veld moest ruimen omdat hij publiekelijk verklaard had dat de tarieven in drie jaar tijd met twintig procent omhoog zouden moeten, om alle investeringswensen te kunnen realiseren. Voor 2010 komen we nu op een door Parijs geaccordeerde gemiddelde stijging van 3,4 % uit. Of daar die wat onderbelichte heures creuses problematiek inzit zou ik eerlijk gezegd niet weten. Wanneer je dat soort verhogingen een aantal jaren volhoudt zit je ook zo aan de twintig procent prijsstijging voor de klant. De EDF reclamekreet "Nous vous devons plus que la lumière" komt hiermee in een geheel ander daglicht te staan. En over de gevolgen van de introductie - of moet ik zeggen het plaatsingsbesluit - van de nieuwe generatie elektriciteitsmeters zal de komende jaren ook de nodige verontwaardiging opsteken. Ervaringen elders, ondermeer in Canada, stemmen niet hoopvol waar het de beloofde kostenbesparingen betreft. Van de 500.000 klanten van Toronto's Hydro zag 80 % zijn elektriciteitsrekening stijgen. Laten we het er maar op houden dat de vorige PDG te vroeg gelijk had, en om de onrust te bezweren mocht hij vertrekken. En de de Franse tv kijker en krantenlezer haalde opgelucht adem bij het lezen van dat bericht.

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2010-09-25 10:48:58

De consumentenorganisatie rekent wel erg eenzijdig de EDF meer winst toe.

Men gaat uit van een verbruik van 1/3 HC en 2/3 HP. Slechts 1/3 van het verbruik wordt dus aan het lage tarief toegerekend. Die aanname zal vaak ver van de waarheid liggen. Mijn verbruik is bv exact omgekeerd: 2/3 'laag' tegen 1/3 'hoog'.

In dat geval klopt er niets meer van de berekening en kom je veel gunstiger uit.

Helaas zit de aanname ook in de spreadsheet en daarmee is die m.i. nutteloos.

Als ze nu even de moeite hadden genomen om de volledige tarieven in de sheet te zetten zodat je op grond van het werkelijke dag- nachtverbruik van vorig jaar een goede vergelijking kan maken, dan had de consument tenminste feitelijke informatie over z'n eigen verbruik. Nu blijft het roepen in de mist.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-09-25 12:01:23

De consument wordt geadviseerd -  Notre conseil : si vous avez un abonnement HC/HP, vérifiez bien votre consommation annuelle - om zelf eens te gaan rekenen omdat er na 15 augustus wat is gaan schuiven in de tarieven. Het voorbeeld op basis van de duidelijk genoemde 1/3 hc - 2/3 hp aanname moeten we maar beschouwen als een model uit de school van: "now that I've got your attention".  Ik vind die oproep aan het slot dan ook verre van nutteloos.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-09-27 10:53:49

Jako, en anderen,

   Na wat heen en weer gemail heeft site administrator Dave van Pontnoir zich gebogen over die EDF prijsverhogingen, lees hier zijn analyse en zijn praktische tips. De soep wordt inderdaad niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, maar de prijsverhogingen kunnen als het tegenzit toch aanzienlijk zijn.

Rob