Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Impot sur le revenu, wie het weet mag het zeggen...

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-10-01 16:11:05

Ik woon sinds 2006 in Frankrijk en regel jaarlijks netjes m'n belastingaangifte.

Gelet op m'n situatie moet ik op de aangifte m'n inkomen vermelden onder de categorie 8TI of 8 TL of 8TK in verband met het voorkomen van dubbele belasting.

Het gaat om Nederlands inkomen, dat in Nederland wordt belast voor de IB en waarover ik in Nederland verder geen premies betaal. De sociale premies betaal ik in Frankrijk.

De praktijk is nu. Dat ik elk jaar in een andere categorie wordt geplaatst, dan weer TI, dan weer TL of TK. Dit is afhankelijk van de ambtenaar die mijn aanslag vaststelt. Deze handelwijze lijkt mij in ieder geval niet juist.

Als ik hierover ga praten op het belastingkantoor, dan krijg ik steeds een andere lezing.

Wat is juist ? Ik hoop uit ervaringen/deskundigheid onder de forumleden een antwoord te kunnen krijgen.

Met dank,

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-10-01 20:19:34

Ga naar het Centre d'Impots in je chef-lieu van het departement. In de twee departementen waar ik bekend ben (Guadeloupe en Landes) ben ik altijd uitstekend behandeld en geadviseerd. Daar kan de NL belastingdienst niet tegen op. Ooit moesten we nog belastingopgaven invullen in Nederland nadat we vertrokken waren. Dat is echt een lastige klus. Er werd ons duidelijk gemaakt dat we niet bij de belastingdienst konden aankloppen voor advies. Het inkomen was te hoog en we moesten maar een particulier belastingadviseur zoeken. Dat is de de belastingdienst in Nederland, leuker kan het niet.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-10-01 21:48:43

Ik heb dezelfde ervaring in Frankrijk voor de aangifte van mij en mijn partner. Het moest ieder jaar weer anders. In de 12 jaar dat ik in F gewoond heb was het geen jaar hetzelfde. De dames Controleurs van de belastingdienst waren heel aardig, maar ik moest er wel een stuk voor rijden en het totaal nam wel een hele dag in beslag. Om 10 uur een afspraak, bleek elke keer weer moeilijker dan gedacht, dus om 12 uur naar een restaurant en om 14 uur weer terugkomen. 16.00 uur klaar. Voor twee relatief eenvoudige, nou ja,  aangiftes.

@Prinsesje. Een 'particuliere belastingconsulent' is niet echt duur en kan je soms erg veel opleveren.

Anders moet je het gratis computerprogramma downloaden en dan is het doen van aangifte werkelijk een fluitje van een cent. Bovendiend kun je steeds overschrijven en daarmee de aangifte verbeteren tot aan de definitieve aanslag. Heel eenvoudig en heel handig. Je kunt op die manier ook optimaliseren.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2010-10-01 22:15:23

Hier in Frankrijk doe ik nu alles zelf na wat hulp te hebben gehad. De behandeling in Nederland was gewoon ronduit onbeschofd. De belastingadviseur van de VVAA aldaar heeft mij ook nooit veel verder geholpen.

Ingrid

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2010-10-04 11:13:19

Inmiddels via privé aangegeven waar het inkomen opgegeven moet worden.

Franse belastingdienst is inderdaad een stuk vriendelijker / behulpzamer dan de Nederlandse belastingdienst. Wellicht dat dit ook komt door de manier waarop ze bij de belastingdienst worden behandeld door hun cliënten. In Frankrijk volgens mij met meer respect.

Hoe dan ook, de bereikbaarheid en de snelheid van het in behandeling nemen van simpele verzoeken is over het algemeen erg hoog in Frankrijk.

Helaas ontbreekt vaak de kennis over buitenlandse aangelegenheden(overeenkomst met de Nederlandse belastingdienst!). Jaarlijks een andere uitkomst is daardoor een vaak voorkomend verschijnsel als je het door de Franse belastingdienst laar invullen. En dan zal het wel een keer goed zijn, en heel vaak fout.

Hoe vaak vullen zij de Nederlandse bankrekeningen in op een bijlage? Nooit. Bij ontdekking daarvan kans op een boete van 1.500 per niet opgegeven niet-Franse bankrekening. 

Tevens is het natuurlijk mogelijk dat de Belastingdienst zelf correcties gaat uitvoeren als de inkomsten niet correct worden opgegeven (als de inspecteur het controleert die wel een cursus internationaal belastingrecht heeft gevolgd).

Over het algemeen is de Franse belastingdienst terughoudend met boetes, omdat ze zelf ook wel weten dat de materie niet eenvoudig is en er vaak niet correct en hun eigen informatie vaak ook niet correct is.

mvg, Rob van Schijndel