Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

mondeling en email akkoord

Auteur Bericht

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-10-06 22:53:14

Wij hebben een aantal weken geleden een akkoord gesloten over de aankoop van een boerderij in frankrijk. Via de mail en via de telefoon is duidelijk gesproken en geschreven over dat ons bod geaccepteerd is door de verkopers. Ik moest allerlei info aanleveren voor het opstellen van het compromis de vente. En dan twee dagen later een mail dat het huis toch is verkocht aan een ander tegen een hogere prijs. Kortom na het akkoord heeft men toch nog andere personen de mogelijkheid gegeven over te biedden. Wij hebben de hele email wisseling nog. Uiteraard willen we dat de koop van de boerderij gewoon door ons gaat plaatsvinden. We willen zowieso ook een klacht tegen het makelaarskantoor indienen. Zij waren er niet droefig om dat de koop alsnog naar een ander ging! dus ik denk dat de boerderij toch gewoon via die makelaar verkocht is. Weet iemand wat onze mogelijkheden zijn en waar we terecht kunnen.

Het betreffende makelaarskantoor is er 1 van century 21 en is de vestiging in Eguzon.

wij horen graag van u

mvg rob en susan

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2010-10-06 23:53:39

Hier zijn we snel klaar mee. In Frankrijk betekent een mondelinge afspraak helemaal niets, net zo min als een schriftelijk bod, een schriftelijk geaccepteerd bod en een bevestiging van een e-mail van een geaccepteerd bod, plus nog vele andere vormen van communicatie voorafgaande aan de ondertekening van een compromis de vente: allemaal helemaal niets waard!

Jullie hebben geen compromis de vente getekend en dat is het enige legale middel (behalve een promesse d'achat, maar die heeft  nogal wat nadelen) en dus geen enkel recht op deze aankoop. Je kunt niemand aanklagen (Fransen zouden het heel vreemd vinden als je hierop iemand zou aanklagen...en bovendien is zo'n aanklacht volstrekt kansloos). De makelaar heeft gehandeld zoals dat in Frankrijk gewoon gebruikelijk is.

Maar...het goede nieuws is dat er nog zoveel meer mooie boerderijen te koop staan in Frankrijk. Of anders...misschien gaat de koop met die nieuwe kopers niet door en dan staat de makelaar weer even vrolijk bij jullie op de stoep.

Laatste advies: zoek aljeblieft hulp of begeleidding bij deze aankoop als je de Franse wet en gewoontes op het gebied van onroerend goed niet kent, voordat er echte ongelukken gebeuren...!

Wim

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2010-10-07 00:08:50

bedankt wim

ik was hier van op de hoogte, van het feit dat we juridisch niet sterk staan. Hoorde toch ook van een meneer W. Bavelaar, wellicht ben jij dat? dat er toch ook ontwikkelingen gaande zijn in frankrijk dat ook een email bevestiging rechtskracht bezit. Daar willen we meer over weten!

en dan dit!

hoe kan je in godsnaam zoiets goed afhandelen als je na een akkoord een handtekening moet zetten maar daarvoor wel even vanuit nederland moet komen.. wat eventuele nieuwe of teleurgestelde klanten de mogelijkheid biedt een bod uit te brengen.... als dan het makelaars kantoor bereidt is het hoogste bod tot nu door te geven wordt het wel heel makkelijk ....

het makelaarskantoor vertelde tijdens ons bezoek dat we niet per se langs hoefden te komen maar dat het opgestuurd zou worden....opsturen, handtekening, terugsturen daar gaat zo een week overheen en in die tussentijd kan er weer van alles gebeuren...

Ook wijst een ieder erop een goed compromis de vente op te stellen....na een prijsakkoord ben je daar ook wel even mee bezig en dan kan er dus ook weer van alles nog gebeuren

gaarne weer reakties!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2010-10-07 00:27:09

Ik ben niet Wim Bavelaar, het spijt me, maar Wim heeft wel gelijk: er wordt wel degelijk in Frankrijk gewerkt aan het geven van bewijskracht aan een e-mail, maar bewijskracht is niet het zelfde als rechtskracht! Ook een goede ouderwetse papieren brief, een fax, een door een deurwaarder met zijn eigen bloed ondertekend bod, een aangetekende brief met ontvangstbevestiging, allemaal even veel waard in het voortraject voor een compromis de vente: helemaal niets.....Wat Wim bedoelt: je kunt (in de toekomst) niet ontkennen dat je iets hebt gezegd als je iets per e-mail hebt verstuurd, maar eenzijdig iets zeggen is niet hetzelfde als een (tweezijdig) contract. Zelfs een tweezijdig e-mailcontact waaruit een overeenstemming blijkt is geen contract in de zin van een onroerend goed transactie, omdat zo'n uitwisseling van e-mails niet aan de wettelijke eisen van een compromis de vente voldoet.

