Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

AOW-tegemoetkoming voor niet-Nederlandse ingezetenen gaat grotendeels vervallen

Auteur Bericht

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#0 Geplaatst: 2010-10-08 12:19:53

Het nog demissionaire Nederlandse kabinet heeft dit voorgesteld. Jaarlijkse krijgt iedere AOW-er, waar ook wonend, en ongeacht de vraag of zijn AOW-gekort is thans maandelijks 34,26 Euro AOW-tegemoetkoming. Dit is europeesrechtelijk een aanvulling op het ouderdomspensioen en derhalve binnen de EU zonder meer te exporteren. Het kabinet wil bezuinigen (totaal geschatte opbrengst: 115 miljoen Euro) en deze aanvulling vervangen door een koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (KOB). Nog onduidelijk is hoe hoog die tegemoetkoming volgend jaar zal zijn (de AOW-tegemoetkoming is elk jaar verhoogd sinds 2005). Het kabinet meent dat de KOB slechts hoeft te voldoen aan de internationale, met name EU- rechtelijke, fiscale bepalingen en jurisprudentie. Dat zou inhouden dat  minstens 90% van het wereldinkomen als oudere (=65 plus) aan belastingheffing in Nederland onderhevig moet zijn om in anamerking te komen. De Raad van State is overigens onder meer op dit punt kritisch en betwijfelt of wat nu voorgesteld wordt wel uitsluitend in de fiscale sfeer ligt. Zie ook http://uitpandigen.nl voor verdere informatie. De behandeling van het wetsvoorstel moet nog door het parlement. 

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#1 Geplaatst: 2010-10-08 19:21:45

Excuus: het kopje moet luiden, zoals ook blijkt uit de inhoud: AOW-tegemoetkoming voor meeste niet-ingezetenen van Nederland komt te vervallen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-10-08 19:33:47

Bonsoir,

Het is altijd weer interessant om te zien hoe "consequent" Nederland is als het gaat om de behandeling van niet-ingezetenen.

In het geval van de zorgverzekeringswet worden niet-ingezetenen gelijkgesteld met ingezetenen, dus verplicht meedoen, dus betalen maar!

In het geval van de AOW-tegemoetkoming zijn er blijkbaar moverende redenen om niet-ingezetenen anders te behandelen dan ingezetenen, met andere woorden korten, dus betalen maar!

Men wenst blijkbaar de niet-ingezetenen stelselmatig te straffen voor het feit dat ze de euvele moed hebben gehad om de Nederlandse verzorgingsstaat de rug toe te keren. Het maakt dan niet meer uit hoe krom de daaraan ten grondslag liggende redeneringen zijn. Helemaal conform de beschrijving van Nederland van mijn vader zaliger: "werk en verwerf, betaal belasting en sterf".

Me dit realiserend word ik ondanks deze financiele hiccups steeds blijer dat ik naar Frankrijk ben geemigreerd.

Salutations, Jos

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2010-10-09 18:41:43

Ja Jos,

Dat is die NL-Staat qua consequentie helemaal NIET, maar eerlijk gezegd kan LDF er ook veel van hoor in negatieve zin!

Nog eerlijker geschreven, zal het in een geharmoniseerde EU zo moeten zijn, dat je als migrerende werknemer/zelfstandige/gepensioneerde, je sociale/ziektekostenverzekerineng kunt meenemen vanuit je laatst geregistreerde 'vertrekstaat'. Dat nu beoogt de préambule van VO 1408/71 juist!

Maar wat hebben we nu nog steeds?

'Vrij verkeer van personen en goederen' heet het nog steeds in EU-jargon, maar is nog steeds vrijwel nergens feitelijk geïmplementeerd.

Er is slechts - nog steeds!- van een economische-/belastingunie sprake.

En heus Jos, ik was geen (kleine) zelfstandige die naar LDF emigreerde in formeel 1999, maar een Vutter. Dat is een KEUZE en dan zul je hoe dan ook altijd "je eigen broek" moeten kunnen ophouden. Dat heb ik gedaan en in die tijd bestond er ook nog geen site als infofrankrijk.com of andere.

Ik zal me nu over minder dan 3 mnd. als NL-inwoner moeten laten registreren

én ... daarmee ga je toch een traject in (opnieuw) lijfeigene te worden van de Nederlandse Staat, met alle implicaties die dat inhoudt voor remigratie condities! En zo nee wordt het toch gewoon een grote clash tussen mij en de Nederlandse Staat. En ik heb al virtueel, mijn advocaat genomen in NL en die resdideert in Rotterdam.

HGV,

Erik.