Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

inloopdouche waterdicht

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2010-10-01 12:19:06

Ik ben van plan een inloopdouche te maken; beton storten en daarna (vloer)tegels leggen.

Met waterglas (te koop bij een goede drogisterij / bouwmarkt) schijn je beton / de douchevloer waterdicht te kunnen maken; je kunt het waterglas bij het aanmaken van de beton er door heen mengen of naderhand de uitgeharde betonvloer voor het tegelen daarmee insmeren.

Natuurlijk moet er ook een waterdicht aansluiting komen tussen de vloer- en wandtegels. Heb gelezen dat daarvoor zgn Kimband beschikbaar is.

Ik heb de volgende vragen:

- in welke verhouding moet ik waterglas bij het aanmaken van de beton meemengen (gebruik 25 kg zakken betonmix van de bouwmarkt)

- hoe en hoe vaak moet ik waterglas aanb rengen op een reeds gestorte betonnen- / cementvloer en heeft dat gevolgen voor de hechting van de vloertegels (met flexibele tegellijm)

- hoe krijg ik de aansluiting van de vloer- en wandtegels gegarandeerd waterdicht

- ik plaats in de douchevloer een afvoergoot. Zijn daarvoor nog punten van aandacht (hoogte, afschot vloer etc) ?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-03 08:49:44

Beste Hans-sjefke,

 

ik kan je de volgende antwoorden op je vragen geven:

 

- in welke verhouding moet ik waterglas bij het aanmaken van de beton meemengen (gebruik 25 kg zakken betonmix van de bouwmarkt)

Heb ik niet gedaan, daarom geen antwoord.

 

- hoe en hoe vaak moet ik waterglas aanb rengen op een reeds gestorte betonnen- / cementvloer en heeft dat gevolgen voor de hechting van de vloertegels (met flexibele tegellijm)

Heb ik niet gedaan, daarom alleen dit: natuurlijk elastische tegellijm gebruiken, de kwaliteit die speciaal voor douches gemaakt is.

 

- hoe krijg ik de aansluiting van de vloer- en wandtegels gegarandeerd waterdicht

Met kimband (bande d'étanchéité), een soort zwart plastic of bitumenpapier, leverbaar in rollen met 12 of 20cm breedte, zie (3) in mijn afbeelding. En natuurlijk alles zorgvuldig voegen met de speciale voegenvuller die de aanduiding pièces humides, douche of iets dergelijks heeft  -  natuurlijk behalve de naad tussen vloer en wanden, die moet met een permanent-elastische siliconenkit afgevoegd worden.

 

- ik plaats in de douchevloer een afvoergoot. Zijn daarvoor nog punten van aandacht (hoogte, afschot vloer etc)?

1. De hoogte van de afvoergoot (bekend merk: EasyDrain) is aangepast aan de hoogte van vloertegels+lijm. Bij dikke tegels geen probleem, bij dunne beter controleren en de betonvloer ter plaatse verdiepen.

2. Bij afvoergoten van de vakhandel zit een uitgebreid pakket met afdichtmateriaal (folie + lijm + ...) en een duidelijke handleiding. Folie zie (2) in mijn foto. Sinds kort wordt die bij EasyDrain aan de bak van de goot vastgelast. Bij de brico-achtigen worden de goten soms ook 'kaal' verkocht.

3. Ik heb in onze inloopdouche een afschot van ca.0,5% toegepast (5mm bij een diepte van 95cm). Dat blijkt aan de krappe kant te zijn. Wij moeten steeds de douchevloer met een rubberen  trekker droog maken. Dus, als het kan, zou ik eerder 1 à 1,5% afschot nemen.

4. Als de afvoergoot aan de ingang van de douche ligt zou ik de douchedeur boven de binnenkant van de afvoergoot leggen, niet midden erop zoals vaak in voorbeeldfoto's te zien is. Dit voor een betere waterafloop.

 

k

 

1 douchegoot

2 afdichtfolie van de goot

3 kimband (gedeeltelijk onder het beton van de vloer)

4 hier komt later de scheidingswand

 

En het resultaat (hier nog zonder deur):

 

 

Is nu sinds vijf jaar dicht. En vóór er vragen over komen:

-  Ja, achter in de douche is een betegeld vak, een soort nis, voor shampoo etc.

-  Neen, de raamnis, rechts nog even te zien, wast toen nog niet afgewerkt.

-  Ja, ik heb de plint onder de badkuip ietsje terug laten springen; het ging mij niet om het 'zweven' maar om de voetenruimte als je een kind in het bad wast.

 

Christian von Klösterlein