Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

insert houtkachel

Auteur Bericht

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#0 Geplaatst: 2010-10-09 21:43:28

Je kon de afgelopen week geen Brico inlopen of je werd geconfronteerd met allerlei aanbiedingen van diverse soorten houtkachels.

Het heeft mijn aandacht getrokken en ik overweeg onze open haard te voorzien van een zgn. insert houtkachel.

Ik wil hem zelf installeren, echter mijn (Franse) buurman adviseert om een professioneel bedrijf in de arm te nemen.

Hij beweert namelijk dat het schoorsteenkanaal thans wettig voorzien moet worden van een (evt. flexibele) alu pijp die aangesloten moet worden op de insert kachel. Thans is het een gemetseld kanaal.

Is de opmerking van mijn buurman juist en heeft iemand ervaring hoe ik eventueel in een bestaande open haard de pijp kan aansluiten op de insert kachel.

theo 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-09 22:23:07

heo,

ik heb er geen ervaringen mee omdat onze rookkanalen door de vroegere eigenaar reeds van een (flexibele) metalen pijp voorzien waren.

Maar:

1. Deze tubages zijn steeds van staal en niet van aluminium.

2. Van een voorschrift over het plaatsen van een tubage heb ik nog nooit gehoord, maar de installatiehandleidingen in de Brico's gaan wel steeds van een tubage uit.

Christian von Klösterlein

edit 10-10-2010:

afbeeldingen toegevoegd

De totaaltekening is uit de handleiding voor een insert gecopieerd.

De foto van de inbouw is uit de website van Poujolat, de bekendste leverancier van RVS schoorstenen en bekledingen

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2010-10-10 06:27:00

De info klopt Theo,

Die van je buurman zeker ook, want zo'n roestvrijstalen lining is een 'must' gebleken bij de zg. open haarden en inserts. Waarom ?

a) Omdat die inserts zo'n bedroevend slecht rendement hebben en de rookgassen al snel in koelere delen van de schoorsteen neerslaan in de vorm van teerachtige 'sludge'.

b) Die vrij hangende 'pijp' is in ieder geval beter te vegen dan een standaard stenen rookkanaal. En je bent toch al gehouden door de (brand)verzekering om die schoorsteen door een gecertificeerde schoorsteenveger JAARLIJKS te laten reinigen.

c) Breekt er ooit brand uit door je  gore je schoorsteen, dan kan je ongeacht de werkelijke oorzaak ( kan ook een blikseminslag zijn) zonder zo'n certificaat naar je verzekeringscenten fluiten zogezegd.

De Franse wet, voorziet hier indirect in. ...

Erik.

avatar#3993
verboon
Berichten: 7
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2010-10-10 09:30:02

Tja het is een fabeltje dat je ieder jaar je schoorsteen door een erkende schoorsteen veger moet laten vegen.Volgens mijn verzekerings agent ,is het afhankelijk van het gebruik,slechts nodig aan te tonen dat je regelmatig onderhoud hebt gepleegd.

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#4 Geplaatst: 2010-10-10 09:58:57

Weet er misschien iemand hoe die flexibele pijp in LDF genoemd wordt. Ik ga ook een insert zetten en ga dat ook proberen te zetten.

bedankt

etienne

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-10-10 10:00:52

Beste forumgebruikers,

Er is nog steeds geen antwoord op de eigenlijke vraag van Theo, namelijk of

het wettig voorgeschreven is dat een 'insert' kachel alleen op het schoorsteenkanaal aangesloten mag worden als deze van een 'tubage' voorzien is (van staal, en evt. flexibel)

Weet iemand waar dat staat?

Heeft iemand deze tekst ter beschikking? 

Zou heel nuttig zijn. 

Christian von Klösterlein

PS. Dat het verstandig is staat buiten kijf, daar hoeven wij het niet over te hebben.

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#6 Geplaatst: 2010-10-10 10:06:05

Etienne,

Een tubage flexible. Op deze site staan de verschillende versies. Handige site overigens voor het leren hoe gereedschap of materiaal heet.

Nils

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#7 Geplaatst: 2010-10-10 10:20:33

Hartelijk dank.

Etienne

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2010-10-10 11:07:42

@Christian en anderen,

Voor schoorsteenwerk zijn de volgende 2 normen belangrijk:

(1) NF DTU 24.1 "Travaux de fumisterie"

(2) NF DTU 24.2 P1-1 "Travaux de bâtiment - Travaux d'âtrerie"

De teksten van deze normen zijn helaas niet vrij verkrijgbaar, dus kan ik niet uit de eerste hand de letterlijke tekst citeren.

