Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lamellen van luiken vernieuwen

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2010-09-26 11:49:01

Ik ben bezig met het opnieuw in de verf zetten van een aantal luiken. Het zijn luiken met van de mooie lamellen, persiennes, waarvan een aantal in inmiddels slechte staat verkeert.

Lang geleden heeft een menuisier een aantal lamellen vernieuwd (origineel zijn ze van eikenhout, de vernieuwde van vuren oid). De nieuwe (40 jaar?) zijn nog als nieuw.

Ik denk erover om zelf nieuwe lamellen te gaan maken; goed hout kopen, voor en achterzijde in dezelfde hoek zagen als de oude. De oude eruit zien te krijgen; nieuwe tussenvoegen; spijkertje en daarna afvullen met stopverf.

Zie ik deze operattie te simpel in? Mijn menuisier zegt dat het een nauwelijks uit te voeren operatie is, die het laatst door zijn opa (ook 40 jaar geleden?) werd uitgevoerd.

Iemand ervaring met dit soort renovatie en tips?

JP   

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-09-27 09:14:15

Ja, JP,

ik heb er iets over. Moet ik nog een beetje uitwerken, de schetsjes omzetten in tekeningen en zo. Misschien vanavond of morgen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-09-27 10:28:31

Toen ik mijn leven begon k,on ik niets, ik kon niet lopen, viel steeds, zag mensen fietsen en probeerde dat ook, waar ik ook steeds bij omviel.

De eerste brief die ik schreef was onleesbaar voor m’n geliefde, de eerste auto die ik reed was al snel in de prak.

De eerste plank die ik zaagde was te kort, de eerste kachel die ik bouwde rookte, de eerste deur die ik afhang, hing op z’n kop, het eerste bootje wat ik bouwde zonk.

Toch, nu verbouw ik huizen, bouw ik keukens, ja zelfs het zoveelste jacht loopt van stapel of het ons geen moeite kost.

Probeer het ook eens JP, het is veel simpeler dan je denkt.

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2010-09-27 10:40:33

Dank voor je opbeurende woorden Cees...  Ik kan, zeker na de renovatie van mijn grote huis heel veel en ben vaak veelwijzer geworden van enkele tips vooraf om niet het wiel uit te hoeven vinden. Want daar ben ik net niet slim genoeg voor -).

Dank Christian voor het duiken in je archief.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-09-28 06:35:39

Beste Jean Pierre,

Ik heb het vernieuwen van enkele lamellen in een volet ooit op Ibiza van een Ierse timmerman afgekeken. Hij wilde niet het geraamte uit elkaar halen, wat je eigenlijk moet om lamellen eruit te halen en nieuwe erin te zetten. Natuurlijk kan je de oude (die toch stuk zijn) ook eruit halen door ze te verzagen, maar hoe krijg je de nieuwe erin?

De Ier deed het zo:

1. Hij maakte de lamellen iets langer dan de oorspronkelijke.

2. Hij verzaagde de lamellen diagonaal.

3. Hij plaatste de stukken aan weerskanten in het frame en lijmde dan de twee aan elkaar.

4. Tijdens het uitharden van de lijm fixeerde hij de twee stukken met en erom gewikkeld touwtje.

De extra lengte legde hij op het gevoel vast. Misschien kan een leek beter eerst een lamel op proef verzagen en dan de juiste lengte bepalen (natuurlijk kan je de extra lengte ook berekenen als je zowel de dikte van de zaagsnede als ook de zaaghoek kent en met de sinus overweg kunt ;-).

Dit is uitgebeeld in mijn tekening (1). d is de verkorting door het wegvallen van de zaagsnede.

k


In het geval op Ibiza ging het om bewegende lamellen, je kent zeker het type waar alle lamellen door een verticale stok verbonden zijn en zo gecoördineerd gesteld kunnen worden. En dit is nu juist het beslissende:

Hoe zijn bij jou de lamellen ingezet?

Ik ken vier manieren, zie mijn schets (2):

2.1 Bewegende lamellen worden in één gat in het frame ingezet (lichtbruin, zeegroen is de dwarsdoorsnede van de lamel); vervangen zoals de Ier het deed.

2.2 Lamellen kunnen met twee pennen in twee gaten in het frame gezet zijn. Ook die zou ik vervangen zoals de Ier het deed, en natuurlijk met lijm inzetten.

2.3 Er is een langwerpig gat in het frame gefreesd. Dat kan je met een fijne zaag aan een kant openzagen en met een beitel van de passende breedte uitsteken zodat je de lamel erin kunt schuiven. Bij het uitzagen van het violet gekenmerkte stukje zou ik precies de breedte en de diepte van het gefreesde gat volgen. Het violette stukje kan met een passend stuk hout weer opgevuld worden. Natuurlijk is ook hier the Irish carpenter’s truc toe te passen.

2.4 Er is een ‘kanaal’ over de hele dikte van het frame gefreesd. Dan kan je de lamellen er makkelijk inschuiven. Ik zou watervast inlijmen prefereren boven vastspijkeren.


Zeker kent Cees als man van het vak nog andere methodes, of hij vindt de hier beschrevene onnodig ingewikkeld. Moet hij maar zeggen.


En als je nog andere lamellenbevestigingen hebt (misschien pas bij het demonteren van de eerste lamel te zien), laat nog iets van je horen.

En verder zoals Cees schreef:

C’est en forgeant que l’on devient forgeron. 

Of: alleen door timmeren wordt je timmerman.

Of: Übung macht den Meister.

Of: Oefening baat kunst. 


Christian von Klösterlein 

PS. Ik heb the Irish carpenter’s truc ook gebruikt om in een houten tuinstoel een gebroken lat te vervangen.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2010-09-28 21:44:53

Dank Christian voor dit relaas.

Ik heb weliswaar aangegeven dat ik luiken met lamellen heb, in tegenstelling tot de meeste "volle" of 'gesloten" luiken; draaibaar zijn de lamellen zeker niet.

Mijn luiken zijn veeleer als type 2.4 met overigens een andere hellingshoek.

Ik denk in de komende weken één klein luik te gaan maltraiteren, ofwel uit elkaar halen om te zien hoe een en ander gaat.

Mijn "lamellen, ik weet er geen ander woord voor, zijn sinds pakweg 100 jaar vastgespijkerd en de (kleine) ruimte tussen de lamellen en het frame zijn opgevuld met stopverf. De menuisier zegt dat  dat veel beter is dan vastlijmen, want hout van verschillende dikte schijnt de uimte te moeten hebben om te bewegen.

Histoite a suivre dans les mois à venir.

vrgr JP