Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vraag over het land, de boer en zijn voorkeursrecht bij verkoop

Auteur Bericht

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#0 Geplaatst: 2010-09-30 11:51:58

Wij hebben een huis gevonden dat we willen kopen.

Er zitten op dit moment zo'n 6 hectare grond bij het huis.

Die grond wordt al meer dan 3 jaar door een boer gebruikt (zonder contract).

Ik heb al een hoop gelezen over SAFER, dat deel is me duidelijk denk ik, maar ik heb een vraag over de situatie met de boer.

We hebben geprobeerd met de boer de onderhandelen (tijdelijk pacht, vente d l'herbe), maar dat heeft duidelijk geen zin, hij stelt zich op alsof de grond al van hem is (geen makkelijk type).

Ik heb begrepen dat hij een voorkeursrecht heeft op koop van de grond omdat hij de grond al in gebruik heeft.
Mijn vraag is of iemand weet of dat betekent dat als de eigenaar de combinatie huis en grond aan ons verkoopt, de boer met zijn voorkeursrecht die twee "uit elkaar kan halen" en alleen de grond op kan eisen?

Of moet hij dan huis + grond kopen?


Ik heb het hier dus niet over SAFER die zijn recht uitoefent, maar het voorkeursrecht van de boer door de jaren van gebruik (wat neerkomt op mondelinge pacht heb ik begrepen).

Overigens is me nu wel duidelijk dat ook veel Fransen niet doorhebben wat de consequenties zijn als je  een boer gratis op je land toelaat.

Bij voorbaat dank, Timo


avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-09-30 12:34:48

Los van wie wat koopt, heeft de boer volgens mij in ieder geval het recht om het land dat hij nu gebruikt te blijven gebruiken.

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2010-09-30 12:49:34

Beste Timo

Wij hebben een stuk grond gekocht voor ons nieuwe huis waarbij de buur(boer) ook het recht van koop had.

Wij hebben bij de start van de procedure een goed en open gesprek met de mensen gehad. De strekking was dat wij er niet eens aan wilden beginnen als dit tot een claim van de buur/boer zou leiden.

Jouw situatie is niet gelijk maar een pand kopen en dan feitelijk gelijk weten een probleem te krijgen met een plaatselijke boer zou niet mijn voorkeur hebben. Ik wil graag integreren en dit zou gelijk tot een heel vervelende situatie kunnen leiden.

Ik zou ook geneigd zijn om water bij de wijn te doen. Wellicht heb je de grond helemaal niet nodig. De eigenaar kan dan beter de grond aan de boer verkopen. Op deze wijze zijn jullie alle drie (verkoper, boer, jij) tevreden. Maar nogmaals ik kan niet overzien hoe belangrijk die grond voor jou is.

Grappig is dat wij het omgekeerde hebben. Wij hebben een leuk stuk voor het huis, een aansluitend stuk bos en nu heeft een buurvrouw die het andere stuk van dat bos heeft gevraagd of wij haar deel er niet bij willen kopen. Dan is alles veel logischer verdeeld.

Succes, Willem

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#3 Geplaatst: 2010-09-30 13:43:15

@Jean-Paul.

Ja het zou kunnen dat hij de grond mag blijven gebruiken, maar volgens mij moet hij daarvoor naar de pachtrechter, er is namelijk niets op papier. Of zijn gebruiksrecht vervalt bij een wisseling van eigenaar is ook nog een interessante vraag bedenk ik nu...

@Willem

Met deze boer was duidelijk geen open gesprek mogelijk, we hebben het geprobeerd, zelfs over een deel van de grond wilde hij niet praten.

We hebben de grond niet helemaal nodig, maar we willen de zekerheid dat er niet straks gebouwd gaat worden op 20 meter afstand, dus voor ons is het met grond of niet.

Of we een uiteindelijk een bod uitbrengen ondanks de boer en of dat verstandig is voor de "integratie" is iets anders, ik probeer eerst uit te vinden wat onze "rechten" zijn.

Als wij een bod uitbrengen en hij kan het totaal kopen en doet dat niet, dan kan hij daar eigenlijk weinig over zeggen.

Als het zo is dat hij de grond kan kopen zonder huis, heeft een bod uitbrengen waarschijnlijk weinig zin.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2010-09-30 14:11:59

Volgens mij is het feit dat er niets op papier staat, alleen in het voordeel van de boer... niks pachtrechter, gecontinueerd gewoonterecht, is wat ik altijd hoor.