Gelukkig vindt men hier een document dat het hoe en waarom van de in 2006 vernieuwde DTU 24.1 (zie (1)) beschrijft. Hierin vindt men de letterlijke tekst (vet door mij gedaan):

"Tubage (P2 §6.5.4): le DTU fixe la nature des matériaux utilisables pour le tube, les opérations préliminaires à l’opération de tubage et la mise en oeuvre du tube. Le tubage est obligatoire sur les conduits de fumée existants lorsqu’ils ont été utilisés auparavant pour l’évacuation des produits de combustion des combustibles liquides ou solide".

Conclusie: bij bestaande rookkanalen die eerder gebruikt zijn voor afvoer van rookgassen uit vaste of vloeibare brandstoffen is tubage verplicht, slechts bij nieuwe kanalen of kanalen waar een gaskachel voor heeft gestaan niet.

Salutations, Jos

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#9 Geplaatst: 2010-10-10 11:45:22

Goede info !!! (als altijd trouwens:-) )

Moet zelf voor de houtkachel ook nog zo'n flexibele inoxbuis plaatsen. Want de schoorsteen zelf vertrouw ik na 170 jaar echt niet meer. Dus dat wordt een klus voor het komende jaar.

Op de tekeningen zie ik dat de pijp van boven naar beneden wordt geplaatst. Lijkt ook logisch.

Maar hoe/waar bevestig je de pijp in  / aan het schoorsteenkanaal zonder dat die er naar verloop van tijd doorheen zakt ?

Zie in de folders ook dat de vrije ruimte rondom de pijp in het schoorsteenkanaal moet kunnen ventileren. Dus die kun je dan niet met van die hittebestendige korrels opvullen ?

Is het nodig de inox pijp in Fr te kopen (vanwege het NF certificaat en de verzekeringe) of kan dat ook in NL ? Volgens mij zijn de prijzen in Fr lager (maar is de kwaliteit dan ook goed/hetzelfde ?).

Zijn er duidelijke beschrijvingen hoe het plaatsen in stappen gaat met alle daarvoor benodigde hulpstukken etc (anders moet ik het hier aan de kachelverkoper vragen).

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2010-10-10 15:36:24

Juist ja Jos,

Waarvan ik ergens wist dat die wetgeving bestond en ook toch blijkbaar niet paraat had ter zake. Hulde dus Jos.

Met welgemeende groeten van,

Erik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-10-10 17:37:32

Sjefke,

1. ... duidelijke beschrijvingen hoe het plaatsen in stappen gaat met alle daarvoor benodigde hulpstukken etc:

-> ik zou voor de plaatsing de website van Poujolat raadplegen.

2.  ... dat de pijp van boven naar beneden wordt geplaatst:

-> Ja, de pijp wordt boven opgehangen aan de collier de fixation haute. Bij mij hangt die dan beneden over een stuk pijp dat op de insert zit. Zit er zeker 15 of 20 jaar, en ik kan geen verschil tussen boven en onder zien, is dus niet uitgezakt. Op de tekening (tien of elf bijdragen hoger) is onderaan een support te zien, bij de overgang van vaste tube naar de flextube.

Mijn tubage voor de CV, ook alleen boven opgehangen, hangt er nu 7 jaar en is ook niet uitgezakt.

3. ... nodig de inox pijp in Fr te kopen:

-> Volgens mij heeft men in F meer ervaring met dit soort dingen, NL is een aardgas-land :-))

4.  ... moet kunnen ventileren. Dus die kun je dan niet met van die hittebestendige korrels opvullen 

 -> Een korrelvulling ventileert toch ook?

Christian von Klösterlein

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#12 Geplaatst: 2010-10-11 00:15:05

Sjefke,

Ook mijn duit in de zak,

Mijn tubage heb ik met een touw van beneden naar boven omhoog getrokken. Vond ik een veiliger manier van werken. Anders moet je de hele in te brengen lengte het dak op sjouwen.  Je moet wel manouvreerruimte hebben om deze keuze te kunnen maken.