Er is geen enkele verplichting om naar Frankrijk te reizen voor de ondertekening van een compromis de vente. Dat kan gewoon thuis in NL. Eeen goede notaris stuurt binnen één à twee dagen een goed compromis de vente op (als je een beetje begrijpt hoe je een Frans notaris bespeelt). Die controleer je (of die laat je controleren door iemand die zo'n ding eerder heeft gezien), je tekent hem en stuurt het origineel per post na, nadat je hem gescand en ge-emailed hebt. En dan heeft die e-mail ineens wel rechtskracht, immers dat is zichtbaar een rechtsgeldig contract met handtekeningen! Dus dit proces hoeft absoluut geen weken te duren!

En inderdaad, makelaars leuren gewoon met een bestaand bod. Er is belangstelling voor een huis van €200.000 (ik geef maar een voorbeeld), uiteindelijk doet iemand een bod en er komt een mondelinge overeenkomst tot stand voor €175.000. De gemiddelde makelaar (echt een enkeling maar uitgezonderd) zal aan mensen die eerder belangstelling hebben getoond laten weten dat dit bedrag nu op tafel ligt en dat ze als ze €180.000 bieden eigenaar kunnen worden. De makelaar doet dit omdat hij daarmee denkt de belangen van zijn klant (de verkoper) zo goed mogelijk te verdedigen. Immers in dit scenario krijgt de verkoper een hogere opbrengst (en de makelaar meestal ook, maar dat is een ander verhaal).

Wim

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2010-10-07 08:42:30

bedankt wim voor de reaktie

wat je beschrijft dat begrijp ik. voor alle duidelijkheid nog wel wij hadden een akkoord gesloten met de verkoper. Er waren meerdere gegadigden (als wij de makelaar moeten geloven) en de verkoper zou op een bepaalde dag haar keuze maken wie de boerderij mocht kopen. En ja dat waren wij, dat was donderdagmiddag vervolgens zaterdag ochtend de mail dat de boerderij toch aan een ander is verkocht.

Ik begrijp nog steeds niets van het opsturen van het compromis de vente. Je bent dan altijd te laat! Als makelaars er dergelijke praktijken op na houden dan kan dat zelfs binnen een uur gebeuren en als je dan in nederland zit ben je de klos! De volgende keer reis ik wel naar frankrijk,of beter gezegd ik blijf in frankrijk bij de onderhandelingen en wil dan ook meteen tekenen bij akkoord. 

rob

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2010-10-07 09:29:45

Het maakt niet uit met wie de deal is gesloten, makelaar of verkoper. Het enige dat telt is de vraag: is de deal gemaakt in de vorm van een wettelijk compromis de vente?

Je moet beseffen dat wat je hier schrijft extreem ongewoon is. Hoe vaak zal er om een huis worden gestreden? Amsterdamse toestanden van een paar jaar geleden, waarbij je tien minuten krijgt om te beslissen of je een kwart miljoen wil betalen voor een bezemkast en die alleen maar krijgt als je boven de vraagprijs biedt.

Buiten Parijs in de Franse huizenmarkt van 2010 komt het maar hoogst zelden voor dat er tegelijkertijd meer dan één kandidaat-koper is. Je moet je als koper niet laten opjagen. Ook de toezegging van de makelaar aan die tweede koper (de 'zaterdag'-koper in je verhaal) is helemaal niets waard zolang die geen compromis de vente heeft getekend. Of een notaris een compromis de vente per e-mail naar Nederland stuurt of naar het naastliggende dorp maakt in snelheid niet uit. Als Nederlandse koper heb je hem eerder getekend en teruggestuurd, dan de Franse koper in zijn auto kan stappen om naar de notaris te rijden om te gaan tekenen.

Wim

PS Wat ik gisteravond laat vergeten ben te melden is dat de meeste notarissen in Frankrijk niet meewerken aan dit spelletje. Indien een dossier door de koper of verkoper bij een notaris wordt neergelegd, zal die eerst dat dossier afwikkelen, voordat hij een nieuw dossier met een nieuwe koper voor hetzelfde pand in behandeling zal nemen. Wat had kunnen helpen in jouw geval was op donderdagmiddag gelijk het dossier neerleggen bij de notaris met het verzoek tot opmaken van een compromis de vente.