Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

'Bien vendu sans CU': waag ik dit avontuur?

Auteur Bericht

avatar#8104
Le Corrézien
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-09-27 16:04:07

Hallo,

Bij ons in de buurt staat er een wat afgelegen, schattig klein natuurstenen schuurtje op een stevige brok grond (= +/- 6 ha, vnl bos) te koop voor een vrij zacht prijsje. Interessante zaak, dacht ik meteen. Een oude jongenswens komt uit: een knusse stek in de natuur om mijn hobby te beoefenen: het fotograferen van wilde dieren (bij voorkeur 's nachts). Daar durfde ik tot nu alleen maar van dromen!

 Maar -hoe kan het ook anders!- er steekt een spreekwoordelijk addertje onder het Correziaanse gras: 'bien vendu sans CU'! Toen ik mijn licht ging opsteken bij het verkopend immobilienkantoor, wist men mij daar te vertellen dat er 3 basisvoorwaarden vervuld moeten zijn om een CU en dus ook een permis de construire te krijgen: er moet zowel een drinkwater- als een elektriciteitsaansluiting voorhanden zijn (of aangelegd worden) en de toegankelijkheid tot het goed moet dusdanig zijn dat de hulpdiensten tot bij de woning kunnen komen in geval van nood. Welnu, daar er aan geen van deze 3 voorwaarden is voldaan, kan er dus geen CU toegestaan worden. (Electra en waterleiding laten aanleggen zou al een slordige 56.000 EUR kosten!)

Nu is het niet mijn bedoeling om die schuur te gaan ombouwen tot een volwaardige woning. Integendeel! Met een houtkachel in de schouw (want die is er wel al), water uit de bron (want die is er ook!) en lekker wat oude zetels, enkele stoelen en een tafel ben ik al tevreden. Een kaars of olielampje voor wat licht en desnoods schaf ik mij wat fotovoltaïsche panelen aan indien dit nodig zou blijken... Twee noemenswaardige karweien zijn het plaatsen van op maat gemaakte ramen en deuren in de aanwezige openingen en het leggen van een vloer, want die is er momenteel niet.(kan dit zonder CU???). Ook zoek ik nog een oplossing voor het sanitaire probleem, want een toilet (met 'fosse septique') is er ook niet.(is hier een CU voor nodig???) 

Ik heb op deze site al heel wat gevonden over de 'CU', de 'permis de construire' en de 'déclaration préalable'. Maar graag kreeg ik van jullie wat (opbouwende) reacties over mijn specifiek geval: hoe vat ik dit best aan en aan wat mag ik me allemaal verwachten? Ook alle praktische tips zijn welkom!

Groetjes,

Phil 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-09-27 17:05:49

als de bestemming gewoon een schuurtje is, en niet een overnachtingsplek/woning, en aan de buitenkant gezien zitten er op een gegeven moment alleen een paar nieuwe ramen in, zou ik gewoon de boel gaan opknappen zonder permits e.d., afhankelijk van hoe streng men in jouw omgeving is en hoeveel zicht men heeft op wat je daar doet.

je moet er natuurlijk geen bed en uitgebreide keuken in plaatsen dan.

toilet kun je simpel oplossen met zo'n droog toilet (ben even de naam kwijt), zoek even in dit forum.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2010-09-27 19:25:01

Als ik het goed begrijp kun je het beschouwen als een jachthut. Hier in les Landes staan overal 'palombières', jachthutten voor de jacht op de houtduif in oktober/november. Deze staan midden in het bos en ik kan je zeggen, het zijn ware paleisjes. Alles is aanwezig, kachel, toilet met spoeling, keukentje met water, wasbak en kooktoestel op gas. Soms is er ook een koelkast maar hoe ze nu aan stroom komen weet ik niet. Misschien wel een groupe electrogène. In ieder geval is het niet permanent bewoond. In dat opzicht hoef je denk ik geen CU te hebben.

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-09-27 22:14:28

Zo werkt het niet. Een CU geeft in de eerste plaats de bestemming van een stuk grond aan: agrarisch, natuurgebied of woningbouw. Een beetje gemeentebestuur staat niet toe dat een hutje op de hei (natuur of agrarisch) wordt voorzien van zonnepanelen of dat aan het exterieur grondige wijzigingen worden aangebracht, zoals het plaatsen van nieuwe ramen of deuren.