Bevestiging aan de bovenzijde is bij mij ook middels een collier de fixation. Omdat ik bang was dat het ding zou gaan verzakken heb ik nog een paar lange rvs schroeven van binnen naar buiten door de pijp heen bevestigd en die met een laag cement afgesmeerd. Je ziet veel tubages die een decimeter boven de schoorsteen uitsteken en dan voorzien worden van een rvs regenkap. Ik vind dat erg lelijk en heb daarom voor de methode met collier en afsmeren gekozen. Daarboven heb ik een standaard betonnen afneembare kap geplaatst van een bouwmarkt. Buis houdt  tot op heden al 7 jaar stand zonder waarneembare beweging. Diameter is 25 cm.

Zoals Christian schrijft, fransen hebben meer ervaring en je bent aanzienlijk goedkoper uit dan in Nederland.

Het loont wel de moeite om in Nederland wat hulpmateriaal te kopen. Ik heb dat gedaan omwille van de tijdwinst. Zaken als keramische wol, vuurvaste pasta, glasband etc kun je in Nederland op diverse sites via het net bestellen. Heb er zelf goede ervaringen mee.

Korrels ventileren volgens mij alleen als je ze los stort en niet met cement bindt. Gebruikelijker is het om te isoleren met vermiculite. Dat wordt veelal aangemakt met cement en gestort. Maximale (stort) verwerkingshoogte 6 meter volgens een Nederlandse kachelsite. Isoleren van de tube verbetert de trek, maar of dat nu met een insert echt nodig is? (heb je een ventilator insert?)  Je lost dan wel het probleem op dat Bruin schetste, te snelle afkoeling van de rookgassen waardoor slechtere trek ontstaat en aanslag op de binnenwand van je tube. Zelf 1 maal schoorsteen brand in mijn niet geisoleerde tube gehad van mijn buiten openhaard enige jaren geleden. Geen enkel waarneembaar effect tot op heden. Pleit wel voor enig regelmatig onderhoud....

Succes met de afwegingen en veel bouwplezier.

Jeroen B, 62 

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#13 Geplaatst: 2010-10-11 11:13:36

Mag je deze flexibele buis enkel gebruiken in een bestaande schouw?

Wij willen namelijk een kachel op pellets plaatsen, maar door technische redenen zijn we verplicht 4 bochten van 30° te gebruiken om op de juiste plek door het dak te gaan. We waren van plan om met een geisoleerde inox buis te werken. Nu hebben we met een kachelspecialist gepraat en die zei dat je in totaal maximum 90° aan bochten in de buis mag hebben en daar zitten wij met 4x30° dus over. Als we echter zo'n flexibele buis zouden kunnen plaatsen dan hebben we dat probleem niet, maar ik weet niet of dat mag.

We hebben dus momenteel geen schouw/rookkanaal.

Alvast bedankt,

Ilse

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#14 Geplaatst: 2010-10-11 15:56:31

Ik refereer aan mijn oorspronkelijke bericht en kom tot de conclusie dat het plaatsen van een “Insert” in een bestaande open haard niet zo eenvoudig is.

De bedoeling van een “Insert” is dat deze in een bestaande situatie wordt geplaatst, dit in tegenstelling tot een “Foyer” waar je in feite de schoorsteen om heen bouwt.

Je schuift een dergelijke “Insert” kachel (plm. 120 kg) niet even de open haard in, want in mijn geval moet daarnaast het rookkanaal aangepast worden aan de nieuwe eisen.

Tevens vraag ik me nog steeds af hoe je de (flexibele) inox pijp kunt aansluiten op de bovenkant van de “insert” als deze in de bestaande open haard geplaatst staat. In mijn geval kan ik er dan niet meer bij aan de bovenkant.

Ik ga deze klus niet zelf uitvoeren. Zoals wellicht bekend zijn er hier Brico’s waar je na aanschaf van materialen/apparaten tevens professionele hulp/arbeid kunt inkopen.

Dank voor jullie waardevolle bijdragen.

Theo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2010-10-11 17:28:31

Ilse,

ik beantwoord je vragen in een nieuwe draad, omdat het toch een beetje iets anders is en Theo zijn onderwerp praktisch afgesloten heeft.

Christian v.K.

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#16 Geplaatst: 2010-10-11 17:47:05

Christian,

Bedankt, ik start een nieuwe draad op.

Ilse

avatar#4363
John 08
Berichten: 5
Reacties: 9

#17 Geplaatst: 2011-02-26 22:38:43

Hallo,

Ik ben geinteresseerd in het vervolg.

Waar kan ik dat vinden????

Ik wil nl. een insert met ventilator plaatsen en ik zoek info.

Groeten,

John08

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2011-02-27 11:23:19

John,

met de zoekfunctie heb ik het gevonden, hier.

Christian von Klösterlein