Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kan een SCI iemand in dienst nemen

Auteur Bericht

avatar#7312
Big Fish
Berichten: 7
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2010-09-25 19:38:17

Wij willen ons met een groep vrienden verenigen in een SCI en een huis kopen. Het huis moet ingrijpend verbouwd worden. Een van ons zouden we er graag bij hebben maar hij heeft zelf niet voldoende geld om mee te betalen en is door de crisis zijn baan kwijtgeraakt. Hij zou degene zijn die de komende jaren in het huis gaat wonen om de verbouwing te doen. 

Wij zijn aan het kijken hoe we het mogelijk kunnen maken dat hij meedoet. We kunnen hem het geld niet lenen.

Nu is het idee ontstaan dat wij hem met de SCI in dienst nemen en een arbeidscontract geven om de verbouwing te doen. Dan zou hij op basis van dat contract in Frankrijk een hypotheek zou kunnen nemen.

Kan een van de gewaardeerde experts op dit forum vertellen of dat een reele optie zou zijn en ons eventueel kunnen helpen bij het organiseren van zoiets?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-09-26 10:23:47

Een paar korte opmerkingen. Een hypotheek wordt verstrekt om een huis te kunnen kopen, of verbouwingsplannen uit te voeren. De kwaliteit en marktwaarde van het pand - wat brengt het op wanneer de eigenaren onverhoopt niet  meer aan betalingsverplichtingen zouden kunnen voldoen - zijn daarbij zekerheden voor de bank. Naast de inschatting van de inkomens- en vermogenspositie van de eigenaren. Kortom: op het laten zien van een aanstellingspapiertje krijg je geen hypotheek. En welke voorwaarden Franse banken aan een verbouwingshypotheek stellen kun je hier lezen. Nog een eerste opmerking over de SCI. Mag iemand die verstand heeft van de juridische aspecten daar meer over zeggen. De SCI, ook hier op deze website een toelichting, dat is in wezen een familievereniging, of van bekenden, die zonder winstoogmerk een huis in bezit heeft. Geen bouwonderneming. Want dat zou de figuur worden wanneer de SCI iemand in dienst zou nemen voor die verbouwing, op de loonlijst zou zetten. Zou zo'n SCI dan eigenlijk niet gehouden zijn aan de cao voor de bouw, de ccn/btp? En wat te denken van de verzekeringskant, de risques professionnels, de bouwvakker valt van de steiger? Zo op het eerste gezicht lijkt jullie idee me geen begaanbare weg. Misschien dat een constructie waarbij het betrokken SCI lid, startend met één aandeel (part) van de SCI, gedurende de verbouwingsrit of aan het eind daarvan beloond wordt met het overhevelen van aandelen van de wat rijkere lieden naar de inmiddels volleerde bouwvakker meer kans van slagen heeft. Maar voordat je het weet kom je dan terecht in de weerbarstige materie van schenkingsrecht aan derden. En blijft er nog steeds het probleem hoe je de aanschaf van al het benodigde verbouwingsmateriaal financiert, en hoe de bouwvakker brood op de plank krijgt gedurende die tijd.

Rob van der Meulen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-09-26 17:59:27

Die persoon heeft niets meer, maar ik neem aan wel een inkomen ergens van.

Waarom zo moeilijk doen ?

Deze constructie lijkt me een beetje flessentrekkerij, hypotheek binnenhalen over een kansloze rug.

Weinig kans van slagen denk ik en als het slaagt enorm risicovol, wat te denken als de man een ongelukje krijgt.

Persoon weg, en de bank komt centjes vragen, huis weg.

Ik denk even hardop;

Een verbouwing kost geld, veel geld.

Als je niet het geld hebt om de verbouwing te kunnen bekostigen zou ik je aanraden er maar niet aan te beginnen, teveel gelukzoekers zijn jullie al voor gegaan naar de terugweg naar Nederland.