Dus gewoon even langslopen bij la Mairie en inderdaad slapende honden wakker maken teneinde later enorme problemen te voorkomen.

Wim

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#4 Geplaatst: 2010-09-27 22:18:26

Ingrid

Voor campers en boten bestaan er koelkasten die op gas werken.

janv

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2010-09-27 22:23:59

Wim, wat zijn dan die enorme problemen als je een nieuw raam hebt geplaatst in een hutje in het bos zonder toestemming?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2010-09-27 22:26:44

Dat je ernstig in overtreding bent en je gelast wordt de zaak op jouw kosten weer ongedaan te maken. Voor veranderingen aan het uiterlijk van een pand is een bouwvergunning nodig en die krijg je niet voor een hut waarvoor geen woonbestemming geldt.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2010-09-27 22:35:15

Dus je zou je hutje (pand is een groot woord denk ik) niet mogen voorzien van nieuwe ramen om te zorgen dat het bouwkundig niet verslechtert met de tijd? Want je krijgt er geen bouwvergunning voor? Lijkt me een beetje rare situatie die ik niet kan rijmen met logica en eigen ervaringen.

Gezien mijn ervaringen in Frankrijk zou ik in deze situatie mijn hutje op de hei gewoon nieuwe ramen geven, zoveel hoeft dat niet te veranderen aan de gevel, zeker niet als je de maten hetzelfde laat. We hebben het hier over Frankrijk hoor. Zonnepanelen en extra's bouwen is een ander verhaal.

avatar#8104
Le Corrézien
Berichten: 2
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2010-09-28 15:49:58

Jullie uiteenlopende reacties bevestigen wat ik vermoedde: volgens de strikte zin van de wet mag het niet, maar hier en daar, en ook afhankelijk van wie erbij betrokken is, wordt een oogje dichtgeknepen...

Ik denk dat ik maar de raad van Wim zal opvolgen en eerst eens op de 'mairie' zal langslopen voor ik verder onderhandel over de aankoop. Het schuurtje

is niet enkel gelegen op het grondgebied van een nabijgelegen dorp, maar blijkbaar ook  over 'la frontière départementale', dus in de Dordogne... Monsieur le Maire daar ken ik niet, dus dat is ook al geen pluspunt. Maar enfin, toch bedankt aan iedereen en tot later.

Phil

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2010-09-28 18:49:57

Als de bestaande raamopeningen hetzelfde blijven en er komen geen nieuwe bij, dan is er uiteraard niets aan de hand. Dan is het een kwestie van reparatie, waarvoor uiteraard geen kleine of grote bouwvergunning nodig is.

Wim

avatar#8104
Le Corrézien
Berichten: 2
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2010-09-30 11:33:52

Ik vond nog deze aanvulling die misschien ook voor andere geïnteresseerden nuttig kan zijn:http://www.urcaue-idf.archi.fr/abcdaire/imprimer.php?fiche=279

Om nieuwe ramen en deuren te plaatsen, blijkt dan sowieso geen bouwvergunning nodig te zijn. Dit geldt ook als ik de zaak binnenin wat opknap zoals voor het leggen van een vloertje of voor het aanbrengen van wat pleister op enkele muren (zonder aan de bestaande indelingen te raken want dat is niet nodig). Voor de rest denk ik te opteren voor wat 'camping' toestanden: een camping gasvuur, een camping koelkast op gas en een chemisch  ... jawel 'campingtoilet'!

Dit geeft dan niet de indruk dat het iets permanents wordt om te bewonen.

Rest er me nu nog wat te onderhandelen over de prijs !

Groetjes,

Phil 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2010-09-30 12:30:55

Vraag ook nog even hoe het zit met de jacht ter plaatse. Als dat tot nu toe is vrijgegeven aan de jagers zullen ze er blijven jagen, totdat je het heel formeel verbiedt (en dan nog). Jacht en je hobby kunnen elkaar wellicht wat bijten ;-)

Overigens, als het een goede plek voor paddestoelen is... dan heb je dat volk ook nog.