Als je het geld wel hebt met de groep minus die handige harry, dan kun je zeggen we laten handige Harry daar wonen, hij verbouwd het huis, verdient daarmee in principe zijn maandloon van een dikke 3733 euro netto (prijs spreek je samen af) en na een jaar heeft hij een halve ton aan diensten in het huis zitten die jullie niet hoeven te betalen, en hij investeert.

Volgens mij is het ook niet legaal, maar wel het proberen waard en zonder hijgende bankdirecteur in je nek.

Ik weet trouwens niet zeker of het werkelijk verboden is als je een uitkering geniet je niet aan je eigen huis mag timmeren.

Je hebt sollicitatieplicht denk ik, daar zul je je aan moeten houden.

Woont deze handige Harry in Frankrijk ?

Mocht hij in Frankrijk wonen dan is er geen mens die hem verbied aan zijn dak te timmeren dunkt me.

Maar zoals altijd met dit soort zaken; we vragen het even aan meneer van Teeffelen.

Cees.

avatar#7312
Big Fish
Berichten: 7
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2010-09-27 13:46:17

Hartstikke bedankt voor jullie reacties alvast.

Naar aanleiding daarvan een verdere toelichting. Hij woont nu in NL en heeft recht op bijstand in Nederland, maar dan mag hij geen huis kopen in Frankrijk en heeft hij sollicitatieplicht. De situatie waar we naar kijken is dat hij afziet van zijn recht op bijstand in NL en zich in FR zou vestigen. Hij kan dat gezien zijn situatie alleen als hij een inkomen in Frankrijk zou hebben. Wij hebben hem voorgesteld dat wij het geld voorschieten maar om persoonlijke (en voor ons begrijpelijke) redenen wil hij niet van vrienden lenen. Het idee was dat wij hem zouden helpen met een nette baan (bij de SCI) en dat hij dan op basis van dat inkomen een kleine hypotheek/lening (40.000) voor zijn aandeel in het huis zou kunnen krijgen. Maar zowel voor ons als voor hem is het belangrijk dat het legaal is en dat het hem inderdaad zal helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Jullie commentaren hebben echter al heel veel bezwaren tegen deze constructie opgeworpen.....

Overigens zijn wij wel bereid het risico te lopen dat, wanneer het misloopt, wij zijn deel overnemen. En de verbouwing is voor het grootste deel licht en weinig risicovol werk.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2010-09-27 22:23:54

Zo werkt het niet. De SCI kan een hypotheek geven ('nemen' zegt de volkmond) op het onroerend goed, maar dan zullen de 'aandeelhouders' goed moeten zijn voor de terugbetaling van de lening en de betaling van de rente. De Franse banken kijken hierbij dan vooral naar het inkomen van de hypotheekgevers en veel minder naar de waarde van het onderpand.

Een 'nette baan' bij de SCI. Hoe stel je je dat voor? Wie gaat de werkgeverspremie betalen? Wordt wellicht gedacht aan een constructie onder de CESU (te laag inkomen om een lening te verkrijgen), kortom, tijd om een hypotheekadviseur om raad te vragen.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2010-09-30 15:20:23

Ik vond ook nog het volgende:

Een SCI heeft niet als bedoeling om mensen in dienst te nemen, behalve als het echt nodig is, zoals een concierge, een tuinman, iemand voor het onderhoud. Het is niet verboden, maar fiscaal is het niet zo interessant. Als de werknemer ook aandeelhouder in de SCI is, is het salaris voor de SCI niet aftrekbaar.
Als de SCI onderhevig aan de inkomstenbelasting - dat zal meestal zo zijn - en de werknemer is een natuurlijk persoon zal zijn salaris fiscaal worden beschouwd als voorschot op zijn aandeel dat hij aan het einde van het jaar zou ontvangen.

Wim

avatar#7312
Big Fish
Berichten: 7
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2010-11-10 00:57:30

Erg bedankt voor jullie reacties!